icon

V práci ma neprijali do kolektívu

retep00
6. okt 2020

Dobrý podvečer, potrebujem poradiť alebo skôr vyžalovať sa. Ocitli ste sa niekedy v situácii, že vás v práci neprijali do kolektívu? Tento rok som začal pracovať ako asistent učiteľa. Nechcel som mať hneď zo začiatku veľké nároky, bol som rád, že som si našiel prácu, no zo strany zamestnávateľa som dostal iba inštrukcie, do ktorej triedy mám ísť a to je asi tak všetko. Asi po 2 týždňoch som čakal, že dostanem aspoň 1 stoličku v zborovni, kde by som si mohol zložiť osobné veci, no zborovňu som dodnes ani nevidel. Keď idem na wc, svoju tašku si musím brať so sebou, keďže si osobné veci ako peňaženku nechcem nechávať pri deťoch, ktoré sú tam bez prestávky bez dozoru, veď človek nikdy nevie, sú to deti, aby mi niečo z tašky nezobrali. Zo strany kolegov cítim od prvého dňa akési pohrdanie mnou.. a tie krivé pohľady, tak už len kvôli nim sa cítim zle a strácam motiváciu tam chodiť. Moja snaha zaradiť sa medzi nich mi nevyšla. Bývam vždy zhovorčivý, no vždy keď sa niečo opýtam tak dostanem iba jednoslovnú odpoveď. Snažil som sa medzi kolegov zapadnúť, no skrátka ma k sebe nechcú prijať. Moje jediné útočisko je trieda, v ktorej som s deťmi celý môj pracovný čas (5h), zatiaľ čo kolegovia si popíjajú kávu v zborovni. Včera mali dokonca posedenie na Deň učiteľov a mne ani nedali vedieť, že sa niečo také koná. Učitelia sú tam väčšinou o dosť starší ako ja, takže aj to môže byť dôvodom, prečo ma k sebe neprijali, to ja už neviem. Dosť ma to trápi a neviem, ako medzi nich zapadnúť, cítim sa ako ďalší, nechcený žiak a môj sen o tom, stať sa učiteľom sa mi každým dňom rozpadá! Máte niekto skúsenosť ako sa s tým vyrovnať, poprípade zmeniť to?

gabesz1
7. okt 2020

@ludmila73 Súhlasím !

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
laila22
7. okt 2020

@retep00 ahoj ako si dnes dopadol?

senta_sofia
7. okt 2020

@retep00 predpokladam, ze si siel na pedagogicku najma kvoli tomu, aby si mohol ucit. Tak sa zameraj na deti a cez ne ukaz ostatnym, ze to miesto v zborovni ti patri a pravom. Neviem, preco by si mal stracat motivaciu kvoli nejakym (mozno) zakomplexovanym individuam. Ked ta neuviedlo vedenie, uviedla by som sa sama, prisla rano do zborovne, povedala, ze asi si uz vsimli, ze som ich nova kolegyna ta a ta a jednoducho tu budes a spytas sa, kde najdes stolicku. Ver mi, ze priamo do oci ti nie nikto nepovie. A co uz riesia poza chrbat, nech riesia.

kubkovamama
7. okt 2020

@retep00 síce som pracovala v inej oblasti,ale tiež bol problém vo vyššom veku a vzdelaní starších kolegýň.Vzdelanie som mala adekvátne k pracovnej náplni(zdravotníctvo)ale nebol to odbor zo 70tych rokov min.storocia a každej "inej" to dávali pocitit.Nastastie sme mali šéfa,ktory to dobre videl..a väčšinou on ako prvý vedel veci riesit.Bolo aj donasanie a sťažnosti starších na mladšie,že robíme inak,málo,neodborne.Sef ich vedel dať do laty.To by malo fungovať aj vo vašom kolektive.Riaditel samozrejme nemôže vedieť a vidieť všetko a ty ako vyplašený prvozamestnanec..možno čaká ako sa ujmes,ale základné veci ako mať svoj pracovný kútik,mať si kam dať osobné veci,to bolo jeho zlyhanie hneď na začiatku,on už mal mať toto všetko nachystané.Alebo,rátajú s tým,že to neustojíš a odídeš v skúšobnej..nie každý by chcel byť v takej atmosfére.Ine je keď si mladý chalan,ja už by som sa hneď ozvala,ty máš aj trošku zábrany čo je pochopiteľné.Ale určite chod a popytaj sa.

