icon

Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti

cloviecka
1. jún 2013

Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?

cloviecka
autor
26. jan 2014

@zalka to su nase akoze vysunute pracoviska,no ja to uz mam daleko a komplikovane do toho povodneho,nieto este chodit dalej. to je aj hlavny dovod, preco to surne potrebujem riesit, neda sa to zvladat.no,nerada by som sa sama ukratila o nieco,co mi asi aj prinalezi,kedze povodne zaradenie to urcite nie je

zalka
26. jan 2014

@cloviecka tak len trpezlivosť ... lebo ak dáš výpoved ty tak nárok na odstupné nebudeš mať.

cloviecka
autor
26. jan 2014

@zalka a myslis, zalka, ze by malo zmysel ist priamo za nim a na rovinu povedat,ze to nie je moje povodne zaradenie ,a ked teda pre mna pracu nemaju,ci by nebolo lepsie pe nas oboch to vyriesit... a teda ako? aby som mohla dostat odstupne?

zalka
26. jan 2014

@cloviecka no asi ti iné neostane ... len ísť a žiadať od neho pôvodnú prácu podla platnej PZ ... že toto ty vykonavať nebudeš, a ked pre teba prácu podla tvojej platnej PZ nemá tak nech to rieši. Lebo že pôjdeš na inšpektorát práce sa opýtať ako to máš riešiť ( nehovoriť že rovno podnet dáš.... ) ale stačí len spomenúť IP.

cloviecka
autor
26. jan 2014

@zalka cize, ak tomu spravne rozumiem, takyto podnet( co by v podstate bolo aj najrozumnejsie,kedze som nadbytocna) z mojej strany prist nemoze...

zalka
26. jan 2014

@cloviecka ale môže, len ty nehovor o výpovedi, len o tom, že ako to budete riešiť ... a či sa máš ísť opýtať na IP ako sa máš k tomu postaviť, kedže nedodržiava zamestnávateľ platnú PZ .
Bud ho to rozhýbe a bude sa chcieť on dohodnúť, alebo budeš musieť ísť naozaj na IP.

cloviecka
autor
26. jan 2014

@zalka dakujem zalka za vsetky rady. super,ze ta tu mame 🙂

zalka
26. jan 2014

@cloviecka rado sa stalo, ... a neboj sa ja tiež všetko neviem

bubulacka
26. jan 2014

Dievčatá prosím Vas, uplynulo 6 mesiacov od skončenia môjho pracovného pomeru, posledná podpora mi prišla okolo 15. Ked som bola na úrade odniesť potvrdenia o hľadaní prace, pani úradníčka mala asi zlý den, povedala mi, ze momentálne nie su pre mna žiadne kurzy, ked som sa pýtala co bude ďalej, len na mna sucho zagánila, ze smola, teraz je taka doba. Mam prísť o ďalšie 3 mesiace a doniesť jej ďalšie tlačiva. Na otázku, ci niečo este dostanem mi povedala, ze ved uvidim 😒 aky je vlastne teraz postup? Na co mam a nemám nárok? Pracovala som hneď po škole skoro 4 roky v tej istej spoločnosti. Som bezdetna, slobodná, bývam u rodičov, mam úvery, dostanem este vôbec niečo od štátu? Mam začať niečo platiť? Dakujem za info.

zalka
26. jan 2014

@bubulacka kolko máš rokov? ak viac ako 25 rokov tak požiadaj na UP, o dávku v hmotnej núdzi.

bubulacka
26. jan 2014

Pred 2 týždňami som mala 25... Co to vsetko prosím obnáša? Lebo neviem ci sa mi oplatí vypĺňať 10472 tlačív, chodiť pomaly na cele dni na UP(chápem, ze je veľa nezamestnaných, ale tam je to totálna katastrofa) nikto sa o Vas nezaujíma, neporadí, len co najrýchlejšie sa Vas zbaviť a ten ich pohľad : "prosím ta, len sa ma na nic nepýtaj". Radsej si budem aktívne hľadať zamestnanie, než sedieť niekde na úrade a vysvetľovať ľudom, ktorých to nezaujíma, ze nemám peniaze ani prácu.
@zalka dakujem za info 😔

zalka
26. jan 2014

@bubulacka úrad práce len registruje, ale aktívne nehladá nikomu prácu, ... to si musíš sama zháňať, a ked nechceš ostať úplne bez príjmu , tak potom jedine dávka v hmotnej núdzi, vypláca ju UP , .. neni to veľa ale aspon trošku .

mamina82
27. jan 2014

@zalka manžel je zamestnaný od roku 2013 na dobu neurčitú. Od 16.1.2014 je na PN. Zamestnávateľ k 31.1.2014 s nim ukončí pracovný pomer. Manžel ešte stále maróduje a pravdepodobne bude na PN ešte vo februári. Zostatok strej dovolenky má 3 dni. Zamestnávateľ mu starú dovolenku preplatí v januárovej výplate a taktiež mu vyplatí odstupné. Má nárok na podporu v nezamestnanosti a v akej výške? Ukončenie PN potom odovzdá na Sociálnu poisťovňu, alebo na ÚPSvaR? Ďakujem za odpoveď.

zalka
27. jan 2014

@mamina82 ukončenie PN odovzdá na SP, kedže mu skončil PP a po skončení PN sa pôjde zaevidovať na UP. A ak má odpracované 2 roky z troch rokov ... tak nárok na podporu mu vznikne, z priemeru miezd za tie dva roky .

