icon

V práci to nezvládam

littleblueflower
16. apr 2023

Ahojte dievčatá. Musím sa vyrozprávať pretože to nikde inde nemôžem povedať. Na začiatku tohto roku som chytila silnú infekciu na pľúcach čo zapríčinilo že som musela ostať dva týždne doma. Nevedela som rozprávať, ani poriadne jesť. Všetko ma bolelo. Avšak každé ráno som vstávala k počítaču a pracovala pretože som na svojej pozícií sama (technický odbor) a oddychovať sa mi nedalo pretože mi kolegovia volali každú hodinu.

Odmietla som ďalšie vyšetrenia pretože som sa bála že ma vedúca vyhodí hneď ako sa vrátim z PN.

Stalo sa horšie. Odkedy som sa vrátila, je na mňa neustále nahnevaná, neustále ma kontroluje, vo všetkom čo robím nachádza chybu, kričí, poučuje, spýta sa ma tú istú otázku 5x až ma totálne "domotá" a potom ma vykričí ešte raz.

Nemám zatiaľ ešte kam ísť, ale aktívne si hľadám nové zamestnanie.

Písala som aj na UPSVaR ale tam mi bolo povedané že majú iné veci na práci než riešiť "komplexy" mladej ženy. Nechala som to teda tak.

Je apríl, a vedúca nepoľavuje. Môj zdravotný stav sa medzitým zhoršil, rapídne som schudla - i keď už predtým som mala problémy s jedlom - a teraz sa ťahám od doktora k doktorovi, samé zlé výsledky snáď všade. "Vypracovala" som sa až k arytmii. Bojím sa jej čokoľvek nahlásiť pretože viem že ma "vyzjape".

Na mojej pozícií sa vystriedalo už sedem ľudí, a ja som chcela dokázať aj sama sebe že to zvládnem. Vyprosila som si teda posilu, no po tom sa ku mne začala správať ešte horšie. Všetci ostatný kolegovia vidia ako sa ku mne správa, no nik sa ma nezastane, aj so strachu že by mohli prísť o svoju prácu.

Ja už neviem ako ďalej. Každé ráno pred tým než idem do práce vraciam, v práci som nesvoja, mám silné úzkosti, ba dokonca už badám sama na sebe že nedávam pozor keď prechádzam popri ceste.

Lekár mi navrhol dlhšiu PN. Myslíte že by ma počas PN mohla prepustiť?

janetinka27
16. apr 2023

@littleblueflower ano, verim. Urcite najdes aj inde dobru pracu.ale ak sa citis zle, bude tazke vykonavat aj tu najlepsiu pracu. Nie je totiz normalne, aby si pocas 2 tyzdnov pn a este k tomu si napriek pn pracovala, sa nieco tak vyznamne pokazilo. Cim skor sa odputas a zabudnes, tym lepsie. Ak chces, splechni jej nieco do ksichtu, ale kym tam budes chodit a bude ta trapit, bude to len horsie.namotivuj sa na novu buducnost a polepsi sa ti, novy nadych ti pomoze.

zobaka
16. apr 2023

@janetinka27 výstižne, takým typom sa nedá "zavďačiť" naložia človeku po každej soľnej úlohe ešte viac a bez rozmyslu, že človek vyhori, najhoršie je, keď to vyššie vedenie neustále toleruje a drží niekoho kto nevie a nemá na to viesť ludi

jakubrianka
16. apr 2023

@littleblueflower poradím ti zapisuj si všetky jej ataky každý jeden deň. Doslovne čo ti povedala aj hneď ako sa otočí. Treba s tým ísť za jej nadriadeným, aby videl v akom nátlaku pracuješ a prečo sa tam striedajú zamestnanci. Nikdy nevieš, kedy budeš potrebovať dôkazy a zároveň, keď si to po týždni prečítaš a pozrieš sa na to na papiery, získaš iný objektívnejší pohľad na to, čo robí a možno fakt budeš zdesená čo všetko si za ten týždeň zažila. Ak sa ti tak zhoršil v dôsledku jej správania zdravotný stav, možno budeš chcieť v budúcnosti odškodné od firmy a tam ti bude treba záznamy, lebo taký správny teror vie človeka aj psychicky zlomiť. Ohľadom bossingu je špecifikované koľko atakov za aký čas, už je bossing. Ak s tebou nie je spokojná, to jej predsa nedáva právo ťa terorizovať a má to riešiť inak. Ohľadom inštitúcii - neviem či Upsvar je to správne kde to treba riešiť. V každom prípade ťa majú vecne nasmerovať, narážky na vek sú neprípustné, ale tak žijeme na Slovensku. Riešila by som to s nadriadeným s tÿm že v dôsledku jej správania máš zdrav. problémy a maróduješ.

