Úrad práce ma posiela robiť prácu, o ktorú nemám záujem
Dobry den, chcem sa podelit o moj problem.
Som dlhodobo nezamestnana (kvoli korone) a o pracu zaujem mam. Robila som v roznych sferach, cez vychovavatelku, veducu, v administrative, chvilku som mala i zivnost... Moja posledna praca bola sice vo fabrike, ale nie vo vyrobe. Mam rozne kurzy, nedavno som absolvovala kurz uctovnictva a chcela by som sa tymto smerom ubrat. Zatial som u nas nenasla vhodnu pracu a popravde, potrebujem si doriesit nejake zdravotne zalezitosti, kym mam na to viac casu (nic vazne), takze nehladam az tak intenzivne.
Tento tyzden mi prisiel papier z uradu, ze sa mam dostavit na pohovor do velkej fabriky a ze ak ponuku odmietnem, budu to brat ako nespolupracu a vyradia ma z evidencie. Som z toho zufala, pretoze ja mam seriozny zaujem o pracu, ale nie ist do fabriky na 3 zmeny ako operator vyroby. Nechapem, preco ma vobec volaju na tuto poziciu, v ziadosti pri prihlasovani sa ako nezamestnana som uviedla, ze mam zaujem o pracu v administrative a jednozmenny pracovny cas. Jedine co ma spaja s fabrikou je, ze som v jednej sice robila 2 roky - ale nie ako operator. Mam bakalarsky titul, vela skusenosti v inych sferach a ist robit na 3 zmeny (co som nikdy nerobila), medzi ludi, od ktorych vyzaduju iba zakladne vzdelanie, ma jednoducho uraza. Nechcem sa nikoho dotknut, samozrejme. Neviem teraz, co mam robit, kedze ja mam ine ciele a predstavy, ale urad je nekompromisny. Bud budem musiet prijat tuto pracu, v com nevidim dovod, alebo ma vyradia a budem si musiet platit sama poistenie (zbytocne). Neviete mi, prosim, niekto poradit, ako mam postupovat?
neviem, ako je to v SR, ale v Nemecku ta nemozu poslat na pohovor na poziciu, ktora nezodpoveda tvojej kvalifikacii. Ak je to v SR ine, chod na ten pohovor a daj si take poziadavky, ake by si si dala na pracu vo svojom odbore a potom uvidis.
@123andy123 ale ved ona sa netlaci do prace nasilu, hlada si taku, ktora jej bude vyhovovat pracovnou naplnou aj platovo. A to ci je niekomu lepsie v praci ako doma je tiez indivindi, poznam aj ludi, ktori keby nepotrebovali €, tak by boli doma aj 2 roky a nenudili by sa. Mna by piclo po 3 tyzdnoch 😀 ale je to naozaj velmi individualne
@jahmanka22 chod na ten pohovor a spytaj sa ci nemaju pracu aj pre ludi z tvojim zameranim mozno motyka vystreli ;)
@jahmanka22 ulohou uradu prace je zabezpecit ti prijem...ak to nedokazes sama..urad prace nevie,ze tebe vyhovuje byt nezamestnana..a predpokladam uz dlhsie ako 6 mesiacov...chap..ze sa tam stretavaju s kadecim...takze ak ta to otravuje bud dobrovolne nezamestnana...a nebudu ta posielat do prace.
@erickatt to vážne v dnešnej dobe v obyčajnom obchode vadí tetovanie a dredy? 🤦♀️... A ešte ako si mala ostrihať dredy? 🤣🤣🤣🤣 To mala ísť dohola? To by som rada vedela 😃
mňa tak chceli poslať z úradu do fabriky na 3 smeny za 500 v čistom a podporu som mala 990 vtedy ešte 4 mesiace, čiže na úrade som bola ledva 2 mesiace 🤣 by mi hrabať muselo... Tak na pohovore som im vysvetlila co a ako a oni mi dali potvrdenie ze nemajú o mňa záujem 😃
@aurorastone ano ano. Panko hnusny , dcera mala vtedy tesne po skole, si myslel ze si moze dovolit
1.Dlhodobo nezamestnany je evidovany na UPSVaR 12 po sebe nasledujucoch mesiacoch - to asi nie ste
2.Ak mate zdravotne problemy, nic Vam nebrani ist na PN
3.Podporu, ktora by Vam ostala nevycerpana si mozete vycerpat naraz, aj ked nie v plnej vyske, ale aspon cela neprepadne.
