icon

Techničky BOZP a PO

justice2008
3. jan 2018

Baby ste tu niektore technicky bozp a po? Urobila som si bozp kurz, mam osvedcenie a za sebou kurz tpo, ale neviem sa dokopat ku skuskam. Nestiham sa pri dvoch malych detoch ucit. Pamatate si este na skusky? Bolo to narocne, alebo skor taka formalita?

bale1rinka
28. máj 2019

@1313131313 na skúšku technika požiarnej ochrany nájdeš otázky na test aj odpovede na stránke hasičov, vypracované odpovede na ústnu časť ti majú dať tí, čo si u nich robila prípravu... treba sa učiť, netreba vedieť všetko naspamäť, všeobecne ku každej otázke odpoveď aby si nebola ticho, mňa sa pýtali furt také praktické veci, vytiahla som si otázku o suchom a mokrom ventile,no hrôza,ale stačili mu 3 vety povedať a ostatné som vedela a tiež ma stopli a stačili im 3 vety a bolo to v suchu 😍

1313131313
30. máj 2019

@bale1rinka Ano, dali mi. Skor som myslela, niaky vycuc toho najpodstatnejsieho....nieco take ako ked sme si na vyske z 500 stanovej ucebnice ""vycucli'' to, co je podstatne, a hlavne sme si zjednodusili zivot 😀 Takze som pochopila, ze asi nic take nemas, co?

1313131313
30. máj 2019
bale1rinka
30. máj 2019

@1313131313 ich môže napadnúť opýtať sa hocičo,ale v podstate by som sa pridržiavala otázky a čo sa v nej píše a hovoriť k veci, napr. ak je otázka o: ČINNOSTI SO ZVÝŠENÝM NEBEZPEČENSTVOM VZNIKU POžIARU. OPATRENIA NA ZABEZPEČENIE OCHRANY PRED POžIARMI PRI TÝCHTO ČINNOSTIACH....naučila by som sa pár viet:Činnosti so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku poţiaru sú činnosti, ktoré vytvárajú zvýšené riziko moţnosti vzniku poţiaru pri výrobe, spracúvaní, pouţívaní alebo pri skladovaní horļavých látok....spúšťanie, prevádzkovanie a odstavovanie výroby,údrţba a opravy technických a technologických zariadení,zváranie, tepelné delenie a ďalšie spôsoby spracúvania kovov,Opatrenia pri činnostiach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru---Ak činnosti so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku poţiaru nie sú z hľadiska ochrany pred poţiarmi upravené osobitnými predpismi, právnická osoba alebo fyzická osoba - podnikateľ pri výkone takýchto činností postupuje tak, aby bola zabezpečená ochrana pred poţiarmi.atď...nechcú od teba aby si nabiflená všetko vysypala z rukáva,ale musíš mať prehľad o tej otázke a rozumieť jej, vravím, ja som povedala 3vety a stopli ma išli sme ďalej, ide o to hneď vedieť zareagovať na otázku...výcuc si urobíš sama z otázky ľahko..

natalia123456789
30. máj 2019

@bale1rinka Napisala som ti správu 🙂

1313131313
2. jún 2019

@bale1rinka waw, tak teraz si ma dostala, ovladas PO na vybornu 👍 😀 Dakujem pekne, za tvoje rady. Pustim sa teda do toho, mam pocit, ze sa to ucim pomaly, a hlavne, ze pri tom kvante si nic nezapamatam......Tak este raz, dakujem a prajem Ti vsetko dobre 😉

tana_v
5. jún 2019

@bale1rinka ahoj, náhodou si sa ešte nedostala k novým testom na ABT? Tiež som bola na príprave, len akosi sme tam z nich neskúšali ani ň. Zato k ústnym presne viem, kde čo hľadať 😀

@1313131313 ja som na TPO robila pred 4 rokmi, tak neviem ako sa menili otázky, medzičasom sa zmenila aj nejaká legislatíva, ale napíš mi do IP, ak ti mám pohľadať vypracované otázky na ústnu. Niekde by som ich mala mať 🙂 Budúcu jar sa začnem tiež pripravovať na overenie odbornej spôsobilosti.

bale1rinka
9. jún 2019

@tana_v k akým novým testom na ABT?na príprave ti dajú aktuálne.ja som bola v apríli a mám ich.

