Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky
V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem
Ahojte, vedeli by ste poradit aj mne? Najskor som bola niekolko rokov normalne zamestnana, od 2007 som bola na materskej a rodicovskej s prvym dietatom, potom hned druhe dieta, teraz som na rodicovskej, ktora konci 1.4.2013. Zamestnavatel stale funguje, ale uz ma nebude potrebovat, odpracovala som u neho aj s materskymi a rodicovskymi 15 rokov.. Viete mi poradit, co bude pre mna najvyhodnejsie urobit, kym si nenajdem inu pracu? So zamestnavatelom sa da dohodnut, tam problem nemam. Co sa tyka dovolenky, naozaj neviem, ci este nejaku mam alebo nie, vypoved by mi asi mal dat zamestnavatel - dohoda alebo trojmesacna -- z organizacnych dovodov? Z coho mi budu vypocitavat podporu v nezamestnanosti? Dakujem.
@evita68 prosim ta ak vies ,potrebovala by som poradit...
2.5.2013 ma dcera 3roky,teda k 6.2 2013by som sa mala vratit do zamestnania,mam zmluvu na dobu neucitu od 1.4 2008Zamestnavatel mi vsak oznamil,ze nema pre mna pracu a chce mi dat vypoved z organizacnych dovodov.Ake mam prava a ake povinnosti voci mne ma zamestnavatel?Moze mi dat vypoved hoci nerusi prevadzku,ani jej cast,neprepusta,len sa ohradza tym,ze zakaziek je menej a oni maju nadstav zamestnancov.Mam narok na dvojmesacnu vypovednu lehotu a na odstupne podla novelizacie prac.zakonnika?Mam narok na podporu a ako ju zvysit na najvyssi bod,podotykam,ze za obdobie materskej 27.12 2009 do 10.7 2010 by mi mala prisluchat cast dovolenky,ktoru si budem narokovat preplatit pri podpisani vypovede.
@exupery samozrejme, ze Ti moze dat zamestnavatel vypoved. pouzije §63 1 b.)
zamestnana si u daneho zamestnavatela od 1.1.2008? ak ano, tak mas pri vypovedi narok na
vyp. lehotu 3 mesiace
odstupne vo vyske najmenej 2 mes. zarobkov
ak by ste ukoncili prac. pomer dohodou, ale ten isty dovod uviedli, mas narok na
vyp. lehotu 0 mesiacov
odstupne vo vyske najmenej 3 mes. zarobkov
ako si navysis podporu v nezamestnanosti Ti najlepsie poradi @evita68, ja navrhujem dohodnut sa so zamestnavatelom, aby Ti nepreplacal celu dovolenku, ale dal Ti par dni vycerpat... ak to ostalo, tak i odstupne sa bude ratat do vypoctov, takze to budes mat pekny VZ a zrejme vyjde i maximum, ale mozme sa v tomto mylit 🙂
@exupery no lebo keby RD končila v máji, tak by si mala odprac. už 5 rokov 🙂
výpoveď ti samozrejme môžu dať - z nadbytočnosti - par, 63 ods. 1 písm. b
ak ti dá výpoveď, máš nárok na dvojmesačnú výp. dobu a 1mesačné odstupné
najlepšie by ale bolo, keby ste uzatvorili Dohodu o skončení prac. pomeru, ako dôvod by tam bol uvedený podľa par. 63 ods 1 písm. b, vtedy máš nárok na 2-mesačné odstupné, ale bez výp. doby..
najlepšie by bolo skončiť PP hned 6.2., v ten deň čerpať jeden deň dovolenky, ostatnú nechať preplatiť a bude nárok na max. podporu
@exupery to, ze sa prelina, nema vplyv, bohuzial...
takze
vyp. lehota 2 mes.
odstupne 1 mes. zarobok
ak dohodou, tak
vyp. lehota 0
odstupne 2 mes. zarobok, tak, ako pisala @evita68
bolo by fajn, keby spolocnost prepustala viacerych a nechcela by prekrocit hranicu, kedy by uz slo o hromadne prepustanie, vtedy by ste sa vedeli nejak inak dohodnut 🙂
ano u terajsieho zamestnavatela pracujem od 1.4 2008 na dobu neurcitu,kde bola skusobna doba 3mesiace
@olifcek
@exupery max, podpora je podľa počtu kal. dní v mesiaci .. bud cca 770 eur alebo cca 801 eur
ak by si dostala výpoved a bežala by ti výp. doba, tak naozaj by si mala nárok na odstupné 2-mesačné, pretože tvoj prac. pomer trval viac, ako 5 rokov..
záleží podľa toho, aký si mala cca zárobok, podľa toho sa rozhoduj
@evita68 a potom mam narok na 3mesacne odstupne,ked to bude viac ako 5rokov?A ak by som prijala vypoved s vypovednou lehotou plus odstupne plus dovolenka aka by bola vyska podpory,uz by mi to nespravilo ten najvyssi vymeriavaci zaklad,ked tam tiez bude odstupne v poslednom mesiaci?
@evita68
@olifcek dakujem za rady,zajtra idem do prace poradit sa na odbory a zistit podmienky kolektivnej zmluvy,tak budem vediet viac.
A este sa chcem uistit,ak zostanem tehotna v case poberania podpory,mozem po dobrati podpory ist na PN do casu nastupu na matersku-z coho by sa pocitala a budem mat narok iba na rodicovsky prispevok?
Ahojte. Aj ja by som sa chcela informovat...Rodicovska dovolenka mi konci 23. 1. 2013 a v práci mi dávaju výpoveď. Robila som tam len rok a hned som nastúpila na MD. Čize rok normalne v praci a 3 roky na MD. Mam narok na nejake odstupne pripadne na UPSVaR na nejake peniazky???? Ďakujem za každu odpoveď. Ahojte
@zuzkazivcak platí pre teba v podstate to isté, čo pre exupey /prac. pomer do 5 rokov/
@evita68 Dakujem

@lucula73 do 8 dní od nástupu do práce sa musíš ísť odhlásiť na sociálnu poisťovnu, kde si prihlásená ako osoba starajúca sa o dieťa.. do zdravotky zatiaľ nepôjdeš, až vtedy, ked ti zoberú RP..