icon

Vzdelanie potrebné na výučbu odborných predmetov v školstve

28. apr 2025

Dobrý deň,

mám vyštudovanú VŠ v oblasti potravinárstva, 2.stupeň. Rozmýšlala som nad prácou vyučujúcej. Napr. Na hotelovej akadémii, odbornej škole potravinárskej a pod. Aké mám možnosti z hľadiska dovzdelania a následného uplatnenia ako majsterka alebo vyučujúca a pod? Možno niekto z fachu poradí..
Ďakujem

kukuricka008
28. apr 2025

Prva vec je najst skolu kde sa vyucuju predmety zo statnic lebo na tieto mas akreditaciu, druha vec je pedagogicke minimum, ktore musis zacat robit do dvoch rokov od zaciatku ucenia. Cize mas dva roky aby si zistila ci ta to bavi atd kym sa musis dovzdelavat.

autor
28. apr 2025
@kukuricka008

Prva vec je najst skolu kde sa vyucuju predmety zo statnic lebo na tieto mas akreditaciu, druha vec je pedagogicke minimum, ktore musis zacat robit do dvoch rokov od zaciatku ucenia. Cize mas dva roky aby si zistila ci ta to bavi atd kym sa musis dovzdelavat.

@kukuricka008 pocula som uz nieco take..ale absolutne si nemyslim,ze ma niekde bez pedagog.vzdelania zamestnaju

autor
28. apr 2025
@kukuricka008

@kukuricka008 a inak, ak som nemala statnice, ale len obhajobu zaverecnej prace, vtedy je to nevies ako?

melanta
28. apr 2025

ale absolutne si nemyslim,ze ma niekde bez pedagog.vzdelania zamestnaju

Je úplne bežné, že prijímajú učiteľov bez pedagogického vzdelania. Úplne bežné. Môžeš učiť to, z čoho máš štátne skúšky. A do 2 rokov od začiatku pomeru začať navštevovať pedagogické minimum.

kukuricka008
28. apr 2025

Vsetko zavisi ci maju volne miesto na skole. Ak ano vobec nevadi ze nemas pedagogicke minimum oni velmi dobre vedia ze si to mozes dorobit. Co sa tyka tej obhajoby to netusim, neviem na zaklade coho by potom urcili co mozes ucit, ale riaditel na skole kde sa budes uchadzat to bude vediet. Staci si teda pohladat skoly v okoli a rozposlat ziadost o zamestnanie, uvidis kto sa ozve.

autor
28. apr 2025
@kukuricka008

Vsetko zavisi ci maju volne miesto na skole. Ak ano vobec nevadi ze nemas pedagogicke minimum oni velmi dobre vedia ze si to mozes dorobit. Co sa tyka tej obhajoby to netusim, neviem na zaklade coho by potom urcili co mozes ucit, ale riaditel na skole kde sa budes uchadzat to bude vediet. Staci si teda pohladat skoly v okoli a rozposlat ziadost o zamestnanie, uvidis kto sa ozve.

@melanta
@kukuricka008 dakujem vam za info 🙂

zuzanockamt
28. apr 2025

Z akých predmetov máš štátnu skúšku? Ak máš ukončené VŠ vzdelanie 2.stupňa, tak si ho ukončila štátnou skúškou, nie?

finett
29. apr 2025

Ako môžeš mať titul II. Stupňa VŠ, keď nemáš štátnu skúšku? Si Ing/Mgr.?
Ja som (aj) odborná učiteľka a nastúpila som bez pedagogických skúsenosti a vzdelania v odbore pedagogickom. Do dvoch rokov som podala prihlášku na DPŠ a do ďalších musím ukončiť. Takže reálne máš 4 roky kedy môžeš vyučovať bez akéhokoľvek pedagogického "papiera". Po tomto čase môžeš učiť tiež, ale už nie ja plný úväzok, ale na úväzok Max 10 hodín týždenne. Ak chceš úväzok vyšší, musíš mať drobné do 4 rokov DPŠ.

autor
30. apr 2025
@finett

Ja som (aj) odborná učiteľka a nastúpila som bez pedagogických skúsenosti a vzdelania v odbore pedagogickom. Do dvoch rokov som podala prihlášku na DPŠ a do ďalších musím ukončiť. Takže reálne máš 4 roky kedy môžeš vyučovať bez akéhokoľvek pedagogického "papiera". Po tomto čase môžeš učiť tiež, ale už nie ja plný úväzok, ale na úväzok Max 10 hodín týždenne. Ak chceš úväzok vyšší, musíš mať drobné do 4 rokov DPŠ.

