Valorizácia platu po rodičovskej dovolenke:
Ahojte, poradňa pre účtovníctvo je na pár dní neaktívna, tak by som sa rada opýtala vás.
Pred nástupom na materskú dovolenku som bola zamestnaná vo firme, kde sa zamestnancom zvyšuje plat po jednom roku. Moja situácia je taká, že som stihla odpracovať 11 mesiacov a 19 dní. Počas mojej "dovolenky" dvíhali aj platy. Po 3 rokoch som sa vrátila do práce a prvé 2 mesiace mám mať výplatu ako pred nástupom na materskú. Vraj sa ma minuloročné dvíhanie platov netýka. A rok si odpracujem až po 2 mesiacoch, pretože prvý mesiac som si len čerpala starú dovolenku a tá sa vraj neráta...
Budem rada za akýkoľvek názor (myslím si, že mi klamú, ale neviem ako veľmi).
kde sa zamestnancom zvyšuje plat po jednom roku.
Toto je stanovené v internej smernici alebo kolektívnej zmluve? Ak áno, tak ako je tam podmienený ten rok? Rok trvania pracovného pomeru alebo reálne odpracovaný rok? Ak trvania pracovného pomeru, tak máš nárok na úpravu mzdy a žiadaj ju. Ak po reálne odpracovanom, tak je to v poriadku, upravia ti ho po tých 2 mesiacoch. Veď ty si neodpracovala ani rok a išla si na materskú, otehotnela si pravdepodobne ešte počas skúšobnej doby, tak ozaj nie je na mieste sťažovať sa. Ak to nemáte stanovené nikde, je to len slovne komunikovaný akože štandard, tak nárok nevzniká.
Vraj sa ma minuloročné dvíhanie platov netýka.
Máš nárok na každoročné zvyšovanie mzdy stanovené internou smernicou, kolektívnou zmluvou alebo zákonom? Ak nie, tak je to v poriadku, že ti nedvihnú mzdu ako tým, ktorý tie 3 roky pracovali. Keď sa vrátiš do pracovného kolotoča, nebudeš každý mesiac týždeň na OČR a budeš podávať výkony ako ostatní kolegovia, tak bude na mieste žiadať mzdu ako majú oni. Nateraz je to v poriadku.
Ďakujem za odpovede. Dnes som sa to rozhodla znovu riešiť. Mám nárok aj na minuloročné zvyšovanie platu aj na zvýšenie platu po jednom odpracovanom roku. Ospravedlnili sa mi, zákoník práce je na mojej strane. Som rada, že som sa nedala. Matka po materskej predsa nie je neplnohodnotný zamestnanec.
@monsterablue možno mysli § 157 (2)
Ja som prisla po 2 rokoch a tak somaj pokracovala dalsi rok...ziadne plus
@monsterablue áno, je to paragraf 157 v Zákoniku práce:
...zamestnankyňa a zamestnanec majú právo na prospech z každého zlepšenia pracovných podmienok, na ktoré by mali právo, ak by nenastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku...
Tak takto sa to v zákone určite nepíše. Nárok na prospech z každého zlepšenia podmienok máš iba pri MD, nie RD. Práve v tom je jediný rozdiel pri návrate z MD alebo RD.

Máš nárok na prava vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.
Takze, ak je to zvýšenie určené zákonom, kolektivnou alebo pracovnou zmluvou. Ak to tam je, bolo by najlepsie, aby si to sem presne napísala a mohli sa tu k tomu ostatní vyjadriť.
Inak sa použije obvyklý spôsob - čo môže byt aj aktuálny spôsob tvojho zamestnávateľa.