icon

Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky

marcela91
7. feb 2012

V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem

gapa
19. jún 2015

@jankaviktorko čo to znamená, že ti preplatil dovolenku? ako to bolo vo výplatných páskach? medzi MD a RD ako odmeny? a si si istá, že ti nič nezostalo, ani pár dní? Lebo len odpracovaním nezískaš vyššiu podporu.

jankaviktorko
19. jún 2015

@gapa neviem ako to bolo na paske.... cize ak ukoncim Pp 15.8. A maly bude mat 3 roky 17.8. Nepomoze mi to ?

jankaviktorko
19. jún 2015

@gapa nie, nic mi nezostalo... dnes som volala s personalnym

tatana01
Odpoveď bola odstránená
gapa
19. jún 2015

@jankaviktorko skôr pohorší, ak by si sa evidovala až od18.8.. Ak nemáš dovolenku ani nič čo by ti mali zaplatiť, tak by som asi ukončila pp poslendým dnom rd. Podpora sa ti vyráta z vym.základu 2roky pred RD (ako už bolo vyššie písané). tedaJedine ak by si inde mala možnosť robiť s vyšším vym.základom, hned po ukončení tohoto pp.

jankaviktorko
19. jún 2015

@gapa dakujem za radu. 🙂 Pekny zbytok dna a vikend.

gapa
19. jún 2015

@jankaviktorko no a predpokladám, že si mala mzdu vyššiu ako minimum, resp. terajšie minimum pre odvody, tj. 412eur (ak menej, tak by to bolo inak)

ivec16
19. jún 2015

@jankaviktorko urcite 2 roky pred nastupom na rodicovsku, ak ukoncis pomer poslednym dnomRD, Som to studovala kvoli sestre... Posledne dva roky sa beru len ak odpracujes nejaky cas po RD

jankaviktorko
19. jún 2015

@gapa ano vyssiu 🙂

jankaviktorko
19. jún 2015

@ivec16 aj ja som si to tak nastudovala, zrejme v piatok pani uradnickam uz nemysli pri poskytovani informacii. 🙂 vdaka

ivec16
19. jún 2015

@jankaviktorko skor na pobockach zavadzaju... Radsej ak mas otazku, tak to napis cez internet na centralu, cez stranku socialnej poistovne. Povedia ti hocico, ak to nemas na papieri...

xkittikex
22. jún 2015

Ahojte baby,chcela by som sa opytat,ze ked sa vratim do prace(uz 5rokov som na MD-RD-MD-RD) musia mi vratit povodnu poziciu,ci nie?mam TPP na dobu neurcitu.dakujem pekne za odpovede

ivec16
22. jún 2015

@xkittikex alebo adekvatnu pokial viem.

lucinddas
22. júl 2015

@zalka chcela by som sa spytat ako sa dopracovat v mojom pripade k max. podpore. Od jula 2010 som na MD, resp. RD, teraz uz predlzenej do 28.2.2016. Trva mi PP na dobu neurcitu, z ktoreho som na RD - mala som plat cca 1500 hrube. Od 15.4.2015 robim na polovicny uvazok v inaj firme. Po skonceni RD, chcem ist na UP. Ako sa mi vypocita davka v nezmestnanosti? Akmchcem max podporu je najlepsi postup dat vypoved na polovicnom uvazku k 26.02., nasledne 28.02.nastupit do PP na ktorom som na RD, zobrat si par dni dovolenky a dat vypoved a napr. 3.3 ist na UP?Dakujem

lucinddas
22. júl 2015
gapa
22. júl 2015

@lucinddas podstatné je, že ozaj čerpáš Rd v pôvodnom zamestnaní súvisle, bez čerpania riadnej dovolenky v období 2roky pred zaevidovaním. Ak v pôvodom pp budeš čerpať dovolenku, tak sa bude rátať podpor z obd. 2roky pred zaevidovaním, tj. z toho polovičného úväzku. U teba bude lepšie, ak skončí pp posledným dnom rd, vtedy ak máš v období 2roky pred zaevidovaní LEN DNI RD V PôVODNOM ZAM., tak sa bude rátať podpora z obdobia 2roky pred nástupom na Rd, čo síce nebude maximum (len velmi zbežne a rýchlo rátam, že cca 49eur =1500:30,4=denny vym.zákald a tuším max. je 56, čo ale nie je velký rozdiel), ale iste viac, ako z polovičného úväzku, tam by ti pár dní z vysokým vym.základom asi velmi nepomohlo, by to bolo treba prerátať.

