icon

Výška výplaty

tslobik
10. okt 2017

Ahojte, je mi smutno.....mám VŠ, odrobené roky v oblasti, novú prácu 6 týždňov a výplata po odpočítaní stravy 440€. Z toho 70€ precestujem a domov prídem až večer.... niekedy až o 19,30. Bývam cca 4 roky v takej oblasti bez prac. príležitostí, čiže nutnosť dochádzať za prácou. Keď som bola na PN- mala som o cca 100-vku menej. Smutné, ako sa s tým vyrovnať? Brala by som malý plat, ale ako kompenzáciu byť s rodinou. Ale keď je plat minimálny s príslušným vzdelaním a čas s rodinou prakticky netrávim, len víkendy...je mi do plaču. Ako to zvládnuť? Som len v skúš. dobe, ale myslím, že osob. prípl. totho veľa nenarobí.....Uvažujem nad zahraničím....aj keď mám škôlkara.....Už proste iné východisko nevidím.

chiara_elle
11. okt 2017

@dai ja nechapem, co je na tom marketingu take cenne, ze im davaju take entry platy. Podla mna ziadne extra poziadavky, moze to robit absolvent ktorejkolvek easy fakulty.

vienala
11. okt 2017

@dai ja viem, marketing bol moj sen po druhej materskej, proste je tam pohoda. U nas bolo marketingove oddelenie, nakolko to bola firma s 2,5 tisic ludmi, bola to tak trochu vynimka, nakolko casto aj zahranicne firmy okrem korporatov velmi marketingove oddelenie nemavaju. Ale pri restrukturalizacii firmy zaniklo prve toto oddelenie, asi aj vedeli preco 🙂 proste vykon minimalny a platy slusne. No ale v bohatych korporatoch sa asi uzivia aj tieto profesie, ale taky post tu u nas nezozeniem. Mam dost zmapovany pracovny trh u nas v regione a teple miestecka s mensim vykonom a slusnym platom nepoznam. A keby aj ano, tak sa tam da dostat len cez znamosti. U nas su len pozicie so slusnym platomp

vienala
11. okt 2017

Dokoncim - so slusnym platom ale aj s minimalne 110-percentnym vykonom 😒 Ale je fajn, ze konecne si moze clovek vyberat aj mimo Ba, ze teraz je fakt dobra situacia na trhu prace.

elizita
11. okt 2017

Hlavne si uprac priority, dieta , cas, financie, kariera... lebo pises, ze si neskoro doma aj ze mas maly plat na vysoku...ze teda radsej do rakuska opatrovatelku... ak ti trochu zalezi na kariere urcite sa vyhni pasu a predavacke... potom sa ti uz tazko bude hladat nejaka normalna praca.. a chces ist do Rakuska zadky utierat? To tiez nie je bohvieco do CV.

dai
11. okt 2017

@chiara_elle nerozumiem tomu ani ja☹ ja som tam isla zo salesu kde bolo tempo vrazedne🙂 na marketingu som skoro zomrela od nudy - a to mi este zvysili plat oproti platu sales manazera - normalne som nechapala☹ ako som ale pisala, na moju psychiku ta praca posobila velmi zle - demotivovana nenormalne, o 3tej som nemala co, pocit uplnej zbytocnosti... ale tak teraz s 3mi detmi si nieco take predstavit viem😀

tslobik
autor
11. okt 2017

@najk Ďakujem, SE som volila najmä preto, že tam mám chorých rodičov a aj lekárov.

