icon

Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky

marcela91
7. feb 2012

V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem

zalka
22. aug 2013

@sonice no si to predstav aj ked niekto dobrovolne príde o prácu tak nárok na podporu mu vznikne. Pretože dôvod skončenia PP sa už na UP neskúma.
Nárok na podporu vznikne ak je splnená 1 podmienka a tj. 730 dní poistenia v posledných 3 rokoch ... alebo potom nárok vznikne aj mamičkám po RD ...

@sonka32 napíš dátum kedy si nastúpila na MD ... kedy ti MD skončila ... ved ti chcem pomôcť tak čo nenapíšeš to čo je podstatné ... možno ani nevieš a možno aj nárok na dovolenku máš ... a stavím sa že máš nárok na dovolenku za rok 2011 . Lebo tú ti nemohli preplatiť .. kedže si v čase zrejme od decembra 2010 už bola na MD ... takže láskavo napíš tie dátumy ... a pohneme sa dalej ...

sonice
22. aug 2013

@louvre aha, tak máš pravdu ty, naozaj. Pamätám si to špatne. Predsa len už je to viac ako 4 roky :(.
Ďakujem za opravu 😉

ivka30
24. okt 2013

Neviete mi poradiť? RD mi končí 18.12.2013 a mala by som nastúpiť do práce.Ale firma v ktorej som pracovala už nevykazuje žiadnu činnosť a som tam jediný zamestnanec.Majiteľ vlastne len čaká,kedy mi skončí RD, aby mi dal výpoveď. Keďže firma už nemá žiadny majetok a financie-je insolventna o preplatení dovolenky a odstupnom sa mi môže len snívať:(. Aký by bol najlepší § na skončenie PP?

ju11i
2. nov 2013

Chcela by som poradit... Zamestnavatel sa so mnou chce dohodnut o skonceni prac.pomeru po skonceni RD. Chce mi vyplatit aj odstupne. Problem je, ze pozicia, na ktorej som pracovala, nie je zrusena. Chcu si nechat moju zastupkynu, ktora pracovala namiesto mna. Je to zakonne mozne? Musim podpisat ukoncenie zmluvy?

martuska75
2. nov 2013

@ivka30 nie som odborník na tieto veci, ale existuje niečo takéto http://www.socpoist.sk/definicia---ucel-davky--...
možno si skús pozrieť či sa to na teba nevzťahuje. Odstupné by si mala dosť podľa ZP, tak možno niečo vybavíš.

ivka30
2. nov 2013

@martuska75 veľmi pekne ďakujem, ale vyzerá to tak, že sa s majiteľom dohodnem trošku inak, pre mňa výhodnejšie🙂

havana_frost
2. nov 2013

@ju11i Podpísať nemusíš nič, dohoda o skončení prac. pomeru musí byť dohodou oboch strán, čiže musí súhlasiť ako jedna strana, tak aj druhá - ide o dvojstranný právny úkon. Ak by si súhlasila s ukončením pracovného pomeru z tohto dôvodu, nemala by si ani nárok na odstupné. Zamestnávateľ ti môže dať výpoveď (jednostranný právny úkon), na ktorú nepotrebuje tvoj súhlas, ale nie z dôvodu, že si chce nechať tvoju zástupkyňu, taký dôvod výpovede neexistuje a výpoveď môže dať len zo zákonom stanovených dôvodov. Ak by ti dal výpoveď pre nadbytočnosť, nemôže ani nikoho zamestnať na túto pozíciu určitý čas. Zamestnávateľ sa ťa chce elegantne zbaviť, ale nemá zákonný dôvod.
Nič nepodpisuj a v prípade výpovede daj pozor, aby bolo vo výpovedi jednoznačne vymedzené, z akého dôvodu si ju dostala (konkrétny §) nezameniteľné s iným dôvodom.

ju11i
2. nov 2013

@havana_frost dakujem velmi pekne za odpoved. Presne toto som potrebovala pocut🙂 Uz som si pripadala ako chudera, ze sa ma chcu iba tak zbavit. Este by som sa chcela spytat dalsiu vec... Som nejako chranena pred tym, ze ked nepodpisem dohodu a pridem do prace, hned ma vyhodia napr. z organizacnych dovodov?

eeffka
2. nov 2013

@ju11i no chranena uradne si, ale teoria je jedno a prax druhe... u nas je ten isty problem v praci a veduci to vyriesi tak ze zaskok preradi na inu robotu papierovo a "tvoje" miesto organizacne zrusi, vydrzi 6m a potom sa to vrati do starych kolaji. 😖

havana_frost
2. nov 2013

@ju11i Presne ako píše eeffka, zamestnávateľ to urobí inak 😒 Ak ti ale dá výpoveď z organizačných dôvodov, musí ti dať odstupné a máš aj výpovednú dobu.

eeffka
3. nov 2013

@havana_frost
@ju11i

ano u nas tiez ta baba dostane odstupne, tam ide o to ze sa JEJ osobne chce zbavit, nech to stoji co to stoji...

