Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti
Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?
@zalka my dve sme uz pisali spolu o tejto problematike davnejsie cez RP, tam si mi napisala ze mi max.vyjde, ja mam nejakych 28dni dovci...ja som len chcela vediet ci mam trvat aj na tom odstupnom ci nie. Nasu konverzaciu cez RP mam stale ulozenu, na margo toho zamestnavatel suhlasil s tym dnom dovolenky....a vdaka este raz
@zalka prosim o radu.v zamestnani som od roku 2008,od decembra 2010materska plus rodicak,ten skoncil k 5.2.2013,vycerpala som dovolenku 17dni,pocas ktorej som zistila,ze som opat tehu.potom som bola cely marec a april PN a k 1.maju som sa ako tehotna vratila do prace,z ktorej som k 29.8.2013 nastupila na MD-ta momentalne trva.Chem sa spztat,ako a z coho a ci je mozne teraz po skonceni MD-ma koncit koncom aprila,ukoncit PP dohodou plus odstupne a dovolenka,prepisat rodicak na manzela a ja ist na podporu,a po jej vycerpani sa znovu vratit na RD,aka by bolo bvyska podpory?Z akeho obdobia-prijmu by sa mi ratala podpora?lA moze vobec mm poberat rodicak,pracuje v tej istej firme ako ja,len na inej pozicii,dakujem.Respektive vies mi poradit ako to spravit nejak podobne?
@jadodka no v skončení PP v dohode musíš mať napísané, že ti končí PP z dôvodov nadbytočnosti. A na odvodoch tolko nezaplatia ak ti dajú čerpať 1 den dovči.
@futaba je to dosť dlho na to, aby ti nepomohlo čerpať pár dní dovči. Teraz sa zákon menil , a podporu vyplácajú tú ktorá výjde vyššia, neviem či sa dopracuješ k maximu. Škoda, že si pracovala. Mala si si radšej živnosť založiť a tak pracovať. :(
@exupery podpora by sa ti vyrátala z príjmu od 5.2.13- 29.8.13 s tým, že dni PN sú vylučiteľnou dobou. Ak by si chcela max podporu tak musíš najskôr skončiť PP 30.8.15
@zalka ako ja kludne by som ozelela tie dva odstupne, len aby mi vysla ta max.podpora 🙂, ak mozem este otravovat....kamaratka sa chce opytat...pracovala vo firme ako administrstyvny pracovnik, potom nastupila na RD a nasledne na MD, teraz volala ze sa teda po 3rokoch vrati do prace, ale oni jej ponukli pracu vo vyrobe na 3smeny...chcela sa opytat ci to mozu jej takto ponizit triedu, a ze ked odmietne ci jej nemusia dat odstupne...dakujem za nu za pripadne info
@jadodka no má nárok na prácu akú vykonávala predtým, ak pre nu prácu nemajú. tak jej môžu ponúknuť inú prácu, je na nej či to vezme... ak nevezme, tak jej musia ukončiť PP z dôvodou nadbytočnosti, tj. dať jej odstupné.
a pre max. podporu je dôležitý den kedy končí RD .. ak RD končí nedeľu až štvrtok stačí 1 den dovolenky čerpať ak RD končí piatok sobotu tak treba čerpať 2 dni dovči.
@zalka ok vdaka,takze spatne dozadu dva roky musim byt bez prijmu,aby sa mi popdora ratala s prijmu po RD?A to nevadi,ze tam bude v tych dvoch rokoch aj MD aj RD?Nemusi to byt cisto len RD?A este nieco ,ak by som pocas toho obdobia RD do toho 30.8.15 pracovala na nejaku dohodu,skrateny uvazok,neratala by sa mi podpora z toho iba?
@zalka ahoj. Po rodicovskej (zmluva na dobu urcitu mi skoncila pocas md) a nastupila som opat na zmluvu urcitu od 01.09.2012-30.06.2014. Podpora v nezamestnanosti mi asi nevyjde? Podmienka je odpracovane 2roky za posledne tri.
Dobre tomu rozumiem? Ak by mi predlzili zmluvu do 31.8.2014, podpora by mi vysla?
Dakujen!
@zanas áno dobre tomu rozumieš... alebo ak sa prihlásiš na DNP balík a pôjdeš na PN na tie 3 mesiace a potom sa až prihlásiš na UP tak ti výjde podpora.
@futaba no keby si čerpala všetku dovolenku a dostala odstupné tak hádam trošku by to pomohlo ... ale dovolenku by si mohla čerpať len v jednom mesiaci ... tj. ak ti RD končí 20.2 napríklad tak dovolenku by si mohla čerpať len do konca mesiaca ináč by to zase zmysel nemalo.
@zalka ahoj zalka, tak opäť potrebujem od teba radu. Tak nakoniec som sa so zamestnávateľom dohodla a tú max pod. by som mala mať. Pracovný pomer sa mi končil 31,12,2013.
Chcem sa ťa opýtať: 23.01.2014 ma čaká operácia po ktorej by som mala byť 6 týždňov PN. Avšak neviem, či sa mám dať vypísať a tým pádom či mám nárok na PN alebo je to jedno a zostať na UP? ďakujem
@zalka vďaka zalka, Tvoje rady sú cennejšie ako zlato 🙂 , vieš mi prosím orientačne povedať aká asi podpora by mi vyšla, do konca mesiaca môžem čerpať 9 dní dovolenky, dá sa to nejako vypočítať na základe toho stiahnutého positenia v nezamestnanonosti na výpl. páskach čo som pracovala tých pár dní popri materskej?
ĎAKUJEM
@kamca78 hm... no musíš zvážiť práve teraz rieši jedna holka problém že šla po RD na PN ... z DNP a nedali jej .. ako môžeš skúsiť sa prihlásiť na DNP a ísť na PN či ti vyplatia alebo budeš mať PN len pre UP , tj. UP ti dá tlačivo lekár vypíše tam že si PN a nebudeš musieť sa hlásiť za čas na takej PN ...
@futaba no ak by si napísala dátumy od kedy do kedy si pracovala a aké si mala hrubé mzdy za to obdobie tak by sa dalo orientačne hádam kus vyrátať.
tak zalka, 20.5.-22.7.2013 som mala hrubé mzdy spolu vo výške 755€, 25.10.-15.11.2013 boli hrubé mzdy vo výške150€, od 19.3.2014 mám nastúpiť po RD do práce, do konca marca môžem čerpať dovolenku(9dní)
čo by sa z toho dalo vykúzliť 🙂 , orientačne koľko by mi nadelili na ÚP?

@zalka...chcem sa opytat... V maji mi konci RD, so zamestnavatelom som sa dohodla ze mi da 1den dovolenky aby mi vysla max.podpora ale dal sa pocit, ze mi nevyplati odstupne...dvojmesacne...je to spravny postup??pracujem tam 5rokov aj s materskou, dakujem za info, Janka