icon

Výška podpory v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

nitra2002
16. mar 2018

Zdravím všetkých a prosím o radu.Neviete mi niekto poradiť ako si zistím výšku podpory.Na internete som našla že sa to vypočíta z hrubej mzdy 2 roky pred materskou.Mne to vyšlo okolo 450 eur,lebo som hrubu mzdu mala cca 900 eur. Lenže sestra mala 800 eur podporu za február,tak neviem. Tiež bola na rodičovskej. Ďakujem Ľubica

evittam
5. jan 2019
zalka
5. jan 2019

@snehulienka82 dá sa ak dáš viac info ..
koľko si zarábala pred MD, či si počas RD robila, či po RD budeš ešte pracovať kým skončí PP...

snehulienka82
6. jan 2019

@zalka pred MD som mala brutto 1002 €, ale od 6.tyzdna som bola PN. Nepracovala som pocas RD. Ani sa nechystam. Zatial este vypoved nemam, ale vo firme prebehlo niekolko organizacnych zmien a moja funkcia bola zrusena. Z personalneho viem, ze ak k 1.4 nebudu mat volne miesto a ja mam do 1.3.oznamit, ze k 31.3 sa mi konci RD, tak mi teda oznamia vypoved.

zalka
6. jan 2019

@snehulienka82 ak budeš čerpať 1-2 dni dovolenky, a zvyšok ti preplatia ... tak dostaneš max. podporu cca 900e.
ak ti skončí PP v posledný deň RD, tak ti podporu vyrátajú z platu pred MD a bude vo výške cca 500e.

snehulienka82
6. jan 2019

@zalka mam este 42 dni dovolenky, ktoru mi bud preplatia, alebo si ju vycerpam. Tak potom by som mala narok na max.podporu? To by bolo super. Dakujem ti velmi pekne, ze mi pomahas

zalka
6. jan 2019

@snehulienka82 pozor čerpať len časť dovolenky, zvyšok preplatiť aby bola max. podpora. Ak vyčerpeš celú tak s max podporou sa rozlúč.

snehulienka82
6. jan 2019

@zalka rozumiem. Dakujem. To je jedno aku cast dovolenky vycerpam?

zalka
6. jan 2019

@snehulienka82 takú aby v konečnom efekte si mala na kalendárny den priemer hrubej mzdy 64e

margarita
6. jan 2019

ahojte, som podobny pripad ako snehulienka,
konci mi v polke marca RD, nevycerpanu dovolenku tam mam za posledne 3 materske, pokial viem, a PP chceme spolocne ukoncit dohodou kedze mi pracovne miesto bolo uz pred par rokmi zrusene, a nijake ine vhodne pre mna nemaju.
zaroven uz ale pracujem pre inu spolocnost, ale len na Dohodu o vykonani prace. to je vsak zastup pocas dlhodobej PN a moze sa stat, ze mi sucasne skonci tato dohoda, ak kolegyna predsa len nastupi, plus teda rodicak aj povodny prac. pomer pred RD.
Preto by som sa chcela poistit, aby som v pripade nudze neostala len tak bez centu...je to mozne aj v mojom pripade s tou dovolenkou nejako?
a nebude ale problem si ju cerpat u "ex-zamestnavatela" ak sucasne robim par hodin denne u ineho na dohodu?

aj v Socialke mi teta za prepazkou vravela, ze ak mi zrusia miesto pocas RD tak si mam osetrit, nech mi daju dobry datum tej vypovede, nie koniec RD ale "iny", aby som potom mala narok na podporu.
len neviem, koho sa na to spytat, aby to nevyzeralo, ze mi ide len o to, obabrat system.
akoze na 90% budem pokracovat stale v praci na Dohodu tu, ale nahoda je blbec.

dakujem vsetkym, co sa vyznate 🙂

zalka
6. jan 2019

@margarita no u teba je jedno kedy skončí .. lebo ak ti skončí PP, a potom napr. dohoda tak aj tak ti z dohody budú rátať podporu ...
dá sa že ukončenie dohody + ukončenie PP najneskôr v posledný den RD , potom evidencia na UP ,
a potom zamestnanie opätovne na dohodu .. po pár dnoch na UP ... a v takom prípade ti vyrátajú podporu z platu pred MD

margarita
7. jan 2019

@zalka vdaka, len moze sa stat prave to, ze mi ta dohoda skonci nahle zo dna na den aj pred koncom RD, a uz budem mat tu vypoved platnu a tam bude "blby" datum. tak preto som to chcela nejako "vymysliet" vopred.

zalka
7. jan 2019

@margarita ja ti radím ukončiť dohodu pred koncom RD ..... lebo nemyslím že budeš spokojná s podporou vo výške polovice dohody ...
dá sa ukončiť dohoda a PP ísť na UP a zase obnoviť dohoda, toto je pre teba najlepšie riešenie

vilma20
9. jan 2019

Dievcata nahodou neviete ci vsade robi socialka kontrolu hned pri poziadani davky v nezamestn.ktoru som urobila tak aby vyslo maximum? Lebo tolko co som poziadala tak vykonali kontrolu. Som zvedava ako to dopadne a ci schvalia...

majusqa77
9. jan 2019

@vilma20 nie

vilma20
9. jan 2019

@majusqa77 hmm to v nasom malom meste to riesia horsie ako keby to malo ist z ich vrecka. Ach jaaj....

stevvvka
10. jan 2019

Prosim vas, precitala som celu diskusiu, ale neviem to uplatnit na moj pripad,
Pracovala som pocas RD u ineho zamestn. Na dohodu, od 7.5.do 6.6.18, 22 prac. Dni (132h). HM za maj 109, za jun 491
Ako si mozem zvysit podporu, ak PP z ktoreho som na rd trva. Mam 32 dni dovolenky.

Otec nastupuje na MD 3.3., takze keby som dala zajtra dohodu o skonceni PP, dvojmesacna vypovedna doba uplynie 10.3.,ja vycerpam teda 5 dni dovolenky (5 prac. Dni od 3.3.do 10.3)
Je nejaky iny sposob, ako si dvihnut podporu?

majusqa77
10. jan 2019

@stevvvka dohoda o skonceni pp je k danemu datumu v dohode. Ak das zajtra vypoved, vypovedna doba zacne plynut 1.2.a pp skonci 31.3.

majusqa77
10. jan 2019

@stevvvka kolko mas realne mzdu? Tebe asi najvyssia podpora vyjde z prijmu pred rd

stevvvka
Autor odpoveď zmazal
vilma20
17. jan 2019

@majusqa77 chcela by som este poprosit o info. Ako je to s rocnym.zuct.dane? Ked som cerpala za cely rok tie 3 dni dovolenky, predtym bola na rodicaku a teraz mesiac na podpore tak som povinna aj ja robit? A manzel si tiez moze na mna uplatnit? Vobec tomu nerozumiem

mija777
17. jan 2019

@vandrea111 Dobrý deň, prepáčte píšem až teraz...
Áno podarilo.

majusqa77
17. jan 2019

@vilma20 zalezi od vysky prijmu a zaplatenej dane (u teba) a aj podpory ( u muza)

vilma20
17. jan 2019

@majusqa77 mozem napisat ip?

majusqa77
17. jan 2019
belkatka
Autor odpoveď zmazal
alenabou
Autor odpoveď zmazal
alenabou
Autor odpoveď zmazal
majusqa77