liv1
16. apr 2023

Poviem ti to z pozicie cloveka, ktory arytmiu ma, ale az tak ju nevie ovplyvnit. Ty ale ano. MUSIS okamzite zvolnit. V prvom rade sa das na PN. Na pn nebudes NIC pracovne riesit. Urobila z teba trosku, i ked.. ludia z nas urobia troska len ak im to dovolime. Ak chces napis sukromnu spravu a poslem ti mail od jedneho farmaceuta co na arytmie mam. Ide o vitaminovu a “mineralnu” liecbu. Zacni sa o seba starat. Potrebujes pre srdce v prvom rade magnezium. Dohodni sa s dr nech ti predpise Magnosolv. A poctivo kazdy den. Pri strese sa mangnezium extremne vyplavuje, je mozne ze ti velmi chyba. Zdrava strava je uplne klucova, pravidelna, aj tepla. A ziadne diety! Drzim palce nech sa zbavis strachu (aj psycholog by pomohol) a drzim palce nech ai rychlo fit ✊. Teraz je to na tebe, co urobis. Zdravie je najdolezitejsie

simonah73
16. apr 2023

@littleblueflower pocas Pn Ta pracovny pomer moze skoncit iba v pripade, ze by ten cas skoncila doba urcita ak si na dobu urcitu. a za tu sikanu skus kontaktovat inspektorat prace, mozno Ti nieco poradia.

jakubrianka
16. apr 2023

No čítam ďalej že šéfovia tolerujú jej správanie. Kým pôkdeš na PN zapisuj si keby si chcela raz odškodné prípadne ju tým postrašiť, správ si pár nahrávok a ak nepomôže choď na PN. Dôležité je, dať najavo aj slovne že sa má s tebou rozprávať slušne a byť k nej odmeraná. Nastav si hranice. Ak nepomôže kvôli zdraviu radšej odíť ale zápisky nevyhadzuj. Takýto teror ťa naozaj môže poznačiť tak že sa už nezamestnáš.

vlastnynazor
16. apr 2023

@littleblueflower chod na PN, daj si dokopy zdravie. Tiez som bola blba, ze som pocas dlhodobejsej pn robila, cize platila ma socialka (t.j.nizsi prijem zo socialky ako standard prijem) a firma mala moju robotu vlastne zadarmo, nic som zato nevidela a na rocnom hodnoteni som si vypocula, ze nemam tlak na ciele/vykonnost.
Tak som sa nasrala, ze som sa vratila do work-life balancu, dokonca naposledy pri otazke, ze kedy budem robit pridanu robotu, som rovno povedala, ze teraz nato nemam priestor, ked dokoncim rozrobene - dolezitejsie veci, tak potom zacnem i pridanu robotu, samozrejme vramci pracovnej doby, po pracovnej dobe v ziadnom pripade. Ak sa im nepaci, nech mi daju odstupne a najdu si ineho blbca.
A ty urob to iste, tvoje zdravie je dolezitejsie ako 1 z robot, ktorymi si za svoj zivot prejdes.
Oplati sa robit ako stroj, ak mas sefa/sefku, kt.to oceni. Ak takeho sefa/sefku nemas, nenic si tvoje zdravie.

aleshka_supermama
16. apr 2023

@littleblueflower raz prišiel za mnou do práce môj najlepší kamarát v ten deň tragicky zomrela jeho sestra tak som ho objala za 2 min mi zvonil telefón co som si dovolila ho objať na predajni.

nwnw
17. apr 2023

@littleblueflower odid. Radsej urad prace ako znicene zdravie. Ja som takto tiez davala vypoved v 27r chora chuda ... Pol roka na urade prace som sa zdravotne davala dokopy denne sport. No nevedela som si najst pracu a uz mi dochadzala financna rezerva. Nakoniec som dost zmenila pracovnu poziciu a mala som super sefov aj ked praca nie vzdy ideal (lebo praca s ludmi). Dala som sa dokopy aspon. Mna podrzala velmi psychicky mamina aby som si nenicila zdravie. A to som nebola tal zle na tom ako ty. Chod na PNak sa Ti da a ked uz sa nebude dat, tak rovno vypoved.

