icon

Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti

cloviecka
1. jún 2013

Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?

anezur
31. dec 2013

ahojte, mozem vas poprosit o radu aj ja? ak pracovny pomer trval od 1.4.2012 doteraz - pri vypovedi zo strany zamestnavatela z dovodu nadbytocnosti vznika narok na odstupne, aj na vypovednu lehotu? dakujem.

majusqa77
31. dec 2013

@anezur nie, kedze nemas odpracovane 2 roky. mas narok iba na vypovednu lehotu

anezur
31. dec 2013

dakujem. vypovedna lehota je v tomto pripade 2 mesiace?

zalka
1. jan 2014

@anezur pozri tu http://www.kros.sk/tmp/asset_cache/link/0000069... vzniká nárok bud na výpovednú 2 mesiace, alebo odstupné 1 mesiac bez výpovednej lehoty ak je dohoda o skončení PP .

anezur
1. jan 2014

dakujem velmi pekne. vsetko dobre do noveho roka

malemimi
5. jan 2014

Aha, takže ak som skončila 1.9.2010 a šla som na materskú vlastne hneď tak to je už môj problém že mi to tak blbo vyšlo ...
a mala by som šancu na hmotnej núdzi, že by som dačo dostala?
malú my nezvali do škôlky lebo sú plné a tým pádom nemôžem ani pracovať...
Ďakujem

kofoluska
5. jan 2014

@malemimi Narok na podporu sice nemas, ale mozno mas narok na socialne davky. Ona je totiz podpora a potom este dalsie davky - ktore sa tusim vybavuju na socialke, nie na urade prace. Ci mas narok na davku v hmotnej nudzi ti najlepsie povedia tam. Zalezi na tom, ci si sama, ci zijes s niekym v spolocnej domacnosti (staci s rodicmi), ci mas nejaky majetok pisany na seba (napriklad byt, auto, chatu...) a kopec dalsich veci, ktore sa preveruju. Drzim palec, nezavidim ti tu situaciu. :/

zalka
5. jan 2014

@kofoluska kočka mýliš sa... ale dávku v hmotnej núdzi nevybavíš na SP ale jedine na UP, a ked je @malemimi vydatá, a mng. pracuje tak nemá nárok ani na dávku v hmotnej núdzi.
Ak vydatá nie je potrebuje mať súdom určené výživné od otca dieťaťa, a ked je väčšie ako je možná dávka v hmotnej núdzi aj tak nič nedostane.
Na SP sa vybavuje podpora v nezamestnanosti, lebo tam idú peniaze z odvodov na ten účel čo ti strhávajú z výplaty.

kofoluska
6. jan 2014

@zalka Tak ono je to uz nejakych desat rokov, co som po vyske bola chvilu nezamestnana 🙂 vdaka za opravu

zalka
6. jan 2014

@kofoluska rado sa stalo ... 🙂

ulzana
15. jan 2014

@zalka rada by som sa s odstupom času spýtala na takúto vec...keby som nastúpila po rodičáku do práce napr. na dva dni a potom išla na pn a dohodla sa na výpovedi po pn ke, max. podpora by mi vyšla či nie? Mám asi 34 dní dovolenky takže keby mi ju preplatili VZ by som mala dosť vysoký.Malá má tri roky 12.6.2014 a keby som vlastne išla od 13. 6.alebo 16.6. lebo je tam víkend, na 6 mesiacov na podporu mala by som koniec roka dosť problematický. Radšej by som sa zamestnala až v roku 2015. A čo sa týka odstupného ked je vyplatené , nemá to vplyv na dátum evidencie na úrade práce alebo vyplaty podpory?

zalka
15. jan 2014

@ulzana keby si tak urobila ako si napísala, tak veľká šanca na max. podporu nie je.... bud čerpaj dovolenku 13.6. a skonči PP ... 13.6.
alebo chod na PN 13.6. a po skončení PN čerpaj den dovolenky a skonči PP ... ale nemôžeš robiť vo viacerých mesiacoch ... lebo si znížiš podporu v nezamestnanosti

ulzana
15. jan 2014

@zalka dík za radu, tak keby som bola PN OD 13.6 napr. do konca júna alebo aj júla, ja mám takú anémiu že s tým môžem byť PN aj teraz a dlhodobo , len na socialke a hlavne posudkárke sa to nepáči,ked som na rodičovskom, takže ak som to správne pochopila ten odpracovaný deň alebo dovovenka môže byť len v júni , v júli alebo v auguste.A ked je PN počas podpory, to sa potom preruší a znovu po PN ide na podporu ked je schválená na 6 mesiacov ... a priemer sa nemení alebo to potom prepočítavajú znova?A prosím ťa ked je vyplatené odstupné tak a kedy sa dostáva podpora?

