icon

Účtovníčka - živnostníčka

uradnikova
9. mar 2022

maminky, ktore pracujete ako zivnostnicky v oblasti uctovnictva, chcem sa s vami poradit,nakolko pri styroch detoch sa akosi nehodlam vratit do povodnej prace, z ktorej som chodila domov neskoro. Nebol pre vas problem si nazhanat klientov? je realne na zaciatok prijem okolo 500Eur? ake su mesacne vydavky spojene s touto pracou, napr. uctovnicky program. i ked som s uctovnictvom pracovala, bude mi treba nejake samovzdelavanie, poradenstvo. Co mi odporucate? trosku sa bojim do toho ist... dakujem

simonah73
9. mar 2022

ja som uctovala cely cas co som skoncila SES a teda bala som sa aj ja, neviem co znamena v Tvojom ponimani "i ked som s uctovnictvom pracovala". no a problem so zhananim klientov je velky. pravdupovediac som zacala pracovat pre jednu co mala klientov, len bola nespolahliva, nevyplacala ma tak ako sme sa dohodli a aj to malo co mi dala bolo na viac krat, nasledne do toho zacala pit, tak som sa s klientmi dohodla ze ci by bol problem, keby sa im na fakture zmenil dodavatel, lebo vsetko ostatne som uz aj tak riesila ja a ona vobec nic. az na jedneho s tym nemal ziaden problem. bolo to osem rokov dozadu, par klientov mi odvtedy pribudlo, troch som poslala prec, lebo na jedneho z nich som nemala nervy a dalsi dvaja si mysleli, ze to maji ako charitu. teraz jedny koncia lebo kovid a uz toho maju plne zuby a koncia s podnikanim, dalsi konci lebo uz ide do dochodku, takze rychlejsie v poslednej dobe odbudaju ako pribudaju. takze s realnym prijmom 500e sa mozes rozlucit, klientov totiz neziskas tak ze niekomu zavolas, ze zacinas podnikat, ci im mozes uctovat. ide to hlavne referenciami alebo zacnes uctovat niekoho zo svojich znamych. a vydavky samozrejme je to hardware, software, zdravotne poistenie. nastastie mame aj firmu, ktora celkom ide, tak mozem to zatial robit a venovat sa popri tom domacnosti. a teda prijem mam cez 500e

rikarika
9. mar 2022

@uradnikova ahoj, ja som obdobie 3 materskych vykryvala prave touto formou a poviem ti uz by som to nerobila. Po materskych som sa zamestnala v medzinarodnom holdingu, pandemia priniesla homeoffice, ak ovladas ucto + jazyky, tak ti odporucam hladat tiez zahr. firmy, prave v tejto oblasti sa HO uz ustalil, ci pandemia bude alebo nie. Hladat si drobne firmy je narocne a vypytat si za to sumu, aby som platila aj odvody z riadnej hrubej mzdy- nie z minima alebo ziadne, softver, notebook, aktualizacie softveru, ...vykrytie materskych ok, ale potom uz nie

uradnikova
autor
9. mar 2022

@simonah73 dakujem. takze nebude to take ruzove, ako som si predstavovala. ja som v minulosti uctovala pravnika a majitela penzionu, jednoduche uctovnictvo. s podvojnym u. som potom pracovala vo velkej firme, ale uctovala som len zavazky, cize len par uctov som pouzivala. ale nervy som tiez stratila pri tom majitelovi penzionu, ktory zacal renovovat budovu, plus kupil dalsiu a to pikoska za pikoskou, plus ine veci vopred nedohodnute, vtedy som to vzdala a povedala nikdy viac, no a uz zase uvazujem ze uctovat z domu🤦‍♀️

uradnikova
autor
9. mar 2022

@rikarika HO uz je mozny aj v mojej praci, kde by som sa mohla vratit, ale nie samozrejme kazdy den, a i tak, byt pripojena 8hodin je pre mna dost vela. aky bol priblizne tvoj mesacny prijem z uctovnictva, co si robila pocas md

azarijka
9. mar 2022

@uradnikova ak mas skusenosti s podvojnym uctom len zavazky a par uctov tak bez poriadneho kurzu ani nezacinaj. Potrebujes vediet ucto komplexne, danove priznanie, DPH, zavierky, vela firiem pozaduje aj mzodve uctovnictvo.... Ja som zacala na materskej, najprv len kamarátom co potrebovali ucto, postupne sa pridali dalsi a dalsi. Zalozili sme si web a hlasia sa nam uz aj cudzi zaujemci o sluzby. Ale po pravde uz ma to prestava bavit, je vela legislativnych zmien ktore musis neustale sledovat...

