TPP alebo živnosť: Ktorá forma spolupráce je lepšia?
Ahojte, nájde sa tu účtovníčka, ktorá by mi pomohla rozhodnúť sa? Mám ponuku pracovať
4 hodiny denne pre istú spoločnosť. Povaha práce mi umožňuje pracovať aj ako SZČO (nešlo by o závislú činnosť), ale firma je naklonená aj zmluve na TPP. Ako živnostníkovi mi ponúkli sumu 12,- EUR/hodinu, ak by som uprednostnila pracovnú zmluvu, tak mzda by sa alikvotne prepočítala, aby mzdové náklady spoločnosti boli totožné. Mám 3 deti do 15 rokov, tak kalkulujem aj s daňovým bonusom "po novom". Ktorá forma spolupráce je pre mňa výhodnejšia čisto z finančného hľadiska? Ďakujem za rady.
Z finančného hľadiska, by som to musela prepočítať mzda verzus živnosť.
Z hľadiska zákonníka práce si "chránená", máš viac výhod ako SZČO. Záleží aj ako máš zabezpečenú starostlivosť o deti atď.
PS: Ak budeš robiť to isté na živosť ako by si robila aj na TPP, iba pre tohto jedného klienta, tak sa jedná o závislú činnosť.
Určite choď na TPP, som od 3/2023 SZČO. A čo môžem povedať to svojej osobnej skúsenosti, síce neplatíš prvý rok sociálku, taktiež nemusíš ani druhý ak neprekročíš danú sumu zárobkov. No čo sa týka toho, že máš 3 deti do 15r. tam by som naozaj šiel do TPP, dovolenky, marodka, OČR a podobne. Si viac chránená štátom. Pri SZČO pokiaľ si neplatíš sama dobrovoľne odvody do soc. poisťovne je to zbytočnosť byť SZČO. Čo sa týka zdravotnej tá zasa šla vyššie. Čo viem po novom vychádza 102€ a vyššie.
Ja som aktuálne stále SZČO ale popri tom už mám aj TPP. A SZČO mám kvôli druhej, bočnej práci, kde musím fakturovať na mesačnej báze prácu, ktorú vykonám. Určite nepozeraj na tie daňové bonusy pri SZČO vieš si ich uplatňovať len pri daňovom takže najskôr v roku 2026 za rok 2025.
Tak najprv sa spytaj, ako ti to alikvotne prerataju. Ci ti na zmluve skratia peniaze len na zaklade toho, co vychadza na brutto pri 12 h superbrutto na hodinu, alebo ti prerataju aj narok na paragrafy, dovolenku atd.
Ale uprimne, v zrelom veku ( a vlastne ani v ziadnom inom okrem studentskeho) by som na szco nesla, pokial nezarabas aspon 2500-3000 eur. Pokazis si dochodok, ziadna dovolenka, ziaden paragraf, ziaden narok na stravne, v pripade ukoncenia pp na odstupne.
Ak vezmem prerátanie 12e na CCP na hodinu , tak mi to vychádza hrubá mzda cca 8,80e/ hodina... približne 740e v hrubom .
Ak som túto sumu zadala do kalkulačky tak DB mi vyšiel 275e mesačne na tri deti. https://www.peniaze.sk/dane/danovy-bonus-na-die... tj ročný DB 3300e.
Ak vezmem v úvahu že pol úväzok je cca 1000 hodín do roka tak pri odmene 12e hodina by tvoj ročný príjem ako szčo bol 12000e
- odvody do ZP cca 1200e - paušalne výdavky 60% tj. 7200e ti ostane CZD vo výške 3600e a DB z tej sumy ročný by bol 43ˇ% tj. ročný DB vo výške 1548e
Myslím, že veľmi nemáš čo premýšlať, ale dôležité je koľko ti vlastne ponúknu po ich prepočte. Lebo môj prepočet nezahrnal dovolenku, čo by ako szčo by si mala mať zahrnuté v tej hodinovke. Ak by započítali dovolenku tak tá hrubá mzda by bola nižšia ešte.

Keď máš 3 deti, tak s nimi občas potrebuješ ísť k lekárovi a zostať doma a ošetrovať ich. Predpokladám, že aj ty si chceš niekedy zobrať dovolenku. Ako SZČO by išlo všetko na tvoje náklady. Keď máš skrátenú pracovnú dobu (polovičný úväzok), tak ti všetky sociálne výhody zostávajú. Oplatí sa ti to aj v takom prípade zostať na živnosť?