icon

Výpoveď a práca bez platnej zmluvy

asfodelka
26. dec 2016

ahojte, chcem si napisat vypoved a prezerala som si vzory. v kazdom je pisane ze napr. vypoved z pracovného pomeru založeného pracovnou zmluvou zo dňa... . a Tu vznika moj problem. skoncila mi zmluva a novu mi pisu uz 4 mesiace a stale ziadnu nemam. aky datum tam mam teda uviest? Moja trpezlivost totiz vyprsala.
mam este jednu podotazku. Ma manazerka pravo odmietnut komunikovat so zamestnancami a len tak zrusit dovolenku, oznamit to hodinu pred odchodom na dovolenku? poprosim nepiste mi nazory typu myslim si - ja si o tom tiez myslim svoje. Velmi ocenim odpovede podlozene faktami. Dakujem.

dahmaral
26. dec 2016

No ak som spravne pochopila tak momentalne ziadny pracovny pomer nemate tzn nemate preco davat vypoved. Ak vas oslovia s novou zmluvou max co mozte urobit je odmietnut ju podpisat. A ano manazer vam moze zrusit dovolenku aj hodinu pred nastupom na nu, aj vas odvolat spat do prace v strede dovolenky, avsak pokial mate zaplatenu dovolenku v cestovke, pripadne daky wellness, a tym padom prepadne, zamestnavatel vam ho musi preplatit.

asfodelka
autor
26. dec 2016

@dahmaral dakujem. no zjavne musim napisat nejaky papier lebo napriek tomu ze zmluvu nemam stale tam pracujem a chodi mi vyplata takze pre urady som zamestnana. teda ak sa nemylim.

asfodelka
autor
26. dec 2016

@dahmaral alebo inak je mozne dat okamzitu vypoved ak nemam v ruke platnu zmluvu? v zakonniku som nic nenasla

jatva
26. dec 2016

to, ze platia mzdu bez zmluvy je ich dobra vola, rovnako ako to, ze tam chodite pracovat. Nie je platna zmluva, nie je pracovny pomer. Kludne nepridte do prace. Zrejme to tam funguje na dobre slovo 🙂

asfodelka
autor
26. dec 2016

@jatva aspon keby to fungovalo. ale nefunguje to ... preto odtial chcem odist. dakujem za nazor.

ljzozv
26. dec 2016

@asfodelka ale v tejto chvíli nie si oficiálne zamestnana... Lebo nemáš papier... Ak si mala na dobu určitú, tak automaticky ak nemáš znova papier na predĺženie, tak máš na dobu neurčitú nárok.. Ale je to divne, lebo si to v podstate protirečí

majusqa77
26. dec 2016

@asfodelka ak si mala pracovny pomer na dobu urcitu a pracujes dalej, su ti pridelovane ulohy, ziadny papier nepotrebujes, berie sa to, ze sa zmluva zmenila na dobu neurcitu.
Dovolenku ti zrusit moze, avsak, ak mas zaplateny nejaky pobyt, mozes ziadat o nahradu skody

limetka55
26. dec 2016

U nas v praci to berieme tak, ze ked ma zamestnanec zmluvu na dobu urcitu, ktora mu skonci a on pracuje dalej bez novej zmluvy alebo dodatku a zamestnavatel mu normalne plati, tak tym automaticky prechadza na dobu neurcitu.. Samozrejme vzdy davame dodatky este pred uplynutim doby, ale riesili sme to pre pripad, ze by sa nam nieco take stalo..

majusqa77
26. dec 2016

pracovny pomer sa okamzite zrusit neda, iba ak by ti napriklad nevyplatili mzdu, pripadne z inych vaznych dovodov. Iba ak by suhlasili s ukoncenim prac.pomeru dohodou. Ty mozes dat vypoved s 2mesacnou vypovednou lehotou

limetka55
26. dec 2016

http://x.karierainfo.zoznam.sk/cl/100532/134374...
Tu je k tomu aj clanok.. A k tej dovolenke.. zrusit ti ju moze, ale mas narok na nahradu, ak si ju mala zaplatenu..

asfodelka
autor
26. dec 2016

@ljzozv
@majusqa77
@limetka55
@limetka55 o tom predlzeni na neurcito som citala. Ja som po skonceni zmluvy bola ziadat novu a dostala som odpoved ze zmluva plati dalej a predlzuju mi ju o 2 roky. Ale ziadny papier mi nedali podpisat. Takze s urcitostou viem ze na zmluvu na neurcito sme nepresli.

