icon

Techničky BOZP a PO

justice2008
3. jan 2018

Baby ste tu niektore technicky bozp a po? Urobila som si bozp kurz, mam osvedcenie a za sebou kurz tpo, ale neviem sa dokopat ku skuskam. Nestiham sa pri dvoch malych detoch ucit. Pamatate si este na skusky? Bolo to narocne, alebo skor taka formalita?

kvakkvak
22. jan 2022

@bale1rinka ale ja som nemyslela technik BOZP, ale technik PO, tam sa po ukončení odbornej prípravy musíš sama do pol roka prihlásiť. A chcela som vedieť, že keď si tú prihlášku na skúšky pošlem, kedy mi dajú termín. Či o týždeň, o mesiac,....

kuku17
Autor odpoveď zmazal
kuku17
31. jan 2022

@kvakkvak ahoj. tiez mi konci osvedcenie a idem sa prihlasit na skusky.. a sama som zvedava na termin po poslani prihlasky. ked je teraz aj korona atd

drobec336
7. feb 2022

@kvakkvak termín zo zákona musia dat do 30 dní s termínom o 2-3 týždne po poslaní pozvánky.
@kuku17 ja som posielala v novembri a do dni ma zavolali. musia zo zákona. potom sa môže stať, že termín skúšky presunú.ale lehotu 30 dní musia dodržať.

kuku17
8. feb 2022

@drobec336 ja som volala priamo na hazz a povedali mi, že neskúšali 3 mesiace, tak asi celkom pravda to nebude, čo hovorí zákon, keďže bola covid situácia. Povedal, že budú skúšať teraz 15.2. a potom v apríli

tana_v
8. feb 2022

podla vyhlasky maju najneskor do 30 dni poslat pozvanku na overenie sposobilosti TPO. moze sa stat, ze termin presunu, co je pocas nudzoveho stavu pravdepodobne. mne tak presuvali minuly rok. terminovo je skuska cca 15 - 30 dni od odoslania pozvanky. v aktualnej situacii tiez musia dodrziavat vyhlasky hygienika, teda max. 6 osob pocas skusky. takze 3 v skusobnej komisii a ostatni co idu na overovanie. netreba sa bat zavolat si na kraj, kam posielate prihlasku a spytat sa, ako je vyssie spomenuté, ako planuju overovanie u vas

pri konciacich osvedceniach lehoty aktualne neplynu. ak ste si zakon necitali pozorne, je to v prechodnych ustanoveniach

vera39
11. mar 2022

@kuku17 ja idem 22 na skusky takze asi skusaju. A uz som v riadnom strese.

kuku17
11. mar 2022

@vera39 viem, že skúšajú. Už 15.2 boli skúšky u nás v PO. Ja čakám na pozvánku a som v strese, čiže plne chápem a držím palce 😉

vera39
11. mar 2022

@kuku17 uz som sa raz ospravedlnila neviem ci sa to stiham naucit. Pri malom dietati je to veeelmi tazke. Idem po 5 rokoch na skusky mam pocit ze si nic s toho nepametam.

kuku17
11. mar 2022

@vera39 jj, ja mám 2 malé deti, čiže viem o com hovoríte.. Našťastie, táto skúška už je moja posledná, snáď sa mi podarí na 1x. Po 5 rokoch na materskej už ani slovná zásoba nie je, čo bývala 😂

vera39
11. mar 2022

@kuku17 presne vystihujete aj moju situaciu. Ach ked to nespravim slak ma trafi. Neviem ako som to spravila prvy krat.

kuku17
25. mar 2022

@vera39 zdravím, ako ste dopadli? Boli ste nakoniec na tej skúške?

vera39
26. máj 2022

@kuku17 ahoj, prepac ze tak neskor. Super test na plny pocet a otazky som si dobre vytiahla. Takze mam na 5 rokov pokoj.

kuku17
26. máj 2022

@vera39 gratulujem 👏 Tiež sa mi podarilo, mám pokoj už navždy 😁

vera39
26. máj 2022

@kuku17 ja este raz ale teda snad to dam ale su to nervy.

elizita
12. sep 2022

Ahojte baby, vidim, ze ste tu vsetky uz skusene celkom. Potrebujem si spravit celkom prvy kurz bezpecnostny technik kvoli manzelovej praci - je SZCO. Nie je to samozrejme zadarmo, stoji to nielen peniaze ale aj cas a nervy. Preto sa chcem spytat skusenych, ako potom mozem este vyuzit takyto kurz? Mozem s nim realne aj nieco robit na zivnost? Ci treba dalej pokracovat v studiu? Dakujem za rady.