tinkerbell
7. okt 2020

@retep00 ja som učiteľka a presne viem, ako sa cítiš. V prvom rade je chyba riaditeľa, lebo ťa mal uviesť do kolektívu a bolo by od nebo pekné, keby ti ponúkol stoličku v zborovni. Z vlastnej skúsenosti ti môžem povedať, že ja som učila už na 4 školách a stoličku mi nikdy nikto nepridelil. Väčšinou je to tak, že tí noví sa v zborovni spýtajú, kde je voľné miesto a tam potom sedia stále. Ak by tam stolička pre teba chýbala, choď si vypýtať od riaditeľa alebo zástupkyne. Naši asistenti vždy sedávali s nami v zborovni.

Ďalšia vec je, že tí starší učitelia nemajú radi asistentov, lebo je to niečo nové, čo nepoznajú, nemajú s tým skúsenosti a berú ich skôr ako nejakých votrelcov v triede. Toto musíš do istej miery prekúsnuť.

Ďalej, skús si vytvoriť dobrý vzťah s učiteľkou v triede, lebo to je pre tvoju prácu veľmi dôležité. Skús sa jej spýtať, či nepotrebuje s niečím pomôcť, napr. s výzdobou, vytriedením nejakých pomôcok, zavesením výkresov na nástenku a pod. Snaž sa byť aktívny, ponúkaj učiteľke pomoc.

Dobré by bolo, keby si si na škole našiel nejakú spriaznenú dušu. Buď na ľudí milý, usmievaj sa, aby mali z teba dobrý pocit. Časom by sa mali vzťahy zlepšiť.

Ak nič z toho nepomôže, ber tento školský rok ako životnú skúsenosť, pedagogickú prax, ktorú si môžeš napísať do životopisu a budúci rok skús nastúpiť do inej školy. Držím ti palce! V ktorom ročníku vlastne pracuješ ako asistent?

liz_lemon
Odpoveď bola odstránená
letfenixa
7. okt 2020

@retep00 zo svojich skúseností ti radím komunikovať so zástupcom riaditeľa, ten máva na starosť pedagogický zbor, a ibak ti držím palce!

cicka33
7. okt 2020

@retep00 no ale musis byt v tomto asertivny, aj ked sa bojis, ze prides o prácu, oni predsa tiez mozu byt radi, ze ta maju a mali by si ta vazit. Urcite za vedenim a ked povedia nieco v zmysle, ze najsi si miesto sam, vysvetlit mu komunikaciu ucitelov s tebou, vyjadri pocity, ze ti je neprijemne prist do zborovne len tak, kedze kolegovia nekomunikuju, ak bude neochota od vedenia, tak je to dobry/a mamlas a zvazila by som ostat tam, kde si ma absolutne nevazia.

andri7
7. okt 2020

@retep00 Nevidím to na generačný problém. My sme v práci vekový mix, ženy i muži a s kolegom mladším ako je môj syn vychádzam a komunikujem tak, akoby vek neexistoval.
Okolie vníma človeka presne tak, aký obraz im o sebe premieta. Ak si vo vnútri vyľakaný žiačik, si pre nich len ďaľší v rade detí, ktoré učia.
Popracuj na zlepšení vlastného obrazu o sebe. Určite máš svoje kvality, si v niečom dobrý. Maj sa rád.
A hneď zajtra smer riaditeľňa a ako tu už radila žienka vyššie, pripomeň sa. Že sa iste stala chyba a Ty by si ocenil stoličku a útočisko pre. svoje osobné predmety.
A najmä - nebojácne a zvučné "Dobré ránko!" pri vstupe medzi kolegov, robí divy.
Si presne na tej istej úrovni, ako Tvoji kolegovia. Nik nie je viac, ani menej. Ako aj personál školy. Ste si rovní. Úplne.
Držím palce a hlavu hore! 😉

