Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti
Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?
@zalka nevieš mi prosím poradiť, aby som to nepokazila, teraz som čítala tieto príspevky a mne končí RD 30.1. 2015 - čo je piatok a mesiac január má 31 dní t. z. že 31. 1. bude sobota. Má rovnaký problém ohľadom výpoved v práci a podpore, dostala som rovnakú radu s tou dovolenkou, lenže v sobotu 31. 1. si ju zobrať nemôžem. Je možné, že mi nahodia ten jeden deň dovolenky na piatok, keď ešte budem na rodičovskej dovolenke - vlastne už posledný deň. a výpopved by som dala normálne k 30.1. 2014 ako mi rd končí? Prípadne by som vo štvrtok 29.1 ukončila rd a 30.1 by som si čerpala dovolenku. Neviem ako to mám urobiť, lebo mi to komplikuje ten piatok a ešte aj koniec mesica. Prípadne ak s tým mám niekto skúsenosť budem rada za rady.
@zalka prepac, ze zase otravujem, ale dnes mi ekonomka tvrdila, ze mi nema aku dovol preplatit, bo vraj nemam narok. Ked tak na 1den a navrhuje to takto: 1.1.2015 sviatok, 2.1 dovolenka a k 3.1 vypoved. Vraj mi to nemoze dat v den dovolenky. A ak by to tak bolo s tou dovol, ak mi nepreplati, tak nestaci na max podporu ten den vycerp dovolenky? Odvolava sa na moju pn pred nastupom na md. 9.6-10.12.11 PN a od 10.12.11-5.8.12 MD.. Co si o tom myslis? 😖
@zalka a este mam bordel v tom prepise RP na muza. Bo na UPSVaR mi povedali ze musi doniest vyhlasenie, ale teraz neviem ake? Ze si neuplatnuje materske? Bo na soc. poist mi povedali, ze muz si musi podat ziadost o materske s tym, ze to posudia a neschvalia, ked pracuje. Mam total chaoz z toho. Bo vraj k ziadosti potrebuje potvd o ukonc RP, ale to mi nedaju bez toho vyhlasenia.. 😕
@milluska vieš čo .. povedz ekonomke nech si poriadne naštuduje predpisy , http://www.epi.sk/Main/Default.aspx?Template=~/... neviem či som ti rátala koľko dní ti vychádza dovolenky, ak hej tak to platí ... a ekonomka nech si to doštuduje ...
a dalšia vec čo si má doštudovať je jednoduchá vec, .... pracovný pomer končí po šichte. Ked posledný den PP čerpem dovolenku .. tak po čerpaní dovolenky mi skončí PP :.. a nie den po ani den pred ...
pracovný pomer končí po šichte ... šichtou je i dovolenka ...
a za rok 2011 neviem koľko dní si čerpala dovolenky ... v roku 2011 ale tam ti vznikol nárok na
10/12 tin dovolenky.
Na PN si bola viac ako 100 pracovných dní a sviatkov pripadajúcich na pracovné dni , takže dovolenka sa kráti o 1/12tinu a za každých dalších 21 dní sa kráti o dalších 1/12tin ... ak si to porátaš presne tak ti výjde číslo okolo 132 pracovných dní a sviatkov pripadajúcich na pracovné dni si bola na PN ...
takže za rok 2011 ti vznikol nárok na 10/12tin dovolenky .... ak si nečerpala tak ti ostala doteraz
a teraz rok 2012, MD sa berie ako odpracovaný čas ... na MD si bola do 5.8.12
takže treba porátať pracovné dni a sviatky pripadajúce na pracovné dni od 6.8.12 do 31.12.12 tj. čas kedy si bola na RD je tam dákych 106 dní ... tj. dovolenka sa kráti o 1/12tinu a ostáva ti 11/12tin dovolenky.
takže dokopy rok 2011+2012 = 10/12 + 11/12 = 21/12tin dovolenky ... tj. pri 20 dnovom nároku.... 35 dní dovolenky ....
Takže žiaden 1 den žiaden 0 d ní .... ale 35 dní dovolenky ak si nič nečerpala v roku 2011 ti ostáva ...
Za oba roky ti patrí dovolenka podla § 101 zákonníka práce, a kráti sa podla § 109 zákonníka práce .. a nie podla toho čo si dáka fuchtla vymyslí v kancelárii ...
Už ma neschopné mzdárky serú, trošku snorenia na googli a vedeli by také základné veci, ako je nárok na dovolenku.
@zalka dakujem moc, mne to cele bolo divne...A tiez mi tvrdila, ze mi popredku celu dovolenka vyplatila... No v poslednej vyplatnej nemam nic... Ale za naaledujuci rok sa porpedku plati dovolenka? CO je to za hovadinu? 😕
A k tej druhej otazke ohladne prepisu RP mi asi nevies poradit vsak? Tam si asi zajtra zavolam...