asfodelka
autor
26. dec 2016

@majusqa77 pisala si ze ziadny papier nepotrebujem. Ja som si nasla ze po uzatvoreni ustnej dohody o prac.pomere maju povinnost vyhotovit to pisomne do jedneho mesiaca. Uz im to trva 4mesiace.

majka99999
26. dec 2016

@asfodelka vsak napis, ze je to naklade zmluvy xy na dobu urcitu, ktora skoncila dna ab. Kedze vsak nadalej pracujes na povodnom mieste, tak sa zmenila na zmluvu na dobu neurcitu. Ak chces odist hned, skus dohodu. Inac sa poponahlaj s dorucenim vypovede, aby ti tie 2 mesiace zacali plynut uz od 1.1., aby si nestratila dalsi mesiac.

asfodelka
autor
26. dec 2016

@majka99999 dakujem. Uz som si napisala vypoved dohodou. Mam tam spomenutu staru zmluvu aj to ze novu mi nedali pisomne a bla bla . Len som chcela vediet ci niekto nema lepsi napad.

bosoriak
26. dec 2016

@asfodelka Pracovna zmluva na dobu urcitu sa po uplynuti doby meni na zmluvu na dobu neurcitu, ak dalej chodis do prace a dostavas plat. Takze ak chces dat vypoved, musis normalne napisat, ze na zaklade zmluvy zo dna (den, ktory mas vo svojej zmluve) davam vypoved z pracovneho pomeru blablabla. Nepotrebujes ziadny dodatok ani novu zmluvu.

Ak si chces byt uplne ista, pridaj sa tu do skupiny "Pravne poradenstvo", tam radia pravnici vo volnom case.

asfodelka
autor
26. dec 2016

@bosoriak dakujem

bosoriak
26. dec 2016

@asfodelka
tu mas zakony:
§ 48

Pracovný pomer na určitú dobu

(1) Pracovný pomer je dohodnutý na neurčitý čas, ak nebola v pracovnej zmluve výslovne určená doba jeho trvania alebo ak v pracovnej zmluve alebo pri jej zmene neboli splnené zákonné podmienky na uzatvorenie pracovného pomeru na určitú dobu. Pracovný pomer je uzatvorený na neurčitý čas aj vtedy, ak pracovný pomer na určitú dobu nebol dohodnutý písomne.

3) Opätovne dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu je pracovný pomer, ktorý má vzniknúť pred uplynutím šiestich mesiacov po skončení predchádzajúceho pracovného pomeru na určitú dobu medzi tými istými účastníkmi.

majusqa77
26. dec 2016

@asfodelka pozor ale, s dohodou suhlasit nemusia

asfodelka
autor
26. dec 2016

@majusqa77 to viem. Mozno si urobim aj druhu verziu.

vulka
26. dec 2016

Na ukončenie PP dohodou potrebuješ dvoch, čiže aj zamestnávateľa. To by ste sa museli o takomto spôsobe ukončenia PP dohodnúť. Nemôžš tú dohodu napísať len sama. A ešte rada. Ak je tento Tvoj PP taký "mierne divný", tak si skontroluj, či zamestnávatel za Teba platí odvody.

sissy27
26. dec 2016

@asfodelka ja na tvojom mieste si overím na sociálke a v zdravotke, či naozaj zamestnaná som a platia za mňa odvody, lebo mne toto príde ako práca na čierno...

anatalia77
26. dec 2016

@asfodelka v dnešnej dobe radšej over aj tie odvody...

asfodelka
autor
27. dec 2016

@sissy27
@anatalia77 tam je vsetko ok nedavno mi pisali vypis zo zdravotnej poistovne.

muska251
29. dec 2016

@asfodelka ten výpis nebol náhodou ročné zúčtovanie za rok 2015? Na tvojom mieste by som určite kontaktovala socialku a zdravotku a overila si to tam.Za to nič nedáš a budeš mať istotu.

asfodelka
autor
30. dec 2016

@muska251 v pondelok sa budem rozpravat so sefom a planujem mu povedat vela pochybeni z jeho strany. Na tej praci mi uz vobec nezalezi. Nemienim pracovat pre cloveka ktory si ma nedokaze vazit. Rovno od neho idem na Inspektorat prace. Oni uz budu vediet co s tym.