icon

Trvalý pracovný pomer v SR a zároveň vedľajší pomer v zahraničí

15. júl 2023

Ahojte, mám trvalý pracovný pomer v SR, pondelok až piatok, veľká spokojnosť, dobrá práca, slušný plat, skvelí nadriadení, fajn zamestnávateľ, nechcem sa jej vzdať. Zároveň sa ale teraz otvorila možnosť si počas víkendov privyrábať kúsok za hranicami (Viedeň), normálne na zmluvu, dlhodobo. Mám čas, energiu, peniaze sa zídu, tak prečo nie.
Chcem sa spýtať, možno budete vedieť poradiť - musím tento zahraničný vedľajší pracovný pomer niekomu na Slovensku hlásiť ? Zamestnávateľovi ? Sociálnej poisťovni ? Úradu práce ? Nejakému inému úradu ?
Bojím sa, že ak to kamsi oficiálne oznámim, tak trebárs ak o x rokov náhodou prídem o svoju skvelú prácu na SVK, že mi trebárs Úrad práce povie, že nemám nárok na podporu, lebo cez víkendy chodím makať cez hranicu alebo tak čosi.
Ďakujem za prípadné odpovede.

jj298
15. júl 2023

Mala som to naopak. Musela som si dat potvrdit formular S1 tusim v socialnej poistovni v mieste bydliska (u teba na sr) a danove som si podavala aj aj.
To ze ma hlavny pp inde som tomu vedlajsiemu hlasila, aby za mna neplatil odvody.

matullienka
15. júl 2023

Nárok na podporu ti nezanikne neboj nič, dokonca naň máš nárok aj keby si bola zamestnaná iba v zahraničí a tam platila odvody. Ale v tvojom prípade budeš musieť vybaviť nejaké papiere a odvody na sociálne a zdravotné poistenie bude za teba zamestnávateľ odvádzať na Sk, čiže sa tu bude musieť zaregistrovať ako zamestnávateľ. Nie je možné odvádzať odvody v 2 štátoch súčasne.

vroni
15. júl 2023

@matullienka, ak má v AT len dohodu, tak žiadne odvody sa neplatia ani nebude v AT nemocensky ani sociálne poistená. Obávam sa však, ze bude musieť dodatočne na SK odviezť zdravotnu poistku a možno aj daň zo mzdy.