simonah73
9. mar 2022

@uradnikova ako nebude to vobec ruzove. vies lebo ako budes zhanat klientov, predstav si ze podnikas a niekto Ti zavola, ze zacinam uctovat, lebo mam 4 deti a nechcem ist do prace kde sa robilo do vecera tak chcela by som vam uctovat. v konecnom dosledku je zodpovedny za ucto majitel spolocnosti, takze si dobre premysli, komu da uctovat. jedine ze by si sa zamerala len na takych co maju jednoduche ucto, ale to zase by si ich musela mat velmi vela aby Ta to uzivilo, lebo ti vacsi maju zase dph a obvykle aj zamestnancov a to neviem ci by si zvladla. dalsia vec je ze by si mala niekoho nad sebou kto by Ta dozoroval, ale ten by to urcite tiez dlhodobejsie nerobil zadarmo... skor si skus asi vybavit ten HO na pravidelnejsej baze v terajsej praci.

rikarika
9. mar 2022

@uradnikova ale toto je casty omyl, ze byt pripojena 8 hod je vela, ono totiz neznamena, ze robim na seba, robim menej, to vobec. Ja som pocas materskych velmi nepozerala na to ze kolko zarobim, ale skor na to ze som bola stale v obraze, stale posielala vsetky mozne druhy danovych priznani a vykazov, sledovala aktualizacie....suma ti je tazko povedat. Ak mas takych za ktorych posielas mesacne dphacku, povedzme ze s minimom faktur, tak pod 300 eur by som nesla, samozrejme cim vyssi objem faktur, tym vyssia suma. Detto mzdy - zaciatok 300 eur a vyssie zavisi od poctu zamestnancov. V marci sa samozrejme vzdy objavi mnozstvo ludi, ktori by 'len' nieco potrebovali - uprimne takych by som uz vobec nebrala, lebo tym sa aj 100 eur zda priserne vela. Hlavne zabudni na to ze 8 hodin byt pripojena je vela...

uradnikova
autor
9. mar 2022

@azarijka ucto komplexne ovladam zo skoly, obchodna akademia, ekonomicka univerzita, ale samozrejme v praxi to chce viac, cize musela by som oprasit vedomosti. mzdove som robila u pravnika. cize ako tak som v obraze. bol aj platca dph. no, len je to uz davno. tie legislativne zmeny ma dost odradzaju...

simonah73
9. mar 2022

@uradnikova prepac ale to co si sa ucila v skole uz je davno vsetko pomenene, takze ak si medzitym robila len tiez zavazky tak naozaj nic z toho nemozes pouzit.

uradnikova
autor
9. mar 2022

@simonah73 tak mala som na mysli princip uctovania, ze ako tak som v obraze. okrem zavazkov som tiez uctovala majetok, takze aj v tom som ako tak doma. mam blizku kamaratku a aj susedku, co robia dlhodobo uctovnictvo, takze aj zdroj, s kym da poradit, ale to tiez nemoze byt zadarmo...

drzaopica
9. mar 2022

@uradnikova keď chces zarobiť 500 eur a nebyť 8 hod na PC chod do Lidla bez srandy.Uctovnictvo, termíny pri 4 deťoch novelizácie, náklady a nájsť si firmy je veľmi ťažké.Alebo choď na TPP do svojej prace

azarijka
9. mar 2022

@uradnikova tak do toho chod, aspon to skus. Nic nieje horsie ako lutovat veci, ktore si neskusil 🙂Ja som tiez tak zacinala, ale dala som si aj napriek mojim skusenostiam aj komplexny kurz, velmi mi pomohol. Teraz mame s muzom malu ucto firmu a dve brigadnicky, lebo nestihame. Ale my obaja popri tom mame aj klasicke zamestnanie. Je toho na nas ale uz moc 😒

simonah73
9. mar 2022

@uradnikova hm, ja som teda uctovala v zamestnani vsetko okrem vystavovania DPPO a teda bala som sa otvorit si zivnost a ist do toho. a ak si myslis, ze pri sume aby Ti to na mesiac stacilo budes sediet menej ako 8 hodin pri pc tak zabudni. hlavne v obdobi zavierok, alebo dph ci vyplat. ja uz mam nastastie minimalne starsiu, ktora dokaze aj veceru nachystat, napr vcera ju robila a ja som len zbehla dolu do kuchyne sa navecerat, mladsia zase niekedy zvykne upratat vecer kuchynu, tak to nemusim robit o polnoci ked vypinam pc a mozem ist rovno do sprchy a spat. pomozu aj Tebe takto deti? ja napr zachvilu idem uvarit obed pre mensiu a pre mna (starsia je v BA v skole a ma tam aj obed a muzovi som vcera urobila huspeninu) potom pojdem kontrolovat ucty v jednej firme aby som mohla konecne spravit zavierku a vyfakturovat mu minimalne 3-4 mesiace, lebo ten klient nechce fa na mesacnej baze takze fakturujem mu raz za cas. doobeda som spravila mzdy jednemu co ho mam od zaciatku a teda momentalne je na tom dost zle takze uz mi dlzi viac ako tisicku aj ked viem, ze mi to urcite doplati. uctovala som jedneho, co mi tu zostali jeho doklady a jedna fa, dalsiu som ani pre istotu nevystavila a mam tam dlh cez 500e a to mam co citam infa od dalsich uctovnikov stastie na platiacich zakaznikov.

