icon

Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti

cloviecka
1. jún 2013

Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?

zinus
2. mar 2015

Dobrý deň pani Zalka. Chcem Váspoprosiť o radu.
8.marca 2012 som nastúpila na materskú dovolenku,ktorá sa mi skončí 8.marca 2015.
Počasmaterskej dovolenky konkrétne od 1.apríla 2014 do 30.marca 2015 som pracovala a pracujem podľa §42 a zák.č.311/2001 Z.z. na skrátený pracovný úväzok, kde som dostávala mzdu v hrubom 180 eur mesačne.
Zamestnávateľ, u ktorého som pracovala vyše 20 rokov nemá pre mňa pracovné miesto,preto mi navrhol:
- od 9.3.2015 do 31.3.2015 čerpať dovolenku
- od 1.4.2015 výpoveď z organizačných dovodov,
- pričom dostanem odstupne 4+1=5 mesiacov /moja hrubá mzda od 1.1.2015 je 960 eur/.
Moje otázky sú:
1. ako sa bude pocítať moja podpora alebo vymeriavací základ na 1 deň a na mesiac?
2. čo môžem spraviť pre to, aby som dostala vyššiu podporu, ak sa dá ešte niečo spraviť
3.podľa prečítaného tu viem,že som asi spravila chybu, že som počas MD pracovala?
4.prosím o skorú odpoveď,pretože 6.3.idem podpísať dovolenku a mam z toho stres
Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď a prajém Vám pekný večer.
Zinuš

karinkaeich
2. mar 2015

@veronika1982 preco chces ty dat vypoved? objasni viac situaciu

zinus
2. mar 2015

Ja nedávam výpoved.zamestnávatel mi dáva výpoved

zinus
2. mar 2015

Ospravedlňujem sa.asi to nebola otázka pre mna

luba28
2. mar 2015

@zalka ja este jednu otazku,...🙂 je pravda,ze ked dostanem napr.4 mesacne odstupne,tak podporu mi zacnu vyplacat az po tych 4 mesiacoch pol roka?? ,..alebo hned po mesiaci od nahalsenia sa na UP?? ,..dakujeeem,...🙂

zalka
2. mar 2015

@veronika1982 5.3. čerpať dovolenku, 5.3. skončiť PP ... 6.3. íst na UP

zalka
2. mar 2015

@zinus áno urobila si zrejme chybu ... pozri výplatné pásky či si mala sťahované odvody poistenie v nezamestnanosti pri tej práci počas RD ...
1) ak je na páskach stiahnuté poistenie v nezamestnanosti a ty budeš čerpať dovolenku do 31.3. ... tak podpora sa ti vyráta z príjmov od 1.4.2013 do 31.3.2015 a sa spriemeruje .. a bude veľmi maličká lebo dlho si zarábala malú sumu
ak na páskach nie je stiahnuté poistenie v nezamestnanosti a ty budeš čerpať dovolenku do 31.3. tak sa ti podpora vyráta z príjmu po RD teda od 9.3.-31.3.15 a bude maximálna
2) ak je na páskach stiahnuté poistenie v nezamestnanosti ... tak treba ukončiť PP v posledný den RD, nečerpať dovolenku, nepracovať ... len aby ti preplatili odstupné a dovolenku ... v takom prípade sa podpora bude rátať z platu pred MD tj. dostaneš cca 480e podporu
3) zrejme áno

zalka
2. mar 2015

@luba28 nie je to pravda ... to bola pravda niekedy v roku 1996 tak to fungovalo ...

cicimon
2. mar 2015

@zalka ako sa moze v ten isty den cerpat dovolenka a aj dat vypoved? nema byt ze dovolenka 5. a vypoved od 6.?
nemoze v ten isty den robit aj nerobit..

zalka
2. mar 2015

@cicimon hm.... a čo bude 6.3.?
bude pracovať? alebo zase čerpať dovolenku?
ved PP končí po šichte ... a šichtou je aj dovolenka teda dovolenka končí napr. o 16,00 a PP končí o 23:59:59 hodine ... popremýšlaj ... určite nekončí PP ráno ...

zinus
2. mar 2015

Milá Zalka, ďakujem za odpoveď a za pomoc,
pozrela som si výplatné pásky a mám na nich stiahnuté poistenie v nezamestnanosti.

