Výška výplaty
Ahojte, je mi smutno.....mám VŠ, odrobené roky v oblasti, novú prácu 6 týždňov a výplata po odpočítaní stravy 440€. Z toho 70€ precestujem a domov prídem až večer.... niekedy až o 19,30. Bývam cca 4 roky v takej oblasti bez prac. príležitostí, čiže nutnosť dochádzať za prácou. Keď som bola na PN- mala som o cca 100-vku menej. Smutné, ako sa s tým vyrovnať? Brala by som malý plat, ale ako kompenzáciu byť s rodinou. Ale keď je plat minimálny s príslušným vzdelaním a čas s rodinou prakticky netrávim, len víkendy...je mi do plaču. Ako to zvládnuť? Som len v skúš. dobe, ale myslím, že osob. prípl. totho veľa nenarobí.....Uvažujem nad zahraničím....aj keď mám škôlkara.....Už proste iné východisko nevidím.
@dai jej chlapovi to len prospeje... Nech sa zobudi milist pan!!!
@mircalla máš pravdu 😉 ale ja som vtedy nemala deti, to je tiež iné... takže ani ja neviem pochopiť zakladateľku témy. dokonca ani v tom najpodstatnejšom bode - pohodlný a neambiciózny manžel (lebo môj by išiel aj do bane fárať alebo jahody na pole do španielska zbierať, keby mu poviem, že rodina ho potrebuje... inak je ITčkar).
@tslobik preto súhlasím s názorom, že čiastočne odchádzaš aj z dôvodu, že si chceš prevetrať hlavu a oddýchnuť od manžela... inak možno by ti to aj prospelo 😉 po ťažkých začiatkoch naberieš sebavedomie a možno sa s tým truľom rozídeš kvôli niekomu, kto by pre teba išiel aj na kraj sveta a nie že do Senice 😨
@mircalla uplne ta chapem. Peniaze nie su vsetko. Ja som pred tretim tehotenstvom zazivala to iste, cele tehotenstvo som makala, pol roka sme mali vo firme hlbkovy audit. Po praci som utekala pre deti a po nociach som este dobiehala, co som nestihla v praci. Po tretej materskej som si povedala - dost. Uz som sa do povodnej prace nevratila, nasla som si pracu na polovicny uvazok - v nasom regione takmer nemozne. Je pravda, ze tam makam, ale aj ten plat aj na polovicny uvazok nie je zly. A konecne mam cas popri praci na deti, ich kruzky, potreby. Pocas choroby mozem chodit do prace aj okolo stvrtej poobede, takze sa uz mozeme prestriedat s manzelom - vtedy sa musi ponahlat z prace, inokedy chodi domov po piatej. Mam to pat minut z domu. Ked pocuvam kolegyne, ako sa im sniva o audite, danovej kontrole, ako toho maju na plny uvazok dost, tak som rada, ze som sa takto rozhodla - proste zobrat nizsiu poziciu a na skrateny uvazok. Mala som aj pracovne ponuky za velmi dobre peniaze, ale predstava, ze budem ustvana, s chorymi detmi bude opatrovatelka a upratovat mi bude nejaka teta - tak som si povedala, ze ked mam zarobene peniaze dat opatrovatelke a upratovacke, tak sa mi v podstate lepsie oplati ten skrateny uvazok a mat cas na deti, ved male su len raz. Podotykam, ze manzel je pracovne vytazeny a nema cas na domacnost a deti, co je ale zasa vidiet na jeho plate.
Zakladatelke temy neviem poradit, ale drzim palce na spravne rozhodnutie, nakolko viem, ze nie je lahke robit taketo rozhodnutia, hlavne vtedy, ak vie, ze manzel nemoze/ nechce sa velmi podielat a podporovat a nechava ju samu sa rozhodovat.
Nezvazujes radsej si skusit najst pracu na MY? Firiem je fam hromada. Spoje su tam asi tiez lepsie, nehovoriac o tom, ze mnoho ludi vyuziva spolujazdu. Moj bracho tak dochadza z Brezovej na My do prace a vacsinou ma plne auto ludi. Cesta 10min
@kvetka18 a kto uzivi to auto, ci nate take na vzduch???