@zalka
vidim, ze ste znala zakonov, chcem od Vas jednu radu - kolegyňa dostala k 31.1.2015 výpoveď. Ako je to s tou maximalnou podporou? Odrobených má vyše 20 rokov nepretrzite, čiže nárok bude mať. Kedy si treba vyčerpať 1 den dovolenky? 30.1. alebo 1.2.?
A dostane max. podporu, ak by sla v ochrannej dobe 7 dni na PN (myslim po ukonceni PN)?
Dufam, ze mi poradite. Dakujem
Dakujem zalke za vsetky rady a pomoc,vdaka nej mam max.podporu dakujéeeeeeeeeeeem 🙂
Ahojte, prosím vás ak mi viete niekto poradiť: 23.4.2014 mi končí rodičovská dovolenka, z organizačných dôvodov mi bude ukončený pracovný pomer dohodou, t.z., že dostanem odstupné a mám nárok aj na podporu, pokiaľ tomu rozumiem.dnes mi volali s práce, že 21,22 apríla si mám čerpať dovolenku a k 23 mi dajú tú výpoved. môžu mi ju dať k tomuto dátumu? a z čoho mi bude počítaná podpora? ďakujem.
@zuzub tak budeš mať výpoveď z organizačných dôvodov alebo dohodou?? Pretože ak to bude dohodou nemáš nárok na odstupné - pozor na to, to je veľký rozdiel. A áno môžu ťa nechať vyčerpať aj viac dní dovolenky pokiaľ máš na ňu nárok. Ale pre teba bude lepšie ak ti dovolenku tiež preplatia a ty si vyberieš napr. 1-2 dni. Zvýši sa ti tak príjem a tým pádom budeš mať podporu vyššiu🙂
Prosim o radu v novembri mi konci RD a do prace sa uz nevratim pracovala som tam 8rokov pred MD na dobu neurcitu.Ako mam postupovat prosim pri vypovedi.Dovolenku viem ze mi nejaku preplatili.Co sa mi oplati?Vybrat jeden den dovolenky a potom dat vypoved(len sa bojim ze tzm ziadnu dovolenku nemam).Alebo odpracovat aspon jeden dva dni a potom dat vypoved?
@alenah31 Prosim o radu v novembri mi konci rodic.prispevok a mala by som nastupit do prace.Pred MD som tam pracovala skoro 8rokov na dobu neurcitu?Ale uz tam nemozem nastupit lebo som sa odstahovala dost daleko.Chcela by som vediet ako mam postupovat pri vypovedi.Mam pocit ze uz nemam dovolenku,takze si nemozem vybrat 1den dovolenky a potom dat vypoved.Mam odpracovat 1-2dni a potom dat vypoved?Vobec neviem ako postupovat.Za radu dakujem.
zalka@ este ked som bola na PN ked som bola tehotna mi preplatili zvysnu dovolenku a este minuli rok mi poslali peniaze co bolo podla mna za dovolenku na ktoru som mala narok pocas MD.
@aggnesss tak volaj do roboty a pýtaj sa ich na to ... a nemali právo ti preplácať dovolenku, zákonník práce to nedovoluje ... ani preplatiť, a ani čerpať ak ich o to ty nepožiadaš ...
a na to aby si mala max. podporu treba odpracovať 1-2 dni , a dohodnúť sa tak aby ti dali odmenu aby tvoja hrubá mzda za den bola 55e za dva dni 110e
zalka@ a teraz by mi z coho vypocitali podporu ked mi skonci rodicovsky prispevok?
aggnesss@ s platu pred materskou ..
Baby, taky bezny pripad, ale predsa len si chcem potvrdit. Som na RD, pocas ktorej mi bolo zrusene pracovne miesto. Dalej som na RD, kedze papierovo ma prepustit nemozu. teraz chcem pocas RD este odist, ist na podporu v nezamestnanosti.
Mam im poslat mail, ze sa chhcem vratit do prace a oni mi poslu vyrozumenie, ze sa moje miesto rusi. Zamestnavatel je povinny mi umoznit cerpataspon jeden den dovolenky alebo ma zamestnat na jeden den? Totiz zrusit mi miesto pocas RD nemozu, takze teoreticky by som mala nastupit a aztak mi kozu zrusit miesto, nie? Teda ten jeden den min ma musia zamestnat alebo mi dat dovolenku?
ahojte dievcata.Nevie mi niektora poradit ked som zamestnana na dobu neurcitu od 9.4.2014 a v novembri som zostala na PN a ked ukoncim PN idu ma prepustit z prace,daju mi mesacne odstupne a pojdem na Urad prace ci sa podpora vyratava aj z tej sumy co poberam nemocenske alebo zo zarobku co som dostavala.Dakujem

mala ma 15.5.2014 3 roky to vychadza na piatok . cize cerpat sobotu nedelu aj pondelok? a od utorka preplatit? ci staci cerpat len sobotu a nedelu?