tslobik
autor
11. okt 2017

@betunka39 ano, mám z toho veľkú dilemu, včera som ani nespala....Lebo práve tie peniaze potrebujeme. Stále doma počúvam, že veľa mínam. A to nakupujem len v sekáčoch, na káve s priateľmi som bola naposledy možno rok dozadu, ja a ani muž nemáme žiadne poistenie.....Máme škôlkara a mužovho syna z prvého manž.,

tslobik
autor
11. okt 2017

@elizita ja som opatrovateľku už robila, ale u nás. Kašlem ja na kariéru, alebo na to, čo som vyštudovala a už rezignujem aj na to, čo ma baví.....keď chcem zabezpečiť potreby rodiny ako-tak. Tieto ideály som mala v čase keď som bola slobodná, zamestnaná v obore, bezdetná a bývala s rodičmi. Niekedy mám pocit....asi, že načo som sa vydávala? Čakala by som, že dvaja spolu zvládnu, ale......všetko je akosi komplikovanejšie. Začínam si vyčítať kopu vecí.....a to je zle.

tslobik
autor
11. okt 2017

@mimi_tami nemáš celkom pravdu. Máme širšiu rodinu v RS a viem aké sú ceny bytov tam a tu. Prečo bývam, tam kde bývam? Lebo si nemôžem dovoliť predať náš väčší byt, lebo v meste 20 km vzdialenom by mi zisk z predaja nestačil ani na jednoizbák.

nelinka2009
11. okt 2017

@tslobik 100% suhlas

betunka39
11. okt 2017

@tslobik viem Ta pochopit.Len zvaz si vsetky za a proti a tak sa rozhodni.My chodime do prace 20 km tam a spat denbe,berirm aj dcerku do skolkysyna do skoly.Aspon trocha uspora na cestovnom.Zarobim o 100viac ale dostala som sa tam a nechcem menit lebo praca ma baviJe to tazka praca v sklade,ale chodim od 8.00-16.00 z domu idrme o pol siedmej a prichadzame vecer okolo pol siestej,kedy ako.Manzel zarobi o 100 € viac a to mame vysokoskokaka ,stredoskolaka a skolkarku.Dvoch dospelych uz neratam ,ale zijrme si celkom dovre.Na kavy tiez nechodim lebo nie je kedy ale z toho vsetkeho dokazeme este aj usetrit.A to syn nepobera,stipendium.Nie je hanba dnes aj ked mas vysku ist robit nieco uplne ineale u mna je vzdy pred vsetkym rodina a deti.Dlho chodil mm prec a uz druhy rok je doma,nebolo to dobre a to je muz.Mama je mama.Nic si nevycitaj ,to je najhorsieskus hladat v okoli aj inu pracu ine riesenia.Mozno sa podari .Drzim palce.

betunka39
11. okt 2017

@tslobik ak mozem vediet manzel co robi?

dai
11. okt 2017

@tslobik nic si nevycitaj - skus tuto negativnu energiu pretavit na aktivitu - prestan nad blbostami rozmyslat a zacni hladat moznosti... kto hlada ten najde! Pozri tie ponuky, rozposli cv-cka - nie 1 ale 30 - mozno sa 1 -2 ozvu spat - tak to funguje...

tslobik
autor
11. okt 2017

@betunka39 Muž robí 3 min. cesty od bytu a škôlku máme tiež hneď vedľa. Čiže vodí a vyzdvihuje syna on. Pracuje u súkromníka ako robotník

tslobik
autor
11. okt 2017

@dai Budem sa určite snažiť....Súbežne ma chceli prijať hneď do dvoch zamestnaní po týždni hľadania práce....Lenže platovo....to bolo jednoducho "prašť jak uhoď". Žiadna výhra ani jedno ani druhé. Len aj to dochádzanie ma obmedzuje, lebo aj rozdiel 10 min. im vadilo. Tak som bola rozhodnutá sa dopravovať autom, len zase je to o dosť drahšie než bus a nie som dobrá šoférka a v zime si vôbec netrúfam.

dai
11. okt 2017

@tslobik nauc sa soferovat - nie si prva ani posledna co sa muswla odhodlat - ja som tiez dlho nesoferovala, v ba som si vobec netrufala, potom prisli deti a musela som zacat - aktualne si neviem predstavit fungovat bez... jasne ze to nieco stoji ale rozsiri to oblast kde mozes hladat a budes viac casu s rodinou...