havana_frost
3. nov 2013

@ju11i Nárok na odstupné by si mala tak či tak, ale ak pôjde o dohodu, nemáš nárok aj na výpovednú lehotu. Ak dostaneš výpoveď, budeš mať aj výpovednú lehotu aj odstupné.

wieruss
3. nov 2013

Babule, prosim Vas, vie niekto kolko ma zamestnavatel cas na vyplatenie dovolenky na ktoru mi vznikol narok pocas MD? Lebo v sept. sme rozviazali prac.pomer dohodou a ked som teraz volala, ze kedy mi vyplatia zvysnu dovolenku tak ze si mam napisat ziadost o vyplatenie - nasla som si vymeri, vypocitala ze ked som bola na MD od 1.1-30.5.2012 a nasledne na RD tak sa mi krati dovolenku o 4/12 a teda mam narok na 15dni... Co neni mala suma po vyplateni, lenze teraz neviem dokedy akoze mam cakat az mi to vyplatia??

eeffka
4. nov 2013

@wieruss Ty nemas ziadnu povinnost o nieco ziadat,oni ti to mali vyplatit v poslednej vyplate,cize za Sept.najneskor do 30.10.,tak im to slusne povedz daj im 3-4 dni a ak penoaze nepridu smer inapektorat prace.

wieruss
4. nov 2013

@eeffka ja som si dala tu namahu a aj som im tu ziadost dala este minuly tyzden stredu... Tak som vsetko napisala co mam narok a pockam do 15teho ci vyplatia tento mesiac.. A na inspektorate co poriesim?

eeffka
4. nov 2013

@wieruss nevyplatena mzda...

wieruss
4. nov 2013

@eeffka jaaaj jasne, dakujem ti 😉

sehra78
27. nov 2013

Dobrý deň potrebovala by som poradiť. Práve som sa dozvedela, že náš zamestnávateľ 1.12 zatvára firmu a máme prísť podpísať výpovede. Som do marca 2014 na rodičovskej dovolenke, mám pri takejto výpovedi na niečo nárok? myslím odstupné atď

zalka
27. nov 2013

@sehra78 áno máš nárok na odstupné ...

sehra78
27. nov 2013

oh ďakujem ale keď poberám rodičák nemôžem poberať podporu však?

sehra78
27. nov 2013

@zalka oh ďakujem ale keď poberám rodičák nemôžem poberať podporu však?

zalka
27. nov 2013

@sehra78 no to nemôžeš ... a ak chceš max. podporu tak treba pre to niečo urýchlene urobiť ...
tj. čerpať piatok 29.11. dovolenku ... aby ti preplatili zvyšok dovolenky, odstupné ... a potom by bola max. podpora v nezamestnanosti ..
na tú by si kludne mohla ísť až v marci 2014. Dostala by si ju vyplatenú aj vtedy . Takže skús sa dohodnúť zo zamestnávateľom na čerpaní tej dovolenky.

sehra78
27. nov 2013

no
@zalka no momentálne tam majú frmol a zajtra tam máme ísť, mne ani nejde o max podporu, skôr som sa chcela vrátiť do práce, len by ma zaujímalo dá sa rodičák prepísať na manžela a ja by som dostávala podporu? ak áno v akej výške sa vlastne počíta

zalka
27. nov 2013

@sehra78 hm... môžeš prepísať na mng. RP .. to nie je problém .. podpora je 50% z hrubej mzdy pred MD čo si mala ... a platia ju 6 mesiacov .. preto si myslím, že je lepšie ak ostaneš na RP a na podporu pôjdeš v marci .. do augusta budeš mať príjem ak by si mala problém s dieťaťom a škôlkou ...

alebo potom ak to spravíš tak ako som napísala, tak max. podpora je 800 e mesačne ...

sehra78
27. nov 2013

ďakujem za pomoc, práve som sa dozvedela , že všetky máme výpoveď k 30. 11 2013 a v decembri nám vyplatí odstupné, len neviem ako to bude s výpovednou lehotou aj tá by tam mala byť či?

sehra78
27. nov 2013

@zalka ďakujem za pomoc, práve som sa dozvedela , že všetky máme výpoveď k 30. 11 2013 a v decembri nám vyplatí odstupné, len neviem ako to bude s výpovednou lehotou aj tá by tam mala byť či?

sehra78
27. nov 2013

@zalka materskú som mala pred 2 rokmi cca 450 eur takže aj podpora by mohla byť takáto

zalka
27. nov 2013

@sehra78 ak podpíšeš dohodu tak výpovedná lehota byť nemusí ... no MD je 65% z hrubej mzdy .. podpora je 50% z hrubej mzdy ...

sehra78
27. nov 2013

@zalka hej hej to je ale po novom ja som mala počítané ešte 55 % po starom

sehra78
27. nov 2013

@zalka to bolo pred 3 rokmi