icon

V práci ma neprijali do kolektívu

retep00
6. okt 2020

Dobrý podvečer, potrebujem poradiť alebo skôr vyžalovať sa. Ocitli ste sa niekedy v situácii, že vás v práci neprijali do kolektívu? Tento rok som začal pracovať ako asistent učiteľa. Nechcel som mať hneď zo začiatku veľké nároky, bol som rád, že som si našiel prácu, no zo strany zamestnávateľa som dostal iba inštrukcie, do ktorej triedy mám ísť a to je asi tak všetko. Asi po 2 týždňoch som čakal, že dostanem aspoň 1 stoličku v zborovni, kde by som si mohol zložiť osobné veci, no zborovňu som dodnes ani nevidel. Keď idem na wc, svoju tašku si musím brať so sebou, keďže si osobné veci ako peňaženku nechcem nechávať pri deťoch, ktoré sú tam bez prestávky bez dozoru, veď človek nikdy nevie, sú to deti, aby mi niečo z tašky nezobrali. Zo strany kolegov cítim od prvého dňa akési pohrdanie mnou.. a tie krivé pohľady, tak už len kvôli nim sa cítim zle a strácam motiváciu tam chodiť. Moja snaha zaradiť sa medzi nich mi nevyšla. Bývam vždy zhovorčivý, no vždy keď sa niečo opýtam tak dostanem iba jednoslovnú odpoveď. Snažil som sa medzi kolegov zapadnúť, no skrátka ma k sebe nechcú prijať. Moje jediné útočisko je trieda, v ktorej som s deťmi celý môj pracovný čas (5h), zatiaľ čo kolegovia si popíjajú kávu v zborovni. Včera mali dokonca posedenie na Deň učiteľov a mne ani nedali vedieť, že sa niečo také koná. Učitelia sú tam väčšinou o dosť starší ako ja, takže aj to môže byť dôvodom, prečo ma k sebe neprijali, to ja už neviem. Dosť ma to trápi a neviem, ako medzi nich zapadnúť, cítim sa ako ďalší, nechcený žiak a môj sen o tom, stať sa učiteľom sa mi každým dňom rozpadá! Máte niekto skúsenosť ako sa s tým vyrovnať, poprípade zmeniť to?

retep00
autor
8. okt 2020

@kassandra25 nevedel som, že ak sa muž snaží byť slušný a úctivý voči ostatným, tak je hneď homoš😂 ale ďakujem vám, vydržím a snáď sa posuniem ďalej. Akým smerom, to už neviem. 🙂

nikuska744
8. okt 2020

krivé pohľady....no to poznám v práci... človeku je niekedy až zle z tých ľudí

lubiss
8. okt 2020

poziadala by som riaditela ci je taky problem mat miesto v zborovni kedze si nemas kde odkladat veci navyse sa citis odstrceny a nie dobre a premyslas nad odchodom na inu skolu......inac ako nonstop vyplakavaju ze nemaju asistentov aj na nasej skole a ked niekde maju tak sa k nemu chovaju jak....ty si asi ina povaha menej priebojna ale ja by som sa s nimi nesrala a nadrzaka si zariadila aj miesto v zborovni aj vsetko....

janulik2008
8. okt 2020

Ja som síce mimo školy čo sa zamestnania týka ale v prvej robote som to mala podobne. Snažila som sa ale nič. Komunikácia takmer nulová keď som sa spýtala niečo len odvrknutie. Dokonca raz sa jedna pýtala druhej o mne niečo tuším o stroji alebo o robote ... a ona že Ja nikdy na to miesto nepôjdem. Vedúca si nás zavolala raz a niečo nám vravela a pozerala na mňa. Tak som šla na PNku 2 týždne pred tým ako mi končila zmluva. V posledný deň som doniesla veci dala kartičku a povedala DOVIDENIA 😀 paradox je že makám inde ale vedľa starej roboty ... a dalo mi to to, že už nie som tak tichá ako v prvej robote. Som tam skoro 5 rokov a pohoda. A keď idem okolo niekoho hlava HORE 😀

Neverim vlastnym ociam,no nieco taketo fakt existuje medzi dospelymi ludmi?Ludmi,kt.vzdelavaju nase deti?no som zhrozena......ako sa ja poznam,nabehla by som do zborovne,ked by ich tam bolo najviac a povedala nasvhval,,vzhladom nato,ze sme do dnesneho dna neboli predstaveni,rad by som to opravil.,,Volam sa ....a som vas kolega,kt.zacina tak ako ste kedysi zacinali vy,ktory by si rad vysluzil akutaku uctu z vasej strany a samozrejme aspon jednu obycajnu stolicku ,ak to rozpocet dovoli,, ak nemaju tituly zadarmo,pochopia a znormalizuju sa a ak su primitivy,tak zalezi od sily tvojho vedomia,ostat ci odist.Kazdopadne budem na teba silno mysliet a pevne verit,ze na Vianocnom posedeni budes mat svoje miesto medzi super kolegami.Drž sa!

enya00
Odpoveď bola odstránená
iva812
8. okt 2020

@retep00 sú to sedláci ,asi s nimi nepohnes, zamestnaj sa inde.