4.Voci uradu mate aj povinnosti, nie len pravo poberat podporu.
@jahmanka22 ...ved nastup do prace a chod po lekaroch ak mas zdrav. problemy, myslim ze ta velmi rychlo prepustia...este v skusobnej dobe. Pripadne PNka ak mas zdravotne problemy.
Ze radšej do fabriky ako na podporu? No v žiadnom prípade, to je čisté peklo tieto korporaty. Zničiť si zdravie v hluku, smrade, dokašľať biorytmus nezmyselnou prácou na 3 zmeny! V noci by mal človek spat, nie tam stat 8 hodín pri páse jak robot.
Skúsila som fabriku, 6 dní som tam vydržala, drbnuti Slováci si sami pozvyšovali normy pomaly o 1/3 vyššie ako Nemci ale za polovičný plat. Záchod na druhom konci haly a sibnuta majsterka co počítala koľko krát za zmenu som tam sla, to asi chcú aby mal človek plienku pri tom stroji lebo však treba nadprodukciu... A potom to stojí ako to Kia vrakovisko pri Žiline, nikto to nekupuje tak to zosrotuju.
Nehovoriac o tom ze mi išiel mozog vybuchnúť pri takej monotónnej činnosti, som zvyknutá premýšľať, robiť rôzne činnosti neviem sa vypnúť a stat sa robotom.
A vrchol bol keď po mne chceli aby som hneď po poobednej na druhý deň šla na rannú... Akože prídem domov o 11 tej večer, kým sa najem, umyjem tak je 0:30 a po 4 hodinách mam ako vstávať a hurá za pás?
Človek strávi v práci obrovskú časť života, neviem si predstaviť takto ho premarnit výrobou nejakých kusov
@lujza123 zalezi aka fabrika.
To s poobednou a nocnou zalezi od veduceho. Ja som tak sla raz ci 2x a uprimne u nas je to tak ze si aj pamata kto je ochotny prist hoc pravda bola som KO na rannej. 😀
To iste WC idem kedy mi treba ziadny problem. Zalezi od ludi aj vela 🙂
@karamellka1 takze pokial je dieta do 10 rokov mozem pracu odmietnut ?
@liljana ja s evidovana 4 mesiace a uz po 3'tyzdnoch na posielali na pohovory do prace s ubytovanim 60'km od miesta bydliska alebo do prace s prac dobou 7-24 vobec ich nezaujima ze mam male dieta ktore si nemam ako zaopatrit
@9555058645 mne vtedy povedala na personálnom v tej firme že áno. Len tam sa jednalo aj o nočné smeny.
ja som mala rovnaký problém, sama úradníčka na ÚP mi poradila, aby som tú prácu zobrala a po dvoch dňoch dala výpoveď, keďže som v skúšobnej dobe...urobila som tak a o dva týždne som si sama našla prácu, v ktorej som dodnes ...
