icon

Výplatná páska: Čo znamená mínusová daň?

10. feb 2025

Ahojte ,viem že je to neskoro takto riešiť a isto zajtra zavolám na mzdové keď sa tam dovolám vôbec ,ale nám prv chodí výplatná páska a až na druhý deň výplata.
Zarazila ma mínusová hodnota dane
Prečo to tam je?
Čo to znamená?
1x som za január 2025 dostala daňový bonus ,vyšlo mi 100eur ,teda plný,lebo nezarábam veľa 😐 za čo som rada a každý mesiac mi to pomôže.
Doteraz keď som nepoberala daňový bonus ,som vždy tej údaj mala plusový. Prečo mám teraz -?
To mi stiahli z výplaty tých 64 eur aj niečo?
Nie je to nejaká chyba?

Výplatná páska: Čo znamená mínusová daň?
autor
10. feb 2025

Ešte napíšem že som písomne poslala zamestnávateľovi žiadosť o vykonanie RZD za rok 2024 21.1.2025. Je možné žeby mi vyšiel nedoplatok a ten si stiahol takto vo výplate za január? Alebo zle chápem tú daň?

zalka
10. feb 2025

Nikto nie je veštec aby ti skontroloval prečo ti stiahli dan z pásky, ked ju nezverejníš celú bez osobných údajov. Bez údajov ako je hrubá mzda, zaplatené odvody nikto ti nenapíše odpovede na tvoje otázky, leda tak zajtra mzdárka ti to vysvetlí v robote.

vanilkovazmrzka
10. feb 2025

S istotou mozme povedat ze s danovym za minuly rok to nema nic spolocne.

zuzanita1609
10. feb 2025

A s istotou,že tento rok budú skúmať výplatné pásky väčšina ľudí,ja sa tiež pripravujem 🤭.

tiika
11. feb 2025

Mne na tom nepride nič divne. Z tvojej mzdy ti vyšla daň, ktorá sa odpocitava zo mzdy a odvádza na FS.
Doteraz si to tak nemala?
Daň. bonus sa naopak pripočíta k tvojej výplate. Takze suma sumárum ti ziadna daň nevyjde a tvoj prijem bude dokonca vyšší o 35,44€ (spolu s nezaplatenou danou o 100€ - 64,56+35,44)
Či ty si čakala, že od momentu ako si budeš uplatňovať daň.bonus, nebudes platiť už žiadnu daň (no budeš aj nadalej ) a ešte k tomu dostanes bonus 100€?
Asi fakt neviem, čo a prečo ti pride zvláštne.

autor
11. feb 2025

@tiika nie práveže každý mesiac tá suma dane bola len v plusovom stave ,vždy od 70eur vyššie. Nevedela som že môže ísť aj do mínusu kvôli daňovému bonusu na dcéru. Len ma to zaujíma že prečo 1x keď poberám daňový bonus šla do mínusu. Nič zlé v tom nehľadajte ☺️ ja si budem dneska volať na mzdové že čo to je. Vidím to 1x a je to čisto zvedavosť. Len som začala sledovať výplatnú pasku a pozerám že stále tam niečo skrývajú dorovnávajú a podobne ☺️ doteraz som takú skúsenosť nemala ,vždy bola prakticky vyplatná páska taká istá. ☺️ Ale ďakujem za vysvetlenie ☺️

tiika
11. feb 2025

Vieš, tie pásky bývajú rôzne. Niekedy sú mínusové položky vyznačené iba na druhej strane. Niekedy sú označené mínusovým znamienkom.
Takze z takéhoto utrzku úprimne priznávam, že netusim prečo máš daň ako mínusovú a daň.bonus ako plusový. Záleží, na výslednej sume (čo nevidno).

autor
13. feb 2025

@tiika ďakujem ☺️ napísala som na mzdové. Odpísali mi,že daňový bonus 100eur mi šiel do mínusu,lebo som nemala takú daň. Že mi to bude vrátené budúci rok pri podaní daňového priznania. Vôbec som netušila že to môže ísť do mínusu. No učím sa stále ☺️ ďakujem veľmi pekne za odpoveď ☺️

tiika
13. feb 2025

Ďakujem, že si napísala. I pre mna je poucujuce, čo môže byt za tým.