tslobik
autor
11. okt 2017

@dai ja jazdím, ale muž keď bol so mnou povedal, že auto mi nedá, lebo je to hrozné. Nemám na to nejak talent. Ja si síce trúfnem, ale je len otázka času kým sa niečo nestane.

betunka39
11. okt 2017

@tslobik na to soferovanue.ja som najlepsie ucila kedxsom sla sama.Muz stale frflala stale tovdopadlobtak.ze sme sa pohadali.Ked som chodila na poobedne musela som chodit sama vecer.lebo som bemala spoje.A naucila som sa.Vodicak nam ponsly 20vrokov a jazdim denne .Chce to len odvahu.Alebi sa spojit s niekym kto chodi autom.

mimi_tami
11. okt 2017

@tslobik ok, ale RS je hladova dolina- ako 1 z 3 okresov SR presiahol mieru nezamestnanosti 20%, tak by bolo divne, ak by tam byty stali tolko co v inych mestach....presne o tom som pisala-porovnajme porovnatelne...RS je juh stredneho Slovenska nie vychod- nie vsetko vychodne od BA je vychod :-P...skus si pozriet byty v KE a PO...myslim, ze ani tam by si si za peniaze z predaja svojho nekupila 3-izbak...pozri, neutocim ani nic podobne, som z PO, zijem cez 2 roky v TN, takze to viem porovnat a len ma kusok dviha zo stolicky, ak ma niekto pocit, ze na vychode je snad vsetko za polovicu...ak by to tak bolo, neodchadzaju mnohi vychodniari zapadnejsie...
Nasa polemika vsak tvoj problem nevyriesi. Aj my sme sa stahovali kvoli praci manzela- cela rodina. Radsej pokope ako zit oddelene. Casom si clovek zvykne zit samostatne, odtrhne sa od rodiny. Manzelia nezdielaju spolocne problemy a nedokazu sa pochopit-kazdy sa na problem diva zo svojej strany. Odcudzia sa. Aj preto zvaz to Rakusko. Je to velmi narocne aj vo fungujucom vztahu. Tam, kde to skripe, sa naopak prehlbia problemy. Na kratku dobu sa to da- ak si s muzom poviete, ze ok, pol roka a idem spat na SVK.
A nezvazovala si podnikanie? Dnes su in vsetky sikovne mamy, co nieco vedia- sit, piect, tvorit, viest nejake skupinove cvicenie vo vasej obci- zumba, aerobik..urcite aj teba bavi nieco, co by ta mohlo uzivit 😉...

neverendinglove
11. okt 2017

No nechcem byt zla. Ale tvoj muz je pravdepodobne lenivy sebecky zdochliak. Inak ja mam 2 deti male dom na hypoteku. Sliepky ovce a roboty okolo domu aj v dome vyse hlavy. V praci som 6 dni v tyzdni. Zarobím menej ako ty a som tu stastna a spokojná. A vies preco? Mam oporu v manzelovi ktory sa po financnej stranke stara o rodinu. On cestuje do zahranicia za lepsim platom. Nie ja. Ja sa staram o dom a deti. Moj zarobok je vlastne len na take zakladne veci. Sme spokojni obaja. On je predsa chlap. Chlapi vzdy vsade zarobia viac ako zeny. Je to ich jedina povinnost postarat sa o financie. Zena ma predsa v zivote viac uloh tak aspon v tejto veci by sa mal ten Tvoj CHLAP POCHLAPIT. Nie vsetko nechavat na teba. Inak sa zblaznis. Venuj sa detom. Male su len raz a ani nevies kedy ti vyrastu a odidu z domu

domculik
11. okt 2017

@tslobik tak ked si z trnavskeho regionu, skus sa poobzerat po praci v automobilke, ako referentka alebo nieco podobne, jednoducha kancelarska praca za omnoho slusnejsi zarobok si myslim, podla mna v trnavskom kraji sa da urcite uplatnit ako vo vacsine regionov na severe, juhu ci vychode SR.

