Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti
Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?
@veronika1982 preco chces ty dat vypoved? objasni viac situaciu
Ja nedávam výpoved.zamestnávatel mi dáva výpoved
Ospravedlňujem sa.asi to nebola otázka pre mna
@veronika1982 5.3. čerpať dovolenku, 5.3. skončiť PP ... 6.3. íst na UP
@zinus áno urobila si zrejme chybu ... pozri výplatné pásky či si mala sťahované odvody poistenie v nezamestnanosti pri tej práci počas RD ...
1) ak je na páskach stiahnuté poistenie v nezamestnanosti a ty budeš čerpať dovolenku do 31.3. ... tak podpora sa ti vyráta z príjmov od 1.4.2013 do 31.3.2015 a sa spriemeruje .. a bude veľmi maličká lebo dlho si zarábala malú sumu
ak na páskach nie je stiahnuté poistenie v nezamestnanosti a ty budeš čerpať dovolenku do 31.3. tak sa ti podpora vyráta z príjmu po RD teda od 9.3.-31.3.15 a bude maximálna
2) ak je na páskach stiahnuté poistenie v nezamestnanosti ... tak treba ukončiť PP v posledný den RD, nečerpať dovolenku, nepracovať ... len aby ti preplatili odstupné a dovolenku ... v takom prípade sa podpora bude rátať z platu pred MD tj. dostaneš cca 480e podporu
3) zrejme áno
Milá Zalka, ďakujem za odpoveď a za pomoc,
pozrela som si výplatné pásky a mám na nich stiahnuté poistenie v nezamestnanosti.
@zinus tak potom najlepšie obstojíš pri bode 2)
2) ak je na páskach stiahnuté poistenie v nezamestnanosti ... tak treba ukončiť PP v posledný den RD, nečerpať dovolenku, nepracovať ... len aby ti preplatili odstupné a dovolenku ... v takom prípade sa podpora bude rátať z platu pred MD tj. dostaneš cca 480e podporu
Milá Zalka,
ešte ta chcem poprosiť o nasledovné:
materská dovolenka mi končí 8.marca a to je nedela,tak teraz na výpovedi musím mať dátum 8.3.2015 t.j. nedeľu, aby som dostala podporu z platu pred materskou? A aby všetko sedelo pre sociálnu poisťovňu a úrad práce?
Pritom pracujem v štátnej správe,kde sa pracuje len cez pracovné dni. ďakujem za odpoveď a pomoc.
pani Zalka, PP skončím dohodou podľa nejakého písmena kde je napísane "z organizačných dôvodov"?
Ked pojdem podpísať výpoveď, tak zároveň mám žiadať aby mi dali potvrdenie o odstupnom? Aby som mala istotu,že ho dostanem? alebo sa to podpisuje? alebo sa to vobec tak nerobí? V živote som nebola nezamestnaná,tak nič z tejto oblasti neviem.Ďakujem pekne za odpoveď
ďakujem Zalka, keď budem poberať podporu v nezamestnanosti tých 6 mesiacov, nemôžem počas tých 6 mesiacov pracovať vôbec, ani na skrátený úväzok,kde by som mala príjem v hrubom asi 190eur. dúfam,že toto je moja posledná otázka a nebudem ťa viac zaťažovať.vdaka
ďakujem Zalka za všetky informácie. Veľmi si mi pomohla. Prajem Ti pekný deň
kočky,prosím o radu...od oktobra som nastúpila do zamestnania,kde som robila aj pred RD,avšak,k 1.4 mám od zamestnávatela výpoved dohodou..mám nárok na podporu???cez pásku šla minimálna mzda,dik
@nastasja25 nárok na podporu máš, vyrátajú ti ju z príjmov od 10/2014 do 31.3.2015
podpora je 50% z hrubej mzdy priemernej.
@zalka a nevadí,že som bola aj pn???
@nastasja25 nie nevadí

Dobrý deň pani Zalka. Chcem Váspoprosiť o radu.
8.marca 2012 som nastúpila na materskú dovolenku,ktorá sa mi skončí 8.marca 2015.
Počasmaterskej dovolenky konkrétne od 1.apríla 2014 do 30.marca 2015 som pracovala a pracujem podľa §42 a zák.č.311/2001 Z.z. na skrátený pracovný úväzok, kde som dostávala mzdu v hrubom 180 eur mesačne.
Zamestnávateľ, u ktorého som pracovala vyše 20 rokov nemá pre mňa pracovné miesto,preto mi navrhol:
- od 9.3.2015 do 31.3.2015 čerpať dovolenku
- od 1.4.2015 výpoveď z organizačných dovodov,
- pričom dostanem odstupne 4+1=5 mesiacov /moja hrubá mzda od 1.1.2015 je 960 eur/.
Moje otázky sú:
1. ako sa bude pocítať moja podpora alebo vymeriavací základ na 1 deň a na mesiac?
2. čo môžem spraviť pre to, aby som dostala vyššiu podporu, ak sa dá ešte niečo spraviť
3.podľa prečítaného tu viem,že som asi spravila chybu, že som počas MD pracovala?
4.prosím o skorú odpoveď,pretože 6.3.idem podpísať dovolenku a mam z toho stres
Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď a prajém Vám pekný večer.
Zinuš