icon

Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti

cloviecka
1. jún 2013

Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?

zuziii21
20. máj 2014

@zalka tak mám 12 dní dovolenky. Musia mi ju preplatiť nie?

nikinkals
20. máj 2014

Ahojte Zienky,ak sa najde nejaka maminka co sa vyzna a vie mi poradit ohladom zostatkovej dovolenky,vypovede a naroku na nzemastnanecke,prosim do IP kontakt,velmi pekne dakujem a prajem pekny slnecny dnik 🙂

zalka
20. máj 2014

@zuziii21 áno musia pri skončení PP.

zuziii21
20. máj 2014

@zalka ešte prosim ta ukocenu PN k 31.5. mam ešte im poslať, že? A oni mi pošlú nejaké papiere ktoré zoberiem na UP ? To mi ale asi pošlú až koncom mesiaca ako ich poznám keď budú robiť výplaty.

zalka
20. máj 2014

@zuziii21 na UP ťa bez ukončenia PP nezaevidujú, takže ak nemáš podpísaný výstup ... ani zápočtový list od zamestnávateľa tak na UP ťa nezaevidujú. Takže ja by som tú PN odniesla osobne a tieto veci si doriešila.

zuziii21
20. máj 2014

@zalka mám od nich papier ktorý mi poslali ako odpoveď na výpoveď že pracovný pomer končí 31.5. To nebude stačiť? Nerada by som tam už išla.

zalka
20. máj 2014

@zuziii21 no tak stačí, na UP ti povedia.

zuziii21
20. máj 2014

@zalka Ďakujem ešte raz 🙂 dúfam, že ťa už nebudem musieť otravovať 🙂

janicka
21. máj 2014

@zalka ospravedlnujem sa, ze este raz blba otazka, ale dneska som si davala presne dokopy papiere s datumami a mam este jednu otazku:
PN-ka (rizikove tehtenstvo) - 17.12.2010-17.04.2011 (pred PN som docerpala staru dovolenku-zvysnych 7 dni)
Materska dovolenka - 18.04.2011-11.12.2011
Rodicovska dovolenka - 12.12.2011-09.06.2014 (do 3 rokov veku dietata)
Povodne som sa chcela so zamestnavatelom dohodnut na vypovedi k 09.06.2014, len mi tak napadlo, ci nahodou z obdobia materskej nemam narok na nejaku cast dovolenky...?
A ak nahodou ano, zmenilo by podporu to, keby som napr. od 10.06.2014 cerpala tu zvysnu moju dovolenku?
Neviem, ci ssa moc nezamotavam... len by som chcela vediet ako to je... 🙂
Dakujem krasne

zalka
21. máj 2014

@janicka za rok 2011 máš nárok na celú dovolenku ... čiže na 20 ( resp.25 dní ak si mala v tom roku 33 rokov) ,
na max. podporu čerpať den dovolenky a zvyšok preplatiť.. čiže 10.6. dovolenka, 10.6. skončenie PP

janicka
21. máj 2014

@zalka super, velmi si mi pomohla. A este otazka: keby som cerpala celu dovolenku, cize 20 dni a potom isla na UP? A co to znamena pre zamestnavatela? Je pre neho rozdiel ak budem cerpat celu dovcu alebo len 1 den+preplatenie zvysku? Viem, asi sa pytam blbo... 😅

zalka
21. máj 2014

@janicka tu máš príklad ako to funguje príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu

ak ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ...
ale ak sa odpracuje 1 den , tak sa z toho platia odvody a potom z toho sa aj vypočíta výška podpory v nezamestnanosti ...

a pre zamestnávateľa je lacnejšie 1 den + preplatenie ... ako čerpanie celej dovči ..
a pre teba je lepšie 1 den + preplatenie, ako čerpanie celej dovči ...

janicka
21. máj 2014

@zalka dakujem ti veeelmi pekne, velmi si mi pomohla!!!

zalka
21. máj 2014

@janicka rado sa stalo

janicka
21. máj 2014

@zalka no este sa na tomto dohodnut so zamestnavatelom a bude to super... 🙂 Snad nebude problem... A to je fakt mozne mat max. podporu takymto sposobom? Ved to by vyuzivali vsetky mamicky...ci?

zalka
21. máj 2014

@janicka kto vie využije kto nevie búcha hlavou o stenu ... a čítaj viac báb písalo že podpory také majú.

janicka
21. máj 2014

@zalka hm, to je absolutne neskutocne... esteze som na teba natrafila... 🙂
A este taka hlupa otazka: ked to takto poviem zamestnavatelovi a dohodneme sa, tak to tak automaticky na personalnom zauctuju? Treba predtym aj nieco vybavit, napr. sa odniekial odhlasit alebo tak? .... Lebo teraz vlastne za mna vsetko plati stat...

janicka
21. máj 2014

@zalka ja len ze aby som nieco nepokaslala...

zalka
21. máj 2014

@janicka ťa nahlásia zamestnávateľ že nastupuješ do práce, podpíšeš dovolenkový lístok .. a ukončia PP a odhlásia ťa ... zamestnávateľ vie čo má robiť pri skončení RD ... a pri skončení PP ...