cloviecka
autor
28. jan 2014

@delfinyka , zabudla som sa ti podakovat delfinyka. idem studovat. zajtra za sefom. obavam sa,ze to bude tvrdy boj.lebo, keby mi chcel odstupne dat,tak by to riesil hned pri mojom nastupe do prace po MDa RD.

kleopatra12345
28. jan 2014

@zalka ahoj chcem ta este pekne poprosit o vypocet dovolenky mne mzdarka povedala ze mam narok narok na 12 dni mala pravdu? jun az december 2008 MD potom RD,v roku 2011 zase MD a RD,ktora mi konci 10.3.2014.dakujem.

zalka
29. jan 2014

@kleopatra12345 napíš presné dátumy nástupu na MD a skončenia MD ... z toho čo si napísala sa ti vyrátať dovolenka nedá ... a tiež napíš či si v roku 2008 bola na PN , alebo si pracovala až do nástupu na MD a tiež či si čerpala dovolenku za rok 2008 pred nástupom na MD a ked čerpala tak koľko.

zabka
1. feb 2014

@zalka ahojky mozem sa ta opytat ako je to ked mi bude koncit RD tiez po dvoch detoch a zaroven bude aj firma v ktorej som pracovala sa rusit takze nenastupim, lenze som konatelkou v inejj firme ktora zatial nic este nerobi, len je zalozena, mozem ist aj tak na urad prace? dakujem za info 😉

zalka
1. feb 2014

@zabka nie nemôžeš ... ako konateľku v druhej firme ťa UP nezaevidujú ako nezamestnanú, musíš sa vzdať konateľstva a až potom sa môžeš zaevidovať na UP.

zabka
1. feb 2014

@zalka dakujem za info 😉

zalka
2. feb 2014

@zabka rado sa stalo

meza
11. mar 2014

ahojte,chcem sa opytat,dnes som dala dvojmesacnu vypoved,ako sa mi bude ratat podpora kebz som si do 1.juna nenasla pracu.vyratava so to z hrubej mzdy.vo firme pracujem od 2008,2009-jun som isla na matersku a vratila som sa maj-2011.dakujem velmi pekne

zalka
11. mar 2014

@meza z posledných dvoch rokov z priemeru hrubých miezd ti vypočítajú podporu

meza
11. mar 2014

@zalka dakujem

bohuslava0407
17. mar 2014

@zalka Prosím ťa mohla by som ťa poprosiť o radu, keďže si v tom taká zbehlá. Neviem si rady, lebo vždy mi niekto poradí niečo iné. Od 10.03.2009 som nastúpila do práce potom som otehotnela a na materskú som nastúpila 20.02.2011. Malý sa narodil 22.03.2011. Takže aby som splnila podmienku 2 roky odrobené kvôli podpore nespĺňam. Chýba mi tam cca 18 dní. takže do roboty mám nastúpiť 22.03.2014 ale na ten deň mi chce dať zamestnávateľ výpoveď. Chcem sa spýtať či by som tých chýbajúcich 18 dní nemohla pokryť tým že by som išla na PN. Potom by som mala na niečo nárok? alebo mi niečo poraď ak sa v tom niečo dá spraviť. Dovolenku mi nedá čerpať určite, s ním sa je ťažko dohodnúť. Veľmi pekne ďakujem za akúkoľvek radu 😅

zalka
17. mar 2014

@bohuslava0407 kde ti chýba 18 dní .. ja vidím že máš 5 rokov zamestnanie podmienku máš splnenú RD sa ráta do toho neboj sa ... nárok na podporu máš. A ak ti nedá čerpať dovolenku tak dostaneš 50% z hrubej mzdy čo si zarábala pred MD. Pri skončení PP ti musí preplatiť dovolenku.
Ak ti dá čerpať 1 -2 dni dovolenky a zvyšok preplatí ... tak dostaneš max. podporu cca 800 e

bohuslava0407
17. mar 2014

@zalka veeeeľmi pekne ďakujem za takú rýchlu odpoveď 😵

zalka
17. mar 2014

@bohuslava0407 rado sa stalo

bohuslava0407
18. mar 2014

@zalka Ahoj, tak dneska som bola v práci, šef mi povedal, že mi v tom vyhovie ak sa mi takýmto spôsobom dá pomôcť čo som bola dosť prekvapená 😨 Zajtra mám ísť k jeho účtovníčke. Ešte pred tým by som si chcela niečo overiť.
1. na MD som nastúpila 20.02.2011. starú dovolenku za rok 2010 som vyčerpala. mam nárok na nejakú dovolenku?
2. keď sa malý narodil 22.03.2011 a mám nastúpiť 22.03.2014 a vychádza to na sobotu, ako by som to najlepšie vyriešila?

bohuslava0407
18. mar 2014

@zalka A ešte ak môžem ku tej dovolenke tak ja som 15.12.20010 nastúpila na PN (dovolenku som za rok 2010 vyčerpala) a bola som na nej až do 19.02.2011 a potom ma doktor 20.02.2011 vypísal na MD. Mohla by si mi aspoň od oka povedať koľko dní dovolenky by som mala mať? Len tak pre info. Z MD som potom prešla na RD. RD končí 22.03.2014.