icon

Výška podpory v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

nitra2002
16. mar 2018

Zdravím všetkých a prosím o radu.Neviete mi niekto poradiť ako si zistím výšku podpory.Na internete som našla že sa to vypočíta z hrubej mzdy 2 roky pred materskou.Mne to vyšlo okolo 450 eur,lebo som hrubu mzdu mala cca 900 eur. Lenže sestra mala 800 eur podporu za február,tak neviem. Tiež bola na rodičovskej. Ďakujem Ľubica

majusqa77
4. nov 2019

@jonco nemusis odrobit, staci cerpat dovolenku

evittam
4. nov 2019

@jonco 1.2.si na RD. 2.2.nastup-je fuk ci je to vikend. Co ti umoznia ja netuším.

monikka22
4. nov 2019

Baby a ked sa s nimi neda dohodnut nwstaci napisat vypoved napr. 2 mesiace vopred ze napr. 15 konci rd a vypoved davam k 17.s tym ze 2 dni si beriem dovolenku??

zalka
4. nov 2019

@monikka22 nie takto to nefunguje. Ak sa nechcú dohodnúť, tak potom ak ti končí RD 15.1. napr. a ty dáš tento mesiac výpoved .. tak výpovedná začne plynúť 1.12. a skončí 31.1. a ty vyčerpeš dovolenku bud do konca mesiaca abo na zvýšenie podpory .. budeš čerpať dovolenku 2-3 dni a na zvyšok mesiaca pôjdeš na PN alebo OCR .. len takto to ide.
PP skončí uplynutím výpovednej lehoty. Nemôže PP skončiť pri výpovedi v polovičke mesiaca, vždy skončí na konkci mesiaca.

jonco
4. nov 2019

@majusqa77 ja nemám dovolenku, vyčerpala som ju po materskej, pred nástupom na rodičák. Vo firme bolo všetko ok, nerátala som s tým, že budem nadbytočná.

jonco
7. nov 2019

@evittam ešte jedna otázka, ak môžem. ak by z firmy pristúpili ,aby som bola ešte deň zamestnaná, ale nechceli by, asi som tam prišla, tak by platilo aj to, keby som na ten deň priniesla potvrdenie od lekára? a potom by ma od ďalšieho prepustili a dali odstupné? dík

evittam
7. nov 2019

@jonco Ano

jonco
8. nov 2019

@evittam dík.

katica2011
9. dec 2019

Ahojte, chcem sa spýtať, teraz mi končila materská, mala som si vybrať dovolenku, čerpám 28 a 1 deň dovolenky som si nechala. Po skončení rodičovského môžem vyčerpať ten 1 deň dovolenky a na druhy deň skončiť pracovný pomer dohodou a tak dosiahnuť maximálnu podporu? Ďakujem za odpovede.

zalka
9. dec 2019

@katica2011 nie tej dovolenky potrebuješ viac aby si mala nárok na max. podporu ... aby bolo aj čo preplatiť, nielen čo čerpať.

katica2011
9. dec 2019

@zalka aha, ďakujem za odpoveď

evittam
10. dec 2019

@katica2011 Ako píše
@zalka
Urobila si velku chybu s tym cerpanim teraz. Preco si to vlastne spravila?

katica2011
10. dec 2019

@evittam lebo mi zavolali z prace, že si mám ísť podpísať dovolenku..... A koľko by cca malo ostať na preplatenie,aby som mohla mať maximálnu podporu potom? Možno by som to vedela ešte doriešiť, na koľko dovolenku až v januári by mi mali preplatiť, možno by som to ešte vedela zrušiť.

evittam
10. dec 2019

@katica2011 Na to nemajú pravo. Ty si mala poslat oznámenie ze vtedy a vtedy ti konci MD a dalsim dnom nastupujes na RD. Bodka.
No zrus cim skôr ak je to mozne.

zalka
10. dec 2019

@katica2011 zákonník práce je v tomto jednoznačný
§112
(2) Zamestnávateľ nesmie určiť čerpanie dovolenky na obdobie, keď je zamestnanec uznaný za dočasne práceneschopného pre chorobu alebo úraz, a na obdobie, počas ktorého je zamestnanec na materskej dovolenke a rodičovskej dovolenke. Počas ostatných prekážok v práci na strane zamestnanca môže zamestnávateľ určiť zamestnancovi čerpanie dovolenky len na jeho žiadosť.

