icon

Tehotná zamestnankyňa a návštevy u lekára

nivea777
31. aug 2016

Ahojte.Chcem sa spytat ako to funguje v praci zo zakona.Ked oznamim,ze som tehu a budem povazovana za teh.zamestankynu, musi mi zamestnavatel dovolit/ umoznit kazdu poradnu?Odratava sa z tych 7 paragrafov co mam narok na rok alebo je to pomimo?Mam dost neprijemnu veducu a bojim sa,ze mi bude robit problemy a nepusti ma na poradne..Na nete si viem precitat zakony a tak ale hladam rady a skusenosti od zien ktore si tym tiez presli

awisely
31. aug 2016

Ak máš nepríjemnú vedúcu, určite odporúčam tehotenstvo oznámiť písomne.. čo sa týka návštevy lekára, poradní, tu je zákon: Podľa zákona 577/2004 Z. z. má tehotná nárok na jednu preventívnu prehliadku u gynekológa raz za mesiac. Ak to stav tehotnej ženy vyžaduje, je frekvencia tehotenských poradní určená častejšie. (čiže Ti to ide mimo 7 paragrafov, ktoré máš štandardne)

alenah31
31. aug 2016

@nivea777 ide to mimo tych 7 dni. A nielen tehuporadna, ale akakolvek navsteva lekara spojena a tehotenstvom......napr. ak mas problem s krvou, si tehotna, potrebujes odborny dozor hematologa, na pecko ti napise kontrola suvisi s tehu a zamestnavatel to musi uznat. Samozrejme tiez plati, ze je to pecko len na cas potrebny na navstevu lekara. Ak si objednana na 8:00 hod. rano, odides o 10:30 hod. treba ist do prace, nie je to na cely den pokial lekar nenapise na pecko inak.

evittam
31. aug 2016

@awisely Nejde len o "nepríjemnú vedúcu" - tehotenstvo sa má vždy oznámiť písomne-niektoré firmy dokonca vyžadujú aj kópiu tehuknižky alebo potvrdenie od lekára. Lebo inak je vlastne takáto zamestnankyňa sama proti sebe -stále považovaná za "netehotnú" čiže ak sa to niekto dozvie a budú chcieť tak jej môžu dať kľudne výpoveď ak písomne neoznámi svoje tehotenstvo. 😉
@nivea777 Inak tak ako ti napísali - čo sa týka tehotenstva, vyšetrení spojených s tehotenstvom, tak tie idú mimo tých 7 dní čo máš zo zákona. Alebo teda zarátavajú sa a ak to presiahneš tak nič sa nedeje - máš nárok na ďalšie. 😉

nivea777
autor
31. aug 2016

Baby ďakujem za odpovede.. co sa tyka oznamenia, s tym problem nemam,je mi vsetko jasne.. po kontrole ak bude vsetko ok,poslem pisomne oznamenie s tehu knizkou a doporucene aby som bola povazovana za teh.zamestnankynu.. Islo mi hlavne o to,či to je zo zakona,že ma musi pustit a taktiez by ma zaujimalo ako to je so zubarom.. mala som velmi zle zuby kedze mam malo vapnika.. je pozadovana casta navsteva,terminy u zubara mam v sept. 21 27 28 30 .. Idem si dat robit 10 keramickych zubov takze musim tam casto chodit a teraz ked som tehu uz duplom

nivea777
autor
31. aug 2016

@alenah31 no problem je ten,ze ja sa nedostanem do prace kedze auto nemam.. spoje tam idu rano 5:20 a 6:47 a potom az po 13,takze by som si musela brat cely den paragraf.. zubara mam 20 km od bydliska.. gynekologa 20 km, obaja su uplne inym smerom ako moja praca a neviem,ci teda veduca nebude mat problem s tym

alenah31
31. aug 2016

@nivea777 ak to nesuvisi s tehotenstvom zapocita sa to do tych 7 dni. Predpokladam, ze to bolo planovane skor a tehu na opravu nemalo vplyv. Aj ked pocas tehu je prehliadka min. raz potrebna-ja som to mala aj v tehu knizke. Alebo sa dohodni so zubatom nech ti potvrdi pecko ako nutne......ze skratka stav zhorseny tehotenstvom, nutne opravit z dovodu moznej infekcie.....atd.

alenah31
31. aug 2016

@nivea777 to je ok, nepojdes na poradnu predsa kazdy druhy den🙂 a s tym zubarom sa treba dohodnut, tam je riziko, ze to uznat nemusia.....zalezi ako to obhajis.

nivea777
autor
31. aug 2016

@alenah31 zuby boli planovane ale kedze som zostala tehotna,tak to dost suri a treba to spravit cim skor a pred porodom urcite..dakujem za radu skusim nieco vymysliet a dohodnut sa s nim,knizku este nemam

andra77
1. sep 2016

@nivea777 tu ani nejde o tie paragrafy ako o ľudský prístup 🙂

nivea777
autor
1. sep 2016

@andra77 kvoli veducej uz vela ludi dalo vypoved..a malokto ju ma rad..len ritolezci su s nou zadobre