Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti
Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?
@mizulienka ako to funguje princíp hádam ti to pomôže pochopiť prečo, a budeš to vedieť vysvetliť aj v robote.
príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 56,5 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
ak ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ...
ale ak sa odpracuje 1 den , tak sa z toho platia odvody a potom z toho sa aj vypočíta výška podpory v nezamestnanosti ...
@zalka si mila, dakujem, ze si mi to vysvetlila....mne unikal podstatna informacia, ze potrebujem tych 56eur v hrubom, aby mi bola vyplatena max davka, to som nevedela...dakujem este raz 😉
mam este 2 dni, takze by mi to malo vyjst 😉
@mizulienka rado sa stalo :D
@mianc2701
@zalka ahojte dievcata, budete take dobre a este raz mi poradite?
Takze zhrniem to...vypoved davam k 31.3.2016, mam este 2 dni dovolenky, takze mozem ziskat aj tu maximalny vysku podpory v nezamestnanosti...moja otazka znie, ako mam postupovat, aby som to maximum dostala...
1. odhlasit sa z rodicovskeho prispevku (nasledne muz sa prihlasi)...ku ktoremu dnu sa musim odhlasit z rodicovskeho?
2. cerpat 2 dni dovolenky
3. k 31.3. vypoved
4. do 7 dni nahlasit sa na urade kvoli podpore v nezamestnosti.
dakujem velmi pekne za vsetky rady 😉
@mizulienka
1) k 31.3. požiadaš o zrušenie RP na UP ..
z RD ťa zamestnávateľ odhlási 30.3., čiže ťa nahlási v SP, ZP že budeš od 31.3. pracovať
2) dovolenka 31.3. jeden den
3) skončenie PP 31.3.
4 áno
@mizulienka ja sa až tak v tom nevyznám, ale myslím si, že je to presne ako zalka píše 😉 dôležite je, aby si mala 1deň čerpanú dovolenku a ten druhý deň preplatený, takže výmeriavací základ bude za ten jeden deň.
@mizulienka rado sa stalo
Dievcence. Potrebujem poradit. So sefom sme sa dohodli, ze uz do prace nenastupim. Desiateho mi konci rodicovska. Jedenasteho si mam prist po vypoved. Ukoncenie pp dohodou. Dostanem podporu v nezamestnanosti? Ak ano, tak mi ju budu pocitat z platu pred nastupom? Cele tehotenstvo som bola pn. Jeden den dovolenky po skonceni rodicovskej ako tu radite nie je mozny. Sefa poznam dost dlho na to, aby mi bolo jasne, ze v tomto mi nevyjde v ustrety. Slak by ho trafil keby mal za mna zaplatit odvody. Pochybujem, ze mi preplati nevycerpanu dovolenku.
@natal na dovolenku máš zo zákona nárok, buď Ti ju dá čerpať alebo preplatiť. inú možnosť nemá! Tak sa skús s ním dohodnúť, že o tom aby si si dala čerpať 1 deň dovolenky a zvyšok nech Ti preplatí. A prakticky on už má ušetrené na odstupnom, keď Ťa nechce prijať späť, tak aspoň takto by mohol byť spokojný!
@mianc2701 Ja viem, ze mam na to narok. Ak mi ju da cerpat na 100pro mi da podpisat dodatok o znizeni platu. A tomu sa chcem vyhnut. Poznam ho velmi dobre a aj jeho praktiky. Mne ide o to, ze z coho mi budu ratat podporu v nezamestnanosti ak ten jeden den dovolenky nevycerpam. Proste skonci rodicovska a hned nasledujuci den skoncenie pp.