@jahmanka22 zdravím, ako to dopadlo? Mňa tiež s technickou univerzitou ( ževraj najlepšie vzdelanie na SK) aj s doktorátom poslali na výberové konanie ako pomocný robotník, proste asi to najhoršie, kde stačí základka, plno alkoholikov na ubytovni , chrachle, cigarety. Jednoducho absolútne poníženie, ale bolo jasné, že to je skôr recesia a každý normálny naborca si musí buchnúť po čele. Úprimne , prečo si niekto nemôže vybrať podporu, má na to nárok, každý si tam platíme a len si berieme späť. To že desaťtisíce občanov to robí roky, nikoho netrápi, urobí slušný človek a už závistivci Ti neprajú, áno odznelo tu veľa závisti ako sa na SK patrí. Ja som tiež skončil sám, celkom slušný plat, ale ja nie som do zamestnania a tak som sa dal na podnikanie, ovládal som aj mnoho zručností okrem počítača ( vyhláška elektro, plynové zariadenia, zváračke oprávnenie, angličtina C1,...) Tiež som si vybral podporu, a potom podnikanie. Preto je Slovensko tak ako je, mizerné platy, podradná práca, mnohokrát pod úrovňou, lebo sme tu naučený nastavovať chrbty a hlavne robiť čokoľvek. A v tom je problém, človek vezme čokoľvek a už degraduje, nízko kvalifikované práce väčšinou prinášajú so sebou aj pracovníkov, ktorí povedzme slušne nie sú moc inšpiratívny. Ak je človek ambiciózny a chce to dotiahnuť, musí prestať počúvať väčšinu. Väčšina je zauverovana, musí pracovať, nemá na výber, ak máš na výber, počúvaj úspešných. Pamätaj bežný zamestnanec Ti nedopraje úspech. Ja som si tiez šiel za svojím, nikdy som nechcel žiť ako je to bežné. Pol života do práce, ktorú väčšina aj tak neznáša, splácať milión úverov, večer telka, cez víkend sa "rozbiť" a hold v pondelok zas na pánske pod bič. Každý má na výber, len tu si pravdepodobne nenašla tú správnu vzorku ľudí, ktorí Ťa posunú. Napríklad veľa inšpirácie nájdeš, ak sa budeš stretávať s riaditeľmi firiem, konateľmi spoločnosti, pracovitých živnostníkov, tam nájdeš veľa podpory a príbehov, ktoré Ťa posunú a nie choď robiť za pás. Vieš ešte čo sa stane. Ak personalista uvidí, že napr. inžinierka robila za pásom, ju nezaujíma, že mala asi krízu, ona vidí človeka , ktorý nepozná svoju hodnotu a je v zufalosti urobiť čokoľvek. Rodinná známa je vedúca personálneho a také CV zhadzujú do koša, samozrejme aj podobné platené rýchlokurzy ala rôzne pochybné školy.
@marekfruitak veru suhlasim, kvalifikovany ludia robia pozicie ktore neodpovedaju ich kvalifikacii...u nas v podniku IT čkar robil smetiara... chalan mega hlava prosto mega sikovny len tichy utiahnuty, myslim ze som bola jedina skym dokazal prehodit nejake to slovo, robil pracu ktoru mu mamka vybrala... pritom v podniku bola volna pozicia na IT, ale mamka ho donutila (lebo ved ona tiez upratuje) tak bude aj on... a pritom vzdy ked bol u mna na pracovisku sme sa bavili ako by chcel robit to co ho bavi a podobne ale mamka nedovoli, podla mamky je to "nepoctiva robota, peniaze sa zarabaju rukamy"
Kde je chalan teraz? Neviem... davno tam nerobim ale vzdy mi ho prislo luto neraz som mu vravela Kaji ser na to, daj si ziadost na toho IT tu vo firme alebo kdekolvek inde...a jeho slova? Mamka nedovoli...
@oktobermimi A toto je problém spoločnosti, riešime čo si kto pomyslí. Preto sa tak darí spotrebnému trhu, ľudia ktorí majú ledva na základné potreby musia mať značkový mobil, oblečenie a pod. aby akože vyzerali. Priemerný človek si kúpi auto, na ktoré jednoducho "nemá" len aby ho obdivovali na pár minút na parkovisku pred Lidlom, sme tak nastavený, väčšinou života väčšina premárni bytie len na to čo si o nich pomyslí niekto komu na nich vôbec nezáleží. Poznám prípad ako Tvoj kolega bývalý, ono nestačí len mozog, pokiaľ je človek nepriebojný alebo sa po dobrom štúdiu vráti do malého mestečka, kde niet uplatnenie pre perspektívne vzdelanie je to to isté akoby ani nemal .