janicka
21. máj 2014

@zalka aha, dakujem. A vypoved podavam potom dohodou k akemu datumu?
09.06.2014 - dovrsenie 3 rokov veku dietata
10.06.2014 - tu by mal byt nastup do prace (ale teda si beriem 1 den dovolenku, ostatnu dovcu preplatia)
den ku ktoremu sa dava vypoved? 11.06.2014??? Ci?

zalka
21. máj 2014

@janicka zalka @janicka za rok 2011 máš nárok na celú dovolenku ... čiže na 20 ( resp.25 dní ak si mala v tom roku 33 rokov) ,
na max. podporu čerpať den dovolenky a zvyšok preplatiť.. čiže 10.6. dovolenka, 10.6. skončenie PP

janicka
21. máj 2014

@zalka a nie je to len nejaka cast z dovolenky (mala som narok na 20 dni)? Ved matersku som mala len od 18.04.-11.12.2011
Ok, cize sa dohodnut so sefom, ze ma nahlasi 10.06.2014 ako nastup do prace a zaroven 1 den dovolenky a k tomuto datumu aj teda davam vypoved dohodou s tym, ze zvysok dovolenky mi preplatia, hej?

zalka
21. máj 2014

@janicka nie je to tak ako píšem ... PN+RD nebolo viac ako 100 dní v tom roku 2011 bolo to asi 90 dní preto máš nárok na celú dovolenku a nekráti sa ti ... hej persne tak ... den čerpať zvyšok preplatiť

janicka
21. máj 2014

@zalka si fakt poklad. Skusim na tom so zamestnavatelom dohodnut... snad mi vyjde v ustrety... ved predsa na tu dovolenku narok mam...

zalka
21. máj 2014

@janicka rado sa stalo .. držím palec

ostap
21. máj 2014

Ahojte, som z tychto informacii kompletne zmatena, prosim vas, mozete mi poradit? Od 3.2.2010 som nastupila do zamestnania. Toto som ku dnu 22.2.2010 ukoncila s tym, ze som hned k tomuto dnu aj nastupila k inemu zamestnavatelovi. Od 14.11.2010 som nastupila na matersku a nasledne po nej na rodicovsku dovolenku s 1. dietatom. Pocas tejto RD som 24.4.2013 ukoncila pracovny pomer dohodou a na druhy den 25.4.2013 nastupila k inemu zamestnavatelovi na polovicny uvazok. 24.12.2013 som nastupila na dalsiu matersku dovolenku, ktoru momentalne stale cerpam. Moj zamestnavatel vsak z organizacnych dovodov rusi (stahuje sa do zahranicia) moje pracovne miesto. Chce sa so mnou dohodnut na ukonceni pracovneho pomeru s tym, ze datum si mozem sama vybrat (a vyplati mi odstupne). Zaroven mi zostava 28,5 dni nevycerpanej dovolenky. A teraz - ku ktoremu dnu by som mala ukoncenie pracovneho pomeru dohodnut a nahlasit sa na urade prace, aby som mala narok na podporu v nezamestnanosti? Mam vobec tento narok, ked som mala relativne blizko po sebe dve materske a rodicovsku? Este by som dodala, ze u posledneho zamestnavatela som okrem spominaneho uvazku zaroven v termine 12.9.-31.12.2013 pracovala aj na dohodu, cize odvody som tiez platila - ale tato dohoda asi nema nejaky vplyv, ci...? Dakujem velmi pekne vsetkym, ktori sa v tom vyznaju, ja teda vobec nie, som z toho pako :(

ostap
21. máj 2014

no jasne, a uz v tom mam chybu, ospravedlnujem sa:( na prvu matersku som nastupila 14.11.2011, synator sa narodil 7.12.2011 🙂

janicka
22. máj 2014

@zalka ja mam este jednu otazku. Niekde tu som sa docitala, ze pokial ti soc. poistovny vyplaca napr. rodicovsky prispevok, tak v ten dany mesiac ti nevyplati podporu v nezamestnanosti.
Dcera ma 9.juna 3 roky (cize prispevok mi prinalezi za cely mesiac jun).
A ja som povodne chcela ist na UP az k 10.6.2014 (po 1 dni dovolenky v praci a vyplateni zvysnej dovci).
Cize za jun by som uz podporu asi nedostala...
Co mi poradis? Da sa predcasne ukoncit rodicovska dovolenka niekedy bud. tyzden a posunut to teda cele na koniec maja??? Dakujeeeeem, viem ze som uz otravna... ☹

gapa
22. máj 2014

@janicka aj ked ti bude trvať pp do 10.6. a nebude za obdobie od 11.6. do 30.6. (20dní) vyplatená podpora, tak sa toto obdobie presunie po11.12. (ak máš podornú dobu 6mesiacov), t.j. podporu dostaneš v období 1.7.-30.12.2014, ak dovtedy budeš na up evidovaná.

janicka
22. máj 2014

@gapa ahaaa, cize sa mi podpora neskrati na 5 mesiacov???