Veľké firmy a problémy s neplatením faktúr
Čauko, pracujem externe pre jednu relatívne veľkú firmu (milionove obraty ročne, cca 20-30 ľudí), ktorá pôsobí v oblasti IT. Dlhy voči štátu nemajú. Poslednú dobu sa naša spolupráca čím ďalej tým viac zmenšuje, posledne som fakturoval 300€. No a tá faktúra už je druhý týždeň po splatnosti.
Nechce sa mi veriť, že by tak veľká firma nemala 300€, ktoré vyplatí svojmu robošovi, hoc aj obratom. Najlepšie na tom je, že ľudia z tej firmy (product owneri) mi stále vypisujú, akoby sa nič nedialo, požadujú ďalšiu robotu, ďalšie tasky a keď píšem o tom, že stále nemám zaplatenú faktúru, tak sa tvária, že to nevideli.
Je to podľa mňa veľmi divný prístup. Tak to vyzerá, že som s touto firmou skončil, nepotrebujem ich k životu, nie som na nich závislý, mám aj lepšiu prácu ako od nich. Len mi je ľúto, že firmy si nevážia kvalitných ľudí, ktorí vedia, čo robia. A potom nariekajú, že nedostatok pracovnej sily.
@gemerka17 ved aj my sme pomerne velka firma, 200 ludi je za mna dost. A ten proces u nas vyzera presne rovnako a rovnako sa aj vyhovarame na kolegov a kolegyne 🤷🏻♀️ ale pointa je v tom, ze kym ta faktura pride, a kym odidu na nu peniaze, urcite to spracovanie netrva tyzden. Spravidla ma takmer kazdy svoj zastup v pripade nepritomnosti, hlavne ked sa bavime o velkych firmach ako pises. Neviem si predstavit, ze v korporate s 1500 ludmi sa financne vyhovori, ze nezaplatili fakturu, lebo boli na dovolenke 😅.
U nas fakturu dostanem ja ako nakupca, aj ked nestiham ist cez vsetky maily, tak max na druhy den ju ma financne, ktore ju nahodi do systemu. Zadanie platby do banky trva 3 minuty, ano platba sa schvaluje aj inym clenom managementu, atd. Pripadne maju niektore firmy planovane uhrady iba v isty den v tyzdni. No urcite cely proces od A po Z netrva tyzden, to by v ziadnej firme nikdy neboli nacas zaplatene faktury.
@hankab neviem ako to máte vy, ale pokiaľ tam nie sú ďalší schvaľovatelia na faktúru (manažér, správca, nákupca atď), tak to môže ísť rýchlo. Fakt niekedy do toho vstupuje dosť ľudí, u nás cca 10 kusov. A nie každý robí všetko do minúty. Pracovná náplň nie je iba o faktúre ale každý má široký záber. Tiež sú to len ľudia. U nás proces niekedy trvá aj mesiac. Nahodiť, preveriť, uhradiť. Tam kde nie je pokuta za neuhradené faktúry načas, neriešim. Faktúra sa uhradí, aj keď neskôr. Tiež nám nehradia všetci faktúry načas. Proste to je práca s ľuďmi a biznis. Každý má iný dôvod.
@hankab my zas máme peňazí požehnane, ale áno trvá to aj toľko. Niekedy mešká faktúra, prípadne si ju back office nevšimne, treba to zaevidovať do jedného systému, preklopí sa to schvaľovacieho systému (tu to dosť stojí, kľudne 2 týždne ak sa niečo preveruje), následne do účtovného programu. Tiež môže stáť vzhľadom na vyťaženosť účtovníka a dôležité termíny voči štátu. Aj platbu treba nahodiť a verifikovať, znova kľudne ďalšie 2 dni. Holt čo firma to iný systém, iné problémy. Autor sa môže max pripomenúť. Tiež mi jeden dodávateľ takto vypisoval, ale pošle faktúru veľmi veľmi neskoro, už takmer po splatnosti a diví sa, že to nemá hneď.
Nič nové bohužiaľ 🥺 ...my tiež sme robili zakázku pre (vraj) solídnu firmu (či rodinu?) v Topoľčanoch, tuším Buona staving...a faktúra už je hádam aj rok po splatnosti.
@stasticko123 treba dat vymahat, neboj hned sa pohnu, ani necakajte.
@hankab napr aj ja :DD toto mi robil jeden dodavatel v case papierovych faktur, poslal mi za dva tyzdne naraz faktury.. cize realne tie co boli najstarsie = uz im koncila v ten den splatnost, to vzdy velka obalka cca 10-15 faktur. TO mam naskladnit/resp kontrola so skladnikom/+nahrad fakturu do skladu/ucta, urobit prikazy, naplanovat kedy to odide (nebolo to 100EUR) a samozrejme este to muselo ku mne prist.. co bolo niekedy den, dva... a tak, no posta.. obycajne to posielal. Ale on vrieskal uz 16teho, ze nema uhrady, uz mi isiel na nervy, samozrejme do mna chlap vreskot.. no retardovani obaja. A ked som teda urobila to, ze prisli faktury, poratala som rucne sumu vsetkych, bez akychkolvek procesov a dala suhrnnu platbu IHNED, tak aj tak robil ten chlap dramy :DD to by ste neverili... lebo on nema uctovnicku a ako si to on ma skontrolovat, mam mu excel tabulky robit k tomu.. hovorim to si do p***, nevies chytit kalkulacku a poratat 10 faktur dokopy a pozriet ...? nemam ti to prist nahodou na druhu stranu slovenksa aj nauctovat? :D " A este potom vacsi cirkus, ked sa prislo na to, ze nejake fakury predsa zabudol poslat, nieco urobil zle... aj za to som asi mohla ja :D Ako niekedy sa naozaj neda.. niektori budu robit cirkus za vsetko. Tak som sa vratila k povodnemu, nemal on fa v poriadku ani o rok, o dva.. a nakoniec sme ho zrusili uplne, to uz potom aj mojmu chlapovi doplo... A inak dakujem za elektronicke faktury a firmy, ktore to dokazu posielat, elbo k obalkam by som sa uz nechcela vratit nikdy.
A francuzsko? proformy uhradzame dodavatelovi, vznikne preplatok/zrusi sa objednavka atd, a maju ziadost o vratenie tej sumy.. to su tak 2-3 tyzdne... aj to ten posledny uz ugujeme tak kazde dva dni,aby nezabudli... V DE tiez ked sa stane, tak ziadost, a trva to.. cca tyzden, ale trva.. a to je vratenie platby, cize maju vsetko, eviduju preplatok.. cize lne cisto uhrada.

@hankab hej hej, jasne ze aj toto existuje. Najmä čím menšia a malo úspešná firma. Tu sa skôr bavíme o korporáte alebo väčšej firme. Kde je backoffice, viac uctovnikov, schvalovatelov faktur, iný človek zas ma prístup do banky, ešte to treba potvrdiť a zrazu sa tam moce 10 ľudí okolo jednej faktury.