icon

Ukončenie pracovnej zmluvy tesne pred dôchodkom

1177
27. apr 2023

Ahojte,

Známa s najväčšou pravdepodobnosťou dostane výpoveď
8 mesiacov pred dosiahnutím dôchodkového veku. Aký postup zvoliť, aby to budúcu výšku dôchodku neovplyvnilo? PN, Úrad prace, pripadne aké sú možnosti. Ďakujem za rady

Strana
z2
viestta
27. apr 2023

@1177 urad prace na 6 mesiacov, potom PN na 2 a poziadat o dochodok v riadnom termine. Alebo PN a potom 6 mesiacov urad prace a nastup na dochodok v riadnom termine

klarissa25
27. apr 2023

@viestta nemôže isť na pn po urade prace ved by na platenu pn nemala narok

kornelies
27. apr 2023

@viestta Vies, ze pani nahovaras na nelegalnu vec? Tak isto lekara, ktori jej tu PNku napise! Potom sa cudujeme, ze nie je dostatok penazi v statnom rozpocte, ze ludia podplacaju lekarov. Kvoli ludom, ktori nechcu pracovat a vyuzivaju system.

eeffka
27. apr 2023

@kornelies nelegalnu vec? Az budes mat 64ci kolko rokov ked sa pojde do dochodku,budes mat diagnoz na 6PNiek, nie na jednu.

domiklik
27. apr 2023

@kornelies ty by si co na jej mieste robila? Keď celý život robíš a pred dôchodkom ta niekto vyhodí... Véd ti zamestnávatelia vyhadzujú prioritne ľudí pred dôchodkom lebo rátajú s tým, že polovica pôjde na PN...

viestta
27. apr 2023

@klarissa25 ked pojde po skonceni PP v ochrannej dobe na PN ma narok na platenu PN, Nasledne urad prace.
@kornelies nie je to nelegalna vec, zakon jej to umoznuje. Pani pred dochodkom asi ma uz dost odvedene do vsetkych systemov a urcite aj celu zbierku diagnoz, na ktore moze marodovat. A na evidenciu na urade prace a poberanie podpory v nezamestnanosti ma tiez zakonny narok. Nie je povinna ist do predcasneho dochodku len preto, ze ju prepustili tesne pred tym ako dovrsila dochodkovy vek.

klarissa25
27. apr 2023

@viestta pises urad prace a potom na pn a to je blbosť...

viestta
27. apr 2023

@klarissa25 po urade prace na PN len kvoli tomu aby si nemusela platit ZP. Moze sa prihlasit na UP a potiahnut to tam az do dochodku, 6 mesiacov dostane podporu, a dva bude poistenec statu a potom poziada o riadny dochodok, alebo o predcasny po 6 mesiacoch a pride o 1% vypocitaneho dochodku

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
martinkatinka
27. apr 2023

Nie je moznost predlzit pracovnu zmluvu?

alenah31
27. apr 2023

@kornelies vieš čo znamená slovo nelegálne? Niečo čo zákon nedovoľuje - niečo čo je trestné. Nakoľko ona po ukončení PP nárok na PN mať bude ak využije OL - nekoná nelegálne, len využije svoj ZÁKONNÝ nárok a legislatívu vo svoj prospech na "dobu určitú" - požiada o nemocenské z poistenia, ktoré si riadne odvádzala, následne sa eviduje na ÚP kde znovu ZÁKONNE požiada o dávku v nezamestnanosti, z ďalšieho poistenie, na ktoré si odvádzala tiež.

martinkatinka
27. apr 2023

@kornelies je to sice spekulativne, ak nema dovod na PN, ale nie nelegalne

nevenka
27. apr 2023

@kornelies ides zavidiet chuderke takmer dochodkyni? Ved jo a co, ze jej odrataju percenta, urcite ide mat dochodok par tisic a nevadi, ze o daco pride. Lebo je "leniva" pracovat, wtf??!! 🙄

