icon

VŠ verzus práca v zahraničí

akosarozhodnut
5. feb 2022

Ahojte, chcela by som sa opýtať na váš názor. Radi by sme s priateľom odišli robiť do zahraničia. Sme spolu na VŠ v prvom ročníku, avšak chceli by sme si ísť radšej zarobiť do zahraničia a prísť potom na SK a spraviť si vysokú školu keď si už čo to zarobíme. Samozrejme by sme sa chceli aj osamostatniť. Moji rodičia s tým však veľmi nesúhlasia a chápem že majú aj strach, ale zaujímal by ma názor aj niekoho kto odišiel z VŠ kvôli práci, či je spokojný s prácou ktorú našiel, či išiel cez agentúru a pod.

A zaujimalo by ma aj ak by vedel niekto poradiť, keby ideme pracovať do zahraničia, treba sa nahlásiť niekde ba úrade na SK?

Ďakujem vopred za všetky odpovede.

Strana
z2
dskjhfdlkdjhl
5. feb 2022

@karin210 ved ano, ja som jej napisala zhruba to iste, ak je to skola o nicom a ani ju nebavi, nech ide, ale ak studuje nieco, co ju bavi a ma sancu potom na lepsiu pracu, tak nech dostuduje.

karin210
5. feb 2022

@dskjhfdlkdjhl Snáď autorka poskytne ešte viac informácií a budeme vedieť poradiť lepšie.
@akosarozhodnut ak by si sa rozhodla pre anglicky hovoriace krajiny kludni sa ozvi viem tá nasmerovať na rôzne skupiny,stránky kde si viete nájsť brigádu/stálu prácu ubytovanie a ostatne potrebné veci.

sovica
5. feb 2022

@karin210 Vidíš, spravila si Bc a až potom si odišla. Čiže pre zahraničie si už mala vyššiu kvalifikáciu, čo znamená vyšší plat + úroveň jazyka B2, čo znamená, že človek je schopný rozprávať s rodeným hovoriacim bez väčších problémov. To, že si mala už spraveného Bc si mala aj vyššiu motiváciu si školu dokončiť.
Ale súhlasím s tým, že ak je @akosarozhodnut na škole, ktorá ju nebaví alebo nevidí po jej skončení nejaké uplatnenie, tak v tom prípade by som asi nad tým zahraničím uvažovala.

mamina0078
6. feb 2022

Ja určite by som si urobila najprv VŠ potom prácu však pracovať budete od takých 24-25 rokov až do 64-65 (to bude 40 rokov) tak tých pár rokov, konkrétne ešte 3 a pol štúdiu sa oplatí venovať a potom hoc aj každý rok v inom štáte robiť ale vzdelanie je vzdelanie.

abbey1
6. feb 2022

Keď tak veľmi chcete do zahraničia, čo tak skĺbiť vysokú školu a prácu v zahraničí? Pozrite napríklad Dánsko. Tam popri vysokej môžete pracovať, získať skúsenosti a pri šetrnosť i si i odložiť peniaze.
Je hlúposť prerušiť školu a len pracovať.

pieksamaki
6. feb 2022

@akosarozhodnut ja by som sla.....ale myslim si ze uz nedokoncite skolu...pretoze rozsiria sa vam obzory....tam mozete zacat ine studovat ....atd....co je dobre....lebo VS nie je vsetko......vediet sa osamostatnit je dobry zaklad....

pragmaticka
6. feb 2022

Ja som odišla po strednej do zahraničia pričom som vždy túžila po VS, ale naši na to nemali prachy. Takže v podstate som nemala inú možnosť. Išla som robiť aupair hneď po maturite. Po 2 rokoch som sa vrátila urobila prijímačky a 2 roky som študovala denne. Potom sami nasetrene peniaze minuli a išla som opäť do zahraničia a doštudovala diaľkovo. Bolo to náročné kôli neustálemu behaniu na svk ale dalo sa to zvládnuť.