Zachráň to tak, že okamžite nastúp na PN .. daj zamestnávateľovi PN zaplatiť ... a oznám zamestnávateľovi, pred skončením PN, že nastupuješ na RD.
Začatím PN, ti musí zamestnávateľ ukončiť dovolenku. A musí ti zaplatiť PN. A ked mu oznámiš písomne nástup na RD, tak potom ak by ti chceli dať čerpať dovolenku. Tak sa odvoláš, na tento § a nepodpíšeš dovolenkový lístok.
A potom si over, na SP či ti náhodou nevykázal dovolenku po PN. A ak tak reklamuj, ale svojvolne nesmie.

katica2011
10. dec 2019

@zalka @evittam zdá sa, že som s nimi dohodla, že mi zrušia dovolenky.... A ešte pre upresnenie, tak počas trvania rodičovskej nemôžem mať žiadny príjem (dohodu ani skrátený úväzok).

zalka
10. dec 2019

@katica2011 môžeš mať dohodu ... nepravidelný príjem .. aby sa neplatilo poistenie v nezamestnanosti ... alebo môžeš pracovať na živnosť ... tieto 2 možnosti neovplyvnia prípadnú podporu po skončení RD

katica2011
11. dec 2019

@zalka @evittam vybavené, dovolenka sa necerpa😉ďakujem za rady.

katica2011
12. dec 2019

@zalka @evittam ahojte, ešte mam takú otázku, keďže som už na rodičovskom príspevku a zdravotné za mňa platí štát... A ja som prešla z VšZP do dôvery vlastne od januára.... Koho mam informovať o tom, na sociálke vraveli, že úrad práce, ale pýtala som sa ich, vraj to nepotrebujú....

zalka
12. dec 2019

@katica2011 informuješ svojich lekárov, a tiež ak sa zamestnáš tak zamestnávateľa

iritka
31. dec 2019

prečítala som celú diskusiu ale pre istotu si chcem potvrdiť: 3.2.2020 mi končí RD, podala som už aj ukončenie RD a žiadosť o rozviazanie PP dohodou k 5.2.2020 s čerpaním 2 dní dovolenky, ale volali mi, že oni chcú ukončiť PP k 3.2.2020, že ak chcem dovolenku tak si musím čerpať pred týmto dátumom týždeň ak chcem, ale asi to nebude ok ked tam bude prelom mesiacov. bude teda lepšie ak si 3.2.2020(pondelok) dám 1 deň dovolenky pre max. podporu? zostatok dovolenky mám 19,5dňa, hrubá mzda 650, odrobené 4 roky pred materskou. Ďakujem❤

majusqa77
31. dec 2019

@iritka ano, len ten 1 den (3.2.). rd ukoncit 2.2., 3.2.cerpat dovo a ukoncit PP

iritka
31. dec 2019

@majusqa77 dakujem

suzie1
8. jan 2020

@majusqa77 prosím vás, moc potrebujem poradiť.
Rd konci 09.02.2020,dovolenky som mala 10dni,plus nejaké ešte pribudli počas 2 MD, neviem koľko presne,...pracovný pomer stále trvá.... Hrubý príjem za 2 roky cca 950€.
Bohužiaľ tpp musim ukončiť,.. Neviem ako ďalej postupovať, či mozem vyčerpať aj viac dovolenky ako 2 dní, aby som dostala max. Podporu, pretože viem ze s 2dnami dovolenky súhlasiť nebudú.

majusqa77
8. jan 2020

@suzie1 vsetko zalezi od nastavenia datumov

suzie1
8. jan 2020

@majusqa77 toto je to, zajtra sa chystám do prace aj s dohodou o skončení pomeru, zatiaľ som napísala 10.02.len ci budu súhlasiť, keď si zoberiem 1den dovolenky neviem veru... Nechcela som aby to bolo okate.preto som rozmýšľala koľko by som mohla max dovolenky zobrať aby to stále vyšlo na max. Podporu.
V papieroch zo soc. Keď mi vyratavali materské mam denny vymeriavací základ 32€..co je asi malo.
A ešte som si není istá, keď som bola pred materskou na rizikovom, čiže na PN, či to tam zohrá rolu.
No mam z toho guláš

jonco
8. jan 2020

@suzie1 treba prihliadať aj na to, či robíte aj sviatky a víkendy. Lebo 8.2 je sobota, 9.2. nedeľa a keď máte pracovný čas len pondelok až piatok, tak keď dáte výpoveď od 10.2. tak podľa mňa tam nemáte vôbec žiadny deň. Lebo ja som to sebe tak rátala, že síce RD mám do 1.2. čiže od 2.2. by som mala nastúpiť do roboty, ale to je nedeľa, takže nastúpim 3.2. ak mi dovolia a výpoveď by bola od 4.2. aby som mala 1 deň ako zamestnaná. Aspoň mne to tak vychádza, a tak mi tu poradili.

zalka
8. jan 2020

@jonco no a čo budeš 4.2.? ked ten den bude den výpovede? ved PP končí po šichte tj. aj 4.2. budeš musieť bud pracovať alebo čerpať dovolenku ...

evittam
8. jan 2020

@jonco V takom prípade cerpes 2dni dovolenky alebo teda neviem co toho 4.2. Ako pise
@zalka

jonco
8. jan 2020

@zalka to mám dať ukončenie PP 3.2. ? keď chcem iba 1 deň odpracovať? Dovolenku nemám, tak neviem čerpať.