kuku17
27. sep 2022

@elizita nerozumiem celkom, prečo kvoli manželovej práci.. Ak chcete robiť technika samostatne, musíte mať ďalšie veci k tomu potrebné - živnosť alebo sro a schválený projekt na výchovu a vzdelávanie od Národného inšpektorátu práce.. Potom si môžete hľadať zákazníkov, pre ktorých budete poskytovať bezpecnostno technickú službu. Ak si len urobíte kurz bezpečnostného technika, teoreticky by ste sa mohli niekde zamestnať ( bud vo firme, pre ktorú by ste robili BOZP - cisto len v jednej firme ako zamestnanec). To je mala pravdepodobnosť, že by vás bez praxe, len s kurzom niekto zamestnal. Potom je ešte ďalšia možnosť, zamestnať sa v BTS, ktorá poskytuje tieto služby. Bez praxe len s kurzom je však pravdepodobnosť nájsť si prácu v tomto odbore minimálna

kuku17
27. sep 2022

@vera39 tak držím palce 💪

elizita
27. sep 2022

@kuku17 diky, som rada, ze sa niekto ozval.. ja som szco 10 rokov... tym projektom myslis, ze si plus musim dorobit opravnenie na vychovu a vzdelavanie? ako sa ziskava? vsade chcu prax a ako ju ziskat? niekde clovek zacat musi

kuku17
27. sep 2022

@elizita ale SZČO sa potom musí urobiť na BTS. Treba spracovať projekt na výchovu a vzdelávanie, dať schváliť na NIP.. je tam toho viac. Ja sama to nemám, len čo som robila pre takú firmu BTS, tak to obnáša viaceré veci. Snáď poradí ešte niekto, kto sa tomu venuje. Ja som bola len zamestnanec. Na živnosť by som to robiť nešla, je to dosť rizikové odvetvie. Prvé, čo nezaplatia firmy, keď nemajú peniaze, tak je toto. Lebo bez materiálu robiť nemôžu, bez BTS hej, dokým nepríde nejaká kontrola.. je ťažké v tomto začať a hlavne nájsť zákazníkov.. Ja osobne by som do toho nešla

elizita
27. sep 2022

@kuku17 a ako si sa zamestnala? ked tazko sa zamestnat bez praxe?

kuku17
27. sep 2022

@elizita na absolventskú prax po VS, ja som to študovala normálne na výške, potom som išla na absolventskú prax a po pár mesiacoch mi dali prac. zmluvu. Z triedy, čo sme končili 24 študentov to robia 3.. čiže asi tak

drobec336
27. sep 2022

@elizita ahoj, čo píše @kuku17 nie je celkom tak. Kľudne si sprav kurz BOZP+ OPP. Manžel nech ťa zamestná ako technika BOZP a v tomto prípade nepotrebuješ mať žiadny projekt výchovy a vzdelávania a ani si zakladať živnosť. Proste budeš zamestnanec jeho firmy a budeš vykonávať funkciu bezpečnostného technika.
Od 1.1 23 sa mení zákon 124/2006- zaniká autorizovaný bezpečnostný technik.tzn. ak skúšky spravíš v tomto roku, do konca roka 2025 musíš robiť opäť skúšky na NIP. Ak budeš robiť skúšky po 1.1. už ďalšie skúšky robiť nebudeš.

elizita
27. sep 2022

@drobec336 dakujem. ten projekt je asi pre tych, co chcu robit bozp pre ine firmy ako su zamestnani?

koniarova
27. sep 2022

@drobec336 prosím o radu. Som technik BOZP,ale moc sa tomu teraz nevenujem. Dokedy si musím spraviť tu skúšku na NIP,aby mi nezaniklo osvedčenie? Do 31.12.2025?

drobec336
27. sep 2022

@elizita presne tak, projekt musí mať iba bts-ka, ktorá robí pre xy firiem

drobec336
27. sep 2022

@koniarova áno, ale iba ak nie si abt.

koniarova
27. sep 2022

@drobec336 nie som abt. Ale osvedčenie terajšie BT mi platí do toho 12/2025? Môžem normálne robiť?

drobec336
27. sep 2022

@koniarova ano všetko platí, môžeš kľudne pracovať. 2 roky je prechodné obdobie.

koniarova
27. sep 2022

@drobec336 veľmi si mi pomohla ❤️. Musím sa do toho zase po dlhšej pauze dostať.