icon

Výpoveď v práci a podpora v nezamestnanosti

cloviecka
1. jún 2013

Baby,ktore sa vyznate v problematike nezamestnanosti, poradte... Po dvoch MD(ateda aj RD) sa nemozem vratit do povodneho zamestnania, kedze sa za ten cas vela zmenilo (pracovisko je po zlucovani 30km od mojho bydliska, nemam ziadne spoje, aj to malo, co kedysi slo za tu dob zrusili...atd,atd, je toho viac, jednoducho, hoci sa toho desim ( tu sa mi pracu najst nedari), z objektivnych pricin, ktore neviem vyriesit musim zrejme podat vypoved.ako je to potom z podporou v nezamestnanosti? mam na nu narok, ked podavam vypved ja, nie zamestnavatel?

zalka
26. feb 2017

@lenuskaa33 hm... áno si v ochrannej lehote kedže si te hotná pri skončení PP .. ale otázka znie, odpracuješ aspon 1 den ... ?
ja by som na tvojom mieste nepodpísala dohodu .. a ostala zamestnaná

lenuskaa33
26. feb 2017

@zalka cerpam dva dni dovolenku len sa nemam kam vratit.kevyze sa este zamestnsm ako je to s nemocenskym poistenim,splnam to na matersku?

zalka
26. feb 2017

@lenuskaa33 nárok na MD mať budeš, no a nedá sa dovolenkovať a potom ísť na PN ? ved zase tri roky budeš mimo .. s druhým dieťaťom ...

lenusenka121
5. mar 2017

Ahojte, prosím Vás poradte mi
1.5. má dcera 3 roky a ja by som mala nastúpiť do zamestnania. Od septembra pojde do školky ale dovtedy ju nemám kam dať. Nakolko sa predpokladá že v novembri naša pobočka končí tak asi dám výpoved už v tom máji. Ako by som mohla získať najvyššiu podporu z UP a k akemu dnu mám tu výpoved podat?

evittam
5. mar 2017

@lenusenka121 Ak podas vypoved tak mas dvojmesacnu vypovednu lehotu. Cize ak by si dala vypoved zajtra tak vypoved.lehota zacne plynut od 1.4-31.5. Ak chces ziskat max.podporu tak sa musis so zamestnavatelom dohodnut na "dohode o skonceni prac.pomeru" k 2.5. Vycerpes jeden den dovolenky a ostatnu ti preplatia.

lenusenka121
5. mar 2017

takže dohoda o skončení PP k dátumu 2.5. ale potom ten jeden den dovolenky bude mať tiež dátum 2.5.? Ja som vdačná za každu radu ,lebo v takýchto veciach sa ja vobec nevyznám.

evittam
5. mar 2017

@lenusenka121 Ano, presne tak.😉

berunka1982
20. mar 2017

Baby prosím vás,ako to je keď som tehotná A dohodneme sa so šéfom,na vypovedi,..robila som tam 2roky na dobu neurčitú, príjem 200€,teraz Marodim od 18.1.2017.chcem ukončiť pn A ísť na úrad práce,ako mi budú ratat dávku V nezamestnanosti? Pracovala som popri rodičovskemu príspevku na polovičný úväzok.

evittam
20. mar 2017

@berunka1982 No z tvojej hrubej mzdy.

karinkaeich
11. apr 2017

ahojte, viete mi niekto poradiť? zmluva na neručito od 1.6.2015, dohoda o skončení 28.4.2017. mám nárok na podporu? predtým ukončenie PP k 30.12.2016 (tam som bola od r.2007, posupne 2 materské a RD.
a čo podpora?
ďakujem za pomoc

karinkaeich
18. apr 2017

@zalka ahoj, prosím ťa, mám podpísanú dohodu o skončení PP teraz k 26.4.
vieš mi poradiť s výpočtom podpory? viem, že sa mi bude počítať VZ 26.4.15 až 26.4.17.
ja som však v r.2015 mala aj VZ nulový (konkrétne jan.-máj, v dec. som dostala vyplatenú odmenu a odstupné, tak VZ cez 3000e, lebo to som čerpala RD v pôvodnom zamestnaní, a ďalší PP som mala tento až 1.6.15-26.4.17). čo teda apríl a máj 2015. to mi pokrátia alebo ako?
ďakujem za pomoc

zalka
18. apr 2017

@karinkaeich hm... a čerpala si dovolenku v decembri ... platila si z odstupného odvody do SP? máš výplatnú pásku za to obdobie?