V Scherdeli, len tam zial robia na tri smeny. Ale urcite su tu aj ine moznosti. Teda chcem tomu verit, lebo aj ja si buduci rok budem hladat pracu na My. Predtym som pracovala v Prahe a Brne, tam sa praca nasla hned, ale sama mam z tej Myjavy trochu obavy. Len si myslim, ze aspon co sa tyka dochadzania a usetreneho casu je z Brezovej asi ta Myjava pre Teba vyhodnejsia ako SE. A mimochodom aj v tom Scherdeli sa zaraba podstatne viac ako ta suma, co si napisala. Preto si myslim, ze stale moznosti su ako najst kompromis a nejaku pracu, kde budes mat aspon o trochu vyssi plat a usetris trochu viac casu pre rodinu. Drzim palce
@nelinka2009 autorka sama napisala, ze hlavne jej chyba rodina, ze nie je s nou a chodi neskoro domov. Sice napisala aj o plate, ze sa jej nepaci, ano je to malo, ale hlavny dovod bol cas. Mame doma auto, takze viem, co to zerie.
@tslobik, no ja som robila aj v zdravotnictve a naposledy v statnej sprave, mam VS, 2 stredne skoly, tiez som z okresu kde je velka nezamestnanost. Robit opatrovatelku nie je med lizat - ta praca je velmi, velmi narocna, fyzicky aj psychicky. Na to aka je to praca, je platena malo, duplom ak je to cez agenturu. Ja by som hlavne nedokazala stravit to odlucenie od dietata, pises ze mas skolkara, isto ta potrebuje. Milujem reci typu - tak sa prestahujte, ked nie je praca. Keby som slobodna - dobre. Ale mam dieta, byt, muz tu ma firmu, mame tu celu rodinu, ktora nam pomaha - ked je maly chory, maju ho babky, striedaju sa (obydve este pracuju). Zatial som si ani raz nezobrala OCR a to byvame chory casto. Neviem si predstavit kde by som ho dala, keby byvame daleko od rodicov, aj opatrovatelky nieco stoja. V statnej sprave mne bolo super, prace bolo dost, ale bavila ma. Praca od 7,30 - 15,30 pre mna uplny luxus (predtym v nemocke 12nastky, spala som aj postojacky). U mna je problem najst si pracu na jednu zmenu a zase hocijaku predavacku zobrat nechcem, to mi uplne pokazi zivotopis.
@kvetka18 mame tiez a vsade chodim peso, mam to stastie, ze sa da, prave prwto co to zerie... Ale som BA, takze neviem akobjecto u vas, ale u nas je cas aj parkovanie...
@lulula1990 suhlasim s tvojou poslednou vetou a to, ze by som nezobrala hociaku pracu, nakolko zivotopis je dolezity, ak chcem aj neskor robit v svojom odbore. Nemozem robit nieco uplne ine, napr. neodborne pozicie, nakolko ked by sa clovek neskor chcel vratit k svojej profesii a bude mat v zivotopise profesnu medzeru, moze mu to vyrazne znizit neskorsie sance na dobru pracu.
@nelinka2009 aký máš job?
@ankare nobpodla tohp co tu cotam tak velmi fajn, som ani nevedela
@vienala ved toto nechcem ani ja, ale tiez mi to uz lezie na nervy a to som doma len 2 tyzdne 🙂. Rozmyslam este nad nejakym kurzom.
Rakúsko určite nie..
