Teambuildingy mimo pracovnej doby: Názory a dilemy
Baby chcem sa vás opýtať aký je váš názor na teambuildingy mimo pracovnej doby.
Robím v jednej práci druhý rok, mám manžela a dve deti 7 a 9r. V podstate všetko čo je mimo moju pracovnú dobu odmietam. Trávim 8 hodín v práci a nevidím dôvod prečo by som mala chodiť ešte po nejakých teambuildingoch s kolegami.
Dostala som sa do takej výmeny názorov s mojou šéfkou, lebo firma prišla s tým, že máme ísť na 3ri dni niekam do Slovenského Raja. Ja som to slušne odmietla, že o to nemám záujem. Šéfka si ma zobrala bokom, že si všimla, že odmietam takéto akcie, či je nejaký problém s kolegami. Hovorím jej, že nie len mám rodinu a záujmy s ktorými chcem tráviť čas. Ona mi vytkla, že "aj pracovné vzťahy sú dôležité". Áno sú, ja kľudne pôjdem na teambuilding v rámci mojej pracovnej doby. Ono ja chápem, že moji kolegovia s tým nemajú problém, lebo sú to väčšinou slobodní ľudia bez detí.
Ako to vnímate vy? Som ja divná?
@mircalla ono sa to nadstavenie aj meni. kazdy ma doma inu situaciu. aj v praci. tazko sa to posudzuje. ja po rokoch na materskej by som sla na tb aj na mesiac ale potom cim menej som doma tym menej chcem este vymyslat. ine zas bude ked budu deti dospele atd. vela premennych.
@pralinka25 Vsak rozumiem. Ja som bola za 16 rokov v byvalej firme uz cca 5 rokov vyhoreta a nik by ma nenahovoril tych ludi vidiet este mimo prace, hoci sme dobre vychadzali. Nove prostredie, pozeram sa na to inak a tiez tie TB maju o dost inu kvalitu co sa napadov tyka
Z duse neznasam take akcie. Uplne nutne zlo. Presne mimo pracovnej doby mozna to odmietnut. Mas urcity pocet hodin a potom s Bohom a ide sa domov. Gratulujem, ze trvas na svojom.
Aj my máme prespavacie teambuidingy 1x ročne. Chodievame v piatok, robíme vtedy len 4h.
Nikdy sa mi tam nechce, ale potom idem a vyborne sa zabavim. 🤪
Vždy mame nejake aktivity, atrakcie, je to fajn. Žiadna ozran party.
Ale viem si predstaviť, že pre introvertov nic moc...
U nás to niektorí riešia tak, že idú iba na poobedny program a potom domov. Aj keď v takom prípade si sami riešia dopravu.
A čo sa týka zlepšenia pracovných vzťahov, nuž nemyslím si, že to má nejaký výrazný efekt. Ale je fajn vidieť kolegov aj mimo office, predsa sa ľudia správajú mimo práce trochu inak....
Je asi rozdiel teambuilding a teambuilding. To s tymi trapnymi hrami od rana do vecera neznasam aj ja. Vkuse to iste dookola. Ked to je v ramci wellnesu , tak idem aj mimo pracovnej doby. Inak u nas je to po pracovnej dobe dobrovolne.
Keď som kedysi robila v korporáte po 20 tke chodila som na každú akciu a teda ich bolo veľmi veľa do roka všetko víkendy. Potom som s tým sekla tiež bola výmena názorov a časom začalo pracovať viac žien co mali male deti a nechodil im na to skoro nikto, len mladsi a bezdetni . Akcie boli úžasné nehovorím, že nie luxusné hotely welnesy len ma to časom prestalo baviť a nemala som záujem tráviť ešte aj víkendy s kolegami aj keď sme mali super vzťahy.
Kebyže mam teraz robiť pre cudziu firmu , nie sama na seba, na rovinu poviem , ze ďakujem nemám záujem, ci sa im to páči alebo nie povinne to nie je.
@mircalla fakt nemám pocit že by tu niekto tvrdil že tí čo chodia na teambuildingy sú idioti.. snažila som sa nájsť príspevky ktoré by odsúdili tých čo chodia ale nenašla som nič..
@jana_eyre_2 Nie, len vacsina ludi pise, ze je to extremna traposina a oni by sa takej traposiny v zivote nezucastnili. Co je prakticky to iste. Akoze v pohode, kedysi som mala presne rovnaky nazor.
však nemusíš byť úplne do konca...pár hodín posedíš a ideš domov. či aj to je problém ?
@deti95060810 väčšinou sú to teambuldingy od piatku do nedele my sme mávali vždy Tatry, welnes hotely, a podobne miesta tam sa nedalo po pár hodinách odísť
@mircalla neviem, ale ja to chapem tak, že ak niekto povie, že pre neho je niečo trápne, neznamená to že ľudí čo sa zúčastnia sú automaticky trápni tiež.. ide o ten pocit, ktorý také akcie v jednotlivcoch vyvolávajú a pocity z čohokoľvek ma každy iné..
Tak ti poviem, šéfka-nešefka. Ak raz poviem NIE treba to akceptovať a nemaj pocit viny ak je tvoja tvoja odpoveď NIE ale to je legitímna odpoveď. Do môjho voľného času všetkých... aj čo počas robím.