@natal ak nebudeš čerpať dovolenku tak Ti budú rátať vymeriavací základ ako si mala pred MD. Ale nechápem tomu, ak by Ti aj znížil plat, tak on je podľa mňa Ti povinný preplatiť dovolenku o výmere za minulé obdobie to je ten pred materskou.. q dodatok keď nepodpíšeš tak nie je platný.. vtedy Ti môže akurát ukončiť pracovný pomer a preplatiť dovolenku.. ale toto je už moc špeci.. skôr ak @zalka Ti bude vedieť s týmto pomôcť
babyyyy potrebujem poradit....mozno sa to tu uz aj niekto pytal ale je tu toho vela a citat to vsetko :O 🙂 takze ide o to ze chcem dat vypoved lebo....bla bla.... moja hruba mzda je 500 eur po MD a RP som nastupila do prace opat v polke maja 2015 viem ze narok na podporu mam len mi prosim niekto vysvetlite ako sa ta podpora vyratava? som z toho jelen...🙂nasla som na nete nejaku tabulku kde si to viem vypocitam sama ale nechaúem hned tej prvej kolonke : zapocitatelny prijem....?poradte aby som v tom mala jasno.dakujem vopred dobrej dusi :D
@mianc2701 dakujem 🙂 no cakala som nieco lepsie 🙂 nevadi a nevies mi poradit aj v tom ze ak dam vypoved a otehotniem pocas poberania podpory tak marodku a matersku uz nedostanem taku ako keby som bola zamestnana? mozno debilna otazka ale neviem ci to este nahodov nejaky cas mesiac alebo tak neplati po vypovedi :D
@seva112 v podstate sa nebere ohľad či si na úrade alebo v zamestnaní, podmienkou je aby si z posledných 3 rokov mala 2 roky odrobené, t.j. si mala odvody do sociálne poisťovne. ak to splňaš, a si na úrade, tak nárok na materskú by si mala mať. Ja si to tak pamätám, ale nepohybujem sa teraz v tom tak už presne neviem..
@zalka ahoj zalka. Podarilo sa mi docielit vdaka tebe,ze som v praci vycerpala 1den dovolenky,a dalsich cca 25 dni mi preplatili. Osmekli ma o 8dni,ale toto uz po tych natahovackach ozaj riesit nebudem. Moja otazka na teba je,dostanem max.podporu? Dakujem ti za vsetko,si poklad
@karolinka2010 aksi v posledných 2 rokoch nerobila len ten 1 den po RD tak áno
@zalka nerobila,od 2009 som retazovo pn,materska,rodicak,predlzeny rodicak. My sme si pisali vo februari,tam si mi uzasne poradila a vyratala vsetko. Dala som to tak sefke,slovo dodrzala. Tebe krasne dakujem
@karolinka2010 tak potom hy mala byť max.
@zalka dobrý deň, mohli by ste mi prosím poradiť ohladne podpory po RD. od 7.3.2011 som bola na materskej s 1dietatom a od 20.10.1012 s druhým dietatom-19.5 2016 mi konci RD. Pred materskou som mala 3mesiace 1120e VZ a viete mi prosim napisat ci to stačí na max.podporu alebo by trebalo vybrat si ten 1den dovolenky (alebo viac dní?) aký je potom v tom postup. Vopred Ďakujem za ochotu.
@tatiana130 podpora je 50% z hrubej mzdy pred MD ... čiže 560e by si mala podporu z platu .. a skúmalo by sa dva roky čiže podpora by bola nižšia ...
na max. podporu čerpať dovolenku, preplatiť zvyšok ...
20.5.16 čerpať dovolenku
20.5.16 skončiť PP
@zalka dakujem a je to ten istý den? 20.5 ked tam sa cerpa dovolenka?
@tatiana130 áno lebo dovolenka je šichta, a PP končí po šichte tj. v ten istý den.
@zalka dakujem pekne
@tatiana130 rado sa stalo
@zalka Dobry den,chcela by som sa od Vás opytat, po rodicovskej som nastupila do prace(robim tam od roku 2007),praca na TPP a zaroven som aj SZCO(od roku 2014), no praca mi casovo nevyhovuje a planujem dat vypoved..zaujimala by ma,ze po skonceni PP,mozem zaregistrovat na UP,aj ked som SZCO? a budem mat narok na podporu v nezamestnanosti?dakujem velmi pekne za odpoved

@zalka pytali sa ma, ako je mozne, ze staci odrobit len 2 dni a dostanes max davku a nevedela som odpovedat...nemam nastudovane zakony a inac by ma to ani nezaujimalo, keby som to teraz nemusela riesit, ale dakujem za pomoc 😉