kacernakokse
17. apr 2023

Ja som raz mala ma brigáde presne takúto šéfku. Nakladala a nakladala každému, až raz to bolo neúnosné a fakt že ma vykričala ešte aj pred ľuďmi. Sto čertov do mňa vošlo, povedala som jej pár nemilých slov v štýle že ona si toto ku mne dovoľovať nebude a že ak má problém môžem sa hneď teraz zdvihnúť a odísť a môže sa na moje miesto postaviť ona keď si myslí že sme všetci takí neschopní. Od vtedy sa viac menej rešpektujeme a je vcelku v pohode a keď mi niečo vytýka je až vtipné sledovať ako voli slová 😂 skus ju nejak upratať, veď keď to nepôjde, tak to nepôjde, horšia už nebude, len tým získaš.

micusa2222
17. apr 2023

@littleblueflower ty máš aj psychiku narušenú,,v prom rade sa dať zdravotne do poriadku, ísť na PN a počas PN si na weboch hladať prácu..keď sa dáš do poriadku, tak dať výpoveď a vedúcu poslať kade ľahšie...

littleblueflower
autor
17. apr 2023

Keď dievčatá ja mám taký strach... ja viem že to nie je normálne takto sa báť, ale nemôžem si pomôcť... aj dnes ráno som s plačom šla do práce....viem že to nie je zdravé už... len nechcem ani rodičov sklamať že odídem z práce len kvôli pocitom... dnes ako som prechádzala cez cestu zmocnil sa má taký stav úzkosti žeby som sa bola hodila pod kolesá... tento týždeň mám ísť k svojmu obvodakovi, tak mu poviem že potrebujem PN...

liv1
17. apr 2023

@littleblueflower tie pocity a uzkosti mas preto, pretoze mas psychicke problemy a uzkosti, ktore neriesis. Q nechcem ta strasit, tak ako sa to da riesit, tak aj pri nerieseni to moze byt este horsie. Pochop ze tvoje stavy nie su ok, nie su opodstatnene a je to “len” psychika co ti robi toeto stavy. Tu je mozno vsetko menej dolezite, ako ist k psychologovi. To by mala byt tvoja priorita. Nechces sa zase citit dobre? Citit sa v pohode?

nony2
17. apr 2023

@januska12323 presne tak ist na PN a v žiadnom prípade nedvihat Telefón nepracovať ešte by som jej pohrozila ze ju udam za šikanu na pracovisku nech ti dá pokoj je ta isto človek ako ty....nema právo ta takto ničiť ale zastaviť ju musíš len ty a to tak ze ukážeš ze ti záleží viac na sebe svojom zdraví ako na práci držím palce ale čím skôr niečo urob !!!!

nony2
17. apr 2023

@littleblueflower boze dievča spamätaj sa ved to nieje jediná práca na svete keď sa ti niečo stane myslíš ze to nebude horšie pre tvojich rodičov? myslíš ze chcú mať dcéru ktorá bude psychiatrický pacient ale bude nosiť peniaze ved na UPSVR ti 6 mesiacov tiež dajú podporu a ver mi pretože som v takýchto stavoch odišla tiež z práce dice trochu skôr akoby som vracala ale poviem ti ze sa mi uľavilo presne vtedy keď som dala výpoveď!!!! 90% problémov mi zišlo jedným šupom to bol balvan co miloval na hrudi a tu máš presne tento problém. Nevahaj a chod minimálne na PN okamžite a ako ti tu rádia vyššie odtiahli to co najdlhšie alebo pomedzi to sa s niekym porad ako dat výpoveď okamžitú nie By si sa do tej práce ešte vrátila.

katkine_terapie
17. apr 2023

Je to boosing a jediné ako to môžeš vyriešiť je PN (iba velmi malokedy sa to da vyriesit rozhovorom s vedením), doliečiť si zdravie, vyhladat mozno aj psychoterapeuta a popri PN si hladat nove zamestnanie (pocas vychadzok, ktore ti da dr. vies absolvovat aj pracovny pohovor).

wiwi28
17. apr 2023

Moja dva roky som robila asistentku osobe veľmi podobnej tvojej nadriadenej. Akurát, že ja som sedela priamo s ňou v kancelárii a bola jej "pravá ruka". Stará dievka zakomplexovaná to bola a najlepším dnom bolo keď som jej oznámila, že dávam výpoveď lebo mám iné miesto. Vtedy začala horekovať, že prečo ju opúšťam a ako si ona bezo mňa poradí. Viem, že do 3 mesiacov ju vyhodili za závažné pracovné pochybenie. Predo mnou na tom fleku nikto nevydržal dlhšie ako pól roka. Roky som si dávala dokopy psychiku aj zdravie (vychudla som tam na 48kg), skoro sa snúbenec so mnou rozišiel. Veľmi ľutujem, že som neodišla skôr. Vôbec sa neobzeraj a upaľuj odtiaľ. Radšej sa daj vypísať na PN (počas trvania PN Ta nemôžu vyhodiť ak nie si v skúšobnej dobe) a potom na pól roka na Úrad práce. Popri tom si aktívne hľadaj zamestnanie a ak nič nevyjde radšej ísť robiť do Tesca alebo do Lidla ako toto znášať. Ona si na Tebe vybíja svoje komplexy. Ak jedni dvere zavrieš iné sa otvoria, teraz to nevidíš ale dobre bude.