cicka33
7. okt 2020

@andri7 tiez by som ale este dodala, ze nebolo by odveci povedat vedeniu aj to, ze triedna ucitelka ta nicim nepoveruje, ved tým padom si tam uplne zbytocny, ked pride vedenie nebodaj na hospitaciu, aby este nezvalili vinu na teba, ze nic nerobis. Ty si tam hlavne ako pomoc pre nu, cize jej postoj je max. divny.

simca06022011
7. okt 2020

Všetko záleží na tom aké tam majú spôsoby. Nezabudni ale ze akko zamestnanec máš aj nejaké práva. TJ miesto na osobné veci je samozrejmosť. Ja nerozumiem celkom tomu, že si nevidel zborovnu. Slúži vsetkym a bola by som tam hneď aj prvý deň, urobila sa kávu, čaj... Vedenie ta malo kolegom predstaviť... Fakt kto vie aké tam majú vzťahy, to nevies zistiť za dva týždne... Niektorí starí učitelia sa novými cítia ohrození, nervózni, intrigy nie sú žiadna rarita... Ja to síce poznám iba z malej školy ale neskutočne veci sa robili a viac mladých učiteliek si radšej našlo prácu inde... Možno sa časom dozvieš od niekoho tam, aké sú tam zákulisné boje 😉

kikusa8
7. okt 2020

Keď sa takto chovajú dospelé, študovne pani učiteľky ku kolegovi, tak to je len ich vizitka... Neber si to osobne. Je to smutné ze toto, čo si popísal učí deti...veď v škole má prebiehať aj výchova...A potom sa sťažujú že ich deti nerešpektujú.

tilko
7. okt 2020

@liz_lemon vieš, že som si to všimla, ale nedalo sa opraviť...nie som neomylná, som človek a robím chyby...hlavne, keď som chcela autorovi napísať niečo a popri tom ešte doma kadečo riešila ... stane sa, niekedy rýchlejšie píšme, ako myslíme...

madiniatko89
7. okt 2020

ja som na presne taku. poziciu prijata ako ty. a le to co pises je teda ze velka chyba vedenia a takto to byt nema. ja mam svoj kabinet a este aj v zborovni mozem byt kedy potrebujem, takze toto si vyries s vedenim hned na zaciatku. Drzim palce, je to krasna praca a mna velmi naplna a mam ju rada 🙂

guineverebeck
7. okt 2020

No tak moja kolegyna by tej tvojej asistentke dala po boku 😂 Ona si totiz potrpi na sposoby a uz sa to ucim od nej aj ja. Lebo tiez mi doteraz vadilo ak sa niekto nezachoval tak ako mal ale nemala som gule to povedat nahlas. Ona by jej nalozila ze ci to sa nepatri predstavit noveho kolegu. Ej ci by ju zahanbila! Aj riaditela keby bolo treba! Kazdopadne rada pre teba-musis sa ozvat.

aluskasm
7. okt 2020

@retep00 Vnimaju vas ako votrelca a konkurenta, nie ako kolegu. Zrejme vas chcu takto vystvat prec. Nenechajte sa vsak znechutit a sustredte sa na svoju pracu s detmi. Ta nech vas motivuje. Urcite by som si cez riaditela vyziadala svoje miesto v zborovni. Drzim palce aby sa vztahy v praci zlepsili. Je to beh na dlhe trate, avsak dobrych uciteliv je coraz menej, preto to nevzdajte. Ak by ste odisli zo skoly, vyhrali by oni. Ukazte im ze vas ich pristup neodradi. Tiez pomoze ak sa o situacii porozpravate s riaditelom. Je zodpovedny za pracovne vztahy na skole. Ono sa to zlepsi, ale chce to cas.