zalka
15. jan 2014

@ulzana ak ti mám pravdu povedať neviem na čo sa pýtaš ...
ja hovorím ... ak skončiť PP tak v júni.
ak ísť na PN tak v júni toho 13.6a ak ti Pn potrvá do 30.8. .. tak 31.8. čerpať dovolenku a skončiť PP 31.8. potom ísť na UP na podporu ... a OL po skončení PP v takom prípade by bola 7 dní ... takže sa nedá čerpať podpora pol roka a potom ísť na PN zo zamestnania

ulzana
15. jan 2014

@zalka Asi sa nerozumieme, ja by som mohla mať pn aj z dnpo lebo dni poistenia teda 270 za posledné dva roky budem mať , tú podmienku splňam asi do polovice septembra, keby som začala pn, len som chcela vedieť ši počas poberania podpory sa to dá pre pn ku prerušiť a po pn ke znovu nastúpiť na podporu či s rovnakým priemerom. Ked som sa toto pýtala na socialke tak pani na mňa vypleštila oči, že čo ma to teraz ked som na rodičovskej zaujíma.

zalka
15. jan 2014

@ulzana ak si na UP a ideš na PN v OL .. tak ti pozastavia podporu .. a po skončení PN ti ju opäť vyplácajú vo vypočítanej výške

ulzana
15. jan 2014

si zlatá že si mi to napísala takto po lopate ale ak mám nárok z dnpo čerpať pn mimo OL múžem to ke d budem na UP A čerpanie by som znova prerušila? Ten priemer platí stále aj ked by to bolo prerušené napr 3 krát počas čerpania podpory?
@zalka

zalka
15. jan 2014

@ulzana áno môžeš aj 5x ísť počas čerpania podpory na PN ... stále ti potom po skončení PN vyplácajú zvyšnú podporu

ulzana
15. jan 2014

@zalka stým istým priemerom?A ako to prosí ťa je s tým odstupným?

zalka
15. jan 2014

@ulzana ak ti raz vypočítajú podporu tak ju nemenia ... to sa neboj ...
čo s odstupným? čo chceš vedieť?

ulzana
15. jan 2014

@zalka no neviem či mám nárok ked som mala tedá mám PP od 15.5 2010 , robila som do 4.11.2010 kedy som išla na rizikové, teda pn, a od 1.5.2011 na materskú.Akby mi napr jedno alebo dvojmeačné vyplatili na úrade sa musím hlásiť do 8 dní ale podporu mi začnú vyplácať kedy?Vraj sa zmenil zákon apri výplate odstupného to nie je hned.

zalka
15. jan 2014

@ulzana o ničom takom neviem, odstupné vstúpi do výplaty ... ak je nejaký čas den odpracovaný alebo čerpaná dovolenka ...

ulzana
15. jan 2014

@zalka a mám teda nárok na odstupné?

zalka
15. jan 2014
ulzana
15. jan 2014

@zalka dakujem, len neviem či pn ka materská aj rodičák sa rátajú do odpracovaných rokov, ak áno tak to budem mať 15.5.2014 4 roky a nárok na min. jednomesačné odstupné aj ked som realne chodila do práce 5 pol masiaca?

zalka
15. jan 2014

@ulzana áno rátajú sa , ved ti trvá PP tak dlho

ulzana
15. jan 2014

@zalka dakujem ti pekne za rady, koniec koncov ešte mám necelých 5 mesiacov nato aby som zvážila čo a ako urobím, ale rada si veci overujem dopredu a informácie zháňam sama ,lebo na úradoch mám pocit ako keby boli platení zato, že peniaze štátu ušetria a nie aby pomohli ludom ktorí to potrebujú.Mám 47 rokov a na UP som nikdy nebola evidovaná a už ked tam mám byť tak nech to stojí zato.Prajem pekný večer a dobrú noc.

zalka
15. jan 2014

@ulzana určite je si lepšie zohnať info skôr .. ako potom plakať do vankúša ... 🙂

futaba
16. jan 2014

ahoj zalka, prosím o radu, v roku 2011 som nastúpila na MD, v roku 2013 som 2-krát krátkodobo pracovala na zmluvu s nie veľkým príjmom. V pôvodnom zamestnaním mám nevyčerpanú dovolenku, pomôže mi nejako keď si ju začnem čerpať a dám výpoveď ? budem mať nárok na max. podporu? ďakujem

zalka
17. jan 2014

@futaba ktohovie, nenapísala si dátumy kedy si pracovala, a tiež to čo to bola dohoda s nepravidelným príjmom, skontroluj sa výplatné pásky či bolo stiahnuté poistenie v nezamesntanosti na tých páskach