@marekfruitak presne presne presne a este nezabudnut vianoce na uver...
@jahmanka22 to je bežné, úrad práce chce napchať každého do roboty, bezohladu na to akú prácu si hladá. Oni to berú tak že takáto robota je, tak takú treba robiť.
Furt len operátor do výroby, pocker v sklade, a také tie rýchle a na normu kde je velká fluktuácia. Tam ma posielali furt. Ale k technickým službám, zametať ulice, byť smetiar, všelijaké obecne služby, kde nieje fluktuácia, že miesto sa uvolní len ak niekto ide raz za čas do dôchodku, čo by som zvládol, tam ma nikdy neposielali.
Vždy som sa vracal na úrad práce keď ma vyhodili, oni ma zase zamestnali, zase ma vyhodili. Samá papierovačka dokola furt. Som im darmo hovoril že nech ma dajú na nejaké také jednoduché práce pre hlúpych ako som ja, nedali. Just furt len do takých kde som to nezvládal. Ministri stále slubujú že treba vytvoriť pracovné miesta pre nezamestnatelných… Tak kde sú tie miesta?
@marekfruitak veru suhlasim, kvalifikovany ludia robia pozicie ktore neodpovedaju ich kvalifikacii...u nas v podniku IT čkar robil smetiara... chalan mega hlava prosto mega sikovny len tichy utiahnuty, myslim ze som bola jedina skym dokazal prehodit nejake to slovo, robil pracu ktoru mu mamka vybrala... pritom v podniku bola volna pozicia na IT, ale mamka ho donutila (lebo ved ona tiez upratuje) tak bude aj on... a pritom vzdy ked bol u mna na pracovisku sme sa bavili ako by chcel robit to co ho bavi a podobne ale mamka nedovoli, podla mamky je to "nepoctiva robota, peniaze sa zarabaju rukamy"
Kde je chalan teraz? Neviem... davno tam nerobim ale vzdy mi ho prislo luto neraz som mu vravela Kaji ser na to, daj si ziadost na toho IT tu vo firme alebo kdekolvek inde...a jeho slova? Mamka nedovoli...
@oktobermimi ja zase presne naopak, nerozumiem sa ničomu, a tak by som chcel robiť toho smetiara a nikde som sa nedopátral ako sa tam dostať. V kazdej firme som len pozeral na takých, že aj ja by som toto chcel robiť ale buď nebrali, buď len na živnosť, alebo to tak zahovorili keď som pýtal kontakt na ich vedúceho, že proste tie fleky si držia. Aj hentoho tam dohodila mama. Asi je ťažké na tie fleky dostať, ale ja zase nič iné robiť neviem, tak by som mohol mať to ako stabilné zamestnanie.
@oktobermimi ja zase presne naopak, nerozumiem sa ničomu, a tak by som chcel robiť toho smetiara a nikde som sa nedopátral ako sa tam dostať. V kazdej firme som len pozeral na takých, že aj ja by som toto chcel robiť ale buď nebrali, buď len na živnosť, alebo to tak zahovorili keď som pýtal kontakt na ich vedúceho, že proste tie fleky si držia. Aj hentoho tam dohodila mama. Asi je ťažké na tie fleky dostať, ale ja zase nič iné robiť neviem, tak by som mohol mať to ako stabilné zamestnanie.
@unbeholfen píšeš, že si z Galanty, v Sládkovičove hľadali Technické služby človeka https://www.profesia.sk/praca/technicke-sluzby-...
a napíš na Technické služby v Galante - pošli im svoj životopis, možno sa ti ozvú

Nechápem a prečo nemôžeš ist pracovať do fabriky? Veď aspoň na tu dobu kým si nenájdeš lepšiu prácu. Je to lepšie ako sedieť doma, to musí byť otupné a aj by si zarobila. Musíš myslieť ekonomicky. Mať kolegov s nižším vzdelaním ta nemá prečo urážať. Alebo obvolaj bývalých zamestnávateľov, ak si taka šikovná určite ťa zoberú naspäť.