Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti
Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?
ahojte ja tiez potrebujem poradit som zo slovenska a pracujem uz 2 roky v cechach pod ceskou firmou zmluva mi konci 30.11. 2015 som tehotna cca v 6 tt neviem ci vydrzim do konca zmluvy pracovat kedze robim 12 hodin ranne a nocne v ziadnom pripade nebudem ohrozovat miminko. chcem sa spytat ci mam narok na nejaku ochrannu lehotu ci ma moze prepustit. ak mi nepredlzia zmluvu 1.12.2015 sa budem hlasit na slovensku na urad prace a ziadat o podporu v nezamestanosti neviem ci budem mat na nu narok ani z coho mi ju budu platit alebo sa dat na nemocensku uz teraz koncom 10. mesiaca az som v nejakej ochrannej lehote prosim ak viete na koho sa obratit alebo komu napisat o radu a pomoc tak mi dajte prosim vediet. Dakujem za kazdu jednu odpoved.
ahojte, mate skusenosť niektorá s týmto - RD mi končí 22.10. neviem ako sa mám dohodnúť na výpovedi so zamestnávateľom či k 23.10. alebo k 31.10. - bola by rozdielna podpora v nezamestnanosti ?
a potom mám ísť na sociálnu sa odhlásiť s poistenia alebo najprv na úrad práce ?
@domi1220 ahoj maly mal 22.9.2015 tri roky a isla som do roboty ohladne vypovedi hned na druhy den ale vypoved dohodou som davala k 22.9.2015 potom som sla na urad prace za zaevidovat do socialnej nemusis aspon mne to bolo tak povedane az teraz idem 14.10.2015 prep paier na urad a s tym papierom idem na socialnu a potom uz len cakat na vymer teda kolko budem dostavat.so socialnej sa nemusis odhlasovat odhlasi ta zamestnavatel .....
@zalka
Ahoj...citala som si co ste pisala a radila...vidim ze ste v tom zbehnuta.
Vedeli by ste mi prosim vas poradit...ci ja dostanem max podporu, ked 14.7 2016 mi skonci 3 rocne rod.prispevok.chcem dat vypoved k tomu datumu....budem mat narok?
Alebo ako to funguje??
Skusite mi poradit prosim Vas,dakujem moc. Lucia
Ahoj....prosim vas viete mi poradit?
RD mi konci 14.7,2016...chcem dat v zamestnani vypoved k datumu skoncenia RD.
Ostava mi 1 den dovolenky..tu by som si dala preplatit....potom mam narok na max.podporu?
A kolko to asi je....ak mi viete poradit budem moc rada...ak nieckto by mi vedel poradil,dakujem lucia
@luba28
Nemoze mi dat 2 mesacnu vypovednu lehotu?u neho je vsetko mozne...pokial dam na dohodu....bude trvat pokial mi odpise....jevto taky problemovy zamestnavatel...len uskodit chce
Nemozem dat vypoved 2 mesiacec pred skoncenim RD?
Je lepsia dohoda s nim....vcom je lepsia...?vobec tomu nerozumiem, ach jaj
no to mi on neda vypoved....ja chcem od neho odist ako prva.14.7 2016 mi konci RD...a hned po nej by som chcela ist na podporu...da sa to? A kolko mi daju?
Dakujem za trpezlivost v pisani
@paradis27 no ak by ti nechcel dať výpoveď, tak na dohodu ti určite nepristúpi. Takže pravdepodobne budeš musieť nastúpiť na svoje pôvodné pracovné miesto a dať výpoveď s výpovednou lehotou, 2 mesiace myslím.
@paradis27 výpoveď dohodou neexistuje. buď výpoveď - jednostranný akt, s výpovednou dobou, alebo dohoda - s tou ale musia súhlasiť obe strany.
No ved to ,ked nebude suhlasit..ako od neho odidem...joj komplikovane
Ten 1 den mi ostal pred nastupom na MD
@paradis27 ak nebude súhlasiť, tak bude výpovedná doba. ale dobre by bolo pozrieť si zmluvu, či tam máš jednu klauzulu o tom, že v prípade nezotrvania v práci počas výpovednej lehoty mu zaplatíš priemerný plat, alebo také niečo. ak nemáš (čo je pravdepodobné), tak ti nič nemôže, keď u neho nezotrváš počas výpovednej doby.
dovolenka sa ti počíta aj počas MD. to si zisti u personalistky danej firmy, že koľko máš dovolenky.
Pekný den,chcem sa ešte spytat ,ked som dostal okamžitu vypoved,a ostali mi 6 dni dovolenky,su mi povinny mi ich preplatit alebo nie,dakujem
@worker_falcon to je jasne,ze musia suhlasit obe strany ,..🙂 preto je to dohoda ,..
@luba28 kiežby to bolo každému také jasné, ako nám...
@marianna690 Áno dovolenku ti musia preplatiť alebo nechať vyčerpať a potom výpoveď.
@paradis27 No dobre ti všetko napísal @worker_falcon čo sa týka výstupu z práce. Ak ti zostal jeden deň dovolenky pred nástupom na MD tak ešte k tomu ti patrí dovolenka počas MD, čiže sa informuj v práci koľko máš presne dovolenky. No ak by ste sa nakoniec dohodli so zamestnávateľom, tak je najvýhodnejšie ako som písala - jeden deň čerpať dovolenku a zostatok preplatiť - tam ti vyjde prakticky max.VZ pre podporu, ak by ti preplatili len jeden deň tak to bude VZ pre podporu......
Dobry den,prosim vas,dostanem max.podporu aj ked vycerpam celu divolenku,t.j.po 2materskych 27dni,alebo mi ju musia vyplatit?dakujem
@vertyeux nie nedostaneš max. podporu ...
funguje to takto príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 56,5 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
ak ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ...
ale ak sa odpracuje 1 den , tak sa z toho platia odvody a potom z toho sa aj vypočíta výška podpory v nezamestnanosti ...

ešte jedna otazka vypoved sa dava vtedy za porušenie pracovnej discipliny ak ste tri krát upozornený,ja som upozornený nebol ani raz a pri prvom som hned dostal vypoved.je to mžné,dakujem