icon

Ukončenie pracovného pomehu dohodou a zistené tehotenstvo

evelin_t
12. mar 2013

Ahojte Zienky,
precitala som si uz kopec prispevkov, ale pre istotu by som poprosila o pomoc a zhrnutie, aby som sa zorientovala v tejto teme, nakolko sa moc nevyznam.
22.2.2013 sme podpisali so zamestnavatelom dohodu o ukonceni prac.pomeru k 31.3.2013, zamestnana som bola u neho od 1.4.2012. Vcerajsim dnom mam potvrdene gynekologom tehotenstvo. Som uplne na zaciatku, cca 4 tyzden.
Poprosim Vas o pomoc a radu, co by bolo najlepsie, vzhladom na to, ze s priatelom spolu len zijeme, ale nie sme zobrati a teraz si budem riesit aj prechodne bydlisko v SC, ma to vplyv na cokolvek? Rizikove, alebo radsej nie?
Vopred dakujem za Vas cas a rady.

klincek
12. mar 2013

Tehotenstvo je dovod len pre zakaz VYPOVEDE zo strany zamestnavatela, takze skoncenie pracovneho pomeru DOHODOU je platne. (Ale ak by si aj bola dostala vypoved, bola by platna, nakolko tehotenstvo sa zistilo az potom, co ti bola vypoved dana.)
Rizikovost tehotenstva je vecou posudenia lekara, teda aspon by mala byt, tak snad sa tomu vyhnes 😉

evelin_t
autor
12. mar 2013

Dakujem.
Ukoncenie prac.pom.uz neriesim, skor som zvedava na dalsie kroky a moznosti.
Uvidime ako to dopadne 😅

zuzana909
12. mar 2013

@evelin_t budeš mať nárok na materské zo zamestnania nakoľko si v ochrannej dobe.
neviem či si pracovala niekde aj pred tým, ak áno a spĺňaš podmienku nároku na dávku v nezamestnanosti, doporučovala by som sa prihlásiť na úrad práce a následne sa hneď dať vypísať ak ti teda lekár vypíše PN, (nerada by som aby niektoré mamičky upozorňovali, že tehotenstvo nie je choroba, áno to je pravda nie je to choroba, ale tu ide o ničo iné). potom by som PN ukončila tak aby si si stihla ešte vyčerpať dávku v nezamestnanosti.
čo sa týka prechodného bydliska tak to v podstate ľahko vybavíš a nevidím dôvod prečo by si nemohla postupovať tak ako píšem vyššie.
výhody čo sa týka výšky materskej majú len osamelé matky, teda poberajú materskú dlhšie, ale to musíš žiť sama v domácnosti nie s partnerom aj keď nie ste manželia, to si treba zistiť aké sú tam podmienky 😉 a potom rieš prechodné bydlisko

pokiaľ nebudeš mať iné zamestnanie tak buď budeš zaevidovaná na úrade práce alebo budeš PN.

evelin_t
autor
13. mar 2013

@zuzana909 Dakujem krasne za pomoc 🙂

zalka
13. mar 2013

@evelin_t čo si robila pred 1.4.2012? mala si iné zamestnanie?

evelin_t
autor
13. mar 2013

Ano, bola som v jedej spol. 8 rokov a plynule som nasledne presla sem.

zalka
13. mar 2013

@evelin_t moja poradím TI ... prihlás sa na DNP na balík z minima ... kým si ešte zamestnaná .. po 7 dňoch toto DNP zruš ... vznikne Ti OL zo zamestnania aj z DNP a MD dostaneš 65% zo zamestnania a k tomu aj 255 e z DNP .. ale pozor DNP zakladaj teraz ešte kým si zamestnaná, najneskorší termín založenia DNP je 31.3. a musíš byť 7 dní prihlásená .. zaplatíš asi tak 32 eur za to DNP ... ale budeš poberať vyššiu MD... aj prípadnú PN ...

Ale ešte mi napíš kedy máš termín pôrodu ... či by ti stačilo len 7 dní DNP.

evelin_t
autor
13. mar 2013

@zalka Az teraz sme zistili, ze som tehotna. Od lekara este nemam termin, ale predbezne by to malo byt zaciatkom Novembra.
DNP som si platila, zaciatkom min.roka, ked nastali nejake zmeny, som si to zrusila, nakolko sa nepodarilo otehotniet. Ide aj v tomto pripade o to iste DNP?
Este mi prezrad prosim, co znamena OL?

zalka
13. mar 2013

@evelin_t OL je ochranná lehota ... a kedže si tehotná ... a skončí TI PP tak z PP budeš mať ochrannú lehotu pre tehotné 8 m. kedy nastúpiš na MD ...
ak by si si našla zamestnanie alebo po skončení PP by si sa prihlásila na DNP tak by si si OL zrušila... akurát teraz ked píšeš ... že až v novembri je termín ,,, tak na to by DNP nevyužila moc ... lebo je to daleko ..

Ja by som na tvojom mieste spravila toto ...
31.3.2013 by som sa prihlásila na DNP z VZ 393 ....to je nedeľa , v stredu 27.3.13 by som odniesla prihlášku na SP s dátumom vzniku DNP 31.3.13..
kedže je veľká noc .. tak 2.4. by som sa šla zaevidovať na UP... a ked by ťa lekár vypísal na PN ... napríklad 15.4. tak DNP by si zaplatila od 31.3. dok 14.4. a PN by si si dala vypísať zo zamestnania z OL a z DNP ...
Vždy ked by si nebola na PN tak DNP by trebalo platiť ... platí sa mesačne 130,27 eur .. z minima ... Toto DNP by si mala mať aspon 5 mesiacov .. potom ho môžeš zrušiť ... a vznikne nárok na MD z OL z DNP aj zo zamestnania ...

evelin_t
autor
14. mar 2013

@zalka Dakujem krasne za rady. Vobec som netusila, ze po tolkych rokoch prace, budem musiet riesit rozne kroky, pre zvyhodnenie akeholkolvek prijmu pocas MD.
Napadla ma este otazka, ked som si DNP platila cca 8-10 mesiacov, nasledne zrusila, nerata sa to?
Dakujem este raz 🙂

zalka
14. mar 2013

@evelin_t ráta sa ale vždy musíš mať splnenú podmienku 9 mesiacov poistenia v posledných dvoch rokoch ... a to ty v novembri splňať nebudeš.
Takže jediná šanca je tak ako som napísala .. pred skončeím PP si založiť DNP a ísť na PN aby si nemusela toľko platiť ... ako nemusíš byť na PN celý čas .. za čas čo nesi na PN ti vyplácajú podporu v nezamestnanosti čo budeš na PN tak budeš dostávať PN zo zamestnania a z DNP ... bude to vyššia suma ako podpora.

evelin_t
autor
14. mar 2013

@zalka ok, dakujem. Si poklad. Krasny den prajem.

zalka
14. mar 2013

@evelin_t ale pozor na to založenie DNP ... musí vzniknúť ešte počas PP ... ak vznikne v apríli abo neskôr tak si zrušíš OL zo zamestnania a nárok na PN ani MD zo zamestnania mať nebudeš... takže POZOR