Si uplne normalna. Nie je normalne vyzadovat ani si vynucovat od zamestnancov, aby svoj sukromny cas venovali firme...a toboz teambuildingy.
U nas to bolo vzdy kto chcel a nikdy nikto nikoho nenutil ani nepovazoval za divneho.
Ja napriklad nepijem, takmer vsetci pili. Nebola som za divnu.
Moj manzel detto...nepije, ako vyhovorku ma, ze soferuje a na noci nechodi, dovod: chce sa venovat rodine, nema toto vobec rad (ze aj tak su tam vsetci len nadrati, ake budovanie vztahov...). Je tam jediny zadany s dietatom. Nikto s tym problem nema a ked mal niekto narazky, presiel to mlcanim a zvykli si.
Sefke by som povedala, ze sa posnazim... chodievala by som obcas aj to len na take posedenie na 2-3 hodky po pracovnej dobe (trocha postrasit, ze som tam), ale prespavacky ignorujem.
@jana_eyre_2 Mala som manazera, ktory nam to daval aj do osobneho hodnotenia. Prave na jeho TB som odmietala chodit, bola som tusim 2 krat, pretoze som tam citila isty natlak....V zasade suhlasim, ze to ma byt dobrovolne.
Nie si divná. A ak si, tak som divná aj ja. Nemiešam prácu so sukromim, plne ta chápem. My mame taketo akcie v rámci pracovnej doby a to teda radšej idem v ten deň do prace ako sa niekam trajdať s ľuďmi, s ktorými okrem práce nemám nič spoločné.
Teambuilding je pre niektorych ozranparty za firemne peniaze. Odisla som za lepsou zabavou
Si úplne normálna, nie si divná. Ja sa zúčastňujem len takých akcií, ktoré su počas mojej pracovnej doby. Na ostatné nechodím a čuduj sa svete, mám úplne perfektné vzťahy v práci 🙂
Proste kto chce, nech tam ide a kto nechce, nech nejde. Nie je nič horšie ako robiť niečo nasilu.
My mavame raz rocne jednodnovu turistiku s gulasom v pracovnej dobe, takze ako tak citam, pre mnohych prispievajucich idealne. Ale sme sfera skolstva, TB sa robia len pre veducich pracovnikov, my bezni len takto poskromne. Tohoto sa zucastnujem.
Raz za čas by som šla. Preto sa to vola teambuilding, aby sa budovali vzťahy na pracovisku. Tráviš tam pol života, tak je dobré si s ľuďmi rozumieť. Chápem, že nechceš ísť na 3 dni. To by asi aj mne vadilo. Ale 2-3 x do roka na nejakú akciu by som určite zašla. Potom by to tak neriešili.
@stanislavicenka Ako kde, u nas je to sport, wellness a turistika
Necitala som vsetky komentare. Ja by som neisla, ani napad. Jedine, ze by som bola nejaky vrcholovy manazer a dostala za to zaplatene. Mne su taketo veci uplne proti srsti a pripadaju mi zbytocne.
Malo by sa konecne normalizovat, ze minimalne 20/30%ludi su introverti a o taketo akcie nemaju zaujem a nie je na tom nic divne. Ani na tom, ze ludia nechodia na vianocne a vselijake ine party. Tieto normy socializacie, ktore urcuju, co je divne a co je normalne tu zaviedli pravdepodobne ludia, ktorym teambuildingy, praca v skupine, vecierky atd vyhovuju. Je pravda, ze ked sa chce clovek karierne posunut, musi networkovat. Ale ak niekto o to nema zaujem, treba to akceptovat, a nie sa na neho pozerat cez prsty. A teda ak si niekto bude mysliet, ze som za to divna, tak co uz, nejako to prezijem... Mna taketo akcie stoja neskutocne mnozstvo energie a nestoja mi za to.
Pracovne vztahy su dolezite, ale odtial potial.
@carolynka zdieľam tvoj názor, u nás najviac tlačili vo firme na účasť na teambuldingoch manažéri a riaditelia , ktorí nemali súkromný život, takí kolegovia sa im tam aj vo veľkom tešili, porozvadzani, bez kamarátov, bez partnerov takto mali aspoň nejaký program na víkendy
Keď sme chceli tráviť čas niektorí spolu stačilo nám vybehnúť na večeru, drink príp kino, ale tráviť nasilu víkendy s kolegami je trápne. Na welnes pobyt viem ísť aj sama a s tým kým chcem nie s celou firmou

@pralinka25 Ja sa nedivim. Ked niekto nechce chodit, v poriadku. Napokon sa tato diskusia zvrtla v style, ze kto ide na TB je totalny idiot. X rokov som nechodila v starej firme resp. sla raz za 2-3 roky, mozno daky prirodzeny odpor, mozno vycerpanost z prace ci lenivost. Zacala som v novej, kde mam lepsi a mensi kolektiv, takze to nie su masovky. Mam tu ovela lepsi work/life balance, za co som firme vdacna. Takze som sa prekonala a isla som a uz som bola na 3 za rok, co tam pracujem, a pacilo sa mi vzdy.