lucinddas
22. júl 2015

@gapa dakujem za info, cize ak to dobre chapem, polovicny uvazok mam skoncit napr. 26.2 a riadny PP, z ktoreho som na RD 28.2. / teda v den ked mi konci RD/.?

gapa
1. aug 2015

@lucinddas áno. Prípadne si údaje, z čoho sa ti vyráta podpora ešte prever cez stránku soc.poistovne (ešte mi napadá, že vtedy boli maximá pre odvod iné, ale myslím, pre poistenie v nezam. to bolo vyššia aj vtedy), cez ich formulár, nech to máš aj od nich. http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s

lubi09
4. aug 2015

@zalka
@gapa ahojte, potrebovala by som poradit ohladom nastupu do zamestnania po dlhodobej PN, zamestnavatel pre mna nema vhodnu pracu tak predpokladam ze mi da vypoved, mal by mi vzniknut narok na davku v nezamestnanosti kedze som predtym tri roky pracovala ale v takomto pripade sa neda zvysit davka v nezamestnanosti ako je to ked koncim RD, napr. tym preplatenim dovolenky? Dakujem za info.

gapa
4. aug 2015

@lubi09 neuvádzaš údaje presne. tak si pn či na rd, odkedy dokedy, čo bolo 2roky pred rd, mala si iné poistenie v nezam. v posl.2rokoch? (dohody..)

lubi09
5. aug 2015

@gapa ja som rd uz ukoncila, potom som chodila do prace cca 3roky a teraz som PN, cize uz nic spolocne s rd. Ziadne ine poistenie v nezam. nemam, len to co platil zamestnavatel. dik.

gapa
5. aug 2015

@lubi09 podpora sa ráta z vym.základu 2roky pred zaevidovaním, to je dlhá doba, tj. pár dní s vyšším vym.základom asi velmi nepomôže, ale samozrejme ak vhodne preplatia dovolenku, môže to niečo zvyšiť, no asi nie podstatne.

lubi09
6. aug 2015

@gapa diky moc

peta_k
31. aug 2015

dobrý deň, zienky, vedel by aj mne niekto poradit? v roku 2011 som nastupila na pn, md a rd, predtym som odracovala 5 rokov v zamestnani ( mala som cca 600 EUR v hrubom ), rd mi konci zaciatkom marca, mam narok vratit sa do zamestnania a planujem ist na up a chcela by som sa dopracovat k max.podpore.... ako mam postupovat? diki moc

peta_k
31. aug 2015
zalka
31. aug 2015

@peta_k čerpať 1-2 dni dovolenky, skončiť PP a preplatením zvyšku dovolenky ti vznikne nárok na max. podporu za predpokladu, že si počas RD nepracovala nikde na dohodu ... a ani si si neplatila odvody do SP na poistenie v nezamestnanosti.

peta_k
31. aug 2015

@zalka dakujem, presne toto som potrebovala vediet 🙂

zuzka767
1. sep 2015

@zalka Dobry den Zalka, chcela by som sa spytat : som na platenej dovolenke ( s 4 r.dietatom so zdravot.dov.)dalej som zamestnana na TP a mam moznost si privyrobit na dohodu , chcem sa opytat ci to nejako ovplyvni moju podporu ked mi skonci RD.Resp.ci vobec mozem pracovat ? A aka je max vyska na mesiac?Ci to nejako neovplyvni vyplacanie RD. Dakujem.Zuzana

sakura77
1. sep 2015

Baby platí toto všetko -myslím nárok na podporu ak ukončím pracovný pomer po ukončení rodicaku (s tým 1-2dnami odpracovanymi po ukončení RD)aj keď to bol predĺžený do 6 rokov? Som pracovný pomer dlhšie ako 2roky A potom MD -RD -reťazovo druhá MD-RD do 6 rokov.stale zamestnanec A mala som maximálny základ.

luba28
1. sep 2015

@sakura77 nemozes ich odpracovat,ale zobrat dovolenku ,..lebo inak sa rata dovolenka a inak normalny den v praci ,...