icon

Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky

marcela91
7. feb 2012

V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem

spisiacka
14. máj 2013

@gapa no zatial neviem ci som ci nie snazime sa. Ja len v pridpade ak by som bola ze sa teraz zadarilo tak co mozem este urobit. Ak sa nezadarilo tak viem ze nic. A obvodna ma len tak nevypise ze ma prepustili tak to uz len ten UP a hladac nieco kym sa zadari

spisiacka
14. máj 2013

@gapa
@zalka a neviete mi este povedat ako to je s podrorou? vznikla by mi ci nie? od toho 1.6.? konec rodicaku mam 15.5. a potom idem cerpac dovolenku. Dostala som aj 3 mesacne odstupne

zalka
14. máj 2013

@spisiacka dostaneš podporu v nezamestnanosti ... výška bude záležať od výšky príjmu čo dostaneš od 15.5. do konca mesiaca .. takže s odstupným by mala výjsť max.

spisiacka
14. máj 2013

@zalka a t je aka suma? Nemam prehlad vobec

zalka
14. máj 2013

@spisiacka max. podpora je cca 770-800 e mesačne

spisiacka
14. máj 2013

@zalka a to vazne aj ked som bola na rodicaku tak mam narok? To uz neplati ako kedysi ze odrobene nejake roky? a ako sa to rata?

zalka
14. máj 2013

@spisiacka áno máš nárok ... aj ked si bola na rodičáku ... v tomto je výnimka a RD sa berie ako odpracované pre účely posúdenia nároku na podporu ... keby si nebola zamestnanec tak nárok by si nemala ... ale ty si bola zamestnanec tak nárok máš.

spisiacka
19. máj 2013

@zalka a nevies nahodu ci teraz sa mi treba niekde hlasit rodicak mi skoncil a do konca maja cerpem dovolenku v praci potom mam vypoved. Mam teraz ist niekam na urady? HLasi sa niekde koniec rodicaku?

trnka77
19. máj 2013

@spisiacka choď na sociálnu poisťovňu,odhlásiť sa z dôchodkového poistenia

spisiacka
19. máj 2013

@trnka77 ale uz teraz ci az ked bude vypoved platna? Teraz som este zamestnana a cerpem dovolenku.

trnka77
19. máj 2013

@spisiacka Ja som nastúpila do práce 1,5. a išla som na dovolenku,k 1.5. som sa odhlásila z dôchodkového poistenia,pretože odvtedy to platí za mňa zamestnávateľ Keď dáš výpoveď potom sa musíš hlásiť na úrade práce,do zdravotnej poisťovne nahlásiť,že si nezamestnaná(ak budeš),ale to ti dajú na úrade práce papier-tlačivo......

spisiacka
19. máj 2013

@trnka77 no tak zrejme budem nezametanan nemam inu pracu zatial. NO tak pojdem vp ondelok na tu socialku. Mne rodicak skoncil 15.5. ale nevedela som ze niekde treba ist nikto mi nic nepovedal 😒 tak dufam zet o este nie je neskoro ci? Budem mat z toho problemy uz?

trnka77
19. máj 2013

@spisiacka problémy,určite nie,spýtaj sa úradničky,ona ti už všetko vysvetlí....

spisiacka
19. máj 2013

@trnka77 dakujem za info. Ja fakt nevedela ze nieco treba. NIkto nic nepovedal.

saxana123
22. máj 2013

Ahoj kočky, poradíte? Volala som do práce že ako to vyzerá s mojim návratom - teoreticky by som sa vedela od septembra vrátiť no bolo mi oznámené že moje miesto zrušili a dostanem výpoveď a 6 mes.odstupné. Nie je to náhodou tak že sú povinní mi nájsť miesto iné? je to vôbec legálne takto ma vyraziť že z organizačných dôvodov?

liz_lemon
22. máj 2013

@saxana123 je to legalne

hannah82
14. jún 2013

ahojte, poradite mi prosim? 16.7. mi konci RD, zamestnavatel mi chce dat vypoved. dohodla som sa s nim, ze 17.7. nastupim do prace a vypoved mi da na druhy den, podla par.63 ods. 1b z organizacnych dovodov, s dvojmesacnym odstupnym. dovolenka mi nezostala ziadna. ako sa mi bude pocitat podpora? predpokladam ze dvojmesacne odstupne budem mat 800eur v cistom plus par eur za ten jeden den... mozno by som sa s nim dohodla na nejakej odmene navyse aby mi vysla dobra podpora.. inak toto su dobre soky, ze clovek rata s tym ze sa vrati do roboty a na poslednu chvilu sa dozvie toto. rada by som aspon mala dobru podporu kym si nieco najdem. dik za kazdu radu.

zalka
14. jún 2013

@hannah82 toto ti bohate stačí na max. podporu v nezamestnanosti ...

