icon

V práci sa cítim ako čierna ovca

2. nov 2025

Ahojte. Chcela by som od vás vedieť, či je normálne že sa nesnažím zapadnúť alebo nie.
Jednoducho tam chodím len kvôli peniazom. Nerobim nič navyše - jednak sú to v našej práci dobrovoľné aktivity a vždy má kto komu pomôcť. Čo je dobrovoľne, to proste nerobím. V práci sa bavím len so "svojimi" ľuďmi. Nepchám sa nikomu do zadku, ani vedeniu, ako to tam robí väčšina. S každým sa snažím riešiť len pracovné veci, akonáhle niekto chce riešiť niečo osobnejšie, utnem to. Odbijú dve hodiny a ja som prvá, čo odchádzam. Medzitým, čo tam ostatní ešte náruživo kecajú medzi sebou s každým, koho stretnú pri odchádzaní. Pritom je to práca, kde sa to dá úplne v pohode v pracovnom čase. Taktiež sa vyhýbam všetkým akciám, posedeniam, výletom. Býva to tak zhruba štyrikrát za rok.
Len mi príde, že sa tam všetci idú roztrhať len preto, aby sa zapáčili. A pritom to platené samozrejme nie je.
Len som človek, ako každý iný, ktorý trávi veľa času v práci. A chcem tráviť veľa času aj so svojimi zalubami, rodinou, ... Zarábam čosi nad 800€ a jednoducho sa tam nechcem roztrhať pre toľko málo peňazí, ak nemusím. Lebo zaplatené za to nemám. Čo si o tom myslíte?

Strana
z3
pribinak
2. nov 2025

Že raz možno budeš potrebovať pomôcť a každý sa na teba vykašle
Prehodiť s ľudmi zopár slov ešte nikoho nezabilo

anonym_ee533b
2. nov 2025

Keby si zarobila 1500 netto bolo by to inak?

reanda
2. nov 2025

ze by si si mala najst pracu, ktora ta bavi a bavi ta aj kontakt s kolegami.. chodit do prace len pre peniaze nerobi dobre ani tebe, ani ludom okolo teba.. prave preto, ze v praci travis vela casu, by bolo dobre tam mat prijemne prostredie, kde vies s ludmi vychadzat aj ludsky, nie len ako so strojmi na pracu.. a nepisem o splhani sa niekam kvoli postupu, alebo neuprimnom pchani sa niekomu do zadku.. ale o uplne normalnom ludskom kontakte s druhymi

anonym_1d9798
2. nov 2025

no v dnesnej dobe zarobit tak malo a byt spokojna by ma hnevalo viac ako to,ze si aka si ...

anonym_825552
2. nov 2025

Nemyslim si, ze by to vyssi plat zmenil, aj tam by bola nejaka vyhovorka. Ak ti nevadi, ze najskor ani tebe nikto nic nepomoze ak budes potrebovat (a ver tomu ze raz taka potreba pride) a ze pojdes medzi prvymi ked sa bude prepustat, tak kludne na to kasli aj dalej. Poznam presne tieto typy, v kazdej praci sa asi najdu, potom prvi plakali ze a preco oni nemaju odmeny 🤷‍♀️

viestta
2. nov 2025

Ano, si cierna ovca. Z kolektivu si sa sama vyclenila, takze mozes byt spokojna, pretoze ty si to tak chcela. Ostatni nech robia ako oni chcu, teba to trapit nemusi.

beata_k
2. nov 2025

@anonym_autor Myslim, ze je mi ta luto. Nikto ta nema rad, tak sa radsej bijes do prs aka si ty hrdinka. Presne to si o tom myslim.

veselo_neveselo
2. nov 2025

@anonym_autor Roztrhat sa tam nemusis, to vobec. Ale uvedom si, ze tam travis tretinu svojich dni, a to uz je dost na to, aby ti aspon trochu zalezalo na atmosfere, aka tam je.
S tymi ludmi travis viac casu ako s manzelom.
Aky-taky vztah budovat nezaskodi. Nemusis sa pchat do riti nikomu, ale obcas niekomu pomoct, alebo rozosmiat, ti neuberie. Nehovorim, ze mas s nimi travit volny cas, alebo sa zdrziavat po konci pracdoby. Ale...aspon trochu sa snazit o pracovny kolektiv by si sa mohla.
Tiez sa lepsie riesia problemy tam, kde si rozumiete - a skor ci neskor nieco pride, co sa bude riesit kolektivne.

