icon

Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti

cloviecka
1. jún 2013

Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?

curlygirl
21. nov 2014

@zalka Ak by som chcela, aby mi vysla podpora na tych maximalnych cca 800€ na pol roka, ako postupovat v mojom pripade? Nastupila som este pred uplynutim 3 rocnej lehoty do prace (k 6.10.2014), je to tu ale dost na nervy, tak zvazujem, ze by som sa vratila na RD, po jej skonceni (5.12.2014) by som sa skusila zamestnat na ten min. 1 den niekde za co najvyssiu mzdu (kolko by to muselo byt?), aby som dostala tu max. podporu a pocas toho polroka by som si hladala nejaku normalnu pracu. Bolo by to takto zrealizovatelne? Aby sa mi teda ta podpora neratala z prijmu za to posledne obdobie neviem kolkych mesiacov z rodicovskej.
Dakujem

zalka
21. nov 2014

@milluska dobre si to naštudovala presne tak to môžeš urobiť ...
bud čerpanie dovolenky 31.12.14 a skončenie PP 31.12.14
alebo čerpanie dovolenky 3.2.15 a skončenie PP 3.2.15
môžeš sa dohodnúť zo zamestnávateľom na skoršom ukončení RD a nástupe do práce ...

zalka
21. nov 2014

@curlygirl už ti to nepomôže ... lebo už máš mzdu za oktober, bude aj za november a aj za december .. už sa to spriemeruje z týchto miezd ... mala si skôr premýšľať o skončení PP ...

anka3x3
21. nov 2014

ahojte dievčatá, prosím Vás o radu, ak prehlásim RP na manžela musím sa na sociálnej poisťovni odhlásiť z dôchodkového poistenia? Po vyčerpaní podpory v nezamestnanosti je možné opäť prehlásiť RP na mňa? Ďakujem

milluska
22. nov 2014

@zalka dakujem a keby poberam nadalej RP az do dcerinych 3r ja (2.2.2015), tak by mi podpora v marci za februar este neprisla vsak? (Nakolko mi pojde este posledny RP)

zalka
22. nov 2014

@milluska áno presne tak

curlygirl
22. nov 2014

@zalka Dakujem za odpoved, hoci ma nepotesila. Netusila som, ze to bude po navrate taketo :(. Uz som riadne olutovala, ze som sa vratila. Co uz. Uz len hladat novu a serioznu pracu. Nech sa Ti dari a vdaka za odpoved.

zalka
22. nov 2014

@curlygirl rado sa stalo ... aj ked nepotešilo .. podpora by stále mohla byť 50% z hrubej mzdy ak by si sa rozhodla skončiť

milluska
22. nov 2014

@zalka dakujem velmi pekne, vdaka tebe sa ma vela mamiciek a nezamestnanych lepsie 😉

zalka
22. nov 2014

@milluska rado sa stalo

milluska
3. dec 2014

@zalka ahoj prepac ze ta este otravujem, ale ak chcem prepisat RP v januari na manzela a ja zacat poberat podporu, nema to byt datumovo az 2.1? Bo aj v zamestnani mi da vypoved az v den vycepania dovolenky, co nemoze byt sviatok...Ci ako si to mam urobit?

zalka
3. dec 2014

@milluska čerpaj dovolenku 31.12. a skonč PP 31.12.

milluska
3. dec 2014

@zalka Dakujem, A RP mam kolkateho ist prepisat? 30.12?

zalka
3. dec 2014

@milluska no RP prepíšeš k 1.1. samozrejme že to vybavíš skôr ...

milluska
3. dec 2014

@zalka Ok, len dufam, ze ta niekto medzi sviatkami bude, ci radsej este pred Vianocami myslis?

harper
3. dec 2014

@anka3x3 ano, treba sa odhlasit a ano je mozne znovu prejst na RD

zalka
3. dec 2014

@milluska no vždy niekto robiť musí ... len si to nenechaj na posledný den

milluska
3. dec 2014

@zalka ok, dakujem

zalka
3. dec 2014

@milluska rado sa stalo

anka3x3
4. dec 2014

@harper dakujem pekne 🙂

curlygirl
10. dec 2014

@zalka Ahoj, mozem este jednu otazku? Ak bude mat dieta 14.12. 2014 3 roky a matka by nastupila od 15.12. do konca mesiaca december s vymeriavacim zakladom cca 1200€, bude sa jej na davku v nezamestnanosti posudzovat vymeriavaci zaklad za obdobie december, kedy nastupila po RD? Nebude sa to nejako inak ratat, kedze sa tento zakon ma od januara zmenit?
Dakujem

zalka
10. dec 2014

@curlygirl v čom sa má meniť zákon o ktorom hovoríš? lebo ja som nič nepostrehla. A ak počas RD žena nerobila a po RD odpracuje pár dní ... a skončí PP tak dostane vyrátanú podporu z tých pár dní ... čím menej víkendov a sviatkov tam bude mať tým vyššia bude podpora.

geenna
10. dec 2014

@zalka mozem poprosit aj ja o radu?. Som na rd od aprila 2012 . 15.5.2015 bude mat mala 3 r. Planovala som nastupit skor okolo februara.povedali mi ze ak nastupim dosta em asi vypoved. Ale teraz sa uvolnilo 1 miesto. Ak by som ho zobrala ake mam moznosti. Kedze tam kde robim by som pokracovala na rd. A nastupila by som u nas na centrale cize to je firma s inym ico ako v tej cO som na rd. Nastupim. Na druhej budem na rd a ked mi v maji skonci rd tak dovolenka a vypoved? Dakujem

zalka
10. dec 2014

@geenna môžeš kludne uzavrieť novú zmlluvu, a na starom mieste po skončení RD, čerpať dovolenku a skončiť PP pôvodný.

geenna
10. dec 2014

@zalka super dakujem. Este otazka ak sa nedohodneme ostanem na rd a potom dostanem vypoved a odstupne som tam 7,5 r. Kolko je odstupne? A co by som mala spravit pre max podporu? Diky

zalka
10. dec 2014

@geenna pre max. podporu by si mala čerpať 1-2 dni dovolenky, za predpokladu že nikde počas RD nebudeš robiť, čerpaním dovolenky, preplatením dovolenky získaš max. podporu. A odstupné, pozri tu http://www.kros.sk/tmp/asset_cache/link/0000069...

geenna
10. dec 2014

@zalka a mozem cerpat alebo si dat preplatit celych 28 dni a aj tak by som mala dostat max ci len 1 den ci je to jedno

zalka
10. dec 2014

@geenna nie je to jedno... ak chceš max. podporu 800e tak treba odrobiť 1-2 dni a zvyšok dovolenky si dať preplatiť.

funguje to takto príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu

ak ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ...
ale ak sa odpracuje 1 den , tak sa z toho platia odvody a potom z toho sa aj vypočíta výška podpory v nezamestnanosti ...

geenna
10. dec 2014

@zalka jaaaj uz som pochopila cize akoze odpracovany den. Sa rovna 1 den cerpania a ostatne dni preplatenej dv a je to ok. Super dakujem velmi pekne si mila a velmi promptna 😉

zalka
10. dec 2014

@geenna rado sa stalo ... ak končí RD v piatok alebo sobotu treba čerpať 2 dni dovolenky . Alebo ak sú tam sviatky tak aj viac. A tiež ak končí RD pred koncom mesiaca .. tam tiež treba poriadne popremýšlať kedy ukončiť PP.