anetka34
27. apr 2023

@elizabet173 presne toto isté si myslím aj ja. Mnohé tu píšu "Neznášam ženy, ktoré si berú PN, OČR" lebo mne berú zo štátneho rozpočtu, či ako? 🤔
Ja neznášam ženy, ktoré nemajú trošku empatie, pretože ona má všetko zabezpečené okolo detí, alebo závidí žene tesne pred dôchodkom, že pôjde 2 mesiace na PN. Celý život robila. Nie je to pani, ktorá začala rodiť v 16-tich a porodila 12 detí, nikde celý život nerobila a jej muž tak isto je "akože invalid". Nebudem písať koho sa to týka, každý si domyslí. Toto sú ľudia, ktorých tento náš systém vo veľkom podporuje, stavia im dookola byty, platí sociálne dávky, pomôcky do školy, podpora bývania... Tam idú naše dane! Sa zobuďme, nie na nejakú pani pár mesiacov pred dôchodkom. Tá si svoje zaplatila do poisťovne. A potom otázka, prečo štát dovolí, aby bol prepustený človek pár mesiacov pred dôchodkom, alebo žena po RD, aj keď nejde čerpať OČR (ja osobne som nečerpala) Prečo je to možné?

anetka34
27. apr 2023

@viestta Ano tak, ale najskôr PN, potom úrad práce . Aby to bolo vykryté finančne. Takto by jej stačilo 8 mesiacov Úrad práce. 6 mesiacov by mala podporu + 2 mesiace platí štát zdravotné poistenie.

kikushaa
27. apr 2023

Ak ma teraz 8m do dochodku a este nema vypiced v ruke, tak to vykryje aj vypovednou lehotou ci? A potom urad prace na 6m a hura dochodok, hlavne nech sa neopusta, moju mamu postretlo nieco podobne viac ako rok pred dochodkom, isla na urad prace a potom poziadala o predcasny

evelyn246246
27. apr 2023

@elizabet173 nedostatok je preto lebo vsetci v parlamente kradnu !! ..pre nich peniaze su vzdy .. tazko pracujuci obycajny clovek ma len omrvinky.. kludne nech si pani da PNku !! drzim jej palce !

anetka34
27. apr 2023

@evelyn246246 Ja som sa viackrát zamýšľala nad tým, prečo si Rakúsky dôchodca môže dovoliť platiť dve Slovenské opatrovateľky a ešte mu zostáva na slušný život. A Slovenský dôchodca musí lúštiť akciové letáky a rozmýšľať či si kúpi akciové kura v Lidli alebo mu stačia aj cestiviny a lacné párky?
"Někde asi soudruzi uďelali chybu!"

kornelies
27. apr 2023

Je mi absolutne jedno, ze sa vam nepaci, co som napisala. Kde je napisane, ze pani robila cely zivot. Nikde. Pokial budeme verejne podporovat umelo vytvarane PNky, zdravotne poistovne budu preplacat ukony a lieky, ktore boli nevyuzite, nezostanu peniaze na ine lieky, osetrenia. Cakacia doba sa predlzuje, ludia trpia, pretoze ich nema kto osetrit. Lekari su prepracovani a stavaju sa uplatni. Naozaj to potrebujeme?

anetka34
27. apr 2023

@kornelies Neviem či jedna rehabilitácia trebás na chrbticu počas PN naše zdravotníctvo položí na lopatky? Možno by tam išla aj tak keď by ju slušne nechali pracovať do dôchodku a nie jej dali výpoveď. Určite si teraz nebude dávať prepisovať lieky za tisíce.
A ešte jedna otázka, nevykazujú niektoré naše poisťovne zisk?

viestta
27. apr 2023

@kornelies je uplne jedno, ci pani bude lekarov zatazovat v ramci tejto ucelovej PN alebo ich pojde so svojimi zdravotnymi problemami zatazovat ako evidovana na UP alebo ako poberatelka predcasneho dochodku. Tie ukony ZP bude preplacat tak ci tak. A davku v pracovnej neschopnosti jej bude vyplacat socialna poistovna z jej nemocenskeho poistenia, na ktore ma zakonny narok aj ked by platila odvody iba jeden den.
Takze tak trosku mas v tych svojich argumentoch hokej, ale to nevadi. Kym budes v preddochodkovom veku stat pred rovnakou dilemou, tak si to hadam ujasnis

anetka34
27. apr 2023

Moja mama tiež dostala výpoveď tesne pred dôchodkom. Veľmi smutné. Nová mladá vedúca si robila čistky. Celý život pracovala, v tej firme 30 rokov, bez PN, OČR. Celý život si platila odvody a nikdy nebehala po lekároch. OČR nepotrebovala, bola som u mojej starkej keď bolo treba. A ani ja som nepotrebovala OČR, pretože kedysi ženy chodili do dôchodku v 53-56 rokoch, čo sa týkalo aj mojej maminy. Takže sa to dalo zvládať. Aj vnúčatá a aj postarať sa o starých rodičov. Teraz už človek pôjde rovno do krematória z práce a ešte mu to budeme závidieť ☹️.