anonym_cf3656
2. nov 2025

Tak ja sa ani necudujem,frustrovana z platu,tak co tam ma,co udrziavat priatelstva a byt tam,co i len o 1min.dlhsie ako treba
Zmen pracu s vyssou mzdou buduci rok to uz nedas s takym platom.A hned budes viac vysmiatejsia a ukecanejsia.

beata_k
2. nov 2025
@anonym_cf3656

Tak ja sa ani necudujem,frustrovana z platu,tak co tam ma,co udrziavat priatelstva a byt tam,co i len o 1min.dlhsie ako treba
Zmen pracu s vyssou mzdou buduci rok to uz nedas s takym platom.A hned budes viac vysmiatejsia a ukecanejsia.

@anonym_cf3656 Nebude. Ta aj keby zarabala 3000€ mesacne tak je vzdy niecim bude ublizene.

anonym_cf3656
2. nov 2025
@beata_k

@anonym_cf3656 Nebude. Ta aj keby zarabala 3000€ mesacne tak je vzdy niecim bude ublizene.

@beata_k aj to moze byt,ze je to povahou.Ze je skor utiahnuta,a s nikym sa nebavi taka smutna princezna.

anonym_0afcd8
2. nov 2025

@anonym_autor Zjavne ti to tak vyhovuje ci nie?
Ale pri hentakom spravani ta samozrejme ludia brat nebudu. Ano, v praci sme najma preto, aby sme pracovali a za to potom mame vyplatu.
Len neviem teraz posudit, ci ta to trapi a chcela by si to inak alebo ti to, naopak, vyhovuje. Mozno by ti vyhovovala viac praca cisto na homoffice...

U nas napr.nejak neriesime ludi, co sa nechcu bavit. Nechcu sa? Ok. Zopar ich takych bolo, uz u nas nie su alebo potom mame zopar homofficovych a tam je to zvacsa jedno. Pomahat si mame, tak ak sa na mna ten clovek obrati, pomozem, ale debaty nerozvijam. Na to tam mame dost inych ludi, s ktorymi sa da rozpravat a mame tam aj kamaratske, nie iba kolegialne vztahy.
Ked sa ty s ludmi bavit nechces, tak sa nebav, ale ak sa obratia na teba pracovne, tak pomoz, nikdy neviea, kedy budes pomoc potrebovat ty. Aspon v tom bud ustretova. A v ramci pripadneho zvysenia platu ti odporucam obcas sa prihlasit aj na nejaku dobrovolnu pracu. Nemusis sa zrovna pchat, ale nech vidia snahu pracovat. A skús sa porozhliadat aj inde, jednak kvoli platu, jednak kvoli moznemu homofficu. Neviem sice, ake mas vzdelanie, citala som len úvodný prispevok.

anonym_cf5634
2. nov 2025

@anonym_autor za 800 eur by mohli byť radi, že do tej práce vôbec prídem. Kľudne buď taká, akou si, nie je nutné robiť to, čo oastatní. Ja idem pár krát do roka s najbližšími kolegami na kávu, alebo na večeru, ale ničoho iného, čo sa organizuje mimo pracovný čas, sa nezúčastňujem, môj voľná čas chcem tráviť podľa seba. Nikto s tým roky nemá problém, je nás takých viac

anonym_6d2c5f
2. nov 2025

Aký máš úväzok? Tých 800 je v čistom za plný ? Úprimne. Networking je dôležitý, lebo nikdy nevieš kedy to bude potrebné. V práci by mal byť Team ľudí , to že pomôžem inému neberiem ako niečo nad moju bežnú náplň práce. Mne príde veľmi zvláštne, že z tvojho príspevku to vyznieva tak, že každého odstrkujes.

sissy27
2. nov 2025

@anonym_autor vsetci chodime do prace len kvoli peniazom. Ale ked uz tam musim byt tych 8 hod (a niekto aj 12 ci viac), tak ich chcem mat co najprijemnejsie, takze rada pokecam s kolegami aj o inych veciach ako o praci. Samozrejme nie vsetci si navzajom sadneme, ale ja som rada ze s niektorymi tie pracovne vztahy prerastli do kamaratsva a teambuilding nie je za trest ale vieme si ho uzit a dokonca sa vieme stretnut aj mimo prace len tak lebo chceme. A mam to takto aj s byvalymi kolegami z predchadzajucich zamestnani.
Otazne je, ci len proste neznasas ludi a bolo by jedno kde a za kolko pracujes, alebo ti jednoducho nesadol len tento konkretny kolektiv. Na druhej strane - im je dobre aj bez teba, tak nemusis mat vycitky, ze by si niekde chybala. Ci ty si ok so svojim socialnym zivotom, to uz si zhodnot sama.

