icon

Za koľko eur by ste nešli pracovať?

martinna181
10. nov 2021

Ahojte, téma trochu s nadhľadom, každú prácu si treba ceniť atď, ale za akú sumu by ste nešli v hrubom pracovať? Napríklad za 744 btt v základe by ste išli makať do elektra ? 😁

dkethe
10. nov 2021

Je to velmi subjektivne... pre niekoho je 744 sen. Za mna - V mojom obore je malo dobrych ponuk, a vacsina su podradne... Cize radsej budem za 800 sediet v IT firme, nez za 800 muklovat v obore ...

makova333
10. nov 2021

Nesla by som robit za sumu, ktora by nepokryla moje zakladne naklady (bud by som hladala dalej alebo mala dve prace, ak by to bolo nutne). Cize ak platim hypo 200 €, 100 € energie, som matka samozivitelka a dieta mi nezobrali do statnej skolky a v sukromnej ma to vyjde v lepsom pripade 300-400€, tak praca 700 € brutto nebude pre takuto osobu, lebo by nemali co jest ani sa za co obliect. Iny pripad je clovek, ktory byva u rodicov, iny pripad su dvaja dospeli a dieta/deti ked jeden ma plat lepsi, druhy moze ist pracovat aj za mensi a podobne. Je tam vela premennych, takze nase odpovede na tvoju otazku ti nijako nepomozu.

annamalaga
10. nov 2021

@makova333 čiže v danom prípade je lepšie deti plánovať. Čiže po prvom chvíľu porobiť , potom druhé a tak. Nie naraz a plat maly. Rozhodne ale predavač v Elektre nemôže zarobiť ako lekár alebo učiteľ. A tu teda stat.by mal zvýšiť príjem.

stary_ujco
10. nov 2021

Nebola tu ta tema s mužom zarabajucim 740 v elektre uz tak pred týždňom?

simca06022011
10. nov 2021
cubo2
10. nov 2021

@stary_ujco ano bola a zda sa, ze manzelku toho muza to stale trapi

@makova333 ako vravis, kazdy ma ine naklady na zivot.. ak by zarobili dvaja partneri po 750 eur, cize 1500 mesacne cisteho spolu a maju napriklad byt po rodicoch alebo minimalnu hypoteku, tak si viem predstavit ze to staci, zvlast v malom mestecku ako Ilava.. pre bratislavsku rodinku byvajucu v byte v novostavbe s dvoma detmi skolakmi je to malo..

ale odpoviem na otazku v nadpise "Za kolko eur by ste nesli pracovat": No za menej, ako uz pracujem teraz 🙂

makova333
10. nov 2021

@annamalaga ale nemozeme porovnavat platy v statnom sektore a v sukromnom. Ano, ucitelia a lekari (aj sestry) by mali zarabat viac, ako zarabaju teraz. To bez debaty. Platy ucitelov su sialene nizke na to, aby sme tam dlhodobo udrzali kvalitnych pedagogov a napriklad aj viac muzov. Ale zas ak da sukromnik predavacovi % z predaja, ktory uskutocni k platu a ten predavac v elektre je extra sikovny, dohadzuje aj nejake zakazky, prispieva k predaju napriklad tym, ze spravuje eshop, tak pokojne nech zaraba aj 2000 €. Zas nediskrimuninujme ani jednu skupinu. Aj lekar aj ucitel aj predavac mozu byt flakaci aj kvalitni zamestnanci. Tak nech sa im to odrazi na plate.

nafka0483
10. nov 2021

@stary_ujco Bola, davala som tu na nu link.

annamalaga
10. nov 2021

@nafka0483 tak ja by som ťa neodbila, keby si potrebovala sušičku , napiš poradím.

nafka0483
10. nov 2021

@annamalaga Ved to bol priklad 🙂 vyberali a kupovali sme pred pol rokom online.

annamalaga
10. nov 2021

@nafka0483 a môžem sa oprať akú ? Som fanda do elektroniky.

karolinakr
10. nov 2021

Ak je čisteho 588 a robi 12, tak by som tam nešla, na SK sa čaka, že všetci budiť zadarmo

karolinakr
10. nov 2021

No tak zaleží, kolko platite za byt, u nas aj 750 tak by to ani na najom nestačilo

nafka0483
10. nov 2021

@annamalaga Bosch, seria 6 🙂

marsmykkok
10. nov 2021

No však bude mať aj odmeny, príplatky za soboty, nedele. Lepšie ako nič.

zmrzlinka2021
11. nov 2021

@martinna181 kebyze nemam co do ust, ci zaplatit seky, idem pracovat za akykolek peniaze. Aj 600 eur v cistom je viac ako NULA a o dost podstatne. To mi vsak nebrani hladat si nieco lepsie.

simonah73
11. nov 2021

tak ono podla mna zalezi aj od toho ako by som na tom bola celkovo, ak by to boli jedine peniaze ktore by som vedela zarobit ze inu moznost by som nemala tak preco nie na zaciatok na rozbeh. alebo aj od dosiahnuteho vzdelania. lebo poznam take, ze vzdelanie ledva zakladne skoncene ale ona nebude tovar vykladat za 300e....

veronikanikaika
14. nov 2021

Robim za minimalku, 540 v cistom, niekedy do roka aj cez 600, nemam moc na vyber, som rada aj za taku robotu... Lepsie ako 0.