tana_v
10. jún 2019

@bale1rinka myslím aktuálne testové otázky. Ja som bola na príprave v januári a vtedy nám ich prednášajúca dať nechcela, lebo vraj sú čerstvé 😒 ani nám nič neposielali naviac do mailov. Tie čo som videla sú už staré, ktoré by už nemali bývať na skúškach, aj keď predpokladám, že viacero otázok sa tam vyskytne.

bale1rinka
10. jún 2019

@tana_v tak ja som bola v apríli a nepovedala nám nič o tom, že sú čerstvé a kto ti povedal, že sú staré? Haluz

tana_v
10. jún 2019

@bale1rinka keďže sa nedávno menili aj otázky na ústne skúšky, tak sa menili aj otázky v testovej časti, ktoré ešte neboli nikde zverejnené v tej dobe a ani som ich zatiaľ na nete nenašla

bale1rinka
11. jún 2019

@tana_v tak keďže si bola v januári a ja až v apríli,tak ja mám aktuálne.

bale1rinka
11. jún 2019

@tana_v treba sa pýtať tých čo boli na príprave, možno ti predajú 😍 pochybujem, že to niekto len tak dá na net, jedine NIP ak zvýšia požiadavky alebo zmenia otázky... konkurencia... chápeš

adejanka
19. jún 2019

Babenky, prosím, prosím, nájde sa tu dobrá duša, ktorá by vedela posunúť vypracované otázky na testy na overenie odbornej spôsobilosti TPO?

bale1rinka
20. jún 2019

@adejanka vypracované otázky na test TPO máš na stránke hasičov...Ako pomôcku k štúdiu je možné využiť zoznam otázok na overenie odbornej spôsobilosti TPO pre písomnú a ústnu časť, ktoré nájdete v pokyne prezidenta HaZZ č. 20/2015, ktorý dopĺňa pokyn prezidenta HaZZ č. 25/2015 o OS TPO . ...ja som to tam našla

anduci20
28. nov 2019

Ahojte baby tak ako zvladli ste tie skúšky? Ja sa chystám tiež lenže v mojom prípade je to znova základna odborná príprava keďže som išla na materskú a v práci som nepotrebovala,lenže teraz mi volali z firmy či by som nechcela robiť radšej v tejto oblasti,tak ale predpokladám že to okrem technika PO budem musieť absolvovať aj BOZP. Prosím baby viete mi povedat ohľadom BOZP aký kurz a ako dlho trvá poprípade či nie je nejaký taky čo by boli oba spolu zahrnuté ? A skúšky alebo overovanie BOZP kam ? Technika som už prestudovala ako postupovať ale BOZP vôbec netusim. Joj a nakoniec ak by ste mali niečo aktuálne vypracované veľmi by ste ma potesili. Dakujem 😘

bale1rinka
4. dec 2019

@anduci20 však keď ti volali z roboty tak oni ti musia povedať čo chcú od teba nie?????? ideš na základnú prípravu BOZP- 120 hodín -k firme ktorá má na to oprávnenie to vykonávať možno aj v tvojom meste je-robiť taký kurz, potom robíš skúšku pred komisiou a ak ju urobíš si bezpečnostný technik o 5 rokov musíš urobiť aktualizáciu, technik požiarnej ochrany sa robí v žiline u hasičov a všetko je na nete, ideš na ústne skúšky a aj test písomný--- ak neurobíš test,tak ťa nedajú robiť ústne...všetko to stojí dosťč peňazí, povedz zamestnávateľovi nech ti to preplatí keď to chce od teba.

tana_v
4. dec 2019

@anduci20 Určite to daj preplatiť cez zamestnávateľa. Treba si nájsť na nete, kde najbližšie robia základný kurz pre bezpečnostných technikov. Každý zo spomínaných sa robí samostatne, pretože to je samostatná agenda. Kurzy k BT robia v BA napr. ibp.sk alebo besoft.sk, v Žiline, kde som bola ja educo-consult.sk a v TN je juma.sk. Možno ich je viac, ale ja hľadám kurzy u týchto.