1177
autor
27. apr 2023

@kornelies Pani nemarodovala v živote. V tejto konkrétnej firme je viac ako 20 rokov. Na materskej nebola. Do štátneho rozpočtu odviedla dosť. Vypoved v ruke ešte nemá, preto rátam max 8-9 mesiacov- dôchodok dosiahne v marci 2024. Ak bude mať aj výpovednú dobu 3 mesiace, bude treba vykryť naozaj len pár mesiacov. Otázka je však iná. Ktorá možnosť jej bude najmenej krátiť dôchodok. Alebo o koľko sa jej bude krátiť dôchodok. Ďakujem

viestta
27. apr 2023

@1177 ak sa zaeviduje na 6 mesiacov na urade prace, tak znizi jej to dochodok minimalne, ked este dostane odstupne, tak tym sa jej dochodok o nejaku smiesnu sumu zvysi. 6 mesiacov na urade mze byt evidovana aj ked uz bude mat narok na dochodok a o dochodok moze poziadat az ked jej skonci podpora. To su tiez nejake centiky do nejakej bulharskej konstanty, podla ktorej jej vypocitaju dochodok. Jedine, ze by isla do predcasneho dochodku, tak sa jej vypocitany dochodok znizuje o 0,5% za kazdy nacaty mesiac, cize predcasny dochodok je pre nu najmenej vyhodny.

kikushaa
27. apr 2023

@1177 ak pracovala vyse 20rokov ma vypovednu 3m. Cize asi dobre aby nepodpisovala zbrklo nejaku dohodu, plus neviem aky je dovid vypovede, ale v niektorych pripadoch jej moze pribalezat aj odstupne

kornelies
27. apr 2023

@viestta Pisem o ucelovej PNke. 🙉🙉🙉Btw treba citat s porozumenim. Mne je srdecne jedno, aky bude mat pani dochodok.

to.beruska
27. apr 2023

Tak toto riešime s otcom.cely život pracoval od minulého roka má zdravotné problémy.ratal stým že tento rok pôjde ešte do práce.ale zdravotný stav mu to nedovoľuje . platenú PN má len do konca júna.na dôchodok ide 22.2.2024 .tiež mu to nijak nevychádza.ziadat o invalidný je už zbytočne .predčasný nechce robí mu to dosť rozdiel .je tu možnosť žiadať predĺženú PN keď posudkový schvali.1.6 ide do kardiologickeho centra..zdravotne mu to už nedovoľuje ísť .ani prehliadku mu lekár nepodpíše.urcite pani odporúčam keď ma diagnózi ísť na Pnku pokiaľ sa bude dať.skor by som ťahala pnku až do konca a potom prešla už na dôchodok

anetka34
27. apr 2023

@kornelies keď Ti to je jedno, načo reaguješ? Otázka znela ako vykryť obdobie s čo najmenším krátením dôchodku.
Mne keď je nejaká téma jedno, ani to nečítam.

viestta
27. apr 2023

@kornelies ucelova PN je sice na hrane, ale nie je to zneuzvanie poskytovatelov zdravotnej starostlivosti

lienka.7
27. apr 2023

@viestta čítaš aj po sebe co píšeš? 🤦‍♀️ pokial ma niekto účelovú PNku a robia mu tým padom zbytocne úkony, podľa teba nejde o zneužívanie zdravotnej starostlivosti? Fakt zaujímavé 🤔👌
@kornelies no comment to tu už. Keďže je tu v podstate jedno ci PNku zneužívajú tehotne alebo dôchodkyne, každá má na to predsa svoj dôvod a najmä právo, ako tu mnohé nezabudnu podotknúť, ani sa nedivím tomu, ze sme ako štát v takych srackach ako sme.
@autorka ja navrhujem, nech ide na PN uz teraz, v podstate ma jedno ci si nejakú diagnózu vymysli teraz alebo až potom.

Strana
z2