tatisna
Odpoveď bola odstránená
kassandra25
8. okt 2020

@janulik2008 ano, presne tak. niekde sa ma clovek dobre, niekde zle. moja rec. treba si len najst to, kam zapasuje. vsade sa najdu aj zli, aj dobri, niekde mozno lepsi.

elly23
8. okt 2020

V prvom rade to mal urobiť zamestnávateľ, ale niektori sú burani. Ak si zhovorčivý a komunikatívny, tak sa predstav sám. Nájdi si v kolektíve niekoho, kto ti je aspoň trochu sympatický a skús nadviazať kontakt. Vždy sa niekto taký nájde. Aj medzi nimi, skús sa lepšie poohliadnuť. Nadhodiť nejakú otázku, na ktorú ti nemôžu dať jednoslovnú odpoveď. Napríklad aké máte zvyky na tejto škole? Aké sú tu deti? Určite si kreatívny a niečo vymyslíš. Ďalšia rada ak ti zamestnávateľ neponúkol nedal inštrukcie, kde sa máš zložiť a podobne, sprav prvý krok a požiadaj ho o to. Možno zabudol. Bez komunikácie ťažko zistíš. Teraz je aj ten COVID a možno má kopec iných starostí. Možno je dobré položiť si otázku, prečo si chcel byť asistent? Kvôli deťom alebo učiteľom? Je tvoj sen pracovať s nimi alebo s deťmi? Ak s deťmi, rob si svoju prácu. Zostať pozitívny a stále si pripomínaj, prečo si chcel byť učiteľ.

janulik2008
8. okt 2020

@kassandra25 furt som tichšia v niektorých veciach ale keď som do terajšej roboty prišla tak som nebola tichá myška až tak. Pos.atá som bola dokonca mám aj dosť ako to nazvať prísneho shiftlidra ale čo sa týka keď niečo treba že dovolenku atď nemá najmenší problém. Zo začiatku rešpekt bol a aj je ale ... už to nie je také ... tu som sa da do reči tam a už to šlo 😉 ale ozaj záleži od kolektívu 😇

retep00
autor
8. okt 2020

@elly23 to som si všimol aj na úvodnom pohovore, že mal kopec papierov na stole a sekretárka behala hore dole, takže nedávam mu to za zlé, situácia je teraz bohužiaľ ťažká a nezávidím mu. No ak nemal čas on, mohol tým poveriť niekoho iného. Ale na druhej strane je to aj moja chyba, že som nebol viac priebojnejší, ale keď sa na to dívam spätne, bol som vystresovaný a nejaká skrinka na veci ma trápila najmenej. Pracujem na tom a snažím sa odbúrať aj tie moje zábrany v komunikácií, keďže k ľuďom, ktorých vôbec nepoznám som dosť introvert. Chce to čas a záujem z oboch strán 🙂

kivisale
Odpoveď bola odstránená
kivisale
Odpoveď bola odstránená
retep00
autor
Odpoveď bola odstránená
kivisale
Odpoveď bola odstránená
retep00
autor
Odpoveď bola odstránená
bzovik
8. okt 2020

Držím Ti palce, nevzdávaj to. Ked učitelia uvidia, že si svoju prácu robíš dobre, prelomia sa ľady. Predstav si, že možno majú zlú skúsenosť s asistentom a prenášajú to na Teba. A hlavne sa drž kôli deťom, dobro sa Ti vždy vráti. Pekný den 🙂

0silvia0
8. okt 2020

@kassandra25 autor na teba posobi ako homos? Lebo je slusny, introvertny a neotukany v pracovnych vztahoch? Pocuj zena, co tvoj vyrok to perla. V inej teme pises, ze deti treba zosmiesnovat. Akoze fakt mam dost

kivisale
8. okt 2020

@retep00 Kto chce kam, pomoze si tam sam! Zostante na chodbe a budte nemy! Potom Vas "urcite" kolektiv prijme...

0silvia0
8. okt 2020

@kassandra25 strapnovat dieta, nie zosmiesnovat, ale podstata ta ista...

andreatytler
Odpoveď bola odstránená
retep00
autor
8. okt 2020

@kivisale myslím si, že s Vašim prejavom a úctou k druhému človeku by ste skvelo zapadli do spomínaného kolektívu. Každopádne, ďakujem Vám za Váš názor, prajem pekný zvyšok dňa.

kivisale
Autor odpoveď zmazal
kivisale
Odpoveď bola odstránená
kivisale
Odpoveď bola odstránená
retep00
autor
8. okt 2020

@kivisale ja sa nemám začo hanbiť ani sa nad ničím zamýšľať, pár skvelých žien mi tu poradilo a podporilo ma! Váš jeden názor ma určite nezmení. Ku každému človeku sa správam rovnako, s úctou a rešpektom. No Vám táto vlastnosť očividne chýba.

kivisale
Odpoveď bola odstránená
kivisale
Odpoveď bola odstránená
bzovik
8. okt 2020

Milý autor, niektorí očividne zle znášajú núdzový stav. Väčšina Vám sem prišla poradiť alebo povzbudiť. Vyberte si tie príspevky, ktoré Vás niekam posunú. Zvyšok ignorujte.