icon

Zákaz používania mobilu počas pracovnej doby

nat7498
4. máj 2023

Ahojte, obraciam sa na Vás s nádejou že sa nájde niekto kto mi pomôže, pracujem v nemenovanej firme 2 roky mám zmluvu na neurcito, keďže pracujem o súkromníka vo firme vzniklo pravidlo zákazu používania súkromného telefónu na súkromné účely počas pracovnej doby..Dnešným dnom som dostala upozornenie na porušenie pracovnej disciplíny na základe tohto pravidla, je to podľa vás stále zákonne? Nie je to obmedzovanie na slobode človeka? Môže mi zamestnávateľ zakázať používať môj telefón?
Ďalej sa v papieri píše že ak počas 6 mesiacov poruším znovu nejaké pravidlo ktorých je 49.. môže mi dať okamžitú výpoveď?
Ako to mám riešiť? Mám papier podpísať?
Ďakujem za každú radu :(

mamula20
Odpoveď bola odstránená
jamimo
5. máj 2023

@viestta dobre píšeš. Ak niekto niekedy videl zábery z automobiliek, Amazonu, tam sa maká. Najdrahšia komodita na svete z biznis pohľadu je čas. A je úplne jedno odkiaľ zamestnávateľ pochádza. A teraz opačné garde. Nech si niekto skúsi založiť živnosť, sro, zamestnať ľudí. Páčilo by sa nám, ak by sa venovali mobilu?

diamondsspaces
5. máj 2023

@nat7498 ja s tým nesúhlasím, nik nemá právo nam zakazovať a rozkazovat, za to že je majiteľ ,zamestnávateľ alebo politik. 49. Bodov? Haha veď to nechodím do práce ale do koncentráku .... v každej práci používam mobil , vedenie ho používa tiež, ak ho prestane a pôjde príkladom , tak kľudne aj ja. Piť chodím pravidelne každú hodinu , kolegom a hlavne nadriadeným sa to nepáči lebo potom chodím cikať ale ja nebudem kvôli práci bez vody a pitného režimu , za to že oni zvládajú na 3 decoch vody robiť 4 hodiny ....

marcellka32
5. máj 2023

@diamondsspaces tak v tejto diskusii súhlasím len s tebou👍
Nie som otrok, som človek, dodrzujem pracovnú disciplínu, ale...napijem sa kedy chcem, na wc idem keď musím, čaj si uvarím, mám 2 mobily, oba na stole, zapnute na jemné tichšie zvonenie, (môže sa stať niečo deťom, mužovi, mame), cez obedovu prestávku si vybavím ja čo treba (objednať sa k lekárovi, volať učiteľke, mužovi, odpísať na správy.....)
A zaujíma ma tých ďalších 48 bodov čo tam bolo..no ako sa poznám, nezostala by som tam...

vroni
5. máj 2023

@marcellka32, nikto jej nebránil piť ani chodiť na WC. To jej ani nikto nemôže zakázať. Používanie súkromného telefónu alebo obmedzenie jeho používania zamestnávateľ nariadiť môže. Ak mám nudzovu situaciu, informujem o tom zamestnávateľa, ideálne písomne (jednoriadkovym mailom) a nič sa nedeje. Keď kvôli tomu dostala napomenutie, môže to mať tri priciny: 1. zamestnávateľ sa jej chce zbaviť a hlada muchy, aby ju mohol vyhodiť, 2. chcú sa jej zbaviť kolegovia a chodia s každou blbosťou sa sťažovať šéfovi alebo 3. ma ruku prirastenu k mobilu a nudzova situácia je u nej nepretržitá, všetci už toho majú plné zuby a alebo začne robiť alebo ju vyrazia. Zamestnávateľ ľudí platí za prácu. Nie za dovolenie obdivovať ich.