@mircalla fuh... inak aj popis tvojho dna mne znie strasne☹
@tslobik u vas dvoch vidim inak jednu spolocnu crtu ktora mozno je aj kamen urazu☹ nepodpora muza☹
Mircalla - tebe sa cudujem ze neriesis aspon internu rotaciu - ak robis pre firmy ako ja co myslim ze robis - utcite sa poobzeraj - tam je milikn a jedna moznost najst casovo nieco omnoho lepsie - moji ludia sem tam robia ako ty ale to je raz zacas - rano vsravat ako ty pises a kazdy vecer robit ako ty pises☹ to za tie peniaze urcite nestoji ked mas 2 deti☹
Tslobik - aj tebe fakt v dobrom radim sa poobzerat - je to velmi hnusne od tvojho muza ze absolutne neriesi tvoje potreby☹ hlavne led vidi aky to ma psychicky dopad na teba ... a tvoja svokra neviem teda kedy zila - moja mama ma 60 a pokial robila tak robila relativne vysoku manazerku vo velkej firme - neskor ako o 4tej nekoncila ( a to uz koncila o 1-2 hodiny neskor ako zvysok firmy)
Nerozmyslala si inak nad nejakym vlastnym businessom? Mate pre vase okolie pokryte vsetky potreby? Nemas nejake specialne zrucnosti ?
Podla mna sa urcite da zarobit viac aj tu. U nas ludia zarabaju na pase ( robia sa 12ky) cca 700e... a to su 2 dni v praci a 2 dni doma...
Suhlasim v tomto s @mircalla. Narocnost skutocne rastie. Aj na nemanagerskych ale odbornych poziciach sa dnes da krasne zarobit, ale tie peniaze firmy nedaju len tak, proste clovek musi mat vedomosti a podat vysoky vykon. U nas v praci sme ohodnoteni, ale tomu zodpoveda aj vykon. A casto si treba rozne veci dostudovat doma, ale s tym sa asi pocita a je to zahrnute v plate.
Co sa tyka pracovnej doby - moj byvaly riaditel tiez casto uz po tretej, v piatok uz poobede nebol v praci, ale to neznamena, ze nepracoval. Maily pisal aj o pol noci, cez vikendy. Tiez predpokladam, ze len tak vypnut aj pocas napr. dovolenky bol pre neho problem.
Vidim to aj na manzelovi. Ma vysoku poziciu, odrobi si osem hodin - ale jednoducho ma obrovsku zodpovednost. Jeho podriadeni byvaju v praco dlhsie ako on. Proste oni musia fyzicky spracovat rozne dokumenty, povybavovat, ale ked je problem, vsetko riesi manzel. Zodpovednost ma az taku, ze v podstate v pripade havarie a pod. bude on zodpovedny za to a pojde na sud. On sa kvazi nenamaka v praci, ale ta zodpovednost je obrovska. Ale on zasa nasiel riesenie na odburanie stresu v aktivnom sporte a zdravom zivotnom style, pri tom sa zresetuje.
@mircalla mozno to je chyba... mna moja 2ha materska prinutila menit moju matersku firmu kvazi po 12tich rokoch - freeze a neexistencia miesta na mojom levely na slovensku...
Moji podriadeni rotuju rozne - niektori z kaluze do blata ale ini do lepsieho - uzavierka napr. Len 2x rocne, inak pohodicka... preto pisem ze v tychto kolosoch su aj taketo miesta...
Ja tiez casto robim v noci, detto cez vikendy ale teda plat tomu zodpoveda a umozni mi to oddychovat ako ja chcem. Okrem toho ta praca po nociach mi absolutne nevadi kedze muz robi podobne a deti uz spia... v kazdom pripade som casovo velmi flexibilna, ho kedy chcem - ked deti potrebujem vyzdvihnut o 4tej tak idem, normalne o 5tej - doma sa im venujem pokial neidu spinkat , potom dorabam...
Ja napr. S relaxom nemam problem - musim vediet vypinat , inak by mi preplo 🙂 moj muz to az tak nevie - preto casto vymysla dovolenky ci predlzene vikendy s cim zas ja az tak velky problem nemam a deti to viac ako vitaju🙂
@dai dovolenky a predlzene vikendy - to je optimalny relax pre mojho manzela. Mna to uz niekedy aj nebavi, deti su nadsene. Moj manzel aj dnes odchadza do nedele do Chorvatska, ja som nechcela ist, lebo deti mozu mat len 5 dni podpisanych od rodicov pocas skolskeho roka a to este vyuzijeme inokedy. Ale zasa ja to manzelovi doprajem, vidim, ze potrebuje reset.

@lucysl aj u nás 😂 Také poslabšie...