Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti
Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?
@rawmamka pozri hladaj rovno na stránke SP http://www.socpoist.sk/489/1212s?prm2=56748&swo... alebo http://www.socpoist.sk/489/1212s?prm2=56675&swo... a mne je jedno ako sa opýtaš alebo prečo sa opýtaš.
Ja ti len píšem, že podporu vypláca SP na základe zaevidovania sa na UP , a tetušky na UP vedia s prepáčením veľké kulové o tom ako sa vyrátava podpora, jedna vec nie je to v ich kompetencii , je to iný zákon, iný úrad ... preto som ti napísala, že efekt zaslania listu na UP bude taký istý ako ked ten istý list toho istého znenia pošleš na danový úrad, alebo na živnostenský alebo kamkoveľvek inde..... dávku v nezamestnanosti má v kompetencii SP ...
Ja sa hádať nemienim, ja viem svoje... a ty si zisťuj kde len chceš ... veľa šťastia, hádam nezmenia zákony ... pekný večer prajem.
@rawmamka ja sa nečertím ... mne je to jega ... tvoj čas tvoje prostriedky ... aj na ministerstvo zdravotníctva pre mna za mna napíš... a hlavne prečítaj si poradnu na stránke SP :.. nájdeš tam dosť odpovedí aj na svoje otázky... toť len nebudú v ludskej reči ... ale v paragrafovom znení...
@zalka Zalka, asi ma zabiješ 🙂, ale dalo by sa niečo spraviť s výškou dávky v nezamestnanosti u môjho muža ? Krátky opis: pracuje v štátnej správe, na jednom mieste 4 roky, jeho hrubá mzda je málinko cez 1100 eur (čo je v čistom necelých 900 eur + gastráče) + v decembri mávajú okolo 500 eur odmeny v čistom. Nič moc, ale výhodou bol super šéf a flexi prac.čas/home office, takže dovolenku naozaj čerpal len na dovolenku/relax, ostatné vybavil v rámci prac.času, pretože pre šéfa bolo podstatné, aby bola robota urobená načas a kvalitne, nie aby niekto sedel v kancli predpísaný počet hodín a vedel si popritom zarobiť aj na iných projektoch. No ale teraz nastáva zmena - menšia reforma, pri ktorej šéf končí a manžel síce pokračuje, ale za iných prac.podmienok (strata flexi času), čo nám popri deťoch vôbec nevyhovuje, navyše radi cestujeme kade tade. Má ponuky aj z BA (keď sa na jednej konferencii zmienil, že ich tím v takej podobe končí), ale to je len krajná možnosť, pretože tam by síce zarobil pekne, ale doma by sme ho videli len večer 😒 . Čítala som, že nezáleží na dôvodoch ukončenia prac.pomeru, pretože to nijako neovplyvňuje vznik nároku, výšku dávky ani dobu jej poberania (z poradne SP 🙂 ). Je to teda pravda, že môže dať výpoveď aj on sám alebo je lepšie pre istotu nechať sa vyhodiť, resp. dohodnúť sa na organizačných dôvodoch ? Dá sa ešte niečo urobiť s výškou dávky (ak by teda zostal na tých 6 mesiacov nezamestnaný), ak mu zostáva ešte cca 10 dní dovolenky, pričom kvôli vianočným sviatkom potrebuje tuším vybrať 4 dni ? Zostalo by mu 6 dní starej dovolenky v roku 2016.
@zalka mohla by som ťa poprosiť o radu? v máji 2011 som nastupila na matersku dovolenku v tom istom mesiaci som dostala výpoved z organizačných dovodov...momentálne som ešte na predlženej rodičovskejplatenej) do 6 rokov ....pred nástupom na materskou som bola nepretržite zamestananá 15rokov budem mať nárok na podporu v nezamestnosti po ukončení rodičovskej? dakujem za tvoju odpoved aj čas...
