Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky
V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem
@palomka
za rok 2009 máš nárok na 10/12tin ročného nároku na dovolenku
rok 2010,2011 nemáš nárok na dovolenku
rok 2012 máš nárok na celú dovolenku 12/12tin ročného nároku
rok 2013,2014,2015 nemáš nárok na dovolenku ...
MD sa berie ako výkon práce, preto sa ti dovolenka mala rátať podla § 101 zákonníka práce, a mala byť krátená podla § 109 ZP
@palomka lebo v roku 2009 si bola na RD cca 132 pracovných dní a sviatkov pripadajúcich na pracovné dni .. a preto sa dovolenka kráti o 2/12tiny .... vid § 109 zákonníka práce
a v roku 2012 si na RD bola menej ako 100 pracovných dní a sviatkov pripadajúcich na pracovné dni .. preto sa dovolenka nekráti ... vid § 109 zákonníka práce
@zalka super. ja mam s nimi neskutocne problemy, mala som dostat ovela vyssie odstupne, no kluckovali tak, ze nemala som sancu a ustupila som...a teraz konecne sa to malo uzatvorit vyplatenim toho odstupneho a dovolenky a zrazu ziadnu nemam. Este sa chcem opytat, ze ci sa za tie posledne roky na RD neodpocitava nejaka cast, nekrati alebo co. Fakt sa v tom nevyznam a od obeda len ratame s muzom 😀
@palomka nie ... dovolenka sa môže krátiť len z dôvodov kt. vznikli v tom danom roku ..
čiže dovolenku za rok 2009 nemôžu krátiť za rok 2010 alebo v roku 2011 za to že si bola na RD a nepracovala ... nárok vznikol a môže sa krátiť len pre dôvody ktoré vzniknú v tom istom roku ako dovolenka ...
Prosím ta mozem ta aj ja poprosiť vieš mi vyrátat dovolenku za MD mam narok na 25 dni .. Nástup na MD 12.5 2013 - 4.1 2014 .. Mala som tam tam 12 dni starej dovolenky a teraz tam mam 28 je to dobre?? Ja sa do toho nevyznám dakujem ;) lebo na páske co mi teraz chodia tak tam mam 41 dni.
@zalka
@palomka klamú, čítaj zákonník práce ...
§ 112
(2) Zamestnávateľ nesmie určiť čerpanie dovolenky na obdobie, keď je zamestnanec uznaný za práceneschopného pre chorobu alebo úraz, a na obdobie, počas ktorého je zamestnanec na materskej dovolenke a rodičovskej dovolenke. Počas ostatných prekážok v práci na strane zamestnanca môže zamestnávateľ určiť zamestnancovi čerpanie dovolenky len na jeho žiadosť.
§ 113
(3) Ak si zamestnankyňa (zamestnanec) nemôže vyčerpať dovolenku pre čerpanie materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku jej (mu) zamestnávateľ poskytne po skončení materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky.
@zuzka767 ale chapes, mne ju ani nedali cerpat a rovno povedia, ze prepadla.... Min.rok mi chodili vypl.pasky so 40timi dnami a teraz od nového roka s 5timi... nemam na to fakt nervy, od januara ich riesim, naprv odstupne a teraz dovolenka, ja uz neviem na koho sa mam obratit 😔 Ako ich prinutim vyolatit mi zvysok dovolenky na ktoru mam narok, ked povedia, ze ju vlastne nemam? 😕
@zalka a inspektorat prace vlastne preveri, ci je vsetko spravne, ale nepomoze to mne k vyplateniu tej dovolenky, iba, ze im daju napr. pokutu. Nehovorim o tom, ze mi poslali zapoct.list s odpracovanymi skoro 19r a mam v sobotu 31rokov....bordel tam maju ze az ... napisala som email mzdarke, este sa neozvala
Ahojte, prosím viete mi poradiť volali mi zo sociálky,že do 6 rokov veku dieťaťa keď som nezamestnaná môžem sa prihlásiť na dôchodkové poistenie momentálne som nezamestnaná :
22.4 mi ukončil zamestnávateľ RD ,
23.4. som bola zamestnancom, mala som dovolenku a zároveň k tomuto dňu výpoveď
k 24.4 sa hlásim na úrad práce,
má toto prihlásenie nejaký vplyv na poberanie podpory? prípadne ak malá nastúpi od 09/2015 do škôlky? ďakujem
@zalka
dakujem ti za všetky odpovede si mi pomohla ;)
prosím ta mam na teba este jednu otázku uz som ztoho magor ;)
2007 nástup do prace
12.4 2013 pn
12.5 2013 MD
28.29.30 .4. 2015 čerpania dovolenka
30.4 2015 koniec PP ( dohodou 3 mesačne odstupne a 28 dni dovolenky preplatia)
29.5 2016 koniec Rd
Koli tým 3 dnom dovolenky mi vyrážajú podporu?
Dnes idem prepísať na manzela Rd takze to mam spraviť k dátumu 1.5 ? A ja sa hlásiť na UP 4.5
Takze ak mi Rd bude trvať do 30.5 a dovolenku mam aj cez Rd 28.29 .30 to nevadí ze je to súbežne cez dr ta dovolenka? Dakujem ti moc moc uz mi ztoho šibe ;))

@zalka velmi by si mi pomohla. Pred nástupom na 1 MD som si dovolenku vycerpala.
Nastup na MD bol 16.12.2008 - 29.6.2009
Nastup na RD bol 30.6.2009 - 30.1.2012
Nastup na MD bol 31.1.2012 - 24.9.2012
Nastup na RD bol 25.9.2012 - 12.3.2015
Skoncenie PP bol k 12.3.2015
Pracovala som s uvazkom 37,5hod