icon

Ukončenie pracovného pomeru po materskej

13. jún 2025

Ahojte. Potrebujem poradit. Mam za sebou retazovy porod (2 deti). 1.9.2025 by som mala nastupit do prace, ale chystam sa ukoncit pp dohodou. Novu pracu mam slubenu az od 1.12. 2025, ked bude mat maly 2,5 roka a nastupuje manzel s nim na MD
- Co somnou medzitym?
- Pojdem sa zahlasit na UP - Mam ist hned alebo mam vycetpat den dovolenky (zvysnu mi zamestnavatel vyplati), aby mi vysla lepsia davka v nezamestnanosti?
- Budem dostavat dalej rodic.prispevok, ked uz nebudem zamestnana?

Mohla by som ukoncenie pp dohodou dat aj na neskor, len tam potom brzdim prijatie dalsieho zamestnanca, tak sefka by bola rada, keby vedela, kedy naozaj chcem skoncit.

Este jedna vec- tesne pred odchodom na MD s prvym dietatom som bola par mesiacov PN (zuril covid a bolo mi doporucene ostat doma, vzhladom aj na rizik.tehotenstvo).
- ovplyvni to nejako davku v nezamestnanosti?

Dakujem

viestta
13. jún 2025

Vsak budes poberat rodicak, nikde sa hlasit nemusis.

domka222
13. jún 2025

To chce muž poberať materskú na to isté dieťa ako ty rodičovský súbežne?

ibrunova
13. jún 2025

prečo by si mala nastúpiť do práce 1.9?

pl2y
13. jún 2025

Ak to dobre chápem, tak myslim, že by si vedela ostat do toho 1.12.2025,kým pôjde manzel na matersku so synom ( a ty do novej práce) , nadalej na rodičovskej bez ohľadu na to, či ti trvá PP u starého zamestnávateľa alebo nie. Ak teda chces vyjsť v ústrety zamestnávateľovi. Ale nemozu ta nútiť dať výpoveď, ani ti teda dať vypoved, kým si na materskej/rodicovskej.
Možno by stalo za to si nejak zistit, koľko by ti vychádzala podpora v nezamestnanosti,keby nastúpiš na ten 1 den naspat do práce a das si preplatiť dovolenku, lebo by to mohlo byt celkovo lepsie ako rodičovský príspevok a mali by ste tak trosku vyšší príjem, na tie 3 mes kým pôjdeš do novej práce.

autor
14. jún 2025
@pl2y

Ak to dobre chápem, tak myslim, že by si vedela ostat do toho 1.12.2025,kým pôjde manzel na matersku so synom ( a ty do novej práce) , nadalej na rodičovskej bez ohľadu na to, či ti trvá PP u starého zamestnávateľa alebo nie. Ak teda chces vyjsť v ústrety zamestnávateľovi. Ale nemozu ta nútiť dať výpoveď, ani ti teda dať vypoved, kým si na materskej/rodicovskej.
Možno by stalo za to si nejak zistit, koľko by ti vychádzala podpora v nezamestnanosti,keby nastúpiš na ten 1 den naspat do práce a das si preplatiť dovolenku, lebo by to mohlo byt celkovo lepsie ako rodičovský príspevok a mali by ste tak trosku vyšší príjem, na tie 3 mes kým pôjdeš do novej práce.

@pl2y ano. Takto som to myslela. Viem, ze by som mohla ostat do 1.12., len ja aj sefka uz vieme, ze neostanem a aj v ramci kolegiality a udrzania dobrych vztahov a aby mohli vyhlasit na moje miesto vyberove konanie na noveho zamestnanca, by som skoncila k tomu 1.9. Hrubu mzdu som mala velmi dobru, urcite by davka v nezamest.vysla vyssia ako rodicovsky.
- Robi sa to tak, ze sa po skonceni RD nastupi na 1 den do prace (ev.sa vycerpa 1 den dovolenky)? Preco to tak je?
- Nema ta PN-ka pred nastupom na prvu MD vplyv na davku v nezamest.?
- a vobec, kde sa da prezistit, aka davka v nezam.by mi vysla? Asi sa nepojdem pytat na UP. Ci??

autor
14. jún 2025
@domka222

To chce muž poberať materskú na to isté dieťa ako ty rodičovský súbežne?

@domka222 nie. Ja RD do 1.12., potom koniec a zacne muz s MD.

pl2y
14. jún 2025

Ja som si toto nejak nestudovala, ale kamarátka mi niečo take spomínala, že tusim sa oplatí ako keby nastupit aspoň na 1 den do prace a potom si dať zvyšok dovolenky preplatiť a potom sa tusim vypočítala dávka z tej sumy preplatenej dovolenky. Vraj su aj nejaké články a dokonca nejaká právnicka vypracovala nejaký manuál (platený), čo si kamarátka kúpila a študovala, lebo vraj to vie urobit velky rozdiel v tej sume. Takze treba pogooglit.

autor
17. jún 2025
@pl2y

Ja som si toto nejak nestudovala, ale kamarátka mi niečo take spomínala, že tusim sa oplatí ako keby nastupit aspoň na 1 den do prace a potom si dať zvyšok dovolenky preplatiť a potom sa tusim vypočítala dávka z tej sumy preplatenej dovolenky. Vraj su aj nejaké články a dokonca nejaká právnicka vypracovala nejaký manuál (platený), čo si kamarátka kúpila a študovala, lebo vraj to vie urobit velky rozdiel v tej sume. Takze treba pogooglit.

@pl2y dakujem. A este sa opytam, to mam zamestnavatelovi (budem to riesit s mdzovym a personalnym oddelenim, nie priamo s riaditelom) povedat, ze sme sa so sefom dohodli o ukonceni pp dohodou, ale predtym chcem vycerpat par dni dovolenky a az potom skoncit a zvysnu dovolenku preplatit? Moj priamy nadriadeny o tom vie, vysvetlila som mu ze ide o vyssiu davku v nezamestnanosti a rozumie tomu, ale asi to nevie ovplyvnit. Dovolenku preplatia, to viem urcite, ale s tymi par dnami “akoze v praci” mozem na personalnom povedat, ze to je kvoli davke v nezam.?? Neberie sa to ako nejaky podvod na, co ja viem, stat?

pl2y
18. jún 2025

Mesiac pred nástupom do práce by ste mali oznámiť zamestnávateľovi den nastúpu (napr 1.9.2025), takze to by som asi urobila prvé, že napisem list, kde uvediem den nastúpu. Podľa mna v tomto oznámení môže byt kľudne uvedené, že žiadate aj o čerpanie dovolenky od tohto dna (už tusim 1.9 nie je den pracovného pokoja,takze preto ta dovolenka). A následne by som sa dohodla so zamestnávateľom na vypracovaní dohody o skončení PP od nasledujúceho dna ( čiže od 2.9.2025), kde by som žiadala uviesť aj že nevyčerpana dovolenka sa prepláca. Nemyslim, že by s tým mali mat nejaký problém.