dskjhfdlkdjhl
2. nov 2025

@anonym_autor My si o tom nemusime mysliet nic, lebo v podstate to okrem Teba a mozno (nie nutne) Tvojich kolegov nezaujima nikoho. Ak to Tebe vyhovuje, tak nemas co riesit. Ak to Tebe nevyhovuje, tak by si mozno mala popremyslat o praci, ktora by Ta bavila, lebo (mozno si to neuvedomujes) v praci travime dost casu a ak sme z toho otraveni, tak sa to do nas zapisuje a nie prave najlepsim sposobom.

olimuc
2. nov 2025

Je to tvoja vec. Pokial neplanujes v tejto praco ostat dlhsie pripadne sa nechces posuvat … tak je to ok. Dobre vztahy a zapajanie sa, niekedy prispevaju k posunu alebo osobnostnemu ohodboteniu, takisto mozu zohrat rolu pri prepustani. Nie je potrebne rozpravat nikomu svoj zivotopis … ale nejakych par hodin do mesiaca obetovat nikoho nezabije. Ak je to len prechodba stanica a mas vo vyhlade nieco lepsie, tak by som to robila ako ty.

anonym_4fe15e
2. nov 2025

poznám to. tiež sa mi nechce kecať keď vidím akí sú ľudia závistliví a hlavne falošní. do oči pekne a poza chrbát osiera s kým sa pred chvíľou bavil. Neznášam .
radšej menej kámošov, ale nie falošných.
len pozor, aby si pri znižovaní miest nešla von medzi prvými. Nie si kámoška s nikým - nikomu nebudeš chýbať.

danica2711
2. nov 2025

byť tvoja kolegyňa, tiež ťa nemám rada. Dobrovoľne nepohnúť ani prstom, nikomu nepomôcť a ešte byť na to hrdá, lebo veď ty jediná máš rozum, lebo takéto aktivity nie sú zaplatené, no ďakujem pekne. A tí ostatní sa nechovajú tak, ako sa chovajú, len preto, aby sa zapáčili, ale možno si chcú v práci vytvoriť príjemnú atmosféru, možno ich práca baví, sú empatickí a pod. Keď tak pozeráš na každý cent, aby si bola ochotná niečo urobiť, nájdi si lepšie platenú prácu. Najlepšie takú, ktorá ťa bude aj baviť - ale to je pre teba zjavne nepodstatné kritérium

autor
2. nov 2025
@anonym_4fe15e

poznám to. tiež sa mi nechce kecať keď vidím akí sú ľudia závistliví a hlavne falošní. do oči pekne a poza chrbát osiera s kým sa pred chvíľou bavil. Neznášam .
radšej menej kámošov, ale nie falošných.
len pozor, aby si pri znižovaní miest nešla von medzi prvými. Nie si kámoška s nikým - nikomu nebudeš chýbať.

@anonym_4fe15e veď to. Je to prevažne ženský kolektív, každý tam ohovára každého a na spoločných stretkach sa každý zrazu s každým baví, ešte aj nevera tam je na pracovisku medzi vydatymi ľuďmi. Ja som vždy bola rada sama, nikomu tam nechýbam, len by som možno bola rada keby ľudia rozumeli aj takým tým samotárskym typom. Lebo nemusí byť každý koketny ukecany a vysmiaty a s každým kamos

nelca84
2. nov 2025

Ale ved prehodit s kolegami zopar viet nie je predsa praca navyse. Nechapem ako to suvisi s vyskou tvojho platu. Nikto nehovori, ze mas niekomu vesat na nos osobne zalezitosti, ale ty si sa uplne utrhla od kolektivu. Ked sa bude prepustat, tak sa necuduj, ak budes prva na zozname, ked teba sa nic netyka. Nechcela by som mat taku osobu v kolektive.