marcellka32
5. máj 2023

@vroni tak keď ju vyhodiť chce, nech to urobí hneď, načo hľadať nejaké muchy..a taktiež si myslím, že veľa ľudí má ruku prirastenu k mobilu v práci...prípadne často sukromne volajú, skôr mladšia generácia toto nebude chápať a nebude chcieť tolerovať

viestta
5. máj 2023

@marcellka32 @diamondsspaces
u nas ma Pracovny poriadok asi 25 stran. Su v nom rozpisane aj povinnosti zamestnanca, su v nom rozpisane aj prava zamestnanca, aj sankcie, ktore za porusenie pracovnej disciplny mozu byt vyvodene. Je tam aj definovane nepouzivanie sukromnych telefonov na pracovisku v pracovnej dobe. Ked som nastupovala, podpisala som, ze som s tymi podmienkami oboznamena a ze ich budem dodrziavat. Je tam definovane aj napriklad ako ziadat o dovolenku a ako sa hlasit do dochadzky. Tych 49 bodov, nie je az tak vela, pretoze este dalsi dokument bude k BOZP na pracovisku a mozno este maju aj Eticky kodex.

zuzulka558
5. máj 2023

Ja by som zakázala, mala som kolegyňu roboty vyše hlavy a ona cigareta v papuli a mobil keď som jej nepomohla lebo nestihla ešte oduta,, a v škole úplný zákaz by som dala, ani cez dvere neprejdu a už jak zombici,, jedna ziacka sa skoro dolamala na schodoch lebo sak čumela asi koľko pribudlo lajkov

mamula20
Odpoveď bola odstránená
zooeynka
5. máj 2023

Ja mam pocit ze vacsina ludi na sebe necha uz aj orat! Rozumiem ze vo vyrobe sa "hrat"s mobilom je cez ciaru ale v administrative zakazovat mobil to uz kde sme? Ja potrebujem byt zastihnutelna z roznych dovodov a toto zakazovanie mobilu sa mi zda cez ciaru. Len predpokladam ze nepodpises pravidla - mozes odist. Otras.

marcellka32
5. máj 2023

@viestta to je v poriadku, pokiaľ sa to týka dovolenky, pracovnej doby, práva a povinnosti zamestnanca, ale v tomto prípade sa mi zdá, že to bude 49 bodov podobných ako mobil ;) a samozrejme že má vytáčaju ľudia s prirastenym mobilom, no viac fajčiari čo chodia každú hodinu na 20 minút (v bývalej práci) a nenadrabali to

viestta
5. máj 2023

@mamula20 vidis a my nemozeme v robote telefonovat, takze tieto veci vyriesime az ked sa doma stretneme. Aspon sa mame o com rozpravat 😉

mamula20
Odpoveď bola odstránená
mamula20
Odpoveď bola odstránená
zuzinka888
5. máj 2023

Ani my nemozme mat telefon. Do skoly uvadzam aj cislo do prace. Ak nieco potrebujem vybavit - oznamujem veducej, alebo cez prestavku.

babulkomale
5. máj 2023

@nat7498 z mna uplne absurdne. Nedokazem si to predstavit v dnesnej dobe ked ti vsade povedia zavolajte si, napiste mail....napriklad k niektorym lekarom treba volat o vysledky od- do, objednavaju 12.00-13.00, volaju ti ze zubar si zlomil ruku a potrebuju ta preobjednat, zubar posiela sms kde potvrdzujes termin, dieta dostane horucku alebo vracia, rodica beru do nemocnice po mrtvici - vsetko toto som zazila za posledny rok ja.
Nikdy v zivote som nebola na FB cez prac.dobu zo sukromneho profilu, len ako sucast prace z firemneho, IG nemam.
Aj na kamere sef videl ze clovek ma telefonat, zdvihol ho, hovoril 40 sekund a zasa polozil. Samozrejme nie kamosky ale institucie alebo najblizsia rodina kvoli vaznym veciam. My sme si s muzom v zivote nevolali z prace onicom reci aky je den.
Nie ze pridava storky niekam.

