icon

Zákaz letných dovoleniek: Je to možné?

3. jún 2024

Je možné zakázať brať dovolenky cez letné mesiace? Každý sme čakali na leto tak ako každý rok a teraz to chcú zakázať.

Strana
z2
autor
3. jún 2024

@nikaeli Mám dovolenku zarezervovanú.Ešte som urobila kompromis a zrušila som si september kvôli kolegovi a dala som si tú námahu urobiť rezerváciu v auguste aby som vôbec mohla niekam ísť.Nakoniec som teraz zistila, že nie len, že som niekomu vyhovela, ale ja sa nad rozdiel od neho ani nikam nedostanem.
Stálo ma to pol dňa kým som našla vyhovujúci termín na poslednú chvíľu.
Áno máme vypísaný plán dovoleniek na celý rok.Je to oficiálny papier.

Len jedna kolegyňa má malé deti a jej už teraz na maximum pomáhajú pracujúci rodičia aj svokrovci.Ale nie vždy sa to dá takže som zvedavá kde dá deti.

nikaeli
3. jún 2024

Ok, takže zamestnávateľ ti neschváli dovolenku, preplatí ti zálohu? v pláne dovoleniek máte čo? spomínaš len troch ľudí, čo zvyšok firmy?

autor
3. jún 2024

@ms_green Ako sa máme spojiť keď sú niektorí pokakaní? Ja som už bojovala za niektoré veci dosť a vybojovala som ich pre všetkých aj keď som tým ohrozila samú seba.Bola som ich nadriadená a jediná schopná sa ozvať a bojovať za ich práva.Takže ja som sa len chcela informovať aby som oboznámila ostatných, že to tak reálne môže byť.
Som nahnevaná pretože sa to na mňa valí a nie len, že prídem o dovolenku a neoddýchnem si, ale ešte ma naštvali aj s inou vecou a tak ako som chodila do práce rada tak teraz budem chodiť nerada.
Takže som len chcela vedieť na čo sa pripraviť.

Pokúsim sa ti to vysvetliť.Sme prevádzka a firma.Firma si pod krídla zobrala prevádzku ktorá je úplne odlišná od činnosti firmy.Prevádzka slúži občanom celoročne v letných mesiacoch na ďalších prevádzkach na ktoré im nepostačujú zamestnanci pretože my pracujeme na celoročnej prevádzke.Počas leta sú na ďalších prevádzkach brigádnici pretože my máme stabilné pracovisko.
Kedže naše stabilné pracovisko je dočasne uzatvorené tak majú menšie náklady počas leta pretože na jednu z letných prevádzok vedia dať nás.Týmpádom potrebujú menej študentov než po minulé roky.

Takže nie, oni z toho nežijú aj keby jednu prevádzku zavreli tak trpieť budú len ľudia.Oni majú svoju firmu ktorá nie je odkázaná na pár €.
Tak či onak jedného dňa budú musieť investovať znovu do študentov pretože my budeme inde.Takže nám len pokazia leto.

autor
3. jún 2024

@nikaeli Všetky oddelenia na našej prevádzke majú zákaz dovoleniek.Tí čo robia pre firmu v kanceláriach dovolenku mať budú.
Tí čo majú vyplatené dovenky tak im ju budú musieť preplatiť.

V pláne dovoleniek máme konkrétne termíny, počet dní.
Ak sa nebudú čerpať dovolenky postupne tak do decembra nastane veľký problém ak ju všetci musia vyčerpať do konca roka.Nestihnú sa prestriedať takže to nič nerieši len to zaváňa prúserom.

jessicai
3. jún 2024

Ešte je tu možnosť zobrať si dovolenku ak Ti zostala z minulého roku. Myslim si,že s tou si môžeš v lete disponovať sama len treba včas nahlásiť.

autor
3. jún 2024

@jessicai U nás sa dovolenka musí vyčerpať do konca decembra.