martinna181
autor
14. nov 2021

@veronikanikaika a v akom odbore pracuješ? 🙂

gubcikova
14. nov 2021

@ivkazba my robíme pre jednu firmu kampane na FB ponúkajú 5,18€/hod.brutto len na jednu zmenu a komentáre tipu že zdierači ,že keď dajú dvojnásobok ľudia pôjdu,alebo že to si robia srandu že to je hádam na pol hodinu.Ja neviem čo ľudia chcú. Veď cca 828€ v hrubom na jednu zmenu je podľa mňa super.

veronikanikaika
14. nov 2021

@martinna181 som upratovacka....

makova333
14. nov 2021

@gubcikova zalezi kde a za co

ivkazba
14. nov 2021

@gubcikova žiaľ veľa ľudí si neuvedomuje, že ak nemajú kvalifikáciu, tak tomu prináleží aj odmena za prácu.

gubcikova
14. nov 2021

@makova333 operátor výroby

annamalaga
14. nov 2021

@ivkazba to si neuvedomuje pól republiky, radi sa porovnávajú s Nemeckom a Rakúskom , hlavne takí , čo tam v živote neboli. Pričom tam 2000€ je nič. Nemôže upratovačka zarobiť toľko čo projektový manažér , žiaľ. A všade je to tak. U nás sa len na politikov nadáva , no treba si uvedomiť , že politici môžu len regulovať minimálnu mzdu, nemôžu zvýšiť platy všetkým na 2000€, no to ako keby si hrách o stenu hádzal , stejnak nevysvetlíš.

martinna181
autor
14. nov 2021

@annamalaga Máte pravdu, ale je to zlozita téma a platy na Slovensku sú proste nízke k určitým ukazovatelom, ale ja nie som odborníčka, tak treba bojovať v živote, učiť sa, vzdelávať sa a pracovať na sebe a mať pozitívnu myseľ

makova333
14. nov 2021

@gubcikova ja som reagovala na toto: "Veď cca 828€ v hrubom na jednu zmenu je podľa mňa super." V kontexte, ze je to super. Preto som napisala, ze zalezi kde (mesto) a za co (praca). Pre operatora vyroby v BB mozno aj fajn vyzije. Pre operatora vyroby v BA s tym moze ist tak akurat na ubytovnu sam.

karolinakr
14. nov 2021

Je to zdieranie pri tychto cenach, v zahraniči sa ma aj bezdak lepšie ako tu pracujuci za minimalku, su tam vyššie položky za byty a dopravu ale ceny za drogeriu a potraviny neporovnatelne k pomeru kolko zarobíš tu a kolko zarobiš tam, a ludia sa na SK ešte zhadzuju tym, že maš byt vdačny, že si na žobrote, dneska 50 eur nema žiadnu hodnotu, dať niekomu 540 eur na vyplatu za 8h pracovny čas, ked len za najom daš 200, 300 za potraviny, čo nakupuješ len v akciach, kde je drogeria, kde je zubar, ked raz za rok ideš na kino na kavu, či len všetci maju doma sedieť, žuť suchy chleba a pozerať do steny, aby ušetrili? paušal, knihy, atd,,,Vonku si aj z minimalky kupiš auto, chod si tu kupiť auto z minimalky, tu su vyplaty nepomerne podhodnotene smerom k cenam, čo tu vladnu. Keby bola minimalka 1000 eur, aj to by človek ledva vyžil. Z 1200 by si možno nejak prežil, .akože na takychto komentoch ja sa len smejem, že ludia, čo su tu na žobrote, maju vlade ruky bozkať vlastne....

veronikanikaika
14. nov 2021

@karolinakr veru, suhlasim s tebou.... Keby aspon najmy boli lacnejsie.. keby som mala 650e kazdy mesiac tak akoze ok, ale 540 pri dnesnych cenach a nájme hroza... Ked mam 2-3x do roka 640e tak sa tesim jak malá🙂 Rozmyslam ze pojdem do zahranicia aspon.. Teraz lutujem ze som to neurobila uz daavno..

martinna181
autor
14. nov 2021

@karolinakr Komentáre predtým, ako lajk, tak jasné, že záleží podľa špecializácie a podobne, nikto nehovorí o platoch ako v Nemecku a tak, ale sú tu proste nízke platy k určitým ukazovateľom, ktoré sa dajú dohladať, ale tak je to zložitá téma, mali sme totalitu, ktorou sme sa pribrzdili, keby sme ju nemali a mali niečo podobne ako v Rakúsku, tak sme oveľa ďalej aj kapitál by sme mali väčší a pravdepodobne by sme boli bohatší ako spoločnosť na Slovensku. Ďalej po páde totality doteraz tu máme politikov a praktiky, ktoré proste patria skôr na Balkán a vidíme, že niekto sa akurát dobre nabalil a sme proste lacná pracovná sila, školstvo neni dobré, spoločnosť volí politikov na svoj obraz a tak to vyzerá, je to smutné, treba proste nejako bojovať a prežiť to tu. Hádam za pár desaťročí to bude postupne lepšie, ale úprimne ako realistka to skôr vidím, že to bude ťažké, klimatická zmena, automatizácia, digitalizácia atď proste to bude samá zmena a neustále vzdelávanie alebo človek zostane pozadu... prajem všetkým nech to zvládneme 😅😁