Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti
Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?
@simonka1304 rado sa stalo
@zalka mozem aj otazku?? ,..caka ma vypoved po RD ,..pracovala som tam 15 rokov ,.. viem,ze mam narok na 3 mesacne odstupne + 3 mesiace vypov.lehotu ,...PP sa konci az po uplynuti vyp.lehoty?? cize dovtedy nemusim na UP?? a ako mam ja urcit,ze kolko dni dovolenky mi maju preplatit ?? kedze citam tu,ze staci jeden den zobrat a ostatnu dat preplatit ,...neviem vobec ako sa zariadit ,co urobit ,...a este neovplyvnuje vyplacanie podpory to,ze dostanem odstupne?? cize nedaju mi podporu az po tych 3 mesiacoch co je odstupne?? dakujem
@luba28 ak dostaneš výpoved s výpovednou dobou tak áno .. odpracuješ 3 mesiace ... a v posledný mesiac ti dajú aj výplatu aj odstupné ..
ak napr. si mala plat 500 e v hrubom ... tak sa ti podpora vyráta 500+500+2000 deleno 31+30+31 dní ... napr.
a vo výpovednej lehote sa pracuje alebo dovolenkuje .. ale pochybujem, že máš 3 mesiace dovolenky tj. 60 dní ...
ak chceš max. podporu .. tak čerpaj den dva tri dovolenku a skonč PP dohodou § 60 s z dôvodou podla § 63 aby si mala nárok aj na odstupné ... a dostaneš zaplatenú dovolenku a odstupné
a ak sa matka vráti do práce ... tak RD jej končí .. a už nie je chránená pred vyhadzovom ... to že poberá RP nemá vplyv na ochranu ...
@luba28 pozri tu ... http://www.kros.sk/tmp/asset_cache/link/0000069... ostupné pri dohode je o mesiac vyššie ako pri výpovedi ... takže ozaj švagriná to má rozhodne naštudované .. len akosi zle a neaktuálne...
@luba28 teoreticky ... len tak sa zaplatí viac na odvodoch ... ako keby si čerpala dovolenku 25.5. pondelok a aj pondelok 25.5. skončila PP ...
ale môžeš ukončiť PP k 31.5.
A ak chceš písať výpoved ty ... alebo žiadať o skončenie PP dohodou tak žiadne odstupné nedostaneš ... návrh musí prísť od firmy ...
Dobrý deñ,potrebovala by som poradiť.
Zistila som,že som tehotná,z čoho sa moc tesime a momentálne uz od januara som PN,kvoli chrbtici.
V praci mám zmluvu na dobu určitú do mája.Len je to práca opatrovateľky v domove dôchodcov a dosť ťažká
fyzicky a psychicky ani nehovorìm.PN mám pìsanú do polovice marca a potom by som mala nastupit do prace.
V praci nevedia,ze som tehotná.Ako by som mala pokračovať?
Ísť ešte na PN alebo na rizikové,teda ak sa bude dať,neviem akésú tam podmienky....
Dostanem vypoveď v práci v tom máji....?Budem na úrade práce?
Čo by bolo najvhodnejsie urobiť.....moc ďakujem za každú radu
Moc dakujem za rady....🙂
@zalka ahoj, citam aj spatne diskusiu, ci neuvidim moj pripad.
pises jednej babe "a ak sa matka vráti do práce ... tak RD jej končí .. a už nie je chránená pred vyhadzovom ... to že poberá RP nemá vplyv na ochranu ..."
moja otazka je, mozem nastupit do novej prace na tpp, km v starej mam este stale tpp, odtial cerpam aj rd. co potom? ved dam sama vypoved, tak mi daju iba 3mes. odstupne, ci? alebo by bola lepsia dohoda?
@karinkaeich výpoved nedávaš v starej práci , tam si stále RD a stále chránená. zamestnanie v novej práci tam už nemáš ochranu ... lebo pracuješ .. a ak dáš v starej práci výpoved ty tak nárok na odstupné nemáš ...
@zalka kolko je teraz ta ochranna doba? sa to menilo, ci nie? cize v tom pripade, ze v novej praci budem (najlepsie) uz po skusobnej dobe a spokojna, tak by som mala stareho zamestnavatela spracovat na dohodu, ano? vtedy by som od nich este nieco mala. + preplatenu zvysnu dovolenku. namiesto mna je teraz zastup, ale ja som odtial mimo uz 4,5r., tak ktovie ako sa zachovaju. este mam cas
@karinkaeich to neni ochranná doba, ty si chránená u starého zamestnávateľa pred výpovedou do 3 roku dieťaťa... a ak by ti skončila v novej práci skúšobná doba a bola by si spokojná tak ty výpoved v starej práci dať môžeš kedykoľvek aj počas RD a tiež aj skončiť PP dohodou, s tým, že v starej práci ti musia preplatiť ku skončeniu PP dovolenku ...
@zalka ano, viem, ze zamestnavatel mi pocas rd nemoze dat vypoved. a ked nastupim spat u neho? to mi hned dalsi den moze dat vypoved? ci ako to je?
a v pripade, ze by som skoncila v starej praci, okrem dovolenky nemam uz na nic narok? ziadne odstupne, ani nic? som tam od 10/2007
@karinkaeich ak dáš v starej práci výpoved ty .. tak nemáš nárok na odstupné ... len na preplatenie dovolenky
ak ti dá starý zamestnávateľ výpoved tak máš nárok na odstupné + na preplatenie dovolenky
@zalka musi mi dat vypoved, ci moze byt aj dohoda? ale musi to prist z jeho strany. spravne?
@karinkaeich áno musí prísť ten podnet z jeho strany,
a je jedno či bude výpoveď alebo skončenie PP dohodou
@zalka tak na to musim prihliadnut, ak bude treba 😉 dakujem, pisem si vsetko 😉
@karinkaeich rado sa stalo
@zalka ahoj potrebujem rychlu radu. 4,3,2015 mi konci rd. kedy mam dat vypoved, ktorý datum 5,3,2015?

@zalka dakujem