@finett uplne normalne mozem mat titul Ing. Najnovsie uz coraz viac VŠ upúšťa od statnicovCh predmetov.. statna skuska pozostava z obhajoby zav.prace

zuzanockamt
30. apr 2025

Autorka
A čo by si teda chcela učiť, keďže s DPŠ môžeš učiť iba predmet, z ktorého máš štátnu skúšku. Ty ju ale nemáš.

autor
30. apr 2025
@zuzanockamt

Autorka
A čo by si teda chcela učiť, keďže s DPŠ môžeš učiť iba predmet, z ktorého máš štátnu skúšku. Ty ju ale nemáš.

@zuzanockamt to by DPŠ nemalo zmysel, a poskytuje ho aj moja univerzita. Takze pises hluposti 🙂

zuzanockamt
30. apr 2025

Autorka
Zmysel má, ale pre tých, ktorý majú štátnu skúšku. Čo chceš teda učiť?

autor
30. apr 2025
@zuzanockamt

Autorka
Zmysel má, ale pre tých, ktorý majú štátnu skúšku. Čo chceš teda učiť?

@zuzanockamt statnu skusku mam, statna skuska je obhajoba zaverecnej prace plus otazky z ktorehokolvek predmetu pocas studia.. a k otazke-ucit odborne predmety tykajuce sa mojho odboru..

zuzanockamt
30. apr 2025

Anonym A to sú ktoré? Zatiaľ platí to, že učiť môžeš len ten konkrétny predmet, z ktorého je štátnica. Nie ktorékoľvek predmety týkajúce sa odboru. Ale nepotrvá to dlho a poberú všetko, čo je aspoň trochu príčetné.

autor
30. apr 2025
@zuzanockamt

Anonym A to sú ktoré? Zatiaľ platí to, že učiť môžeš len ten konkrétny predmet, z ktorého je štátnica. Nie ktorékoľvek predmety týkajúce sa odboru. Ale nepotrvá to dlho a poberú všetko, čo je aspoň trochu príčetné.

@zuzanockamt zatial jedina nepricetna tu pripadas ty🤣 ak existuje odbor (so statnou skuskou obhajobou) a k nemu dpš, tak vyucovat mozes cokolvek co ti schvali riaditel skoly a posudi ze sa tvoje studium zhoduje s vyucovanym predmetom.. a po dalsie, statnicove predmety uz pomaly všade rušia😃to ze sa nabiflis otazky k nejakemu predmetu o nicom nevypoveda.. naopak obhajoba plus komplexne preverenie poznatkov tykajucich sa odboru je ovela efektivnejsie.. tak nemudruj.. doba pokrocila😃neviem kedy si ty statnicovala ale časy sa menia

andreakotesova
30. apr 2025

Autorka, aj na univerzite, kde pracujem, to tak je. Na konci studia II. stupňa sa obhaji záverečná práca + odborny pohovor. Mam to z prvej ruky od prof. na stavebnej fakulte. Pozera so mnou telku 😂

autor
30. apr 2025
@andreakotesova

Autorka, aj na univerzite, kde pracujem, to tak je. Na konci studia II. stupňa sa obhaji záverečná práca + odborny pohovor. Mam to z prvej ruky od prof. na stavebnej fakulte. Pozera so mnou telku 😂

@andreakotesova ved ano, ja netvrdim ze nieco take neexustuje (znova si nepochopila), ale vela škôl to už porušilo.. a aj na jednej univerzite su fakulty kde su aj skusky z predmetu a potom maju fakulty kde to už zrušili..

autor
30. apr 2025
@andreakotesova

@andreakotesova Pardon zle som pochopila🤣myslela som ze pisem pani pred vami🤣idem uz spat lebo unava robi svoje

andreakotesova
30. apr 2025

Ty si to nepochopila. Odborný pohovor nie sú nabiflovane otázky a odpovede, ako to bolo za mojich študentských čias. Ja som ta svojou odpoveďou chcela podporiť.

autor
30. apr 2025
@andreakotesova

Ty si to nepochopila. Odborný pohovor nie sú nabiflovane otázky a odpovede, ako to bolo za mojich študentských čias. Ja som ta svojou odpoveďou chcela podporiť.

@andreakotesova ano ano citala som zle a myslela som ze citam koment od pani vyssie.. ospravedlnujem sa.. veru dost sa pomenilo a vraj sa aj meniť bude, už sa upúšťa od tradicnych statnic..

finett
30. apr 2025
@anonym_autor

@andreakotesova ano ano citala som zle a myslela som ze citam koment od pani vyssie.. ospravedlnujem sa.. veru dost sa pomenilo a vraj sa aj meniť bude, už sa upúšťa od tradicnych statnic..