Zvyčajne všetci, ktorí robia kurzy k BT robia aj k požiarnemu technikovi. Čo sa týka súčasných vypracovaných otázok k BT/ABT, tak k nim sa dostaneš na kurzoch, inak ich tu všetci ponúkajú za poplatok. Ja som mala tú smolu, že som absolvovala prípravu ku skúškam, kde sme toto prebrali LEN ústne a žiadne vypracované otázky sme nedostali 😒

https://www.zakonypreludi.sk/zz/2006-124/znenie...

anduci20
4. dec 2019

@tana_v ďakujem pekne za odpoveď pozriem si to 😉

anduci20
4. dec 2019

@bale1rinka ďakujem za info áno so zamestnavatelom som dohodnutá o vyplatení kurzu

bale1rinka
5. dec 2019

@tana_v tí čo robia kurzy pre BT nerobia pre TPO, technik požiarnej ochrany-to robia iba hasiči

tana_v
5. dec 2019

@bale1rinka ak si pozries spominane stranky, tak tam najdes organizovane kurzy TPO tymi opravnenymi osobami. takze kurzy na obe sa daju robit u tej iste opravnenej osoby na vzdelavanie. nerobia to iba hasici. na skusku sa musi ist k hasicom.

bale1rinka
6. dec 2019

@tana_v odborná príprava teda "kurz" áno, ja som myslela tú skúšku, že sa ide k hasičom iba.

rona001
5. feb 2020

@anduci20 na skúšku ABT si musíš poslať žiadosť na NIP Košice, doložiť prax a oni Ti pošlú pozvánku. Skúšky robia na Inšpektorátoch práce. Ja som napr. z Piešťan a na skúšky som bola v Bratislave. Kedysi na nete kolovali testové otázky, tie sú síce už staré, ale v podstate sa moc nemenili. Škoda že som ich dala jednému pánovi. Ale v podstate musíš aj na ústne vedieť z každej oblasti. Zákon 124/2006 Z.z. od predu aj od zadu, to je základ a potom z každej oblasti sa nauč aspoň niečo. Nech nie si ticho. Či sú to zdvíhacie zariadenia, tlak, plyn, motorové vozíky, dokonca o plemených býkoch bola otázka, čiže poľnohospodárstvo, ADR, proste všetko. Na stránke NIP máš okruh predpisov, ktoré sa treba naučiť. Nebolo to ľahké, bola tam chalan, ktorý tam bol už tretí krát, ale asi záleží aj od skúšobnej komisie. Niekto je prísnejší, niekto nie. Držím palce. A u hasičov to platí tiež tak. Len tam je výhodou, že si dopredu môžeš otázky vypracovať a naučiť sa to. Aj keď polovicu z toho nikdy nebudeš potrebovať v praxi.

tana_v
5. feb 2020

@rona001 super, toto som rada, že som sa dozvedela, že tie kvázi pôvodné otázky sa veľmi nemenili. Keďže sa ku mne dostali tie pôvodné, len upravené na súčasnú legislatívu. Ja čakám na pozvánku. Ale mám z toho taký stres, ako z každej skúšky a pritom na príprave som si povedala, že to nie je ťažké, veď úplne z praxe, skoro všetko viem. Takže stále sa to robí na IP krajov, alebo si možno vybrať? Lebo sa mi koncom roka dostala info, že sa budú robiť už len v KE. Tak som zvedavá.

rona001
5. feb 2020

@tana_v neviem ako je to teraz, ja som robila skúšky 3 roky dozadu. Ale ani vtedy to nebolo podľa toho, do akého kraju patríte. My sme Trnavský kraj a pozvali ma do Blavy. A v skúšobnej komisii je pani aj z NIP Košice, tá sa nacestuje čosi 🙂 Asi idú podľa počtu prihlásených a pozvú tam všetkých z nejakého okruhu xy km ... fakt netuším. Test je prkotina v podstate. Ústne, tak to už je horšie. Mali tam v obálke riadnu kopu otázok na papierikoch, vytiahneš si 3 a ani len prípravu na odpoveď nemáš. Hneď ideš odpovedať. To je na tom blbé, nemáš ani kedy rozmýšľať.

anduci20
7. feb 2020

@rona001 ďakujem krásne za info 👌

tina5959
17. apr 2020

@justice2008 Vedel by mi tu niekto poradiť- vidim že sú tu odborníčky na BOZP. Čo potrebuje podnikateľ pri zamestnani zamestnanca ohladne BOZP, stačí len v prac.zmluve uviesť- že zamestnanec bol poučený...alebo musí mať niečo vypracované.Prípadne musi ist zamestnanec hneď na školenie?ďakujem

kvakkvak
6. okt 2021

Zdravím, chcela by som sa spýtať... tie čo to máte za sebou....po akej dobe vás pozvali na skúšky ako ste poslali prihlášku??? Ďakujem za odpoveď 🙂

bale1rinka
15. dec 2021

@kvakkvak ako myslíš,pozvali? keď už si technik BOZP, podľa zákona na skúšku musíš o 5rokov, hlasis sa sama.. musia ti dať termín aby ti opravnenie neprepadlo