Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti
Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?
ahojte dievčatá, prosím Vás o radu, ak prehlásim RP na manžela musím sa na sociálnej poisťovni odhlásiť z dôchodkového poistenia? Po vyčerpaní podpory v nezamestnanosti je možné opäť prehlásiť RP na mňa? Ďakujem
@zalka Ahoj, mozem este jednu otazku? Ak bude mat dieta 14.12. 2014 3 roky a matka by nastupila od 15.12. do konca mesiaca december s vymeriavacim zakladom cca 1200€, bude sa jej na davku v nezamestnanosti posudzovat vymeriavaci zaklad za obdobie december, kedy nastupila po RD? Nebude sa to nejako inak ratat, kedze sa tento zakon ma od januara zmenit?
Dakujem
@zalka mozem poprosit aj ja o radu?. Som na rd od aprila 2012 . 15.5.2015 bude mat mala 3 r. Planovala som nastupit skor okolo februara.povedali mi ze ak nastupim dosta em asi vypoved. Ale teraz sa uvolnilo 1 miesto. Ak by som ho zobrala ake mam moznosti. Kedze tam kde robim by som pokracovala na rd. A nastupila by som u nas na centrale cize to je firma s inym ico ako v tej cO som na rd. Nastupim. Na druhej budem na rd a ked mi v maji skonci rd tak dovolenka a vypoved? Dakujem
@geenna pre max. podporu by si mala čerpať 1-2 dni dovolenky, za predpokladu že nikde počas RD nebudeš robiť, čerpaním dovolenky, preplatením dovolenky získaš max. podporu. A odstupné, pozri tu http://www.kros.sk/tmp/asset_cache/link/0000069...
@geenna nie je to jedno... ak chceš max. podporu 800e tak treba odrobiť 1-2 dni a zvyšok dovolenky si dať preplatiť.
funguje to takto príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
ak ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ...
ale ak sa odpracuje 1 den , tak sa z toho platia odvody a potom z toho sa aj vypočíta výška podpory v nezamestnanosti ...

@zalka Ak by som chcela, aby mi vysla podpora na tych maximalnych cca 800€ na pol roka, ako postupovat v mojom pripade? Nastupila som este pred uplynutim 3 rocnej lehoty do prace (k 6.10.2014), je to tu ale dost na nervy, tak zvazujem, ze by som sa vratila na RD, po jej skonceni (5.12.2014) by som sa skusila zamestnat na ten min. 1 den niekde za co najvyssiu mzdu (kolko by to muselo byt?), aby som dostala tu max. podporu a pocas toho polroka by som si hladala nejaku normalnu pracu. Bolo by to takto zrealizovatelne? Aby sa mi teda ta podpora neratala z prijmu za to posledne obdobie neviem kolkych mesiacov z rodicovskej.
Dakujem