karinkaeich
19. apr 2017

@zalka áno, pásku mám. dali mi vyčerpať 18 dní dov. + odstupné započítali -> hrubý príjem, z toho ZP, odpočet daňov. a daň.
a mám tam aj vyčíslené dávky NP + zdr.p.zam.tel a soc.p.zam.tel (toto neviem presne, čo je)

karinkaeich
19. apr 2017

@zalka ešte pozerám, že dávky v NP sú uvedené v hod. (vychádza to 22 dní).
z odstupného odvody? to som mala ísť niekde sama? pásku mám, je to 12/2015

lucy66
19. apr 2017

Ahojte potrebovala by som poradit,som zamestnana 5/2011 od 5/2014 som na materskej -rodicovkej v juni mi konci rodicovsky no nakolko som ostala sama s malym nemozem nastupit do prace kedze by som dochadzala 50km a chodila az vecer o 8smej ..ak dam vypoved mam narok na podporu ,kym najdem nieco blizsie nakolko syna vezmu do skolky az v septembri...dakujem

evittam
19. apr 2017

@lucy66 Ak tvoj PP trvá tak áno. Ak v tomto prípade máš ešte nevyčerpanú dovolenku tak si môžeš zariadiť aj max.podporu - ak sa bude dať dohodnúť so zamestnávateľom. Prípadne napíš presné dátumy - bude sa dať aj inak. Kedy ti končí RD?

lucy66
19. apr 2017

@evittam konci 9.6 ked ma maly 3 roky..zatial som vypoved nedala este..

evittam
19. apr 2017

@lucy66 No a máš ešte nejakú dovolenku alebo nie?

lucy66
19. apr 2017

@evittam nie nakolko som pred porodom robila pol dna a pol dovolenka kvoli rizikovemu tehotenstvu

evittam
19. apr 2017

@lucy66 Takto, mala si vobec narok na MD? Ak ano aj pocas MD mas narok na dovolenku. Vycerpala si ju medzi MD a RD? Tvoj PP trva?

lucy66
19. apr 2017

@evittam ja som necerpala nic medzi ...matersku som poberala a presla na rodicak hned..o dovolenke medzi som nevedela :( ano zatial pracovny pomer trva

evittam
19. apr 2017

@lucy66 Tak mas narok na dovolenku aj za obdobie MD.
Ak nechces nastupit do prace a dohodnes sa so zamestnávateľom na dohode o skonceni prac.pomeru-k 12.6., vycerpes jeden den dovolenky s ostatnu ti preplatia-max.podpora.
Ak sa nedohodnes tak treba dat do konca aprila vypoved zo strany zamestnanca-vyp.lehota bude plynut od 1.5.-30.6.2017. V praci povedz,ze to vykryjes dovolenkou a cca 14.6.sa daj PN-vycerpes par dni dovolenky a ostatnu ti budu musiet preplatit. Ak máš moznost tak ta lekarka moze "tahat" PN. Narok na podporu mas do roka od skoncenia PP. A aj takto ti vznikne maximalna. Samozrejme za predpokladu,ze si pocas RD nemala ziadnu dohodu na pravidelny prijem.

lucy66
19. apr 2017

@evittam myslis ze mozem zistit kolk mam dovolenky ? Co znamena maximalna podpora..prepac ze sa tak pytam nevyznam sa v tychto veciach vobec...a co bude najidealnejsie podla teba?

evittam
19. apr 2017

@lucy66 No zavolaj ekonomke do firmy. Nemas poslednu vyplatnu pasku? Max.podpora znamena mat cca 900Eur/mesiac pocas polroka. Co bude lepsie netusim-nepoznam tvojho zamestnavatela-moznosti som ti napisala.

lucy66
19. apr 2017

@evittam a vyska podpory sa neodvija od prijmu predtym?

karinkaeich
19. apr 2017

@evittam ahoj, môžeš prosím pozrieť aj môj príspevok na tejto strane? ďakujem

evittam
19. apr 2017

@lucy66 Ak spravis co som napisala tak nie.

evittam
19. apr 2017

@karinkaeich zalka ti poradi,neboj.😉

lucy66
19. apr 2017

@evittam ak sa dohodnem na termine ale nepreplati mi dovolenku? A toho 9teho si mam dat tu dovolenku ci ako?

evittam
19. apr 2017

@lucy66 Ak ti nepreplati dovolenku-co podla zakona musi, tak ziadna max.podpora.