banalu
5. máj 2023

Vela veci sa tu riesi cez emocie - hranie na city - ale co ak sa nieco stalo, ale ved to nie je ok v tejto dobe resp. "upieranie prav jednotlivca".
Bola poucena, bola. Podpisala, ze sa bude riadit pravidlami, urcite ano. Porusila pravidla? Ano - a je za ne adekvatne potrestana.
Ohradzovat voci pravidlam si sa mala pri nastupe, alebo pri ich zavedeni.
A nevieme celu storku, mozno to nebolo prvy krat a tak uz dostala upozornenie a mozno je veduci despota...
stale, ale plati jednoduche - ked porusim pravidla, musim ocakavat, ze pride pravdepodobne trest 🤷‍♀️ A ano nie vzdy panuje spravodlivost.

mandzula
5. máj 2023

Jedna vec je, ze podpisane pravidla autorka teda zrejme porusila, o tom sa bavit netreba, mala namietat pri podpise zmluvy. No ja napriklad logiku zakazu mobilu v administrative nevidim (vo vyrobe ano, tak ide o bezpecnost zamestnanca, co ma potom, pochopitelne, na triku zamestnavatel). Ale ked sedim v kancli, mobilom nikoho a nic neohrozujem, dovod nevidim. Vykon je meratelny, takze ak robim, co mam, nevidim dovod, aby ma zamestnavatel takto obmedzoval.
Ked si len vezmem, ze mi neraz volala detska lekarka dajme tomu vo veci terminu preventivky alebo vysledkov, na ktore sme cakali atd. Zavolat spat o tretej, stvrtej by bolo zbytocne. Nie vsetko sa da riesit cez cislo zamestnavatela, to by mohol mat rovno jednu osobu, ktora by taketo veci vybavovala.

marcellka32
5. máj 2023

@mamula20 ale veď nebavme sa o práci vo výrobe, tu sa jedná o prácu administratívnej pracovníčky, áno mala oznámiť že bude mať telefonát, ale ...na druhej strane ako píšem ak vybavím telefonát do 2 minút tak svet sa nezrúti a ani firma (samozrejme nie časté telefonáty), bavíme sa o telefonátoch ako: objednať sa k lekárovi, zavolať po výsledky vyšetrenia, mne volajú deti že prišli domov v poriadku zo skoly-trva to pol minúty (nepýtam sa ich čo papali na obed, ako sa mali, to so poriešim doma), niekto musí aj na úrad volať doobeda....všetko ostatné si ma autorka riešiť po pracovnej dobe

mamula20
Odpoveď bola odstránená
marcellka32
5. máj 2023

@mamula20 veď ano dá sa aj cestou na wc, aj vo wc...ale zas napríklad ja si nenosím mobil na wc (mne to príde nehygienické manipulovať tam s mobilom),inak som mala kolegu čo každé ráno išiel na hodinu na wc s mobilom, nikto ho neriešil, lebo veď chudáčik kakal (hral sa na mobile)...ani ja som neriešila, ale prinajmenšom je to drzé...

mamula20
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
5. máj 2023

Áno môže, ak so bola.oboznamena o týchto pravidlách, toto bolo pokarhanie za/upozornenie na porušenie pracovnej disciplinny. Áno, ak dostaneš ďalšie môžu ti dat okamzitu vypoved.
Odporúčam prečítať si zakonnik prace. Tých pár paragrafov zvladne kazdy a uľahčia život...