cookie29
3. jún 2024

vies este sa mozes na to pozriet z pohladu zakonnika prace. Slovensky nepoznam, ale u nas je na jednej strane mozne zakazat dovolenky v niketorych odvetviach ALE zaroven musi byt dovolenka oznamena zamestnavatelom 2 mesiace pred zaciatkom hlavneho dovolenkoveho obdobia, co v praxi znamena ze 31.3. musia byt letne dovolenky zname a potom sa uz, okrem skutocne vynimocnych dovodov neda nic menit... skus pozriet, ci Zakonnik prace nepredvida nieco podobne

andrejka2424
3. jún 2024

Viem, že toto bude len cena útechy, ale mimo sezonu sú dovolenky oveľa lacnejšie a nie je veľa detí a celkovo ľudí všade . Na taký Cyprus sa chodí aj v oktobri. My sme doteraz riešili dovolenku len v júli kvôli manželovej celozávodke a je to o hubu .Horúčavy na zdochnutie a plnka . Tento rok tak ideme posledný krát, od bud.leta už iba september.

autor
3. jún 2024

@andrejka2424 My sme chceli ísť pôvodne v septembri, ale kolega nám zablokoval dni a obával sa, že my ostatní už dovolenku nedostaneme tak ma poprosil či si to neviem presunúť kedže on už pobyt vyplatil.
Uvidíme, že čo bude.

domkakvet
3. jún 2024

Najsmutnejsie na tom je, ze ludia sa nevedia ozvat, radsej budete v tej firme vsetci makat cez leto, ako keby ste sa mali dohodnut a ist vsetci spolu slusne za zamestnavatelom, ze s tym nesuhlasite.

autor
3. jún 2024

@domkakvet Tak možno pochopí, že naše pracovisko je iné a my nadrozdiel od študentov sme makali celý rok a zaslúžime si aj oddych.

leskovael
5. jún 2024

Tak ako sa v obchode dovolenka neberie november / december, tak sa napr v cestovnej kancelárii neberie dovolenka v lete. Ak nieje dostatok ľudí na pracovisku (keď ako píšeš študenti nechcú pracovať...) tak sa zakázali dovolenky v lete... A to že napíšeš že vy sa viete vykryť, nieje objektívne... Ty si vezmeš dovolenku, pôjde za teba kolega ten bude PN, ďalší bude v čase svojho voľna odcestovaný, alebo na OČR a už vzniká diera.. Takže treba sa na to pozerať aj z iného uhla, nielen toho svojho...

K veci - Ak máte nejakú letnú dovolenku už zaplatenú, riešila by som to, ak si mala D v práci nahlásenú vopred a podla toho už uhradila letnú rodinnú dovolenku. .. Ak nie, stále môžeš ísť na dovolenku v septembri, kedy je po sezóne ale stále teplo takže sa ti to ešte viac vyplatí... Chápem ak má niekto deti a 2mesiace su doma že taká zmena bude problém, ale ak nie, je jednoduché fungovať 2mesiace v lete bez dovolenky. Ved stále máš voľné buď víkendy, alebo niekoľko dní do mesiaca.

A podľa popisu si takmer s ničím vo firme neni spokojná, tak si potom treba hľadať inú prácu 🤷‍♀️

autor
5. jún 2024

@leskovael Ja som s prácou spokojná a preto ju meniť nebudem.Nepáčia sa nám len nezmyselné rozhodnutia vedenia ktoré sú vždy splašené, neuvážené a ajtak si potom povedia, že máme pravdu a urobili by len chaos.Všetko im treba pripomínať lebo riešia veci od stola, nemajú poňatia čo im zamestnanci robia, ale neprídu sa opýtať na realitu.Aj teraz by urobili strašný prúser keby sme ich neupozornili, že študenti im administratívu neurobia.
Vedenie sa mení ako ponožky takže skôr odídu oni než my.

Pravdepodobne už pochopili, že dovolenky sú vyplatené, naplánované a mali to oznámiť skôr a nie mesiac pred júlom.Takto by som si ani len náhodou nepresúvala kvôli kolegovi dovolenku zo septembra na august.
Kedže si tam vyplatil dovolenku tak september je už obsadený.Žiadne leto sme nemali zakázané si brať dovolenky a nikdy nevypadne toľko ľudí naraz.Nikdy s tým problém nebol takže nás to prekvapilo také vyjadrenie na poslednú chvíľu.Nikdy sa nestane, žeby vypadli všetci.To by sme nemohli fungovať ani počas korony keď ľudia vypadli na mesiac.

Strana
z2