tslobik
autor
12. okt 2017

@neverendinglove presne pri tomto sa vzdy pohadame....Lebo mu to omielam o hlavu,ked ma prepadne kriza. A on vychadza s tym,ze to tak bolo kedysi. Ide ma uchytit vtedy....

mom311
12. okt 2017

@neverendinglove u nas chlapi urcite nezarobia viac ako ja. A ani v skolstve,kde su tabulkove platy,teda vsade,kde je dany plat tabulkou, nie je mozne,aby chlap zarobil viac. Skor ste mali na mysli,ze vacsinou robia pracu,ktora je lepsie platena,ale verte mi,ze aj maju medzi sebou zeny,tak zarobia rovnako.

dai
12. okt 2017

@neverendinglove no... to s tym ze jedina chlapova povinnost je zarabat🙂 jemine, som stastna ze nemam takyto vztah a moje deti namiesto otca chodiacu penazenku☹
@mom311 tych zamestnani kde muz zarobi rovnako ako zena je velmi malo - naozaj mozno len tie tabulkove, obavam sa ale ze aj tam sa pri priplatkoch a podobne pozera ci je to chlap alebo zena ... par zamestnani je kde chlap zarobi menej ako zena ( modely a pod. ) ale zial aj moja skusenost je ze chlap na tej istej pozicii zaraba obycajne viac ako zena - vychadza to mozno zo vstupnych predpokladov - proste chlap si hned na zaciatku vypyta viac, zacina teda s vyssim platom a automaticky sa to s nim uz potom vezie, obycajne je omnoho asertivnejsi ako zena pri pytani si vyssieho platu a ak ma manzelku ako neverendinglove ktora ho vlastne povazuje len za nejake korunky do domu tak je pod totalnym tlakom viac zarobit, kedze zeny sa stale spoliehaju nato ze chlap sa ma starat...
Ja som teda robila zatial pre spolocnosti kde sa rovnost pise velkymi pismenami, su to nadnarodne spolocnosti, urcite sa lahsie na vyssie pozicie vypracuju zeny ako v inych tradicnych... na druhej strane ked sa dostanem k platom mojich ludi tak vidim tie rozdiely - zial , je to fakt...☹

nelinka2009
12. okt 2017

@dai 👏👏👏👏👏👏 mohe slova a @neverindinglove to s tebou este je?

mom311
12. okt 2017

@dai no u na chlap zarobi tolko,ze vacsina manzeliek su zeny v domacnosti. A my zeny zarobime rovnako ( sme az 4), dokonca aj viac,ked sme v tabulke vyssie. Vsetky ostatne priplatky su dane v kolektivnej zmluve a su dane percentualne zo zakladu a nie podla nalady veduceho. Mame aj pozicie,kde su zmluvne platy,tak tam by sa to mohlo stat. Mne je az smutno,ked citam ake su rozdiely inde,aj ked oficialne by to deklaruju inak.

dai
12. okt 2017

@mom311 potom fajn, som rada ze aspon niekde to funguje tak akoby to malo😉 ono sa to pomaly dostava aj k nam - ja napr. u mojich ludi nehladim na pohlavie ale vykon - cize tie platy sa im kludne mozu povyrovnavat ... a potom je uz na nich ako pojdu vyssie😉

mircalla
12. okt 2017

@neverendinglove U nas nic take, ze chlapi zarabaju viac neplati

katarinapekna
12. okt 2017

@dai a načo ine Je chlap???ci motat sa po byte s Prázdnou peňaženkou keep smiling?????

nelinka2009
12. okt 2017

@katarinapekna no nie, ale zas nemoze byt len na to, aby bol penazenka