iveta7677
7. okt 2020

@retep00 ja to.osobne nevnimam tak, ze "vas neprijali do kolektivu" viete oni su ina starsia generacia.Mozno ani oni nevedia, ze ako vas zaclenit do ich kolektivu.😉Dajte tomu cas naozaj a nikam nechodte...

miriam2908
7. okt 2020

@retep00 zmen skolu. Na 100%. Bohuzial ak su ucitelia "stara skola" , tak ani netusia o co prichadzaju. Ze ty by si im mal byt vlastne napomocny. Nedokazu to vstrebat, ved 100rokov ucia bez asistenta a nikdy nemali problem (zato mozno chudence deti co ich trpeli... ) nad pracou asistenta by mal kazdy zlozit klobuk dole presne tak ako nad pracou ucitela. Je xy dalsich skol, ktore sa o teba potrhaju. Dnes je skola s asistentom popularnejsia ako bez nich. Ak ta neprijali, nesil to. Zbytocne sa vystavujes nervom, stresom a nicis si svoje zdravie. A to si za vyplatu nekupis.

nikusik432
7. okt 2020

@laila22 aj mna to zaujima 🙂

iveta7677
7. okt 2020

@retep00 ale samozrejme velka chyba bola zo strany skoly, ze pre vas nevyclenili miesto, to by ste im mali dat najavo. A pockat ako sa situacia vykrystalizuje a samozrejme nebat sa kolegov ako tu uz bolo spominane. Drzim palce.

solemami
7. okt 2020

ak nepochodis u riaditela skoly tak chod na sekretariat a spytaj sa tam ci mozes dostat nejaku skrinku na tvoje osobne veci. niekedy ti "nizsi" si viacej ustretovi ako to "mudre".

kivisale
Autor odpoveď zmazal
kivisale
7. okt 2020

Mlady muz, mate prosim sebauctu? Ste na pozicii Asistent ucitela, tj. jeho prava ruka. Spravne rozumiem? tak teraz s pravej ruky sa pretransformujte na jeho neoddelitelnu cast, napriklad ako chvost u mysi.... Ked to nejde, lebo Vy ocevidne radsej tu budete vyplakavat, ako konat, tak radsej budte kamaratom u deti, pri com naucte deti dodrziavat subordinaciu, uctu a respekt voci Vam...Myslim ze ten Geriatricko-klebetnicky kruzok zavislych falosnych dochodkyn Vam nechyba! Ci? Velmi po nom tuzite??? Nemate miesto v zborovni? Neviete po 5 tyzdnoch prace v skole kde vobec je ta zborovna??? Ste normalny vobec? Kto Vam brani tu zborovnu najist, zaklopat na dvere a povedat ako sa volate a kto ste??? Ste pedagog ci uplakany bezpomocny prvak na Zs? Chyba Vam kava? Tak si ju donieste s domu v termoske! No uz aj chodte za riaditelom nech Vam spravi exkursiu po skole a vybavte si kluc od skrynky v satne, aby ste ani na to WC nemusel chodit s osobnymi vecami... hladate v kolektive kamaratov???? No v ziadnej prace nie su kamarati, a len spolupracujuci, cudzie ludia, ktore bud si najdu ku sebe cestu a budu navzajom vychadzat a fungovat , alebo sa budu len tvarit ze ju nasli alebo hladaju! Bohuzial, tak to v zivote je, aj ked
vascina sa priznat boji.... Zapnite v sebe sebauctu a konajte, a neplacte tu... Ste muz, pedagog, a nie vyplaseny uplakany prvak na ZS! Uvedomte sa, veru je na case!