hannah82
14. jún 2013

@zalka myslis? dufam ze to tak bude... dik, uz mi je veselsie 🙂

zalka
14. jún 2013

@hannah82 nemyslím viem ... na max. podporu stačí mať dennú mzdu 55 eur ... ty budeš mať 400 eur či 800 takže bohate stačí na max. podporu

hannah82
14. jún 2013

@zalka tak to je super, este raz dik moc. krasny den zelam!

zalka
14. jún 2013

@hannah82 rado sa stalo ...

mikim
18. jún 2013

@zalka Ahoj zalka, rada by som ta poprosila o radu ak mozem. k 1.7 mam nahlaseny nastup do zam. po RD. viem,ze ma neprijmu, mam odpracovanych 12 rokov, tak som bola v tom , ze mam narok na 3 plus 3 mesiace a dovolenku za MD. zamestanvatel si vyziadal stretnutie a oznamil mi, ze ak mi da vypoved z org. dovodov musim si v praci odsediet dva mesiace ako vypovednu lehotu, ze bez toho mi ju len tak nemoze preplatit a ze ten treti mesiac sa mi zapocita dovolenka (takze by som vlastne dostala cca 5 vyplat) co sa mi nezda. alebo mi navrhuje vypoved dohodou kde mi da 4 vyplaty plus preplatenie dovolenky, je toto podla teba spravne zo zakona? (MD som bola 1.1.-15.7.11 co je cca 13dni) a este - viem, ze maju problem s preplacanim nevycerpanej dovolenky, moze ziadat ,aby si ju zamestnanec stoj co stoj vycerpal? dakujem ti

zalka
18. jún 2013

@mikim dobre ti povedal ... prečítaj si tu http://www.kros.sk/tmp/asset_cache/link/0000069... tam to je pekne rozpísané...
ak chceš dohodu .. tak máš nárok 4 výplaty + preplatenie dovolenky...
ak chceš výpovednú lehotu .. máš nárok na 3+3 výplaty + preplatenie dovolenky resp. môže ti nariadiť čerpanie dovolenky počas výpovednej lehoty .. a tak dostaneš 3+3 výplaty ...

a čo sa týka dovolenky ... tak si porátaj pracovné dni a sviatky pripadajúce na pracovné dni čo si bola na RD ... teda od 16.7.11 do 31.12.11 ... ak ich je viac ako 100 pracovných dní tak sa ročný nárok dovolenky kráti o 1/12tinu ... ak ich je menej ako 100 dní tak sa dovolenka nekráti vôbec ...
tých 13 dní je málo dovolenky ... máš nárok na viac dní ...

mikim
19. jún 2013

@zalka velmi pekne dakujem za radu a pomoc

zalka
19. jún 2013

@mikim rado sa stalo

mikim
23. jún 2013

@zalka mozem sa prosim este upresnit s tou dovolenkou? tych pr. dni mi vyslo 121 aj so sviatkami. Ja mam narok na dovolenku za cely kalendarny rok? nie iba za obdobie MD? ak mam bezne narok na 25 dni, tak sa mi to krati iba o tu 1/12? tak som to mala pochopit? dakujem

zalka
23. jún 2013

@mikim no kráti sa ti o 2/12tiny ... čiže o cca 4 dni .. takže máš nárok na 21 dní dovolenky ...
kráti sa zo zákona
za 100 dní o 1/12tinu
za každých 21 dní o 1/12 tinu
ty máš 121 dní .. takže sa kráti o 2/12tiny ...
ak by si mala 120 dní tak by sa krátilo o 1/12tinu

lussy666
24. jún 2013

Dobry den, chcela by som sa poradit....som v tomto uplny laik, tak dufam, ze sa pochopime🙂 pred MD som pracovala v sukr. firme, rodinnej - nie mojej rodiny. nastali tam ale nezhody, majitelia sa rozviedli a firma pripadla muzovi - mojmu priamemu nadriadenemu. vymenil komplet cele osadenstvo, vsetkym dal vypovede, okrem mna, kedze som bola v ochr. lehote, tehotna. z jeho vyrokov ( keby ste neboli tehotna, letite s ostatnymi, po RD si hladajte ine miesto) som pochopila, ze dostanem vypoved. teraz mi bude koncit rodicovska dovolenka a na moje prekvapenie mi prisiel z firmy list, ze moje prac. miesto nebolo zrusene a mam oznamit datum nastupu do prace..naozaj mi to pride nefer, do tej prace sa vracat nechcem. mam trvat na tom, nech da vypoved on mne? ja kludne dam vypoved sama, v tom pripade mam na nieco narok, prip. budem musiet do prace chodit pocas vypovednej lehoty? dakujem....

liz_lemon
24. jún 2013

@lussy666 co ti pride nefer na tom, ze ta chcu opat zobrat? bud rada, co by za to ine zeny dali
ja by som tam nastupila, a hladala si nieco ine, potom mozes v klude dat vypoved
ak das vypoved ty, tak nedostanes odstupne, ak by ti dal vypoved on, tak mas narok na odstupne