ivus14gasparka
17. apr 2023

@littleblueflower ako radia všetky baby na PN jednoznačne. Nahromadeny stres vyvoval u teba uzkostne stavy, tým že si stále v strese úzkosti len tak nevymiznu. Musíš to riešiť pretože sa to môže s tebou ťahať aj roky. Ty už potrebujes psychológa a terapie. A hlavne doplniť všetky vitamíny, serotonin. Na začiatok ak do seba dostaneš si kúp ľubovníky čaj. Viem aké hrozne sú to stavy, ako keby si chcela vyskočiť z vlastnej kože. Držím palce, myslím na teba

sorel36
17. apr 2023

@littleblueflower z popisu to vyzerá na problém odporovať autorite. Kedysi som tým prešla, silu odísť z prace som nasla po hnisavej angíne, ktorá sa opakovala. A to je nič oproti tomu, co píšeš. Ver mi, vsetko bude dobre, vlastne lepšie ak odídeš. Nemusí to zájsť ďalej. Postaraj sa o svoje zdravie a nájdi si dobru psychologicku. Nad týmito ľuďmi nevyhras, nikdy im nič nedokážeš je to psychická porucha. A ani sebe nemusíš nič dokazovať. Tvoje telo hovorí jasne Nie! Počúvaj ho a budeš sa mat každým dnom lepšie ;) zvládneš to a skvela kniha k tomu je Gabor Mate -Ked telo povie nie ;)

vulka
17. apr 2023

@littleblueflower Inšpektorát práce si nekontaktovala?

littleblueflower
autor
17. apr 2023

@vulka Áno kontaktovala, vďaka UPSVaRu. Tam má odpísali, povedali že nemajú čas na také veci, a že som mladá, že si zvyknem, že to ešte nie je nič

littleblueflower
autor
17. apr 2023

@sorel36 Skúsim si zohnať tú knižku... jednoznačne aj dnes je to proste strašne ťažký deň...

littleblueflower
autor
17. apr 2023

@ivus14gasparka To mi povedala aj imunologička keď som sa jej rozhovorila čo sa deje v práci. Varovala má ak ihneď nezvolnim tak že si niečo urobím...

katkine_terapie
17. apr 2023

@littleblueflower ešte dodám, že v tomto probléme ti UPSVaR nemá ako pomôcť, max. ak by si kontaktovala ich psychologičky, tie ti vedia po psychologickej stránke pomôcť.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
slavka1988
17. apr 2023

@littleblueflower ahoj moja milá,mala som podobnu situáciu a keď si nato spomeniem obracia sa mi žalúdok ja som to vyriešila že som isla na pn (vyhodiť počas pn ta nemôžu) natahovala som marodku najviac ako som vedela a odmietla som robiť z domu nato máš pravo a po skončení pn som dala výpoveď využila podporu z úradu a medzi tým našla novú prácu a neľutujem .Drzim ti palce a nepredlžuj takéto trápenie zbytočne .

kamatopo
17. apr 2023

@littleblueflower tvoja vedúca si pekne na tebe,, honka ego,,. So mnou by tak necvicila. Zo zákona máš nárok na PN. A určite by som sa tam už nevrátila. Vyries si zdravie,máš na to celý rok. Nechápem ako toto nechávas takto zájsť? Tvoja nadriadena je micuge a to robí aj z vás.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
kamatopo
17. apr 2023

@mamula20 nahrávacky v takomto prípade sú tak na dve veci. Vyhrotia ešte viac situáciu. Autorka není predsa v situácii aby sa mala znižovať k takýmto intrigam. A nie je ani v situácii že musí ísť z tejto roboty na dôchodok. Takýto ľudia ako je jej vedúca sú úplne dno chrapunstva. Z hovna sa pán stal. Tak nech si tam bacuje sama,keď je taká chytra

kristinaanna
17. apr 2023

@littleblueflower toto ti určte nemohli odpísať . Ak podáš podnet, musia ti odpovedať a takto to oni nemôžu napísať