icon

Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti

cloviecka
1. jún 2013

Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?

tinara23
21. jan 2014

@zalka ahoj, chcela by som ťa poprosiť o radu. Momentalne mi 26.1. končí md, v práci som mala zmluvu na dobu určitú od 1.4.2012-31.3.2013. A ešte som pracovala marec 2012 v inej práci. Od 12/2009 som bola pol rola na podpore, potom živnosť, kde som odvody platila, ale poistenie v nezamestnanosti tam nebolo. roky som si platila ak dnp, ktoré som využila teraz pri md. Ešte v 01/2013 som sa ma pár dni pripoistila z minima a spolu s platom mi vyšla max. Md. No a teraz moja otázka: na podporu zrejme nemám nárok, keďže mám za posledné tri roky odrobene iba rok aj mesiac, živnosť sa mi asi neráta, ani dnp. Co by som mohla urobiť, aby som trebárs o rok na rodicaku mohla ísť na podporu? Prihlásiť sa na nejaké poistenie, alebo aké su možnosti. Rozmýšľam dosť dopredu a ďakujem za odpoveď.

zalka
21. jan 2014

@tinara23 no musela by si mať DNP s poistením v nezamestnanosti a to je dosť drahý šport ... :( mesačne by si musela platiť minimálne 133,43 eur

kleopatra12345
22. jan 2014

@zalka dobry den chcem Vas pekne poprosit o radu.Mala bude mat 10.3.2014 3 roky,do prace sa z rod.dovodov nevratim,nárok na podporu budem mat to mam zo socialky zistene.V praci som sa predbezne informovala,personalistka mi povedala ze s vypovedou mi problemy robit nebudu, a zvysnu dovolenku mi preplatia. Povedala som jej ze cvcem 1-2 dni vybrat a ostatnu preplatit a ona ze nie ze oni to tak nerobia ze s tym by veduci nesuhlasil. Chcem vediet ze ked mi ju preplatia tak k akemu dnu mam tu vypoved dat k 11.3.2014? a potom do 7 dní ist na UP? dakujem pekne za vas cas.

1st_time_mum
22. jan 2014

@zalka AHoj, prosim ta velmi pekne. a MUSIM cerpat ten jeden den dovo aby som dostala podporu? Nestaci ukoncit dohodou a vsetku dovo si dat preplatit? Vopred velmi pekne dakujem.

zalka
22. jan 2014

@kleopatra12345 no ak ti nedovolia čerpať dovolenku, tak potom dostaneš podporu vypočítanú ako 50% z priemeru spred nástupu na MD ... a maximálna podpora je 800e nestojí o to bojovať trošku?

@1st_time_mum ako píšem nemusíš čerpať dovolenku , aby si dostala podporu ... ak si pred MD zarábala 500 e .. a skončíš v posledný den RD svoj PP .. tak dostaneš podporu 250e ak vyčerpeš 1 den dovolenky a zvyšnú ti preplatia tak dostaneš podporu 800e ,

kleopatra12345
23. jan 2014

@zalka no skusim ale ked mi raz povedala ze veduci to nepodpise tak neviem...este sa chcem spytat ked ma mala 10.3. 3 roky tak vypoved mam napisat k 11,3,? dakujem.

zalka
23. jan 2014

@kleopatra12345 ak by si čerpala den dovolenky tak k 11.3. ak nie tak k 10.3. lebo ak by si výpoved napísala k 11.3. a oni by ti to podpísali museli by ti dať dovolenku na ten den alebo mzdu , čo by bolo fajn ... potrebuješ plat za 1 den cca 55 eur aby si mala max. podporu.

kleopatra12345
23. jan 2014

@zalka aha tak tam zavolam a poviem ze vypoved dam k 11.3. ak nic nepovedia potom mi tam ten den dovolenky hadam daju...no uvidim ako to dopadne velmi pekne dakujem za vas cas.

zalka
23. jan 2014

@kleopatra12345 no a nezabudni im oznámiť kedy ti končí RD ... to tiež treba ...

kleopatra12345
23. jan 2014

@zalka jasné idem volat

kleopatra12345
23. jan 2014

@zalka no takze som nevybavila nic, vypoved mam dat k 10.3.2014 a dovolenku mi preplatia. no co uz ale aj tak dakujem.

zalka
23. jan 2014

@kleopatra12345 nájdi kamaráta čo ťa zamestná od 11.3. a dá ti mzdu za ten 1 den 55 eur ( odvody mu preplať ) a skonči PP toho 11.3. a až tak chod na UP a dostaneš max. podporu

kleopatra12345
23. jan 2014

@zalka prepac ze sa pytam ja som z toho debil mozno by som mala jednu moznost u znameho a to potom ako? to mi da nejaky papier? a na UP co poviem ci to neskumaju?