@rawmamka neovplyvní, ako odstupné ak ho vyhodia oni a preplatená dovolenka kúsok dvihnú podporu .. ale nárok na maximálku bez vysokých platov majú bohužial len mamičky čo sa vracajú z RD do práce a dostanú výpoved ... lebo sa skúmajú posledné 2roky a z toho obdobia mu vyrátajú dávku v nezamestnanosti ..
@monn77 nie prepáč nepoteším ťa ale nárok na podporu mať nebudeš, trebalo si ju vybrať do 1 roka od skončenia PP , resp. ak si dostala výpoved ... tak PP ti ešte neskončil že? lebo výpovedná lehota sa predlžuje až do skončoenia RD ... ako je to s tebou? ako ste to ukončili resp. neukončili?
@zalka bola to výpoved z organizačných dovodov, rušili pracovisko...bolo mi vyplatené aj odstupné...juuj som teda aj napálená, že človek odrobí tolké roky a nemá na nič nárok...vobec neviem, či mám nárok aj na nejaké sociálne...žijem s partnerom v jednej domácnosti, nie sme zosobášení...
ahojte baby.....mam otazocku na@zalka ...ak by si si nasla cas na moj pripad, bola by som ti velmi vdacna, viem, ze sa tu taketo veci uz riesili, ale radsej si to chcem upresnit.
Takze od 1.12.2013 do 26.07.2014 som bola na MD
Od 27.07. 2014 doposial som na RD ( mala by som byt do 27.01.2017 )
Od 1.1. 2016 som planovala nastup do prace, kde som zamestnana +15rokov, z organoizacnych dovodov mi navrhuju vypoved dohodou....je to ok ? Ak ano, moj PP skonci 31.12.2015, predpokladam, ze mam narok na podporu v nezamestnanosti a chcem sa opytat, ako sa dostat k maximalnej vyske. Ide o to, ze od 05.07.2015 do 31.10.2015 som popri RD pracovala za 600€/hruba mzda....prepodkladam, ze mi to asi ovplyvni vysku DVZ, ci ?
Velmi by mi pomohlo, keby ste sa mi k tomu vyjadrili tie, ktore sa vyznate 🙂
@aladarka to si pracovala na dohodu? bola s pravidelným príjmom či ee?
pozri ak bola dohoda s pravidelným príjmomtj. boli platené odvody aj na poistenie v nezamestnanosti .. tak max. podporu nezískaš bohužial ..
a ak by si čerpala dovolenku 1 den a dala si preplatiť zvyšok dovolenky a odstupné .. tak podpora sa ti vyráta ... ( HM júl + HM august + HM september + HM oktober + 137,33 eur december ) a deleno ( 26+31+30+31+1 den december ) čiže bajočko ... ( 4x600+137,33) /119 dní = 21,31 DVZ tj. podpora 319,83 eur ..
ak ti dovolenku len preplatia, tak budú skúmať čo je výhodnejšie či podpora s platu pred MD ... alebo podpora z dohody ... a dostaneš podporu 500e s platu pred MD ...
@aladarka maximálne čo sa ti do DVZ zaráta je 4120 eur mesačne .. to je tých 137,33 eur na den ..
čiže aj keby si mala plat v hrubom 7000 eur .. tak by sa ti zarátalo max. 137,33 eur za den .. ak by si bola v PP 31 dní tj. celý december tak do VZ by sa ti zar átala suma 4120 eur z celého odstupného ... nič viac
a výpočet by fungoval tak ako predtým
( 2400+4120 ) / ( 118+31) = 6520 / 149 dní = 43,75 eur DVZ tj. podpora ... 656 eur mesačne ...
takto dáko sa to ráta ... takže toto by bolo asi najlepšie ale musela by si celý mesiac mať odrobený a to už nestíhaš lebo je 4.12. čiže sumy budú iné ...
