icon

Výpoveď a nová práca

bosorkabb
30. nov 2016

Dobrý deň, potrebujem poradiť. Manžel : v terajšej práci mu beží výpoveď, ukončenie pracovného pomeru dohodou k 16.12.2016. Bol minulý týždeň na pohovore, dnes mu napísali že ho prijali a začiatok práce je k 5.12.2016 problém je, že súčasný zamestnávateľ z tým nesúhlasí. Čo robiť? V novej práci by robil to čo vždy robiť chcel aj za dobrý plat. Počkať na neho nechcú, pretože potrebujú človeka hneď. V terajšej práci má ešte nevyčerpanú dovolenku 17 dní, ale tú mu radšej preplatia, ako keby ju mal vyčerpať.

Strana
z2
stastnablcha
30. nov 2016

pozri sa co ma v pracovnej zmluve. ak tam ma bod ze v pripade nedodrzania vypovednej doby plat nejake peniaze ta si v klidku. a ked to co podpisal nieje vypoved, ale dhoda. podla mna sa mu nestane nic.. akurat pride o dovolenku.. a ked neche byt kontrolovany, nech ide na OCR. ale ked bude OCR alebo PN, nemoze mat novu zmluvu. takze jedine je, aby proste podpisal zmluvu a neprisiel uz do prace.. pride o vsetku dovolenku ale inak nic strasne sa nestane.

asfodelka
30. nov 2016

@bosorkabb tak neviem ci sa da odstupit od tej podpisanej vypovede a podat okamzitu, ale minimalne sa da argumentovat kontrolou z inspektoratu prace.

bosorkabb
autor
1. dec 2016

@stastnablcha je to dohoda o ukončený pracovného pomeru, zamestnávateľ predložil manžel podpísal.

stastnablcha
2. dec 2016

Ak zamestnavatel predlozil dohodu, zamestnanec suhlasi a podpise (berem ze je to prejav vole zamestnavatela) a je taky mrchavec ze nepomoze zamestnancovi ktory mu vysiel v ustrety... tak sa netreba parat a proste nech nepride do prace

stastnablcha
2. dec 2016

@asfodelka v tomto pripade sa v ziadnom pripade neda argumentovat inspektoratom prace. chyba na to akykolvek logicky argument. bola podpisana dohoda ako prejav obostrannej vole. co by pre boha na tom mala skumat nejaka dalsia institucia? ze zamestnavatel trva na tom, aby bola dohoda dodrzana? preco???? uz neblbnite...

bosorkabb
autor
2. dec 2016

@stastnablcha zamestnávateľ však neplati mzdu ktora je uvedena v pracovnej zmluve. Uz to ma právnik a riesi to. Nebolo ukrivdene zamestnávateľovi ale zamestnancovi. Dokonca sa zistilo ze zamestnavatel podpisoval dokumenty za zamestnanca a falsoval jeho podpis.

stastnablcha
3. dec 2016

@bosorkabb bohuzial staci aby zaplatil aspon cast mzdy. mi je jasne ze zamestnavatel v tomto smere pochybil.. preto som povdala ze by som sa netrpila tym a nesla do prace ... a mozno, ale len mozno by som bola tak charakterna ze by som sla o par dni podpisat vypoved ..a mozno ani nie..
v kazdom pripade drzim palcee aby nova praca bola lepsia 🙂

bosorkabb
autor
3. dec 2016

@stastnablcha dakujem. A nestačí ak zaplatí len časť. Nezaplatenie mzdy alebo jej časti je trestný čin. A zamestnanec ma pravo podniknúť kroky ktore mu zákonník prace poskytuje.
A slovensky zamestnávatelia su riadne sviňa, tak preco by zamestnanec mal trpieť u takého zamestnávateľa?

asfodelka
4. dec 2016

@stastnablcha no nestaci ak vyplati cast mzdy
§ 69
(1) Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak
b) zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu alebo náhradu mzdy, alebo ich časť do 15 dní po uplynutí jej splatnosti,

stastnablcha
4. dec 2016

@asfodelka nechcem sa s tebou hadat... ale zamestnanec moze skoncit pracovny pomer ak nevyplatil cast mzdy.. sama si to napisala v pismene B ... je tam "alebo ich čast".

simonkaa27
5. dec 2016

@evittam a prave to sme pri tom preco som to napisala. Lebo je otazne ako sa k tomu zamestnavatel postavi. Ludia su rozni a nemusi mu nic dat chapes, vselijako to v dnesnej dobe v zamestnaniach chodi :(

evittam
5. dec 2016

@simonkaa27 To máš pravdu - no ale v takom prípade zažalovať a od takého zamestnávateľa čo najskôr preč.

bosorkabb
autor
5. dec 2016

Tak určite očakávam útok so strany zamestnávateľa. Ale zmluva nepustí. Aj to je dôvod preco to riesi právnik.

asfodelka
5. dec 2016

@stastnablcha to nie je hadanie. 🙂 len nechapes co som pisala. Zle to citas, nestaci ak vyplati cast mzdy. To ako by si prisla po vyplatu a cakas ze Ti da 700€ a da Ti 100. Je to cas mzdy. Ak Ti do 15dni neda dalsich 600 mozes dat okamzitu vypoved. Riesila som to v prvom zamestnani, cez inspektorat prace, lebo mi vypoved nechceli prevziat a dlhovali mi 30 000sk, cca 1000€.

bosorkabb
autor
5. dec 2016

@asfodelka potom ti vyplatili? Tu ide za tie roky o viac penazi.
A vyplatili ti aj 2 mesacnu mzdu?

asfodelka
5. dec 2016

@bosorkabb ale kdeze. Moj sef bol cista socka, ani exekutor mu nemal co vziat. Kolegyna sa tahala po sudoch s nimi a nic. Ja som sa na to vykaslala. Nedavno som stretla jeho zenu na cintorine. On zomrel... Skor mi ich bolo luto. Boli tak obmedzeni ze moju vypoved vyhodil a poslal mi vypoved ze som neprisla do roboty :D vtip tyzdna. Ja som ju neprevzala a na urade prace si lamali hlavu co s tym. Aj inspektorat prace bol v koncoch. Uz su to roky. Ak by sa mi to stalo druhykrat pri prvej nedoplatenej vyplate utekam kade lahsie, nema zmysel cakat na lepsie casy lebo tie nebudu.

bosorkabb
autor
5. dec 2016

@asfodelka pravdu mas. Táto firma ma dosť penazi aj majetku.

asfodelka
6. dec 2016

@bosorkabb ak je tak, drzim palce nech z nich na sude vytiahnete vsetko co dlhuju.

Strana
z2