zalka
23. jan 2014

@kleopatra12345 no šak ťa zamestná dá ti zmluvu, a potom aj výstupné papiere potvrdenie pre SP , UP a všetko ... ako ked skončí PP .. na UP dáš všetky papiere aj z predošlej roboty výstupné aj z novej ...

kleopatra12345
23. jan 2014

@zalka dakujem skusim este s tymto nejako vybabrat 🙂 vsetko dobré.

zalka
23. jan 2014

@kleopatra12345 rado sa stalo

cloviecka
autor
26. jan 2014

@zalka pred casom som zakladala tuto temu, mojim problemom bola praca na dohodu ocas RD a pripadna podpora vnezamestnanosti. medzitym sa diskusie posunula troska inam( asi nas nie je vela,ktore sme takto pracovali), no nevadi. som rada, ze tato diskusia mnohym babam pomohla.rada by som sa sa vratila este k mojmu problemu,kedze neviem ako dalej.
po dvoch MD a RD za sebou som sa 20. 12. 2013 vratila do povodnej prace. momentalne,som tam s vypatim vsetkych sil, kedze sa do nej neviem dostat (je to 30km, za tych 6r. mi zrusili spoje..., nemam pomoc s detmi do ani zo skolky...atd). chcela som sa vyhnut tomu, aby som podala vypoved ja, no, uz to dlho takto nevydrzim,som na konci so silami. co robit?dat vypoved? aku budem mat podporu, ked som pocas celej RD pracovala na dohodu za malinkych 100e?da sa to este nejak ovplyvnit?(ta dohoda vlastne este trva,lebo je u ineho zamestnavatela)dakujem za kazdu radu

zalka
26. jan 2014

@cloviecka no ono zmenili zákon, trošku akosi ... od januára ... s tým, že majú prihliadať na tú väčšiu podporu .. čiže ak vyššia vychádza z pred nástupu na MD tak dajú tú ... alebo ak vyššia vychádza prácou počas RD tak dajú túto ...
naozaj ťažko predpokladať ako ti ovplyvní príjem prípadnú podporu, ale myslím že z ohľadom na zákon pod 50% príjmu pred MD čo sa týka podpory nepôjdeš.

cloviecka
autor
26. jan 2014

@zalka dak. za odpoved zalka.tak,to by bola celkom dobra sprava,vzhladom k tej mojej dohode pocas RD suma teraz by bola asi o dost nizsia (i ked je to riadne nespravodlive,ten, co sa snazi,pracuje, vyjde z toho ovela horsie,ako ten, co nerobi nic 😢 ). zalka,prosim,neda sa to zistit presne ako to je? potrebujem dost surne urobit definitivne rozhodnutie

zalka
26. jan 2014

@cloviecka napíš cez kontaktný formulár do SP ... cez pracovný den ti dajú hned odpoved teda do pár hodín ...

cloviecka
autor
26. jan 2014

@zalka dakujem,zajtra napisem

zalka
26. jan 2014

@cloviecka držím palec

cloviecka
autor
26. jan 2014

@zalka este sa chcem opytat. ak mi moj zamestnavatel po nastupe do prace zmenil podmienky,resp. nepridelil mi tu istu prac. poziciu,ako pred MD a RD, mam pravo ziadat odstupne. ked by som podavala vypoved ja?

zalka
26. jan 2014

@cloviecka a podpisovala si zmenu PZ? ... žiadaj prácu podla svojej pracovnej zmluvy ...

delfinyka
26. jan 2014

nic nepodpisuj, plati povodna verzia, moj tc exsef je zlodej, tak som bola osobne na inspektorate prace s tou pracovnou zmluvou z cias pred materskou, prisli na kontrolu, tak po mesiaci, skoda len , ze to bol tiez jeho kamarat....v uvodzovkach - peniaze
mozes ist alebo volat a pisat na inspektorat prace...
ak das vypoved ty, nic nedostanes...
musi sa to napisat tak, nech ti niekto poradi 63b

cloviecka
autor
26. jan 2014

@zalka zatial som nic nepodpisovala. v robote sami nevedia,co so mnou,evidentne som tam nadbytocna, co s tym?

zalka
26. jan 2014

@cloviecka tak vyčkaj a žiadaj prácu podla svojej PZ ... nevykonávaj inú ani nepodpíš žiadnu zmenu .. a čakaj.

delfinyka
26. jan 2014

@cloviecka studuj zakonnik prace, je to na nete, ten dôvod nadbytocnosť

cloviecka
autor
26. jan 2014

@zalka no u mna je problem v tom, ze dlho vyckavat nevydrzim, vzhladom k tomu, ze mi scasti zmenil aj miesto vykonu prace a mam problem sa tam dostat, celkovo je to pre mna teraz velmi komplikovane, ktovie, ci sa aj na to nespolieha 😢 ,ze to takto dlho nevydrzim...

zalka
26. jan 2014

@cloviecka hm... aj čo sa týka miesta práce, v PZ ak máš napísané iné a chodíš inam ... tiež by si nemala ,