Osobne by som vam radila brigády cez leto. V rakúsku do gastro/hotelov hľadajú kooopec ľudí. Memontalne je tu taka núdza, ze vás vezmú aj bez jazyka. Už aj chyznym s ubytovaním ponúkajú platy 1500e v čistom. Odpracuješ letnú sezónu a môžeš ísť domov na VŠ. Priateľ ako umyvac riadu.6dnovy pracovný týždeň. Stravu a ubytko máš takže peniaze nemáš ani kde minút. A ešte ďalšie plus. Ja som vtedy za mlada v týchto pracach brutálne schudla 😂😂

Inak minulý rok som bola na dovolenke s deťmi v jednom peknom 4hviezdickovom hotely v Tirol, tak som si tak za spomínala na moje študentské časy a bol tam slovak čašník. Tak som sa pýtala koľko ich tam robí. Ze jeho priateľka chyžnu a ešte jeden vysokoškolský profesor zo svk vždy príde na letnú sezónu riadny umývať a privyrobiť si!!!!

deginko
6. feb 2022

Nečítala som iné komenty,neuraz sa,ale vaše zmýšľanie je úplne detské..nemyslím to v zlom,ale máš úplne iné predstavy vs realita.Ja som po SS(obchodná akadémia) odišla do Anglicka,ale bola iná doba a nikdy ma nelákala VŠ,môj sen bol vždy po maturite odísť.. ale ty už si na VŠ..byť tebou dokončím si BC...a potom odídem do zahraničia...a tam by som si urobila ďalšiu školu v zahraničí...keď tam raz odídete už sa do školy na SR nevratis...ver mi...vy si všetko predstavujete jednoducho...ak chcete bývať spolu nájdu si prácu aj ty a choďte do podnájmu..popri VŠ hlavne,keď sa učí z domu môžeš pracovať horeehaj dolina

jaskolka
6. feb 2022

@lopka1313 dá sa v pohode ísť na vysokú aj po tom, čo človek pracoval, a zarábal vlastne peniaze, ja som toho príkladom. 4 roky po strednej som robila a potom som normálne dala si prihlášku na denné, prijali ma, dala som výpoveď a opäť sa stala študentkou. ☺️

zmrzlinka2021
6. feb 2022

@akosarozhodnut
Poviem ti tak - pokial neplanujes robit narocnejsiu vysokoskolsku pracu, makat na sebe, celozitovne sa vzdelavat a bude ti stacit mat nejaku lajtovu pracu v administrative, vydat sa a mat deti - chod.
Ak vsak mas v zivote nejake ambicie, uprednostni svoje sny a plany pred aktualnym priatelom. Ak ten priatel je ten pravy, ten vztah vam vydrzi. Kazde leto mozete ist na 2-3 mesiace do roznych kutov sveta a tam makat.
Vobec by som sa nesnazila dostat na tvojom mieste na privat a tam si platit najom. Pekne ostat na intraku a zit studentsky zivot.
Nemas sa kam ponahlat - ak je pre teba prioritou, aby si to niekam v zivote dotiahla, pokracuj v studiu, makaj na sebe, cez leto chodte brigadovat mimo sr, ale vobec neber ohlad na frajera. Ak ten vztah ma buducnost, nemas sa coho bat

deginko
6. feb 2022

@jaskolka áno dá sa ísť ,ale v tomto prípade je to trošku rozdiel..ona už na tú VS chodí chce z nej odísť a potom sa zas vrátiť...to logiku nedáva žiadnu,jedine len tí,že majú vidiny ,,veľkých peňazí,, v zahraničí...nedokončit ani BC ,keď už tam chodia je hlúposť

sparrows
6. feb 2022

Na tvojom mieste by som dokončila vysokú a cez leto chodila brigádovať do zahraničia. Je malá šanca, že ak odídeš, znovu sa vrátiš študovať

pupavka345
6. feb 2022

@zitaje suhlas.. Bola som v zahranici a potom si urobila VŠ. Ale raz ked nieco zacnem dokoncim aspon zaklad t.j. Bakalara. Zahranicie ti neujde. Nemajte velke oči. Ram budes vzdy cudzinec, hoci trosku zarobis, ale ked sa vratis nic len clovek co zacina od nuly. Dorobte si aspon bakalara.

sussah
6. feb 2022

@akosarozhodnut ja som skusila zahranicie v lete po bakalarke na 4 mesiace a veru som uvazovala ze sa uz naspat ani nevratim. Ale potom som.si uvedomila, ze to raz budem lutovat a tak som skolu popri brigadach dokoncila a ihned po promociach odletela do anglicka, kde som ostala 7, 5 roka nakolko sa mi to zarabanie a celkovy zivot zapacil 🙂 Avsak som sa vratila kvoli mojej rodine a nelutujem ziadne moje rozhodnutie 😊

jaja195
11. feb 2023

@amelia89 prosim Ta, ako si si nasla brigadu v zahranici?

klarisav
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2