zalka
2. mar 2015

@zinus tak potom najlepšie obstojíš pri bode 2)
2) ak je na páskach stiahnuté poistenie v nezamestnanosti ... tak treba ukončiť PP v posledný den RD, nečerpať dovolenku, nepracovať ... len aby ti preplatili odstupné a dovolenku ... v takom prípade sa podpora bude rátať z platu pred MD tj. dostaneš cca 480e podporu

zinus
3. mar 2015

Milá Zalka,
ešte ta chcem poprosiť o nasledovné:
materská dovolenka mi končí 8.marca a to je nedela,tak teraz na výpovedi musím mať dátum 8.3.2015 t.j. nedeľu, aby som dostala podporu z platu pred materskou? A aby všetko sedelo pre sociálnu poisťovňu a úrad práce?

zinus
3. mar 2015

Pritom pracujem v štátnej správe,kde sa pracuje len cez pracovné dni. ďakujem za odpoveď a pomoc.

zalka
3. mar 2015

@zinus no ved výpoved môžeš podpísať aj dnes s nedelnajším dátumom , musíš skončiť PP dohodou ...

zinus
3. mar 2015

pani Zalka, PP skončím dohodou podľa nejakého písmena kde je napísane "z organizačných dôvodov"?

zinus
3. mar 2015

Ked pojdem podpísať výpoveď, tak zároveň mám žiadať aby mi dali potvrdenie o odstupnom? Aby som mala istotu,že ho dostanem? alebo sa to podpisuje? alebo sa to vobec tak nerobí? V živote som nebola nezamestnaná,tak nič z tejto oblasti neviem.Ďakujem pekne za odpoveď

zalka
3. mar 2015

@zinus PP musí skončiť ...
skončenie PP dohodou dňa 8.3.2015 podla § 60 s dôvodov uvedených v § 63 ods.1 písm. b)

takto ak bude napísaná výpoved značí, že PP skončí 8.3. dohodou a že máš nárok na odstupné

zinus
3. mar 2015

ďakujem Zalka, keď budem poberať podporu v nezamestnanosti tých 6 mesiacov, nemôžem počas tých 6 mesiacov pracovať vôbec, ani na skrátený úväzok,kde by som mala príjem v hrubom asi 190eur. dúfam,že toto je moja posledná otázka a nebudem ťa viac zaťažovať.vdaka

zalka
3. mar 2015

@zinus max. hrubý príjem čo môžeš zarobiť je 148e do toho príjmu ťa nevyradia z UP ,

zinus
3. mar 2015

ďakujem Zalka za všetky informácie. Veľmi si mi pomohla. Prajem Ti pekný deň

zalka
3. mar 2015

@zinus rado sa stalo .. pozor tá dohoda či zmluva nesmie trvať po RD ... musíš ju teraz ukončiť a potom novú začať

nastasja25
4. mar 2015

kočky,prosím o radu...od oktobra som nastúpila do zamestnania,kde som robila aj pred RD,avšak,k 1.4 mám od zamestnávatela výpoved dohodou..mám nárok na podporu???cez pásku šla minimálna mzda,dik

zalka
4. mar 2015

@nastasja25 nárok na podporu máš, vyrátajú ti ju z príjmov od 10/2014 do 31.3.2015
podpora je 50% z hrubej mzdy priemernej.

nastasja25
4. mar 2015

@zalka a nevadí,že som bola aj pn???

zalka
4. mar 2015

@nastasja25 nie nevadí

luba28
4. mar 2015

@zalka predsa este nieco sa opytam,...🙂 ako sa rata vyska odstupneho ?? ak napr.mam tarifu teraz cca 735 eur ? ,...dakujeeeem

zalka
4. mar 2015

@luba28 s tým ti nepomôžem, :(

luba28
4. mar 2015

@zalka aj tak dakujem ,...🙂

luba28
10. mar 2015

@zalka dnes som sa dozvedela,ze u nas sa da tak,ze ja dam vypoved z organizacnych dovodov a dostanem 4 mesacne odstupne ,..je to mozne?? nesedi mi to nejak ,...lebo inak ak mi da organizacia tak budem musiet mat vypovednu lehotu ,...cize podla toho aspon co mi volali z prace ,..