@zalka Ahoj, mohla by si poradiť aj mne? Ja som momentálne na predĺženej RD do 6 rokov(platenej), v septembri mi bola preplatená dovolenka z práce, kde som pracovala do materskej a taktiež v septembri som tento trv.prac.pomer ukončila dohodou, lebo som nastúpila do novej práce. Tam som pracovala od 2.9.2015 a dostala som výpoveď pár dní pred skončením skúšobnej doby☹ To, že som neskutočne sklamaná, kedže som bola presvedčená o tom, že to bude práca na dlhšie, seriózna firma atď, nebudem to rozpisovať.. momentálny stav je taký, je výpove´d som podpísala, ale pre zdravotné problémy som PN, kontrolu mám pred Vianocami..mám nárok na PN, aj keď mi skončil pomer v skúšobnej lehote? Z akej sumy sa mi bude počítať denný vymeriavací základ? Kedže v septembri mi vyplatili aj tú dovolenku z predchádzajúcej práce a v novembri zas bola výplata vyššia kvôli odmenám. Vopred ďakujem🙂
@manzanillaa nárok na PN máš ... v pohode ... akurát PN bude zdá sa mi rátaná z minima, lebo nemáš v novej práci odpracovaných 90 dní bez PN a OCR
no a podpora bude tiež ak stihneš do 364 dní od skončenia PP sa zaevidovať na UP ... ale nesmieš byť na RP ..
RP prepísať na mng. a ty ísť na UP ... a podpora sa vyráta tak ako som uvádzala vyššie .. príjmy hrubé mzdy deleno počet kalendárnych dní ...
@zalka Tak to minimum bude o ničom, ale lepšie ako nič...malý bude mať 6 rokov 30.11.2016, takže stíham sa zaregistrovať potom na ÚP? Z ktorej práce mi vznikol nárok na podporu? Lebo u predchádzajúceho zamestnávateľa som síce dlhšie, ale na trv.pracovný pomer som odpracovala len niečo cez 3 mesiace bez OČR a PN a hneď som šla na rizikové tehu, potom MD a potom RD..
@manzanillaa podporu ti vyrátajú z príjmov za posledné dva roky ( tj. príjmy od oboch zamestnávateľov ak u prvého si niečo pred skončením PP odpracovala ) ... neviem kedy ti skončil PP ? ... takže neviem povedať či stihneš sa zaevidovať ...
@zalka Pracovný pomer mi skončil jeden asi 31.8. 2015, neviem presne, kedže v septembri mi vyplatili ešte tú dovolenku a tento mi skončil 30.11.2015. Posledné 2 roky som bola na RD predĺženej, platenej+ niečo som si zarobila na živnosť, ale nevyšlo mi platiť ani daň. + š mesiace som odpracovala v tejto poslednej robote☹
@manzanillaa ako szčo si neplatíš odvody na nemocenské poistenie ... tj. nemá to vplyv ...
a ak sa pôjdeš evidovať na UP 1.12.16 tak nárok na podporu mať nebudeš ....
@zalka A ak sa zaevidujem 1.11. 2016? Že by som to ešte ten 1 mesiac dala na manžela.. Ja dúfam, že si prácu nájdem, ale ak by náhodou, tak nech viem..
@manzanillaa tak by si to mala stihnúť .. a ved aj skôr môžeš dať na mng... a ísť na UP ...
@zalka Ďakujem🙂

@zalka Zalka, nechápem celkom tvoj postoj, mne sa nechce o tomto s tebou hádať, veď o tom to tu ani napokon nie je....či je ? Ja budem v takej situácii po prvý krát v živote, tak zisťujem aj oficiálne info, aj takéto na fórach. Či budem žiadať info na úrade poštou alebo elektronicky mi nepripadá dôležité, som viac menej zvyknutá v takýchto veciach uprednostiť doručený list pred e-mailom.
Teraz som natrafila na http://podnikam.webnoviny.sk/socialne-poistenie..., kde sa v poslednom odseku spomína, že dávka v nezamestnanosti sa pre ženu po RD vypočítava z hrubej mzdy za obdobie dvoch rokov pred nástupom na RD.