anonym_b66fcd
2. nov 2025

Ak si urobíš v práci co máš,tak co ťa trápi? obľúbenosť?to sa v dnešnej dobe nadhodnocuje vplyvom internetu
Záleží aký si pracovnik v tom čo robíš a ostatní sú ostatní veď každého vec

anonym_21f639
2. nov 2025

tak z takej roboty za 800 eur by mi ani nevadilo keby ma vyhodia.Poobzeraj sa po niecom normalnom.Ani ja nie som uplne typ na vykecavacky ale ak mi niekto sadne tak v pohode.Vzdy mi sadnu z koletivu tak 1 az 2,3 ludia.Ale aby nesadol nikto? to iba tu alebo vseobecne? kazdopadne hladaj lepsie platenu pracu lebo po novom roku horko zaplaces s tymi 800 eurami.Mozno by to stacilo nejakej bezdetnej co je sama bez rodiny a nema moc vydavkov na nic.Ale aj tak zalostne malo na tuto dobu

lindous
2. nov 2025

Je v poriadku, že ty to takto cítiš a ak ti to takto vyhovuje a chceš mať prácu striktne oddelenú od osobného života, je to okej a ako kolegyňa by som to úplne rešpektovala, ale trošku otvor myseľ tomu, že ostatní to možno nerobia len preto, aby sa zapáčili alebo sa niekam pchali, niekto má naozaj fajn vzťahy v práci, rád sa zúčastní spoločných akcií, nemá problém spraviť niečo navyše, lebo mu na tom čo robí záleží a dáva mu to zmysel - a vždy sa mi to v nejakej forme vrátilo... ty vieš ako je to u vás, ale zdá sa mi, že to vidíš strašne čiernobielo a pozeráš na ostatných zvrchu... viac by ma teda štval ten plat, ale neviem o akú prácu sa jedná, ani aké máš iné možnosti, čiže to naozaj len tak na okraj

anonym_dad98c
2. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_4fe15e veď to. Je to prevažne ženský kolektív, každý tam ohovára každého a na spoločných stretkach sa každý zrazu s každým baví, ešte aj nevera tam je na pracovisku medzi vydatymi ľuďmi. Ja som vždy bola rada sama, nikomu tam nechýbam, len by som možno bola rada keby ľudia rozumeli aj takým tým samotárskym typom. Lebo nemusí byť každý koketny ukecany a vysmiaty a s každým kamos

@anonym_autor Každý s každým kamoš byť nemusí, ale trochu kolegiality nezaškodí

anonym_64e41d
2. nov 2025
@lindous

Je v poriadku, že ty to takto cítiš a ak ti to takto vyhovuje a chceš mať prácu striktne oddelenú od osobného života, je to okej a ako kolegyňa by som to úplne rešpektovala, ale trošku otvor myseľ tomu, že ostatní to možno nerobia len preto, aby sa zapáčili alebo sa niekam pchali, niekto má naozaj fajn vzťahy v práci, rád sa zúčastní spoločných akcií, nemá problém spraviť niečo navyše, lebo mu na tom čo robí záleží a dáva mu to zmysel - a vždy sa mi to v nejakej forme vrátilo... ty vieš ako je to u vás, ale zdá sa mi, že to vidíš strašne čiernobielo a pozeráš na ostatných zvrchu... viac by ma teda štval ten plat, ale neviem o akú prácu sa jedná, ani aké máš iné možnosti, čiže to naozaj len tak na okraj

@lindous asi až tak v poriadku nie je keďže ju to zamestnáva, jedna vec je byt čierna ovca, ta môže byt svojim spôsobom rešpektovaná, ale ona ja outsider

anonym_0aad90
2. nov 2025

@anonym_autor rob, ako citis.
Zase sme pri tom na mk, robit veci "ako treba".
Ale tie iste, co ti tu pisu aka si mimo, budu inde pisat o pochopeni, akceptovani inakosti, tolerancii atd atd.
Priklad: gay je ok, ale starsia slobodna je tu"stara dievka". Psychologicke poruchy treba akceptovat, o ano iste, aby sme neboli za zlych, ale odclenenie od kolektivu uz nie.
Smiesne. A ani im to nedojde.

anonym_dd4990
2. nov 2025

@anonym_autor preto neznášam pracovať v kolektívoch, nenavidim tie násilné debaty s kolegovcami o ničom 🙄

zmrzlinka2021
2. nov 2025
@anonym_cf3656

@beata_k aj to moze byt,ze je to povahou.Ze je skor utiahnuta,a s nikym sa nebavi taka smutna princezna.

@anonym_cf3656

Ona nie je smutná princezná.

Ona je arogantná, povýšenecka a buduje si zlé meno.

zmrzlinka2021
2. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor

Úplne stačí byť chápajuca, ľudská, empatická, ochotná. Takí ľudia ako ty sú takmer všade neoblubeny. Vidíš len seba,svoje potreby.

Strana
z3