Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky
V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem
@gapa ahoj ziadam znova o radu teraz o par dni koncim rodicak, Ostala som doma plne 3 roky. A daju mi vypoved len pred tym este vycerpem dovolenku. Nevies mi poradit ja som mala pred nastupom na PN s dcerou vtedy este 25 dni dovolenky pocas materskej mi tam nabehlo este na 36 dni doteraz mi ju tak pisali a dnes mi odpisala z prace ze sa to pokratilo a mam uz len 16 dni. Neviete ako sa to rata to kratenie? Mne sa zda strasne ze 20 dni mi zobrali
@spisiacka no dovolenka sa kráti za kalendárny rok ... z ročného nároku ... takže ak si mala 25 dní dovolenky .. a nevyčerpala ju ... a ak ti vznikla za MD dalšia dovolenka ... tak tú mohli krátiť s ohladom RD ... ale nemôžu si len tak zrušiť dovolenku , žiaden zákon to nedovoluje.
Ahoj kocky neviete podla coho sa pocita podpora v nezamestnanosti, ked idem po dvoch rodicovskych dovolenkach na urad prace, bola som najskor s dcerkou od roku 2007 oktober a v roku 2010 april sa mi narodil syn. Dostala som v aprili vypoved od zamestnavatela, kedze maleho zoberu az od septembra do skolky. Bola som sa nahlasit na urad prace, viem ze ked ides po troch rokoch materskej na urad prace tak to rataju z platu ktory som mala predtym u zamestnavatela. Neviete ci to plati aj ked ides po dvoch materskych zasebou? Z coho to vyrataju? Zplatu ktory som mala pred 6 rokmi ,alebo z minimalnej mzdy?
tak to je dovolenka este za roky 2009 na Pn som sla 28,10,2009 do 7,5,2010 kedy zacala MD a ta trvala do 19,11,2010 od vtedy som na rodicaku do 14,5,2013. Pozerala som vyplatne pasky a tam vlastne uz v 2009 v decembri kedy som uz bola na Pn mam len 10 dni zostatok a matereska mi nabehla 6,5 dna tak je to asi ok. Len neviem preco mi v paskach pise 36 oni asi ratali nie alikvotu cast ale za cely rok alebo ja neviem
,
@spisiacka
v r.2009 si ostatnú dovolenku vyčerpala? lebo ak okrem tej pn si ostatnú časť roka odpracovala, tak máš nárok na celoročný nárok bud 20 alebo 25dní (no nepíšeš, kolko si čerpala, či mala z predch. dna). Dovolenka za rok 2009 by sa ti krátila, len ak by si mala neodpracovaných dní aspon 100 (soboty a nedele sa nerátajú)
Dovolenka za rok 2010 určite nebola 6,5dna, je to viac, ako md bola 8.5.2010-19.11.2010, tak v obd. 1.1.-7.5.10 máš neodpracovaných 91dní a v obd. 20.11.-31.12.2010 máš 30neodpr.dní, tj. spolu 121dní neodpracovaných v r.2010 (každý kalend. rok sa ráta zvlášť!!) tj. za rok 2010 nárok na celoročnú dovolenku krátenú o 2/12tiny, t.j. akoby nárok na 10/12tin celoročnej dovolenky, čo je bud 20-3,33= 16,6666dna (bud 17dní alebo 16,5dna) alebo pri 25ročnom nárok na 25-4,16=20,84dna teda 21dní dovolenky len za rok 2010
@gapa tu dovolenku kym som sna na tu Pn je za rok 2009 a zvysok este rok 2008 narok mam na 20 dni dovlenky. Takze oni mi podla toho daju len dovolenku co mi vznikla pocas materskej? a zvysok mi uz prepadlo? Ja ked som hcela vtedy preplatit aby mi neprepadlo kedze som vedela ze budem doma s malou 3 roky tak nechceli ze ono sa mi to prenesie 😠 a teraz zrazu len 16,5 dna ze mam. ale v paskach co mi posielaju domov mi pisu 36. Ja nechapem toto cele.
@spisiacka
ako píše žalka, dovolenka z r.2009, 2010... ti zo zákona neprepadne!!! (ako je to s dov. za rok 2008 neviem povedať istotne, tá asi prepadla, lebo si čerpala pn a vtedy to v zákone nebolo asi tak ako teraz, no neviem na 100%) ale nerozumiem, ako je to s rokom 2009. Ak si v r.2009 čerpala pn čerpala pn len od 28.10. do konca roku a zvyšok roku spracovala, máš za rok 2009 nárok na 20dní.
@gapa
@zalka tak ano odrobila som cely rok az od toho 28.10. som sla na PN. V pondelok idem na firmu zistiti co to. Nemala som moznost cerpat vtedy dovolenku kedze som prechadza rovno z PN na MD. Studovala som este pasky tak mam tam cosi cerpane a na tu Pn som sla s 10 dnami dovolenky a pocas materskej zrejme pribudlo tych 16,5 dna. ALe ze uz mam len 16,5 lebo ostatne sa pokratilo tak mi povedala.
@spisiacka
tj. zisti si z výpl. pásky z 1/2009 kolko ti zostalo dovolenky z r.2008, k tomuto číslu prirátaj 20dní (dovolenka za rok 2009) a odrátaj podla pások z r.2009, kolko dní dovolenky si do nástupu na pn v r.2009 vyčerpala. Ak by ti zostalo dovolenky ku koncu roku 2009 (pred pn) viac ako 20dní, tak nad 20dní ti prepadne. Ak bude dovolenky 20 dní alebo menej, tak je to už len dovolenka z r.2009 a tá ti neprepadne ani sa ti nekráti. K tomu prirátaj tých 16,5dní a je to tvoj zostatok.
@gapa - takze som zistila, dovolenky mam 24 dni spolu, cize ked si vycerpam, tak mi zostane nevykrytych 8 dni do nastupu na MD 6 tyzdnov pred porodom, ale to sa so sefom uz nejako dohodnem. Kazdopadne zostanem zamestnana, on suhlasi a mne sa to trosku viac oplati, ale oplati. Dakujem za rady.
@gapa no podla pasiek mam tam 10 dni do nastupu na PN. Dokazem nieco urobit aby mi ich vratili spat? A neratali mi len dovolenku ziskanu pocas MD? Ma zmysel sa vobec spriecat? Pracujem v zahranicnej vyrobnej firme a oni su no co ti poviem pracujeme za minimalne mzdy a naroky ziadne len povinnosti a beru co mozu.
@spisiacka
súhlas s zalka. No ak má manžel možnosť si na teba odrátať nezdanitelnú časť a ty by si bola pn dlhodobejšie (bez evidovania asi nebude môcť si za daný/é mesiac/e urobiť odpočet), tak je lepšie najprv evidovať sa. Aha, ty nie si tehotná, tak asi dlhodobo pn nebudeš, tak to asi jedno 🙂

@weirdo
k dovolenke málo údajov, dokedy bola prvá md? a tádovolenka 15dní je za ktorý rok? a či si mala nárok na 20dní či 25 (tvoj vek je do 32rokov?)
ak by sa mala materskká rátať z pravdep. vz 465eur, tak by to bolo na den 465/30*65%=10,075 tj. za 30dní 302,25eur ak dobre rátam. Kalkulačky skreslujú, rátajú obvykle ten najštandardnejší prípad, t j. ak ti trvá tvoj prac.pomer dlhodobo s rovnakým vym.základom v predch. kal. roku., tj. predpokladám berú mesačný vym.základ x12mesiacov a vydelia 365dnami, to vychádza presne tvoje číslo9,94eur.