ciernabrigita
9. mar 2022

tak vyjadrím sa trošku aj ja 🙂 pracujem v tejto oblasti 8 rokov naplno (čiže JU,DE,PU,mzdy, DPH, DPFO,DPPO...), predtým 3 roky ako dievča pre všetko v účtovnej kancelárii. pred deťmi a popri prvom dieťati som spolupracovala na živnosť s jednou účtovnou firmou, ktorá mi dodávala klientov z každého okruhu, prešla som si fakt všetkým možným, nielen účtovanie, ale aj poradenstvo, výmysly konateľov, hľadanie možností ako neplatiť to a hento... zaúčala som nové zamestnankyne firmy, riešila chýbajúce a nesprávne doklady, registrácie na DU,SP,ZP, komunikácia z inštitúciami, kontroly zo strany SP, IP, DU... Popritom som mala už pár svojich klientov - JU,DE,PU,paušálni - tí mi prišli ale na základe vynikajúcich referencií z tejto ,,práce" pre túto účtovnú kanceláriu... Po druhom dieťati som už začala robiť len svojim klientom účto, mzdy, DPH, DP... Aktuálne som v poslednom štádiu rozpúšťania klientely, pevne verím, že tieto DP, ktoré mám aktuálne po celom stole, vidím poslednýkrát v mojom živote a už nikdy nebudem riešiť či si má niekto kúpiť na firmu byt či mobilný dom či si môže dať práčku do nákladov a prečo nie... Možno som už vyhorená 😀 ale posledný rok a pol sa zameriavam čisto na mzdy a v tom chcem ďalej pokračovať alebo úplne zmeniť zameranie (ovládam plynuje AJ a FrJ, mám vyštudované jazyky, takže pozerám aké sú možnosti). Aktuálne mimo týchto posledných klientov robím len mzdy (to mám ako spoluprácu s jednou účtovníčkou, ktorá má veľa firiem a ja jej toto kompletne na diaľku zastrešujem), poskytujem poradenstvo z tejto oblasti firmám aj verejnosti, píšem články, plánujem nové aktivity... Ja nemám nervy na vymýšľanie a obchádzanie zákonov u konateľov, na vysvetľovanie, prečo som si zdvihla cenu o pár eur, prečo vlastne platí toľko a toľko, však to len pár faktúr a máte to a za to toľko pýtate??.... sedím tu celé doobedie za pc, často večer, ked zaspia deti a musím sa ovládať, ked mi zvoní mobil hoc aj v nedeľu večer o 7mej, aby som im nepovedala svoje a len ho odignorovala a ozvala sa v pondelok ráno. Popritom veľa školení, stále nejaké zmeny, platím si rozne portály, literaturu, soft... Nie je to úplne jednoduché a ak chceš na tom riadne zarobiť, musí ťa to baviť (čo mňa teda už prestalo) a musíš mať dosť klientov. Cenníky si pozri na googli, sú rôzne, urob si nejaký priemer alebo čo a uvidíš. Ale bez riadnej znalosti PU to budeš mať ťažké, SZCO platia málo, nemajú často toho veľa, alebo sú len takí jednoroční klienti, prípade kvartálni. Takže ich budeš musieť mať viac ako sro-čiek, čo je vlastne viac majiteľov firiem, kt niečo potrebujú overiť, poradiť sa,... Hned na začiatku im stanov, za koľko robíš aj poradenstvo alebo či je v cene a do akej miery, lebo ťa to vyčerpá a nebudeš mať z toho nič. PS: aktuálne som negatívne daňovo naladená z dôvodu DPPO 😀

ciernabrigita
9. mar 2022

no a ešte doplním - v tejto oblasti by som ja osobne nikdy nechcela mať zamestnancov. Nemáš šancu skontrolovať ich prácu a musíš len veriť, že je to všetko ok a keď nie je a príde sa na to, musíte mať riadne stanovené, kto akú pokutu znáša na seba. Riešili sme to neraz.

drzaopica
9. mar 2022

@ciernabrigita tak....všetci iba hľadajú ako čo oklamať, nezaplatit

jannyr
2. sep 2022

@uradnikova dobrý deň, našla som tuto diskusiu, chcem sa prosím opýtať ako ste dopadli?

uradnikova
autor
2. sep 2022

@jannyr este mam cas,ale trochu tom tu myslienku zavrhla.najradsej by som isla robit ucto pod niekoho... uvidime

jannyr
2. sep 2022

@uradnikova chápem. Ďakujem pekne za odpoved