Výpoveď počas rodičovskej dovolenky: Kedy podať?
Ahojte, potrebujem si potvrdiť, ako je to s dovolenkou a podaním výpovede počas RD. Vopred ďakujem. Moja situácia:
Január 2026 mi končí RD. Počas nej sa mi nakumulovalo veľa dovolenky, cca 70 dní (pracujem v školstve). Viem podať výpoveď napr na konci septembra 2025, aby mi plynula dvojmesačná výpovedná lehota? Chcem sa vyhnúť tomu, aby som tam vôbec nastupovala. Ide mi o to, kedy by bolo najlepšie ju podať. Nemala by som problém ani s ukončením pracovného pomeru dohodou, nechcem mať už s nimi nič spoločné a na 99% by som mala nevýhodné podmienky po návrate do práce, preto si chcem hľadať novú.
@janagem och do pekla, na toto som úplne zabudla. By som v tom prípade nemala nárok na podporu z úradu práce, že? Čiže lepšie by bolo nastúpiť na 1 deň, podať výpoveď a vydržať 2 mesiace, že? A dovolenku buď ešte niečo vyčerpať, alebo mi ju budú musieť preplatiť, však? Môže si zamestnávateľ rozhodnúť, ako s ňou naloží? Áno, je to problém so zamestnávateľom, ja sa nejdem nechať psychicky ničiť v robote, štátna správa a začali sa také čistky diať a psychoteror, že to je dovidenia.
Nie nemôžeš nastúpiť na dva mesiace ak chces vybrať maximálnu podporu. Musíš sa s nimi dohodnúť, vybrať deň dovolenky sa potom výpoveď. Nechcem tá úplne zavádzať ale tak nejako to je. Pozri do zákonníka.
Na podporu budeš mať nárok aj keď nenastúpiš. Čiže môžeš dať výpoveď počas RD, bude ti plynúť výpovedná a počas nej ti aj skončí pomer. Tak ako píšeš v pôvodnom príspevku. Nárok na podporu budeš mať.
To, čo písala @janagem by bolo potrebné urobiť, ak by si chcela mať maximálnu výšku podpory. Vtedy je potrebné vyčerpať 1 deň dovolenky a zvyšok si nechať preplatiť. Ale na to potrebuješ súhlas zamestnávateľa - že bude ochotný ukončiť PP dohodou a nechať ti čerpať deň dovolenky. Súhlasiť nie je povinný. Ak to urobíš ako si sa pýtala pôvodne, nárok na podporu budeš mať, ale bude vychádzať z tvojej mzdy, nie z maxima.
Ženy, poprosím vás, ako by ste to teda urobili? Čo by bola najlepšia varianta, aby som mala aj nárok na podporu a jej čerpanie?
To vážne táto otázka? Veď už si to dostala dosť jasne vysvetlené. Ale teda ešte raz. Máš 2 možnosti:
1. Urobíš to tak, ako si to napísala v pôvodnom príspevku. Čiže napríklad v septembri dáš výpoveď, od októbra ti plynie 2 mesačná výpovedná doba, 30.11. ti skončí pracovný pomer. Po skončení RD v januári môžeš čerpať 6 mesiacov podporu. Výška podpory bude závisieť od tvojej mzdy, akú si mala. Čiže ešte raz zopakujem, nárok na podporu máš aj keď dáš výpoveď a do práce sa už nevrátiš.
2. Druhú alternatívu môžeš realizovať v prípade, že chceš maximálnu podporu, t.j. nie takú, na akú máš nárok na základe tvojej mzdy. V takom prípade nedáš výpoveď, ale požiadaš zamestnávateľa o ukončenie pomeru dohodou a zároveň ho požiadaš o čerpanie 1 dňa dovolenky. Musí tam byť to čerpanie jedného dňa. S týmto však zamestnávateľ musí súhlasiť.
Ešte doplním, že dovolenka sa ti zbierala iba počas materskej dovolenky, počas rodičovskej nie. A podporu je potrebné vyčerpať do 2 rokov od skončenia pracovného pomeru. Čiže ak by si si našla prácu, nemusíš ju čerpať hneď.
Ja ešte posotknem lebo toto si nie som úplne istá, takže baby ti asi budú vedieť poradiť - ak by si zasa otehotnela tak neviem či teraz nepotreujes mať obnovené aby ti napríklad vyšla materska
@melanta ďakujem pekne za zhrnutie, pomohla si mi. Trochu ma zneistilo hore čo písala, že by som nemala podporu, ale nechcem cicať systém a mať maximálnu, do výšky platu, ktorý som mala, to je v poriadku. Len som sa bála, či vlastne budem mať na to nárok, ale pokiaľ by som nárok mala, je to okej. Dovolenky mám nazbieranej nejakých 50 dní, čiže to mám veľa, niečo s tým potom vymyslím, či už čerpať alebo preplatiť, resp. to rozdeliť na časti. V prípade reťazovej materskej by som nárok mala. V prípade nereťazovej by som to musela nejako vymyslieť, ale to sa uvidí, tehotná nie som zatiaľ. Ďakujem za pomoc aj ostatným, už to mám zase o niečo lepšie utriedené.

Ja nie som za odrbkavani systému :D ale nechceš sa v tomto prípade dohodnúť aby si mala aspoň jeden deň dovolenky až potom výpoveď? Nech máš obnovené sociálne?
Lebo úprimne tu to vyzerá skôr na problém so zamestnávateľom - nie že ty chcela niečo extra ziskat. Dovolenku ti musí preplatiť po výpovedi.