Autorka, ano, máš pravdu. Na to aby si učila odborné predmety nemusíš mať štátnicu z toho predmetu aký ideš vyučovať na strednej. Veď tie predmety sa častokrát ani rovnako nevolajú. Máš proste vzdelanie v odbore a vieš učiť odborné predmety. Ja učím viacere stredoškolské predmety, ktoré sa aj inak volajú ako tie vysokoškolské. Proste odborný učiteľ je človek, ktorý vyštudoval daný odbor a má vysokú školu 2. Stupňa. Buď ukončil vysokú, napr stavebnú, a učí na strednej stavebnej, alebo ukončil stretnú stavebnú a môže mať dokonca VŠ úplne iného odboru!! Poznám aj take prípady. Kamoška vyštudovala strednú zdravotnícku školu (laborant), vysokú si urobila z iného odboru a neskôr sa vrátila na materskú strednú školu učiť odborné predmety laborantov.
Jednoducho, 4 roky môžeš učiť odborné predmety aj bez dps a po 4 rokoch, pokiaľ nestihnes absolvovať dps, tak si môžeš znížiť úväzok na Max 10 hodín týždenne a stále vyučovať odborné predmety.
Aj pre @zuzanockamt na vysvetlenie

autor
1. máj 2025
@finett

Autorka, ano, máš pravdu. Na to aby si učila odborné predmety nemusíš mať štátnicu z toho predmetu aký ideš vyučovať na strednej. Veď tie predmety sa častokrát ani rovnako nevolajú. Máš proste vzdelanie v odbore a vieš učiť odborné predmety. Ja učím viacere stredoškolské predmety, ktoré sa aj inak volajú ako tie vysokoškolské. Proste odborný učiteľ je človek, ktorý vyštudoval daný odbor a má vysokú školu 2. Stupňa. Buď ukončil vysokú, napr stavebnú, a učí na strednej stavebnej, alebo ukončil stretnú stavebnú a môže mať dokonca VŠ úplne iného odboru!! Poznám aj take prípady. Kamoška vyštudovala strednú zdravotnícku školu (laborant), vysokú si urobila z iného odboru a neskôr sa vrátila na materskú strednú školu učiť odborné predmety laborantov.
Jednoducho, 4 roky môžeš učiť odborné predmety aj bez dps a po 4 rokoch, pokiaľ nestihnes absolvovať dps, tak si môžeš znížiť úväzok na Max 10 hodín týždenne a stále vyučovať odborné predmety.
Aj pre @zuzanockamt na vysvetlenie

@finett dakujem za upresnenie😊

kukuricka008
1. máj 2025

Podla mna to najviac zavisi o voli riaditela skoly, ked potrebuje niekoho na ucenie tak si to tak vylozi ako potrebuje ked sa to tyka odboru😀

finett
2. máj 2025
@kukuricka008

Podla mna to najviac zavisi o voli riaditela skoly, ked potrebuje niekoho na ucenie tak si to tak vylozi ako potrebuje ked sa to tyka odboru😀

@kukuricka008 vôbec nie. Je na to zákon. Ten sa minulý rok menil. Na zdravotnej v odbore farmaceutický laborant mohla učiť farmaceutickú chémiu aj vyštudovaná chemička. Stačilo jej len nejaké doškokenie a skúška na farmaceutickej fakulte. Aktuálne už nemôže. Musí mať vyštudovanú buď stretnú zdravotnú v odbore farmaceutický laborant a k tomu nejakú vysokú školu s druhostupňovym titulom, alebo hocijakú strednú a vysokú farmáciu. Na to sú presné pravidlá. Inak vás nemôže zamestnať riaditeľ aj keby bol akokoľvek v núdzi. Proste pokiaľ nie je vzdelanie v konkrétnom odbore, nesmie učiť daný odbor, inak porušuje zákon.

januskaf
7. jún 2025
@finett

@finett zdravim, takze ak nemam DPŠ ucitel, mozem ucit napr. Obciansku na ZS, bez toho aby som mala DPS, ako kvalifikovana?

januskaf
7. jún 2025

Posobim ako p. Asistentka, dali mi ze si musim urobit DPS, aby som mohla v tom pokracovat. Zvladla som prvy rok, a idem do druheho rocnika, kde sa uz deli na ucitel a asistent. Uvazujem co robit, ci si urobit DPS na ucitela, budem moct ucit ekonomiu, manazment pravo na strednej skole, ale kedze chcem ostat na ZS, tak tam sa to nevyucuje, jedine obcianska vychova, co by ma tiez bavilo. Ale vraj nemozem s DPS ucitel robit asistenta. Ak si urobim druhy rok asistent, budem robit asistenta ale nemozem ucit. Ci mozem mat popri tom par hodin napr. Obcianskej hodiny?