nikyball
5. máj 2023

@diamondsspaces ja by som chcela pracovat u teba. Aspon jeden den, 8 hod. Strazit deti by som ti mohla, zahram sa na mobile, najem sa u teba, pit a cikat pripadne fajcit mozem ist aj kazdu pol hodku, ved predsa nebudem ako v koncentraku a este dostanem zaplatene. To sa oplati

vroni
5. máj 2023

@marcellka32, nemôžeš niekoho vyhodiť, lebo "sa ti chce", na to sú zákony. Ani sa alibisticky odvolávať na to, ze aj šéf volal zo svojho mobilu. Šéf nie je tvoj podriadený a nie je tvojimi pokynmi viazaný. Ty jeho pokynmi viazaná si. A teda neviem, mam muža, deti, rodinu a naposledy som mala núdzový hovor pred 12 rokmi, takže si dovolím zapochybovať o tej nutnosti mat v kuse v ruke mobil. SMS od kamošky "kapem nudou" nepovažujem za nudzovu situaciu. Nikto nič nepovie, keď skontrolujem mobil, kým sa mi spraví kava, pôjdem sa napiť, na wcko alebo pôjdem vypáliť zobák. Zvyšok času pracujem a kľudne to bez mobilu vydržím. Vo výnimočných situáciách (čakám na výsledky, niekto je v nemocnici a tak) informujem nadriadeného.

mk1111111111
5. máj 2023

Pre vsetky co sa tykaju dotknite, ze by nemohli pouzivat dukromny mobil No tak zacnite podnikat, zoberte zamestnancov a nech si volajuuuu do nekonecna. Som zvefava, ci by da vam to pacilo?
K tomu, co je nutne, je len uraz, nahla choroba, clena rodiny, prpadne smrt, pripadne akutne vytopenie suseda Ine kludne pocka.

kristiii
5. máj 2023

@mk1111111111 ale veď presne o tomto je táto téma. Ja by som napríklad nesúhlasila s tým, aby som pri sebe nemohla mať mobil vôbec (už len kvôli tomu, že som so synom sama, čiže škola kontaktuje vždy mňa). Na druhej strane to iež neznášam, keď, prevažne mladí, ale nie len tí, trávia polovicu pracovnej doby na mobiloch, ale zas nevieme, akú situáciu si odsrala autorka. Podľa
@vroni sú tri možnosti, z mojej skúsenosti existuje aj štvrtá, a síce, že sa šéfino zle vyspal (prípadne jeho žena) a na nej sa vyvŕšil. Ako to bolo, vie len ona, či je naozaj v práve či nie a podľa toho nech sa zariadi.

vroni
5. máj 2023

@kristiii, neverím. Šéf typu zle som sa vyspal skôr zamestnanca zhuka než by mu dal písomne napomenutie. To viac postekli jeho ego. 😉

viestta
5. máj 2023

@kristiii s vypisovanim vytykacieho listu je tolko roboty, ze aj keby bol sefino na takej sexualnej diete, ze by zips na gatiach nezapol, tak sa s tym ondiet nebude. Ja som si celkom ista, ze toto bola asi posledna kvapka do pohara jeho trpezlivosti. A autorka sa viac neozve, lebo ocakavala, ze niekto jej odcituje nejaky paragraf zo zakona, ktorym "vytrie sefovi zrak", taky, zial, nie je.

kristiii
6. máj 2023

@viestta @vroni ja som v bývalej práci zažila, našťastie nie na mojom oddelení, takého majstra, ktorý sa s písomnými napomenutiami ondel veľmi rád a za každú blbosť. Dlho sa tam ale chvalabohu neohrial. Ale preto ma to napadlo. A zažila som aj majsterku, pri ktorej niektorí mohli všetko a na iných sa vyvŕšila aj za to, za čo nemohli. Zase sa netvárme, že všetci vedúci sú úžasní empatickí ľudia. Zas ak vie, že šéfino je despota, mohla ísť s tým mobilom ozaj radšej na wecko. Ako som písala, ako to bolo, vedia len oni dvaja.
Inak zaujímavé ako tu všetkým vadí telefonát na pracovisku, podotýkam v administratíve, ale keď tu vypisujú baby počas svojho homeoffice, ešte sa tým aj pochvália, že však sú šikovné, tak stíhajú, tak to nikomu divné nepríde.