mkatkam
7. okt 2020

@retep00 drzim palce. Zvladnes to,ked cítiš,ze ucit by ta bavilo. Ber to be ako skusku odvahy. Som z ucitelskeho prostredia a ver tomu, že ta ucitelka u ktorej robis,sa ta boji jak cert Kríža. Bohuzial stare štruktúry vnimaju asistentov ako nutne zlo a narusenie hodiny a že im zrazu niekto dospely sedi na hodine,kde predtým boli iba oni páni. Len vydrz ona si casom zvykne a zisti ze nie si kontrola ani nepriatel ale ze je to aj pomoc pre nu,ked si tam so ziakom,co ta potrebuje.
A miesto na veci,presne hod si tašku do zborovne,ked treba a opytaj sa vedenia s kym mas riesit,ze nemas kde sa zložiť .

retep00
autor
8. okt 2020

Prajem dobre ráno! Bohužiaľ, včera som nemal čas vám všetkým odpísať, no pokúsim sa odpovedať aspoň na niečo. Takže zaujímalo vás, ako to včera dopadlo. Včera to dopadlo tak, že som zástupcu riaditeľa ráno nezastihol a kedže uz zvonilo na hodinu, vykašľal som sa na to. Riaditeľ tam skoro ráno ešte nie je. No cestou do triedy som stretol jednu milo vyzerajúcu učitelku, ktorá sa ku mne už pár krát prihovorila a snažil som sa to riešiť aspoň s ňou. Povedal som jej, že by som rád spoznal kolektív. Tá ma v zápätí zobrala do zborovne. Prekvapila ma veľmi malá miestnosť, v ktorej bolo natlačených 10 učiteliek, vrátane tej mojej, ktorá má odbila vetou že: ,,Keď budeš chcieť kávu alebo čaj, tak si príď tu zaliať." (z jej pohladu- A vypadni prec) Samozrejme, nenechal som sa odbit, nechal som si tam tašku a odišiel som. Čiže veci už majú svoje miesto, ale ja nie, pretože som pochopil, že sa naozaj cítim lepšie pri deťoch ako pri kolegoch.

retep00
autor
8. okt 2020

@kivisale Dobré ránko, ďakujem Vám za váš obohacujúci komentár. Áno, mám sebaúctu a nie, nie som malý uplakaný chlapec a pokiaľ viem, toto je stránka určená na to, že si ľudia radia. Za to, že sa niekto spýtal na názor ľudí na situáciu, v ktorej si neviem poradiť, neznamená, že ho za to musíte zjazdiť ako malé dieťa. Vyššie som písal, že toto je moje úplne prvé zamestnanie a myslím si, že nie som prvé vyplašené zviera v stáde, ktoré nevie, čo si počať. Každopádne, väčšina odpovedajúcich to pochopila a som im vďačný. Neviem čo viac dodať, snáď len, že som prekvapený z toľkých odpovedí🙂)

kassandra25
Odpoveď bola odstránená
andreatytler
8. okt 2020

@retep00 Dobre spravy... jednak mas miesto na svoje veci a nasiel si ochotnu ucitelku.
Ja by som sa ich urcite nestranila... aj tvoja ucitelka to mozno nemyslela tak ako si to zobral... aj ked tebe sa to asi lepsie hodnoti, kedze si ju aj videl a podla tonu hlasu... no kazdopadne je tam aspon jedna mila ucitelka... co ty vies... mozno ich je tam ovela viac. Daj si tu pracu a snaz sa ich poznat.
Vela stastia... ja osobne velmi zle znasam stresy z noveho miesta. Ale to chce len cas.

kassandra25
8. okt 2020

@retep00 no vies, lenze bohuzial, aj taketo veci sa deju v zamestnaniach. Nato ti nikto neda odpoved. Su zamestnania, kde nastupis, si vareny-peceny a su take, kde najprv na teba pozeraju ako telce na nove vrata a potom ta od nich vystrnadia. Ozaj, nezazivas toto ani prvy, ani posledny.